مداخله زودهنگام به برنامه‌های ارائه شده در مرکز تخصصی درمان اوتیسم برای نوزادان و کودکان خردسال مبتلا به اوتیسم اشاره دارد. برنامه های مداخله اولیه از یک مرکز به مرکز دیگر متفاوت است. کودکان مبتلا به اوتیسم (یا حتی علائم مشابه اوتیسم) معمولاً واجد شرایط مداخله زودهنگام هستند که ممکن است شامل طیف وسیعی از درمان‌ها، برنامه‌های پیش دبستانی برای کودکان دارای اوتیسم و حتی برنامه‌هایی برای کمک به والدین یا سرپرستان برای مقابله با استرس و حمایت از کودکان اوتیستیک باشد. در این مقاله به بررسی انواع مداخله زودهنگام، نحوه کارکرد آنها، نحوه دسترسی به این خدمات در تهران و نکاتی برای استفاده از آنها خواهیم پرداخت.

مداخله زودهنگام برای کودکان اوتیسم

مروری بر مداخله زودهنگام

مداخله زودهنگام توسط  مرکز تخصصی درمان اوتیسم انجام می شود. هدف آن ارائه درمان‌ها و برنامه‌های فشرده به نوزادان و کودکان دارای معلولیت است تا به آنها کمک کند مهارت‌های خود را در دوران اولیه کودکی بهبود بخشند. مداخله زودهنگام برای کودکان زیر ۳ سال ارائه می شود. کودکان اوتیسم احتمالا تا سن ۶ سالگی برنامه درمانی را دریافت می کنند. بعد از آن کودک برای حضور در مدرسه آماده می شود.

انواع مداخله زودهنگام برای اوتیسم

انواع مداخله زودهنگام برای کودکان اوتیسم

مداخله زودهنگام برای خدمت به تک تک کودکان دارای معلولیت و خانواده های آنها وجود دارد. بنابراین به عنوان مثال یک نوزاد مبتلا به فلج مغزی خدمات بسیار متفاوتی از یک کودک مبتلا به اوتیسم دریافت می کند. کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در سن ۱۸ ماهگی تشخیص داده شوند و برخی از آنها که در معرض خطر ابتلا به اوتیسم هستند مداخلات آنها در سنین پایین تری شروع می شود. به طور کلی مداخلاتی که به کودکان اوتیسم در ایران پیشنهاد می شود شامل:

-درمان تحلیل رفتاری کاربردی (ABA): انواع زیادی از ای بی ای موجود است و رویکردهای مختلف در مکان‌های مختلف رایج هستند. درمان ای بی ای برای آموزش رفتار و مهارت به کودکان اوتیسم استفاده می شود.

-بازی درمانی: انواع مختلفی از بازی و درمان رشدی وجود دارد. رویکردها از مرکزی به مرکز دیگر متفاوت است. درمان‌های رشدی به ایجاد مهارت‌های ارتباط اجتماعی کمک می‌کنند و ممکن است به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کنند تا با همسالان خود با موفقیت بازی کنند و ارتباط برقرار کنند.

-کاردرمانی: کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب دارای چالش‌های حرکتی درشت و ظریفی هستند که کار با گرفتن یا کشیدن با مداد را دشوار می‌کند. این کودکان ممکن است در توجه و تمرکز، مهارت های ذهنی، درکی و شناختی نیز دچار مشکل باشند.

-درمان یکپارچه‌سازی حسی: کودکان اوتیسم اغلب چالش های حسی دارند که تجربه نورهای روشن و صداهای بلند را دشوار می کند (یا ممکن است ولع ورودی حسی داشته باشند). کاردرمانگران با کودکان اوتیستیک کار می کنند تا به آنها کمک کنند تا مهارت های خود را بهبود بخشند و بار حسی را کاهش دهند.

-گفتار درمانی: کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است در گفتار تاخیر داشته باشند یا به طور معمول از گفتار استفاده نکنند (تکرار کلمات به جای استفاده معنادار از آنها یا مشکل در درک ایده های انتزاعی). مداخله زودهنگام می تواند به آنها کمک کند تا با همسالان خود فاصله بگیرند، نحوه استفاده از زبان گفتاری را بیاموزند یا از ابزارهای غیرکلامی برای برقراری ارتباط (مانند تابلوهای تصویر یا زبان اشاره) استفاده کنند.

برنامه های ویژه پیش دبستانی: در حالی که یک کودک اوتیستیک ممکن است برخی از درمان ها را در خانه یا در مراکز درمانی دریافت کند، مرکز تخصصی درمان اوتیسم برنامه های پیش دبستانی یا آموزش ویژه را برای تقویت یادگیری در یک محیط گروهی ارائه می دهد. تا کودک را برای سنجش مدرسه عادی و ورود به مدرسه آماده کند.

لازم به ذکر است که مرکز تخصصی درمان اوتیسم با دو شعبه در تهران مجهز به مداخلات گسترده ای می باشد که توضیح در مورد تمام این موارد از حوصله این مطلب خارج می باشد.

مداخله اولیه برای والدین یا سرپرستان

برخی از برنامه ها برای کمک به والدین و سرپرستان برای مقابله با استرس مربوط به تربیت کودک مبتلا به اوتیسم در نظر گرفته شده است. ممکن است به والدین و سرپرستان پیشنهاد شود:

-آموزش از طرف درمانگران: درمانگران فقط می توانند ساعات محدودی در هفته با کودکان کار کنند اما والدین و سرپرستان فرصت های بسیار بیشتری برای ایجاد مهارت در هر زمانی از روز دارند. حتی بهتر از آن، تحقیقات نشان می‌دهد که والدین و سرپرستانی که احساس می‌کنند نقشی در رشد کودک اوتیستیک دارند، کمتر احتمال دارد که احساس ناراحتی کنند.

– حمایت روانشناختی فردی: در برخی موارد مددکاران اجتماعی یا روانشناسان مستقیماً با والدین و سرپرستانی که با استرس قابل توجه مربوط به اوتیسم فرزندشان مقابله می کنند، کار می کنند.

– برنامه‌های حمایت گروهی: اغلب برنامه‌های مرکز تخصصی درمان اوتیسم شامل جلسات گروه پشتیبانی والدین یا سرپرست است که در آن اطلاعات، راهنمایی‌ها و حمایت عاطفی به اشتراک گذاشته می‌شود.

آیا مداخله زودهنگام جواب می دهد؟

تحقیقات نشان می‌دهد که در مرکز تخصصی درمان اوتیسم مداخلات زودهنگام می‌تواند برای کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار مفید باشد. از طریق مداخلات زودهنگام، طیف وسیعی از مهارت‌ها در کودکان افزایش می‌ یابد، رفتارهای مشکل‌ساز کاهش می‌ یابد و مهارت‌های اجتماعی را بهبود می‌بخشد و این نتایج می‌توانند تأثیر مثبت بلندمدتی داشته باشند. تحقیقات نشان داد که والدینی که مشارکت فعالی در درمان کودک خود دارند، نتیجه بهتری کسب می کنند.

نحوه دسترسی به مداخله زودهنگام

اگر کودک قبلاً تشخیص اوتیسم را گفته است به احتمال زیاد پزشک متخصص شما را  به مرکز درمان اوتیسم ارجاع می دهد. با این حال اگر نگران علائم کودک هستید ارجاع پزشک لازم نیست و می توانید از خدمات مراکز ما جهت تشخیص و درمان اختلال اوتیسم استفاده کنید، بنابراین زمان طلائی درمان را از دست ندهیم.

بهترین مرکز برای مداخله زودهنگام

مداخله زودهنگام خدمات ارزشمندی است و این پتانسیل را دارد که به کودکان اوتیستیک یک شروع مهم بدهد. اما کودکان اوتیستیک که مداخلات زودهنگام را دریافت نمی کنند متاسفانه سن طلائی درمان را از دست می دهند. لازم به ذکر است که هیچ درمان جادویی برای اوتیسم وجود ندارد. بنابراین فریب افرادی که از این اختلال در جهت منافع خود سوء استفاده می کنند را نخورید.

 

مقاله های مرتبط

سندروم آسپرگر

اوتیسم با عملکرد بالا

اختلال خواب در اوتیسم

آمار و ارقام اوتیسم

مربی اوتیسم در منزل

دلایل اوتیسم چیست؟

بهترین راه درمان اوتیسم

توجه و تمرکز و انواع توجه

علائم تشخیص اوتیسم چه هستند؟

انواع رفتارهای تکراری در اوتیسم

ارزیابی و تشخیص کودکان اوتیسم

آموزش نقاشی به کودکان اوتیسم

آموزش رنگ به کودکان اوتیسم

آموزش ریاضی به کودکان اوتیسم

آموزش الفبا به کودکان اوتیسم

بهترین دکتر متخصص اوتیسم کودکان

بازی های موثر برای کودکان اوتیسم

علت بی توجهی کودک به اسمش

آیا کودکان اوتیسم حرف می زنند؟

تازه ترین رویکردهای درمانی اوتیسم

چگونه با کودکان اوتیسم ارتباط برقرار کنیم؟

توجه و تمرکز در کودکان و مشکلات مربوط به آن

استراتژی های آموزش نوشتن به کودکان اوتیسم

روش پکس برای درمان مشکلات ارتباطی کودکان اوتیسم

چه درمان هایی به اختلال اوتیسم کمک می کند؟

طب مکمل و جایگزین در اوتیسم

آیا واکسن ها باعث اوتیسم می شوند؟

صرع و اوتیسم: آیا پیوندی وجود دارد؟

اختلال اوتیسم در کودکان و دو زبانه بودن

کودکان مبتلا به اوتیسم و تعامل اجتماعی

نحوه برخورد با دانش آموزان اوتیسم

رژیم حسی برای اختلال اوتیسم

انواع اختلال پردازش حسی چیست؟

علائم اختلال اوتیسم در بزرگسالان

آیا می توان از اختلال اوتیسم جلوگیری کرد؟

نکاتی برای والدین دارای فرزندان با اختلال طیف اوتیسم

کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای مقابله با اضطراب

چگونه به کودکان مبتلا به اوتیسم آموزش دهیم؟

بهترین فعالیت های حسی برای کودکان مبتلا به اوتیسم 

تاثیر رژیم حسی برای کودکان با اختلال اوتیسم چیست؟

مواردیکه شما باید در مورد اوتیسم در بزرگسالان بدانید؟

آیا داروی سل می تواند به درمان اوتیسم کمک کند؟

افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است در انتخاب های اقتصادی خود منطقی تر عمل کنند.

برخی از باکتری های روده رفتارهای شبه اوتیستیک را در موش کاهش می دهد.

 آیا عدم وجود یک پروتئین می تواند علت بروز اختلال اوتیسم را توضیح دهد؟

مایع مغزی نخاعی بعنوان نشانگر بالقوه برای اوتیسم یافت شده است.

قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد.

تب در باردارای با ریسک بالای ابتلا به اوتیسم مرتبط است.

آیا مصرف مولتی ویتامین ها در دوران بارداری می تواند کودکان را از ابتلا به اوتیسم محافظت کند؟

خطر ابتلا به اوتیسم با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ممنوع در دوران بارداری افزایش می یابد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهار × سه =

× پشتیبانی 24 ساعته