تقریباً اکثر کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به گفتار درمانی ارجاع داده می شوند. زیرا بسیاری از کودکان اوتیستیک گفتار محدود یا طوطیواری دارند و به وضوح در شکل دادن کلمات و جملات به کمک نیاز دارند. اما حتی افراد مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا که گفتار دارند، برای بهبود مشکلات ارتباطی از گفتار درمانی بهره می برند. به این دلیل که آنها می توانند کلمات و جملات را تولید کنند اما به طور صحیح گفتار را بکار نمی برند و اشتباه می فهمند. گفتار درمانی به چالش های زبان و ارتباطات می پردازد. گفتاردرمانی به افراد مبتلا به اوتیسم کمک کند تا ارتباطات کلامی، غیرکلامی و اجتماعی خود را بهبود بخشند. هدف کلی کمک به فرد برای برقراری ارتباط به روش های مفیدتر و کاربردی تر است.
گفتار درمانی چیست؟
گفتار درمانی شامل درمان اختلالات گفتاری و ارتباطی است و حوزه بسیار وسیعی است. گفتار درمانی می تواند به کودکان مبتلا به لکنت یا نوک زبانی کمک کند تا کلمات را به درستی تلفظ کنند اما همچنین می تواند به کودکان مبتلا به اختلالات رشد کمک کند تا زبان گفتاری را در یک زمینه اجتماعی درک کنند و از آن استفاده کنند. متخصص آسیب شناس خبره زبان و گفتار (گاهی اوقات گفتاردرمانگر نامیده می شود) یک دکتر متخصص ارتباطات است که باید دارای مدرک کارشناسی ارشد باشد. یک تیم آموزشی آنها از طیف گسترده ای از ابزارها و مداخلات، از اسباب بازی و بازی درمانی گرفته تا آزمون های رسمی و برنامه های درسی گفتار استفاده می کنند.
متخصص گفتاردرمان چه کاری برای افراد مبتلا به اوتیسم انجام می دهد؟
گفتاردرمانگران می توانند نقش مهمی در کمک به کودک اوتیستیک برای یادگیری برقراری ارتباط و تعامل با افراد دیگر داشته باشند. بسته به شرایط، گفتاردرمانگر کودک شما ممکن است بصورت انفرادی یا به صورت گروهی کوچک کار کند و بسته به سطح عملکردی کودک شما، گفتاردرمانگر ممکن است بر یک یا همه این مهارت ها تمرکز کند:
-ارتباط غیر کلامی: ممکن است شامل آموزش ارتباطات اشارهای یا آموزش با PECS (روش درمانی پکس برای اوتیسم یا سیستم تبادل تصاویر)، دستگاههای مکالمه الکترونیکی و سایر ابزارهای ارتباطی غیرکلامی باشد.
-زبان بدن: چگونه می توانید بفهمید که شخص دیگری شوخی می کند یا جدی است؟ چه زمانی برای پیوستن به یک مکالمه مناسب است و چه زمانی مکالمه خصوصی است؟ گفتاردرمانگرها می توانند به کودکان بیاموزند که چگونه سیگنال های فیزیکی را تشخیص دهند.
-پرسیدن و پاسخ به سوالات: کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است توانایی پرسش و پاسخ به سوالات را بدون کمک گفتاردرمانگر نداشته باشند. درمانگر می تواند به کودک شما بیاموزد که چگونه یک سوال را تشخیص دهد و پاسخ های مناسب ارائه دهد. آنها همچنین می توانند به کودک شما کمک کنند تا پاسخ سوالات خود را با قاعده کند، بپرسد و بفهمد.
عمل شناسی: گفتار خوب است که بدانید چگونه بگویید “صبح بخیر”. اما به همان اندازه مهم است که بدانید چه زمانی، چگونه و به چه کسی باید آن را بگویید. آموزش عمل شناسی گفتار همچنین می تواند به کودک شما کمک کند تا معنای اصطلاحات را درک کند (گاهی اوقات برای افراد مبتلا به اوتیسم سخت است) و خود از اصطلاحات استفاده کند.
عروضی: اصطلاح “عروض” به صدای ملودیک یک صدا در هنگام بالا و پایین رفتن در مکالمه مربوط می شود. بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم دارای عروض مسطح هستند، که باعث می شود افراد دیگر باور کنند که هیچ احساسی ندارند. گفتار درمانگران می توانند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کنند تا مهارت های صوتی خود را تقویت کنند.
دستور زبان: برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم در استفاده از گرامر صحیح حتی زمانی که در خانه یا مدرسه الگوبرداری می شود، مشکل دارند. آنها ممکن است به سوم شخص اشاره کنند (“جانی آبمیوه می خواهد”) یا از زمان های نادرست و غیره استفاده کنند. گفتاردرمانگران اغلب با کودکان اوتیستیک کار می کنند تا به آنها کمک کنند اشتباهات دستور زبان را اصلاح کنند.
مهارت های گفت و گو: دانستن نحوه بیان بیانیه با ادامه مکالمه یکسان نیست. گفتاردرمانگران ممکن است بر روی مبادله رفت و برگشتی کار کنند که گاهی اوقات به عنوان “توجه مشترک” شناخته می شود.
مهارت های مفهومی: توانایی یک فرد برای بیان مفاهیم انتزاعی همیشه نشان دهنده توانایی آنها در درک آنها نیست. افراد اوتیستیک اغلب، اوقات سختی را با ایده هایی مانند “کم”، “عدالت” و “آزادی” می گذرانند. گفتار درمانگران ممکن است بر روی ایجاد مهارت های مفهومی کار کنند.
مهارتهای اجتماعی: در کنار بازی درمانگران، کاردرمانگران و افرادی که در زمینه های تخصصی خاص مانند تفریح درمانی، نمایش درمانی، و هنردرمانی فعالیت می کنند، گفتاردرمانگران اغلب به افراد مبتلا به اوتیسم کمک می کنند تا مهارت های ارتباطی اجتماعی را ایجاد کنند. چنین مهارت هایی شامل توانایی پرسش و پاسخ به سؤالات، ایستادن در فاصله مناسب از طرف گفتگو، ارزیابی “حالت” یک اتاق (یا یک فرد) و موارد دیگر است.
توجه به این نکته مهم است که در حالی که گفتار درمانی برای کودکان اوتیستیک “ضروری” است اما می تواند برای بزرگسالان در طیف اوتیسم نیز بسیار مفید باشد. در حالی که کودکان اغلب بر اصول اولیه ارتباط تمرکز می کنند، بزرگسالان ممکن است برای انواع مختلف تعاملات اجتماعی بر اشکال ظریف تر ارتباط تمرکز کنند.
چگونه یک گفتار درمانگر واجد شرایط پیدا کنیم؟
مهم است که به یاد داشته باشید که در مرکز تخصصی درمان اوتیسم، درمان گفتاردرمانی بصورت شخصی و مناسب با نیازهای کودک شما انجام می شود. به همین دلیل شما باید با گفتاردرمانگر فرزندتان در حین برگزاری جلسات درمانی ارتباط داشته و از راهنمایی های آنها استفاده کنید. همچنین ممکن است از درمانگر خود بخواهید تا والدینی که کودکانی با نیازهای مشابه فرزند شما را دارند به شما معرفی کند. برخی از درمانگران ما در زمینه گفتار و برخی دیگر در زمینه تعامل و ارتباط دارای تخصص هستند. بنابراین در مراکز ما انتخاب درمانگر نیز براساس نیازهای شخصی کودک دلبند شما انجام خواهد شد.
مقاله های مرتبط
انواع رفتارهای تکراری در اوتیسم
بهترین دکتر متخصص اوتیسم کودکان
بازی های موثر برای کودکان اوتیسم
آیا کودکان اوتیسم حرف می زنند؟
تازه ترین رویکردهای درمانی اوتیسم
چگونه با کودکان اوتیسم ارتباط برقرار کنیم؟
توجه و تمرکز در کودکان و مشکلات مربوط به آن
استراتژی های آموزش نوشتن به کودکان اوتیسم
روش پکس برای درمان مشکلات ارتباطی کودکان اوتیسم
چه درمان هایی به اختلال اوتیسم کمک می کند؟
آیا واکسن ها باعث اوتیسم می شوند؟
صرع و اوتیسم: آیا پیوندی وجود دارد؟
اختلال اوتیسم در کودکان و دو زبانه بودن
کودکان مبتلا به اوتیسم و تعامل اجتماعی
نحوه برخورد با دانش آموزان اوتیسم
علائم اختلال اوتیسم در بزرگسالان
آیا می توان از اختلال اوتیسم جلوگیری کرد؟
نکاتی برای والدین دارای فرزندان با اختلال طیف اوتیسم
کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای مقابله با اضطراب
چگونه به کودکان مبتلا به اوتیسم آموزش دهیم؟
بهترین فعالیت های حسی برای کودکان مبتلا به اوتیسم
تاثیر رژیم حسی برای کودکان با اختلال اوتیسم چیست؟
مواردیکه شما باید در مورد اوتیسم در بزرگسالان بدانید؟
آیا داروی سل می تواند به درمان اوتیسم کمک کند؟
افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است در انتخاب های اقتصادی خود منطقی تر عمل کنند.
برخی از باکتری های روده رفتارهای شبه اوتیستیک را در موش کاهش می دهد.
آیا عدم وجود یک پروتئین می تواند علت بروز اختلال اوتیسم را توضیح دهد؟
مایع مغزی نخاعی بعنوان نشانگر بالقوه برای اوتیسم یافت شده است.
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد.
تب در باردارای با ریسک بالای ابتلا به اوتیسم مرتبط است.
آیا مصرف مولتی ویتامین ها در دوران بارداری می تواند کودکان را از ابتلا به اوتیسم محافظت کند؟
خطر ابتلا به اوتیسم با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ممنوع در دوران بارداری افزایش می یابد.