وقتی دخترم باران، تازه متولد شده بود، اغلب فکر می کردم که دارم عقلم را از دست می دهم. تهران بود، دوران کرونا بود و من از تماس انسانی ناامید بودم. در واقع آنقدر ناامید بودم که مدام شروع به صحبت می کردم. این صحبت ها همیشه یک طرفه و موضوعات دور از فکر بود: “پوشک بدبویی داری” بعد هم روشی که گفتم بود: صحبت های بچه گانه بلند و نحوه اشاره من به خودم در سوم شخص. داشتم چیکار میکردم؟

چگونه کودکان حرف زدن را یاد می گیرند؟

چه زمانی کودکان شروع به صحبت می کنند؟

کاری که من انجام می‌دادم، کمک به باران برای ساختن دایره لغاتش و الگوبرداری از مهارت‌هایی بود که برای همراهی با من در مکالمه نیاز داشت. این بخشی از این است که چرا اکنون در سن ۳ سالگی، علاوه بر جملات گفتار، داستان هایی درباره روز خود برای من تعریف می کند. پر کردن زندگی روزمره خود با زبان بهترین راه برای تشویق رشد گفتار فرزندتان است. احسان حسینی سیانکی مدیر دو مرکز گفتاردرمانی در تهران می گوید، حتی قبل از اینکه فرزندتان بتواند با شما صحبت کند، درباره افراد و اشیایی که توجه او را به خود جلب کرده اند با  آنها صحبت کنید. وقتی او آوا سازی می کند، طوری پاسخ دهید که انگار در حال گفتگو با شما هستید.

وقتی کودک شما شروع به استفاده از اولین کلمات خود می کند معمولاً در اولین تولدش ممکن است بلافاصله متوجه نشوید که او می خواهد چه بگوید. تکرار کلام با دختر یکی از والدین، آوا که اکنون ۲ ساله است، کمک کرد. والدین این می‌گوید: «او می‌گفت «بئی»، سپس ما آنچه را که می‌گفت تکرار می‌کردیم و او آن را بهتر می‌گفت – «بطری». حسینی سیانکی توصیه می‌کند که در مورد آنچه فرزندتان می‌گوید توضیح دهید تا مکالمه ادامه داشته باشد. برای مثال اگر او می‌گوید “بطری”، می‌توانید با این جمله پاسخ دهید: “اوه، می‌خواهی بطری روی پیشخوان باشد.”

کتاب خواندن برای کودک رشد زبان او را تقویت می کند، حتی اگر او نتواند یک کلمه را بفهمد. نوزادان ریتم زبان را می شنوند و صدای شما را دوست دارند، بنابراین آرامش و توجه را به خود جلب می کند. در واقع مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۶ در ژورنال «تکامل کودک» نشان داد که در نوزادانی که برای آنها کتاب خوانده می‌شود درک زبان بیشتری دارند، واژگان گویاتر و نمرات شناختی بالاتری در سن ۲ سالگی نسبت به کودکانی که برای آنها کتاب خوانده نمی‌شود، دارند.

اولین کلمات رایج در کودکان

اولین کلمات رایج در کودکان

نوزادان با اولین کلمات خود در تلاش برای ارضای یک نیاز هستند. حسینی سیانکی می گوید به همین دلیل است که «بیشتر»، «بالا» و البته «ماما» جزء اولین کسانی هستند که گفته می شود.  اولین کلمات همچنین برای برچسب زدن به اشیایی مانند “سگ” یا “کتاب”، اجتماعی بودن با “سلام” یا “خداحافظ” و برای ابراز نارضایتی از یک “نه” که خیلی سریع یاد گرفته شده است، استفاده می شود. در این مرحله بین تعداد کلماتی که کودک می‌فهمد و تعداد کلماتی که می‌تواند به زبان بیاورد، گسست وجود دارد. دکتر حسینی سیانکی می گوید: «وقتی کودکان اولین کلمه خود را می گویند، ممکن است ۲۵ کلمه را بفهمند. زمانیکه کودکان یک سال و نیم می شوند، ۵۰ کلمه را می فهمند اما ممکن است فقط از ۸ تا ۱۰ کلمه استفاده کنند.

در سن ۲ سالگی، کودکان در حال ترکیب کنش و موضوع هستند تا عبارات دو کلمه‌ای مانند «آب می‌خواهم»، «دیگر نه» و «کفش مامانی» بسازند. اما والدین هنوز نیاز به رمزگشایی دارند. به عنوان مثال “کفش مامان” می تواند به معنای “این کفش مامان است” یا “مامان، کفش من را بگیر.”

در ۳ سالگی، بچه ها باید از ترکیب های سه کلمه ای استفاده کنند که معمولاً شامل یک موضوع، یک فعل و یک مکان است. با این حال در این مرحله از کلمات اضافه و ضمایر فراتر از آنها هستند. حسینی سیانکی می‌گوید، برای مثال ممکن است فرزندتان به جای «من در ماشین نشسته‌ام» بگوید «بچه ماشین نشسته». در این سن، کودکان همچنین تفاوت بین کلمات متضاد مانند “قد بلند” و “کوتاه” را یاد می گیرند و شروع به اضافه کردن صفت هایی می کنند که آنها توپ “بزرگ” یا پیراهن “آبی” را توصیف می کنند.

چه زمانی کودکان شروع به صحبت می کنند؟

درک گرامر در کودکان

در کنار جمله سازی، دستور زبان یکی دیگر از ستون های توسعه زبان است. در سنین ۲ تا ۵ سالگی، بچه ها حروف اضافه و حروف ربط مانند “روی” و “آن” را به جملات خود اضافه می کنند. آنها بر قواعد پیچیده ضمایر مسلط خواهند شد و زمان های آینده و گذشته را متمایز می کنند. تعجب نکنید که دایره لغات فرزندتان در چند سال اول رشد تصاعدی دارد. این به این دلیل است که مغز در حال رشد او از نظر بیولوژیکی برای جذب اطلاعات جدید برنامه ریزی شده است. حسینی سیانکی می گوید: بین ۲ تا ۳ سالگی، قبل از اینکه بچه ها شروع به استفاده از یک کلمه در گفتار خود کنند، بسیار کم است. این فرآیندی است که به آن نقشه برداری سریع می گویند. در مقابل تصور کنید که ما به عنوان بزرگسالان چقدر در معرض دید قرار می گیریم تا کلمات جدید را در یک زبان خارجی یاد بگیریم.

نقشه برداری سریع معایب خود را دارد به خصوص اگر این فرآیند به کودک شما کمک کند تا اگر کلمه نامناسبی را شنیده است تکرار کند. حسینی سیانکی می گوید: سعی کنید به زبان نامناسب واکنش نشان ندهید یا به آن پاسخ ندهید. اگر پاسخ بزرگی دریافت کنند، چه منفی باشد چه مثبت به احتمال زیاد کلمات نامطلوب را تکرار می کنند.

تشخیص تاخیر در گفتار

تشخیص تاخیر در گفتار

دکتر حسینی سیانکی می‌گوید: وقتی صحبت از رشد زبان می‌شود، محدوده بسیار وسیعی از شرایط نرمال وجود دارد. بنابراین در حالی که یک کودک ۳ ساله در حال تعریف داستان های مفصل در مورد روز خود است، دیگری ممکن است هنوز فقط از جملات سه کلمه ای ساده استفاده کند. راه دیگری برای قضاوت در مورد پیشرفت فرزندتان، میزانی است که افراد دیگر می توانند آنچه را که می گوید دنبال کنند. والدین اغلب چیزهایی را که فرزندانشان می خواهند بگویند را می فهمند اما ممکن است برای غریبه ها این حرف ها به نظر بیهوده باشد. به عنوان یک قاعده، دکتر حسینی سیانکی می‌گوید، غریبه‌ها باید بتوانند نیمی از آنچه کودک می‌خواهد بگوید را تا سن ۲ سالگی، سه چهارم در ۳ سالگی و در ۴ سالگی، هیچ سردرگمی وجود نداشته باشد و گفتار باید کاملاً واضح باشد.

دکتر حسینی سیانکی می گوید تا زمانی که رشد زبانی کودک شما در حال پیشرفت است و او به اهداف مرتبط با سن می رسد، معمولاً هیچ دلیلی برای هشدار وجود ندارد. اما اگر او به نقاط عطف معمولی برای سن خود نرسیده است یا به دلایل دیگری مشکوک به تاخیر گفتار می باشد با پزشک اطفال خود صحبت کنید. دکتر حسینی سیانکی می گوید: هرچه زودتر گفتاردرمانی در تاخیر گفتاری را شروع کنیم، نتیجه بهتری خواهیم داشت.

با شروع اولین گریه، کودک شما مشتاق برقراری ارتباط است. مطمئناً او می‌خواهد شما بدانید که شکمش خالی است و می خواهد شکمش پر شود. اما چیزی که او بیشتر از همه می‌خواهد، پیوند محکم‌تری با شماست. چیزی که هر بار که صدای شیرینی “مامان” یا “دوستت دارم” را می‌شنوید، احساس خواهید کرد.

نقاط عطف رشد گفتار کودکان

نقاط عطف رشد گفتار کودکان

-تولد تا ۳ ماهگی:

  • صداهای لذت بخشی مانند غار و قون می کند.
  • وقتی شما را می بیند لبخند می زند.
  • وقتی با او صحبت می شود آرام می شود و صدای والدین را تشخیص می دهد.

-۴ تا ۶ ماهگی:

  • صداهایی شبیه گفتار با تعداد زیادی صداهای ب، پ و م را تولید می کند.
  • دارای تعداد زیادی صداهای مختلف برای هیجان و ناراحتی
  • هنگام بازی صدای آواسازی تولید می کند.

-۷ ماهگی تا ۱ سالگی:

  • در اولین تولدش، یک یا دو کلمه دارد (“مامان”، “بابا”، “بای-بای”)
  • کلمات را برای موارد آشنا مانند کتاب، فنجان و آب میوه تشخیص می دهد.
  • به درخواست‌هایی مانند «بیا اینجا» یا «بیشتر می‌خواهی؟» پاسخ می‌دهد.

-۱ تا ۲ سالگی:

  • هر ماه کلمات بیشتری می گوید.
  • از جملات دو کلمه ای مانند “چیست؟” استفاده می کند و “نه دیگر”
  • دستورات ساده را دنبال می کند (“توپ را بغلتانید”) و به سوالات ساده پاسخ می دهد (“عروسک شما کجاست؟”)

-۲ تا ۳ سالگی

-تقریباً برای همه چیز یک کلمه دارد.

-از دو یا سه کلمه برای پرسیدن و صحبت در مورد مسائل استفاده می کند.

-تفاوت بین “بزرگ” و “کوچک”، “بالا” و “پایین” و غیره را درک می کند.

سن شروع گفتار در کودکان

حالت های ارتباطی بیشتر کودکان

زبان اشاره روشی مؤثر برای کمک به کودکان ۶ ماهه برای یادگیری برقراری ارتباط است. والدین از اشاره برای پر کردن شکاف ارتباطی استفاده می‌کنند. در اینجا چند نکته برای آموزش اشاره کردن به کودک آمده است:

-صبر کنید تا کودک بتواند خودش بنشیند.

-مقاوم باش. می توانید از زبان اشاره استفاده کنید، نشانه های خود را بیابید یا از نشانه هایی که کودکتان ایجاد می کند استفاده کنید.

-از علامت قبل یا در حین فعالیت استفاده کنید. تکرار کلید است.

-صبور باشید. علائم معرفی شده بین ۶ تا ۹ ماهگی ممکن است تا ۷ تا ۱۲ ماهگی قابل تقلید نباشد.

-نگران نباشید که اشاره باعث تاخیر در ارتباط شفاهی می شود. در واقع مطالعات نشان می دهد که اشاره کردن به ساخت واژگان و تشویق به توسعه زبان کمک می کند.  اشاره همچنین به محدود کردن عصبانیت های ناشی از تلاش های ناموفق در ارتباط کمک می کند.

چگونه خواندن به رشد زبان کمک می کند؟

چگونه خواندن به رشد زبان کمک می کند؟

به کودک ۶ ماهه خود یک کتاب بدهید او احتمالاً صفحات را می جود تا اینکه به آنها نگاه کند. کودک ۶ ماهه خواندن کتاب را درک نخواهد کرد، بنابراین آیا ارزش وقت گذاشتن را دارد؟ پاسخ کوتاه بله است. خواندن کتاب برای فرزندتان حتی اگر به نظر می‌رسد که او به داستان علاقه‌مند نیست، مهارت‌های گوش دادن، دامنه توجه و حافظه را بهبود می‌بخشد. همچنین به کودکان کمک می کند تا معانی کلمات را درک کنند و موارد غیر معمول را بیاموزند.

در مقایسه با صحبت‌های معمولی بین یک کودک و والدین، کتاب‌های کودکان سه برابر کلمات کمیاب‌تر دارند. در واقع تا سن ۴ سالگی، کودکانی که برایشان کتاب خوانده می‌شود، ۳۲ میلیون بیشتر از کودکانی که در معرض کتاب قرار نگرفته‌اند، در معرض کلمات قرار می‌گیرند.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

آیا فرزند من تاخیر گفتاری دارد؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

علت دیر حرف زدن کودکان چیست؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

چگونه به کودکان با تاخیر گفتاری کمک کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

پنج + هفت =

× پشتیبانی 24 ساعته