کودکان در ۱۲ ماه اول زندگی خود کارهای زیادی انجام می دهند. آنها باید در ۶ ماه اول آوا سازی کنند و تا اولین تولدشان باید اولین کلمات خود را بگویند. به عنوان والدین، اگر فرزندتان تا سن ۱۸ ماهگی، ۲۰ کلمه هم نگوید، طبیعی است که نگران باشید. شما نباید فراموش کنید که هر کودکی با سرعت خودش رشد می کند اما مهم است که نقاط عطف رشد او را در نظر بگیرید. تعداد کمی از والدین هنوز رویکرد انتظار و دیدن را ترجیح می دهند. اگر فرزندتان در حال حاضر علائم تاخیر گفتاری را نشان می‌دهد، توصیه می‌کنیم با یک متخصص گفتاردرمانی مشورت کنید. در این مطلب به بررسی اینکه “چه کودکانی به گفتار درمانی نیاز دارند” خواهیم پرداخت.

چه کودکانی به گفتار درمانی نیاز دارند؟

چه زمانی باید برای کودک خود با یک گفتار درمانگر مشورت کنید؟

کودکان پیش دبستانی اغلب کلمات را اشتباه تلفظ می کنند و در ساختن جملات کامل مشکل دارند. این کاملا طبیعی است! هنگامی که کودکان خردسال شروع به یادگیری زبان می کنند، صداها، زبان و حرکت لب های مختلف را آزمایش می کنند تا کلمات جدید بسازند و راه های جدیدی برای کنار هم قرار دادن کلمات برای ساختن جمله ها کشف کنند. تشخیص مشکلات گفتاری در کودکان اغلب کار دشواری است. در اینجا ۱۷ علامت رایج وجود دارد که نشان می دهد کودک شما به گفتار درمانی نیاز دارد:

 

۱. فرزند شما آوا سازی نمی کند.

کودک شما بین سنین ۴ ماهگی تا ۶ ماهگی شروع به حرف زدن کند. اگر کودک ۷ ماهه شما هنوز آواسازی نمی کند باید با پزشک اطفال خود از نظر نقص شنوایی مشورت کنید. اگر گزارشات حاکی از آن است که کودک شما عملکردهای شنوایی مناسبی دارد، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که با یک متخصص گفتاردرمانی ملاقات کنید تا مسیر درمان را مشخص کند. گفتاردرمان تمرین های داخل منزل را به شما آموزش می دهد.

 

۲. فرزند شما لکنت داشته باشد.

لکنت ممکن است تا سن حدوداً ۲ سالگی شروع شود. لکنت بصورت وقفه در گفتار است. لکنت بصورت کشیدن و تکرار کلمات و یا وقفه در گفتار دیده می شود. کودکان نوپا معمولاً رفتارهای ثانویه لکنت را بسیار کم یا اصلاً نشان نمی دهند.‌اگر کودک پیش دبستانی شما برای بیش از یک ماه علائم لکنت را نشان می دهد، عاقلانه است که با یک گفتار درمانگر مشورت کنید.

 

۳. فرزند شما در بازی گروهی شرکت نمی کند.

کودکی که ترجیح می دهد تنها باشد یا به طور موازی در حضور کودکان همسن خود بازی کند، ممکن است به اختلال طیف اوتیسم (ASD) مبتلا باشد. علوم پزشکی مدرن تشخیص زودهنگام ASD را برای تسهیل مداخله زودهنگام ممکن کرده است. کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است دچار تاخیر در گفتار و زبان، همراه با اختلالات ارتباط اجتماعی شوند. شرکت در گفتار درمانی در مراحل اولیه می تواند کودک شما را با مهارت های لازم برای مشارکت در تعاملات اجتماعی و دوست یابی در مدرسه مجهز کند.

 

۴. صدای فرزند شما ناسازگار است.

شاید متوجه شده باشید که صدای فرزندتان به طور غیرمعمولی خشن است. همچنین ممکن است فرزند شما در کنترل صدای خود مشکل داشته باشد. گاهی اوقات هر کودکی ممکن است از گلودرد و صدای خشن رنج ببرد. این امر پس از تشویق با صدای بلند در یک بازی با توپ یا بعد از بازی های یخی بسیار رایج است. بنابراین اگر این حالت بیش از دو هفته ادامه یابد، ممکن است لازم باشد با یک گفتار درمانگر مشورت کنید. نارسایی مزمن ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد تا تارهای صوتی به حالت کار مناسب خود بازگردد.

 

۵. کودک شما گفتار متناقض دارد.

کودکان بسیار کوچک اغلب گفتار نامنسجمی دارند. گاهی اوقات آنها کلمات جدیدی برای بیان خود می سازند. این موارد تا زمانی که اشتباهاتشان ثابت باشد نگران کننده نیستند. گفتار ناسازگار ممکن است از یک کلمه تشکیل شده باشد که در طول سخنرانی آنها به طور متفاوت گفته می شود. به عنوان مثال ممکن است فرزند شما بخواهد بگوید «خداحافظ» اما در نهایت به گفتن «کراوات» «پای» و «بمیر» می پردازد. اینها ممکن است نشانه‌های آپراکسی گفتار در دوران کودکی (CAS) باشند. گفتار درمانی زودهنگام ممکن است تداوم علائم و نشانه ها را در مراحل بعدی زندگی کاهش دهد.

 

۶. کودک شما اشاره یا حرکات چهره ندارد.

در اولین تولد فرزند شما باید به چیزهایی اشاره کند و برای مردم دست تکان دهد. برخی از کودکان کمتر از دیگران ژست می گیرند. با این حال اگر کودک شما اصلاً ژست نمی گیرد ابتدا باید با پزشک اطفال خود صحبت کنید. متخصص اطفال ممکن است آسیب شناسان گفتار و زبان یا گفتاردرمانگرانی را توصیه کند که می توانند علل احتمالی را بررسی کنند.‌گاهی اوقات نشانه اولیه اختلال طیف اوتیسم (ASD) است. گفتاردرمانی برای اوتیسم می‌تواند به کودک کمک کند تا مهارت‌های گفتاری و زبانی را با شروع زودهنگام به طور قابل توجهی توسعه دهد.

 

۷. فرزند شما اشتباهات واج شناختی مرتکب می شود.

آیا کودک ۳ ساله شما هنوز به جای “سیب” “ئیب” می گوید؟ آیا به جای «با نا نا» هم می گویند با و و و؟ جایگزینی کلمات، حذف صامت های پایانی و ساده سازی ترکیبات صوتی، خطاهای بیانی یا واجی هستند. در این موارد مراجعه به گفتار درمانگر ضروری است. اینها ممکن است نشانه‌هایی باشند که نشان می‌دهد کودک شما ماهیچه‌های بیانی ضعیفی دارد یا در هماهنگی حرکت ماهیچه‌های گفتاری خود مشکل دارد.‌تمرینات تلفظ منظم می تواند قدرت عضلات گفتاری کودک را افزایش دهد. گفتار درمانی می تواند زبان عملگرایانه و مهارت های ارتباط اجتماعی کودک را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.

 

۸. کودک شما نمی تواند دستورالعمل های ساده را دنبال کند.

بسیاری از کودکان در درک دستورالعمل های چند مرحله ای مشکل دارند. با این حال اگر کودک شما به نام خود پاسخ نمی دهد، سعی نمی کند دستورالعمل های ساده ای مانند “کامیون پشت سر شماست” یا “به تلویزیون نگاه کنید” را دنبال کند، ممکن است نگران کننده باشد. کودک خردسال باید بتواند به سؤالات ساده «چه» و «کجا» پاسخ دهد. درست مانند فقدان ژست داشتن یا بازی گروهی، ناتوانی در پیروی از دستورالعمل های ساده ممکن است از علائم اختلال طیف اوتیسم باشد. مداخله به موقع با کمک متخصص گفتاردرمانی می تواند به کودک کمک کند تا بر چالش های ناشی از اوتیسم غلبه کند. شرکت در جلسات همچنین می‌تواند به والدین کمک کند تا درباره تمرین‌های گفتاری کودکان مبتلا به اوتیسم که می‌توانند با فرزندان خود در خانه انجام دهند تا مهارت‌های گفتاری و زبانی آنها را بهبود بخشند، بیشتر بیاموزند.

 

۹. درک گفتار کودک شما دشوار است.

تا زمانی که کودک ۲ ساله شود هر غریبه ای باید در ۵۰ درصد مواقع صحبت های او را بفهمد. تا تولد ۳ سالگی گفتار آنها باید حداقل در ۷۵٪ مواقع قابل درک باشد. اگر گفتار کودک خردسال به اندازه کافی واضح نیست، می توانید با یک گفتار درمانگر صحبت کنید.‌ گفتار نامفهوم می تواند نشانه ای از چندین اختلال گفتاری و زبانی باشد. گفتار درمانگر می تواند به شما در تشخیص صحیح کمک کند. یک متخصص می تواند به وضوح گفتار کودکان کمک کند.

 

۱۰. کودک شما شکاف کام دارد.

از هر ۱۶۰۰ کودک یک نفر در ایالات متحده با شکاف کام متولد می شود. شکاف کام بیماری شایع هنگام تولد است که می تواند باعث مشکلاتی در تغذیه، نوشیدن و صحبت کردن شود. اگر فرزند شما دارای شکاف لب با شکاف کام است، باید فوراً با پزشک اطفال خود صحبت کنید. در موارد متعددی جراحی می تواند شکاف کام را اصلاح کند و عملکرد طبیعی تلفظ را در کودک بازگرداند. کودکان بزرگتر ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد تا روش های تولید صداهای صحیح در حین صحبت کردن را یاد بگیرد یا دوباره یاد بگیرد.

 

۱۱. فرزند شما فلج مغزی (سی پی) دارد.

اگر فلج بر دهان و ماهیچه های گفتار آنها تأثیر بگذارد، کودکان مبتلا به فلج مغزی (سی پی) ممکن است در صحبت کردن دچار مشکل شوند. با ادامه گفتار درمانی در فلج مغزی، بسیاری از کودکان نه تنها یاد می گیرند که چگونه واضح صحبت کنند، بلکه می توانند یاد بگیرند که چگونه با خیال راحت بجوند و قورت دهند. گفتار درمانی برای کودکان فلج مغزی (سی پی) با هدف تقویت استقلال آنها از طریق تشویق آنها به ابراز وجود انجام می شود. گفتار درمانی برای فلج مغزی ممکن است روش‌های ارتباطی جایگزین و تقویتی مانند استفاده از تابلوهای تصویری را نیز به کودک شما آموزش دهد.

 

۱۲. نوزاد شما سندرم داون دارد.

سندرم داون یک بیماری ژنتیکی است که در آن فرد دارای مواد کروموزومی اضافی (ژن) است با ویژگی های مشخص صورت و تاخیر در رشد مشخص می شود. بسیاری از موارد سندرم داون همراه با ناتوانی ذهنی رخ می دهد. گفتار درمانی برای سندرم داون می تواند به کودک شما کمک کند تا مهارت های گفتاری و زبانی لازم را توسعه دهد. همچنین می تواند برای هر مشکلی در خوردن، نوشیدن یا بلع که ممکن است فرزند شما به دلیل سندرم داون با آن مواجه شود، کمک کند. گفتار درمانی برای سندرم داون می تواند کودک شما را با روش های ارتباطی جایگزین و تقویتی مانند زبان اشاره، تابلوهای تصویری یا گفتار ترکیبی الکترونیکی مجهز کند. گفتاردرمانگران می توانند به کودک شما بیاموزند که چگونه واضح صحبت کند و به طور کلی به مهارت های ارتباطی او کمک کند.

 

۱۳. فرزند شما در مدرسه صحبت نمی کند.

فرزند شما به طور معمول در خانه صحبت می کند و افکار خود را به اشتراک می گذارد، اما لحظه ای که وارد مدرسه می شود یا در زمین بازی است، اصلا صحبت نمی کند. در صورتی که فرزندتان لالی انتخابی داشته باشد، معمول است که والدین از معلمان و مراقبان خود درباره صحبت نکردن فرزندانشان شکایت دریافت کنند. این یک اختلال اضطرابی شدید است که کودکان را از صحبت کردن در محیط های اجتماعی باز می دارد. این یک اختلال گفتار و زبان نیست. با این حال مداخله یک رفتار درمانگر به همراه یک گفتار درمانگر می تواند به کودک شما کمک کند تا بر اضطراب خود غلبه کند.

 

۱۴. فرزند من دیر صحبت است.

گفتار و زبان درمانی کودکان می تواند به کودک شما کمک کند تا بر هر چالش گفتاری، زبانی و ارتباطی که با آن مواجه است غلبه کند. تاخیر در گفتار می تواند نشانه بیش از یک اختلال گفتاری و زبانی در کودکان باشد.

 

۱۵. فرزند شما نوک زبانی حرف می زند.

گفتار نوک زبانی در بین کودکان بسیار رایج است. برخی از کودکان به محض کسب مهارت های زبانی و مکالمه بصورت نوک زبانی حرف می زنند با این حال اگر یک کودک ۵ ساله هنوز /س/ و /ز/ را به صورت نوک زبانی تلفظ می کند وقت آن است که با یک گفتار درمانگر مشورت کنید. تقریباً همه انواع نوک زبانی ها می توانند با تشخیص مناسب علل و گفتار درمانی از بین بروند. بدون درمان و درمان مناسب، نوک زبانی می تواند در دوران نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. این می تواند بر عزت نفس و اعتماد به نفس فرد تأثیر بگذارد.

 

۱۶. کودک شما در خواندن و نوشتن مشکل دارد.

اگر کودک ۶ ساله شما هنوز در خواندن کلمات ساده و تک هجا تلاش می کند این یک مشکل جدی باشد. همین امر در مورد کودکان هم سن و سالی که در نوشتن مشکل دارند صدق می کند. اگر فرزندتان جملاتی مانند «کلمات در حال حرکت هستند» یا «اعداد ثابت نمی‌مانند» می‌گوید، ممکن است به یک مورد نارساخوانی نگاه کنید. این وضعیت می تواند بر گفتار کودک نیز تأثیر بگذارد. اختلالات خواندن و نوشتن می‌تواند شامل نارساخوانی، اختلال خواندن، ناتوانی در خواندن، اختلال خاص خواندن و نقص خاص درک مطلب باشد. در صورتی که فرزندتان در خواندن، نوشتن یا درک آنچه می‌خواند مشکل داشته باشد با آسیب‌شناس زبان و گفتار صحبت کنید. به طور معمول ادامه درمان می تواند این مشکلات را با موفقیت برطرف کند با این حال مداخله زودهنگام همیشه بیشتر از اقدامات تاخیری کمک می کند.

 

۱۷. فرزند شما دایره لغات محدودی دارد.

کودک ۱۸ ماهه شما باید دایره لغات ۵۰ کلمه ای داشته باشد و باید حدود ۱۰ تا ۲۰ کلمه جدید در هفته یاد بگیرد. یک کودک ۲ ساله باید شروع به استفاده از دو کلمه با هم برای تشکیل “جملات” کوتاه کند.‌ کودکان بین ۲ تا ۳ سال باید مفاهیم فضایی مانند “روشن”، “در”، “بیش از” و “زیر” را بدانند. به چک لیست گفتار و زبان نگاهی بیندازید تا دریابید که آیا مهارت‌های گفتاری و زبانی فرزندتان با سن او در حال رشد است یا خیر.

اگر کودک شما مطابق با سنش از کلمات جدید استفاده نمی کند یا نمی آموزد، وقت آن است که با یک آسیب شناس گفتار و زبان یا گفتار درمانگر صحبت کنید.

چرا باید گفتار درمانی را برای کودکان امتحان کنید؟

چرا باید گفتار درمانی را برای کودکان امتحان کنید؟

گفتار درمانی در کودکان می تواند به فرزند شما کمک کند تا بر لکنت رشد و اختلالات بیانی غلبه کند. در حالی که شرایطی مانند آپراکسی گفتار در دوران کودکی (CAS)، دیزآرتری، سندرم داون، اختلال طیف اوتیسم (ASD) و فلج مغزی (CP) قابل درمان نیستند، گفتار درمانی می تواند به تأخیر گفتار و زبانی که ممکن است بدلیل این شرایط ایجاد می شوند کمک کند. اگر فکر می کنید که فرزندتان به توجه حرفه ای نیاز دارد منتظر نمانید‌ و همین امروز با بهترین متخصص گفتاردرمانی کودکان صحبت کنید.

 

مقاله های مرتبط

گفتاردرمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در اوتیسم

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در پارکینسون

گفتاردرمانی در بیماری ام اس

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

مرکز تخصصی درمان تاخیر حرکتی

علائم هشدار دهنده تاخیر کودکان

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تاخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

فعالیتهای موسیقی برای رشد کودک

اختلال اوتیسم در کودکان و دو زبانه بودن

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی 

کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی اوتیسم کودکان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

4 × سه =

× پشتیبانی 24 ساعته