ما والدین یک کودک ۹ ساله اوتیسم هستیم. برای ما مانند بسیاری از والدین دیگر، اوتیسم سفری دشوار بوده است که از طریق تشخیص‌های بی‌شمار، جلسات درمانی، تعاملات متعدد با معلمان آموزش ویژه، شکل‌گیری و اجرای برنامه‌های آموزشی فردی و روزها و شب‌های پر از خستگی و ناامیدی، گذرانده شده است. در این مقاله می‌خواهم تجربیات خود را در مورد تحصیل پسرم که در طیف اوتیسم است به اشتراک بگذارم. ایده ها و افکار به اشتراک گذاشته شده در اینجا بر نقش یک معلم سایه برای کمک در آموزش ویژه کودکان اوتیسم متمرکز است. ما آنچه را که شخصاً از تجربه ام آموخته ام به اشتراک می گذارم. این ممکن است به سایر والدین و متخصصان در این زمینه کمک کند.

نقش معلم سایه در آموزش کودکان اوتیسم

معلم سایه کیست؟

معلم سایه فردی است که بصورت فردی از دانش آموزان با نیازهای ویژه حمایت می کند تا به رشد مهارت های تحصیلی، اجتماعی و رفتاری آنها کمک کند. او به دانش آموزان اوتیسم کمک می کند تا برخی یا همه فعالیت ها را در طول روز مدرسه بهتر انجام دهد. تیم مرکز تخصصی درمان اوتیسم شامل متخصصین کاردرمانی، گفتاردرمانی، رفتار درمانی و روانشناسی می باشد که روی اهداف درمانی تمرکز می کنند. در حالی که معلم سایه روی آن اهداف تحصیلی، اجتماعی و رفتاری کار می کند. گاهی اوقات آنها همچنین روی اهداف حسی در ارتباط با متخصص کاردرمانی کار می کنند.

برای دانش‌آموزان با نیازهای ویژه، کلاس می‌تواند شامل همه دانش‌آموزان خاص باشد یا ممکن است یک راه‌اندازی فراگیر باشد. معلم کلاس دستورالعمل هایی را به کلاس ارائه می دهد و دانش آموزان ممکن است با توجه به توانایی علمی خود در اجرای این دستورالعمل های ساده با مشکل مواجه شوند. اینجاست که به یک معلم سایه نیاز است. معلم سایه به یک کودک خاص کمک می کند و به او در انجام وظایف کمک می کند. معلم سایه کار را با توجه به سطح نیاز آن دانش آموز خاص تطبیق می دهد.

تاثیر معلم سایه برای دانش آموزان اوتیسم

تاثیر معلم سایه برای دانش آموزان اوتیسم

استفاده از اعلان ها یک تکنیک اصلی است که توسط معلم سایه استفاده می شود تا دانش آموزان هر مهارتی را بیاموزند. در این بخش، ما تجربه خود را در نقش معلم سایه در ارائه دستورات به دانش آموزان در ۲ نوع تنظیم به اشتراک می گذارم:

۱.در کلاسی که معلم کلاس به گروهی از دانش آموزان دستور می دهد.

۲. در محیطی که دانش آموزان وقت آزاد دارند و هیچ دستورالعمل خاصی از معلم کلاس دریافت نمی کنند.

برای مورد اول، چند دستورالعمل ساده از یک معلم کلاس می تواند به شرح زیر باشد:

“یک کتاب از کیف خود بیرون بیاورید و صفحه ۷۰ را باز کنید”

“نوشتن از روی تخته”

“نوشتن دیکته”

“کامل کردن تکالیف”

“بلند کردن دست برای پاسخ دادن به سوالات”

با این حال فرض کنیم دانش آموز در درک و اجرای این دستورالعمل ها مشکل دارد. در چنین مواقعی معلم سایه باید به دانش آموز تذکر فیزیکی بدهد و او را وادار به انجام رفتار دلخواه کند.

توصیه می شود این اعلان به جای گفتاری، فیزیکی باشد.

به این دلیل است که اعلان های فیزیکی به راحتی محو می شوند. هنگامی که دانش آموز بر این مهارت مسلط شد، به راحتی از شر هرگونه تحریک فیزیکی خلاص می شود. از سوی دیگر اعلان‌های کلامی معمولاً دانش‌آموز را به دستورات معلم سایه وابسته می‌کند.

معلم سایه باید مطمئن شود که دانش آموز دستورالعمل های داده شده توسط معلم کلاس را درک کرده و اجرا می کند. اگر دانش‌آموز در تکمیل بخش‌های خاصی از آموزش با مشکل مواجه است، معلم سایه باید فقط درخواست فیزیکی ارائه کند. اگر معلم سایه در این مرحله یک تذکر شفاهی بدهد، این دستور یک به یک برای کودک خواهد بود که هدف را شکست می دهد.

مواقعی وجود دارد مانند زمان صرف غذا که دانش‌آموزان دستورالعمل خاصی دریافت نمی‌کنند و آزادند تا با یکدیگر تعامل داشته باشند. اگر دانش آموز در تفسیر محیط اطراف خود مشکل دارد و قادر به تعامل با بچه های دیگر نیست، معلم سایه می تواند نشانه های کلامی یا غیرکلامی را به دانش آموز ارائه دهد. معلمان سایه همچنین می توانند سایر همسالان را که در برقراری ارتباط بهتر هستند شناسایی کرده و دانش آموز را با آنها جفت کنند.

-اهداف اجتماعی می تواند باشد:

۱. شروع و حفظ ارتباط با سایر همکلاسی ها

۲. درخواست کمک

۳. منتظر نوبت

۴. نوبت گیری

-برخی از نشانه های کلامی می توانند عبارتند از:

۱. کمکم کنید.

۲. اسم شما چیست؟

۳. آیا می توانم با شما بازی کنم؟

-برخی از نشانه های غیر کلامی می توانند عبارتند از:

۱. پیام های متنی

۲. عکس ها

۳. نقشه های خطی

۴. روایات اجتماعی

مربی سایه برای اوتیسم

آیا فرزند من به معلمان سایه وابسته می شود و تا کی به این کمک نیاز دارد؟

در طول تعامل مکرر ما با سایر والدین کودکان اوتیسم، متوجه شدیم که بسیاری از آنها نگران این هستند که فرزندشان به معلم سایه وابسته شود. آنها تصور می کنند که فرزندشان به یک مجموعه فراگیر می رود و در نهایت با مشاهده و تقلید سایر دانش آموزان چیزهایی را یاد می گیرد. پس چه نیازی به معلم سایه است؟ با این حال در تجربه‌ام، بارها دیده‌ام که کودک اوتیسم از اشتباهات درس نمی‌گیرد و در واقع اشتباه را یاد می‌گیرد.

اگر در مرحله اولیه اصلاح نشود، همان اشتباه را بارها و بارها تکرار می کند. بنابراین معلم سایه نقش مهمی در تصحیح اشتباه با ارائه دستورات فیزیکی کامل در ابتدا ایفا می‌کند و چون احساس می‌کند که کودک می‌تواند آن را به درستی انجام دهد، سپس در نهایت دستور را کاهش می‌دهد. اگر کودک فعالیتی را اشتباه یاد گرفته باشد، معلم سایه معمولاً فعالیت قبلی را برای مدتی رها می کند و پس از مدتی مفهوم قبلی را در ساختار یا شکل جدیدی معرفی می کند و او را تشویق می کند که آن را به درستی انجام دهد.

مربی سایه برای دانش آموزان اوتیسم

تاثیر معلم سایه در تیم درمان اوتیسم

در مدارس، پیش دبستانی و یا مهدکودک معلمان سایه‌ از دانش‌آموزان خود را یک ارزیابی می کنند و روی نقاط ضعف آنها کار می‌کنند. برخی از مزایایی که ما دیدم به شرح زیر است:

۱‌. معلم سایه به عنوان پل ارتباطی بین دانش‌آموز و همکلاسی‌هایش عمل می‌کند و مطمئن می‌شود که بر روی اهداف مختلف اجتماعی کار می‌کند و همچنین دانش‌آموزان دیگر را نسبت به نیاز کودک اوتیسم آگاه می‌کند.

۲. معلمان سایه می توانند به معلم اصلی کلاس کمک کنند تا نیازهای خاص دانش آموزان اوتیسم را درک کند دانش آموزان اوتیسم نیاز به توجه بیشتری دارند. او می‌تواند سرنخ‌هایی درباره نوع زبان یا دستورالعمل‌هایی که کودک به آن راحت‌تر و پاسخگوتر است ارائه دهد.

۳. معلم سایه با تیم مرکز تخصصی درمان اوتیسم هماهنگ می کند تا نیاز فردی دانش آموز را برآورده کند.

۴. معلم سایه می تواند به رفتار درمانگران کمک کند تا رفتار دشوار خاص کودک را درک کنند.

۵. معلم سایه همچنین می تواند در صورت نیاز یک رژیم حسی را زیر نظر متخصصین برای دانش آموز خود ارائه دهد.

در نهایت یک معلم سایه می تواند نقش مهمی در ایجاد اعتماد به نفس در کودکان اوتیسم ایفا کند و به آنها کمک کند تا پتانسیل خود را برای کار مستقل در محیط های اجتماعی درک کنند.

 

مقاله های مرتبط

کاردرمانی در منزل

گفتاردرمانی در منزل

مربی اوتیسم در منزل

توجه و تمرکز و انواع توجه

استخدام معلم سایه (شادو)

معلم سایه چه کسی است؟

آموزش رنگ به کودکان اوتیسم

آموزش الفبا به کودکان اوتیسم

آموزش نقاشی به کودکان اوتیسم

آموزش ریاضی به کودکان اوتیسم

نحوه برخورد با دانش آموزان اوتیسم

اختلال خواندن یا روخوانی چیست؟

اختلال دیکته نویسی یا املاء چیست؟

شرایط کودکان بیش فعال در مدرسه

بازی برای افزایش توجه و تمرکز کودکان

آشنایی با برخی از تمرینات نقص توجه

چگونه غلبه طرفی در کودکان رشد می کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

چگونه به کودکان مبتلا به اوتیسم آموزش دهیم؟

توجه و تمرکز در کودکان و مشکلات مربوط به آن

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهارده − 12 =

× پشتیبانی 24 ساعته