آیا کودک شما فقط غذای پوره شده می خورد؟ آیا پسر شما فقط غذاهای ترد مانند چوب شور، پفک و چیپس می خورد؟ دختر شما به هر غذایی که مرطوب تر از کراکر است می گوید لزج. بچه‌های شما ممکن است افراد حساسی باشند اما بیزاری آنها از غذا به یک مشکل پزشکی پنهان اشاره دارد. در برخی موارد ممکن است کودک دچار بد غذایی باشد (بسیاری از ما ترجیحات غذایی خودمان را داریم، کودک و والدین ممکن است دارای سلیقه غذایی متفاوت باشند.) با این حال اگر فرزند شما خود را منحصراً به بافت های خاصی از غذاها محدود کند و از خوردن غذاهای دیگر امتناع کند، ممکن است نشانه اختلال پردازش حسی (SPD) باشد.

متخصص کاردرمانی می تواند به شما کمک کند تا وضعیت کودک از نظر حساسیت به بافت غذا بررسی شود.

کمک به کودکان با بیزاری بافتی از غذا

مبانی اختلال پردازش حسی

اختلال پردازش حسی وضعیتی است که باعث می شود نسبت به محرک های محیط خود واکنش بیش از حد نشان دهید. محرک ها می توانند هر یک از حواس پنج گانه شما شامل چشایی، بویایی، لامسه، بینایی و شنوایی را درگیر کنند.

هنگامی که یک کودک (یا یک بزرگسال) مبتلا به اختلال پردازش حسی است، ممکن است واکنش‌های غیر عادی نسبت به ورودی‌های «معمولی» حواس پنج‌گانه خود نشان دهید.

به عنوان مثال بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پردازش حسی نمی توانند صداهای بلند مانند رعد و برق یا آتش بازی را کنترل کنند.

محققان بر این باورند که اختلال پدردازش حسی شامل تفاوت‌هایی در نحوه مدیریت ورودی‌های حسی توسط مغز است. این ورودی ها، در برخی افراد، مغز آنها را بیش از حد بارگذاری می کند و باعث واکنش های بیش از حد به مناظر، مزه ها، بوها و حواس “عادی” می شود.

اختلال پردازش حسی و غذا

کودکان مبتلا به اختلال پردازش حسی در درک اطلاعات حسی که بدنشان جمع آوری می کند مشکل دارند. این امر باعث می شود که کودک نتواند به طور معمول به محرک های خارجی مانند غذا با بافت خاص پاسخ دهد.

در عمل این کودکان ممکن است در صورت اجبار به خوردن غذایی با بافت مشکل دار دهان خود را ببندند و اگر بتوانند از خوردن آن امتناع می کنند. بافتی که باعث این بیزاری می شود می تواند ترد، لزج، تقریبا مایع یا چیز دیگری باشد.

اختلال پردازش حسی علائم مختلفی را ایجاد کند.

۱. برخی از کودکان ممکن است دچار بیش حسی باشند:

-از لمس شدن متنفر است.

-عذاب کشیدن از برچسب لباس

-آنها تمایلی به لمس بافت ها ندارند.

۲. دیگران ممکن است کم حسی داشته باشند:

-غافل از درد

-از نزدیکی خود به دیگران بی خبرند.

-مدام به دنبال ورودی های حسی بیشتر هستند.

-غذاهای خیلی گرم، خیلی سرد، غذاهای خیلی ترد یا سخت جویدنی را ترجیح دهید.

درمان اختلالات حسی شامل کاردرمانی حسی و رژیم حسی است که در نهایت باید به کودک شما کمک کند تا به بافت ها و انواع غذاهای بیشتری عادت کند. یک متخصص کاردرمانی با تجربه می تواند پردازش حسی کودک شما را ارزیابی کند و تعیین کند که آیا بیزاری از بافت غذا به دلیل این اختلال است یا خیر.

سایر مشکلات بافت غذایی

هر کودکی که نسبت به بافت غذایی خاصی بیزار است، اختلال پردازش حسی ندارد. به عنوان مثال اگر فرزند شما فقط غذای نرم بخورد، ممکن است در جویدن و بلعیدن غذاهای دیگر مشکل داشته باشد. کودک به دلیل مشکلات دندانی مانند حفره های درمان نشده، درد در دهان یا گلو، عدم کنترل عضلانی، یا تفاوت فیزیکی در ساختار دهان باشد که جویدن و بلعیدن را دشوار می کند.

همچنین شایان ذکر است که آلرژی غذایی ممکن است یکی از دلایل احتمالی بیزاری از غذا باشد. در برخی موارد کودک ممکن است از خوردن یک غذای خاص (مثلاً تخم مرغ) به دلیل حساسیت زمینه‌ای که هنوز تشخیص داده نشده است، امتناع کند. این امکان وجود دارد که حتی یک طعم کوچک واکنش خفیفی ایجاد کند و واکنش‌های شدیدتر ممکن است با قرار گرفتن در معرض محرک بصورت مداوم رخ دهد.

کودکان مبتلا به اوتیسم معمولاً در اطراف وعده‌های غذایی دارای تشریفات سفت و سختی هستند که می‌تواند شامل امتناع از خوردن بافت‌ها، طعم‌ها یا دمای خاص غذا باشد. همچنین احتمال ابتلا به اختلال پردازش حسی در آنها بیشتر است. این دو شرط جدا هستند اما به هم مرتبط هستند.

توصیه مرکز برای حساسیت غذایی

اگر کودک شما مبتلا به اختلال پردازش حسی تشخیص داده شده است با یک متخصص رژیم حسی کار کنید تا به تدریج رژیم غذایی کودک را گسترش دهید. اگر کودک شما شدیداً یک نوع غذا را ترجیح می دهد مثلاً غذای ترد، ببینید آیا آنها انواع مختلف غذای ترد را می پذیرند تا رژیم غذایی کودک را افزایش دهند. اگر به طور مداوم تغییرات کوچکی ایجاد کنید، ممکن است بتوانید دنیای غذاهایی را که فرزندتان خواهد خورد، گسترش دهید. با این حال در برخی موارد ممکن است لازم باشد برنامه تغذیه فشرده تری در نظر بگیرید.

همچنین به یاد داشته باشید که تند خوردن می تواند نشان دهنده انواع مشکلات پزشکی فراتر از اختلال پردازش حسی باشد. به عنوان مثال برخی از کودکان با خوردن غذاهای جامد دچار حالت تهوع می شوند در حالی که سایر کودکان اصلاً نمی‌خواهند چیزی بخورند. اگر از تشخیص کودک خود مطمئن نیستید یا در مورد درمان سؤالی دارید، از طریق شماره های درج شده روی سایت با ما تماس حاصل فرمایید.

 

مقاله های مرتبط

اوتیسم و بیش حسی

بیش فعالی و بیش حسی

حس عمقی چیست؟

حس لامسه چیست؟

تدافع لمسی چیست؟

اختلال تشحیص حسی

اختلال پردازش دیداری

علائم اختلال پردازش دیداری

سیستم دهلیزی چیست؟

اختلال حرکتی مبتنی بر حس

اختلال یکپارچگی حسی چیست؟

اختلال مدولاسیون حسی چیست؟

خود تنظیمی حسی چیست؟

درمان اختلال پردازش شنوایی

حساسیت شنیداری چیست؟

حس شنوایی و پردازش حس شنیداری

علائم مسائل حسی در کودکان

صندلی و کوسن های حسی

رژیم حسی درمانی در کودکان

رژیم حسی برای اوتیسم

تاثیر رژیم حسی در اوتیسم

چگونه اتاق حسی برای کودک اوتیسم بسازیم؟

آیا مشکلات پردازش حسی ناتوانی یادگیری است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 × پنج =

× پشتیبانی 24 ساعته