هنگامی که یک فرد مبتلا به اوتیسم رفتارهای کلیشه ای و خود تحرکی مانند تکان دادن، قدم زدن، ردیف کردن یا چرخاندن اشیاء یا تکان دادن دست را انجام می‌دهد، ممکن است اطرافیان او گیج، آزرده یا حتی بترسند. این رفتارهای کلیشه ای اغلب با حرکات سفت و سخت و تکراری و یا صداهای عجیب مشخص می شوند. اگرچه این رفتارها گاهی اوقات ممکن است عجیب به نظر برسند، اما برای فردی که درگیر آن‌ها می‌شود آرامش‌بخش است و به او کمک می‌کند تا با ترس، عصبانیت، هیجان یا بی حوصلگی کنار بیاید. در این مطلب قصد داریم به ارائه راهکارهایی برای کاهش رفتارهای کلیشه ای و خود تحریکی در اوتیسم بپردازیم.

در حالی که ممکن است زیاد در مورد آن فکر نکنیم، اکثر ما درگیر انواع مختلفی از رفتارهای خودتحریکی هستیم. ضربه زدن با خودکار روی میز، سوت زدن، یا چرخاندن دسته ای از موها نمونه هایی از رفتارهای خود تحریکی هستند. بسیاری از ما وقتی هیجان زده، عصبی، بی حوصله یا مضطرب هستیم، چنین رفتارهایی را انجام می دهیم. بسیاری از ما می توانیم بدون اینکه برای دیگران عجیب به نظر برسیم این رفتارها را مدیریت کنیم. معمولا ما حتی نمی دانیم که در واقع خود را تحریک می کنیم.

رفتارهای خود تحریکی ممکن است بی ضرر به نظر برسند. اما برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم که فاقد مهارت های اجتماعی و خود تنظیمی حسی هستند، این رفتارها می تواند به یادگیری در مدرسه یا انجام فعالیت های روزمره زندگی در خانه اختلال ایجاد کند. آنها همچنین می توانند برای دیگران مخل و ​​ناراحت کننده باشند و باعث دوری یا طرد شدن فرد در محیط های اجتماعی شوند.

راهکارهایی برای کاهش رفتارهای کلیشه ای  و خود تحریکی اوتیسم

راه‌های زیادی برای کاهش رفتارهای کلیشه ای و خودتحریکی وجود دارد اما مهم‌ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که صرفاً متوقف کردن این رفتار، حذف، تقویت یا آرامشی که رفتار ایجاد می‌کند احتمالاً منجر به یادگیری فرد برای درگیر شدن در شکل دیگری از رفتار می شود که به طور بالقوه می تواند بسیار بدتر باشد.

هدف نهایی باید جایگزینی رفتار با رفتار دیگری باشد که همان نوع تقویت را ارائه می دهد اما فرد را متمایز نمی کند. به عنوان مثال به کسی که دست‌هایش را در هوا تکان می‌دهد، آموزش دهیم تا به جای آن، دست‌هایش را در جیب‌هایش بگذارد، ضربه ملایمی به میز یا پایش بزند یا دست‌هایش را به هم قلاب کند، این موارد ممکن است جایگزین مناسب‌تری باشند.

اولین گام برای کاهش یک رفتار خود محرک و کلیشه ای این است که مشخص شود چه چیزی باعث این رفتار می شود یا زمان و مکان احتمال وقوع این رفتار را تعیین کنیم. هنگامی که ما محرک را شناسایی کردیم، می توانیم یک رفتار جایگزین را برای مقابله با آن موقعیت به فرد آموزش دهیم. فرض کنید برای مثال شما تعیین کرده‌اید که «جان» هر زمان که برنامه تلویزیونی مورد علاقه‌اش پخش می‌شود، دست‌هایش را در هوا تکان می‌دهد. گام‌های بعدی ممکن است شامل قطع کردن تکان دادن دست با تحریک خفیف جان برای قرار دادن دست‌ها در کنارش باشد، سپس توجه او را با انجام فعالیتی که بتواند با دستانش در حین تماشای آن برنامه تلویزیونی خاص انجام دهد، هدایت کنید.

هنگام ارائه هر نوع تغییر جهت کلامی یا فیزیکی، مهم است که به یاد داشته باشید که فرد ممکن است یاد بگیرد که درگیر شدن در رفتار خودتحریکی منجر به افزایش توجه می شود، که ممکن است چیزی باشد که او می خواهد. بنابراین، ایده خوبی است که میزان توجه خود را محدود کنید.

همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که حتی پس از یک برنامه کاهش رفتار موفق، افرادی مانند جان ممکن است در موقعیت های استرس زا به رفتارهای خود تحریک کننده قدیمی خود بازگردند. بنابراین آماده باشید تا رفتارهای جایگزین بیشتری برای آنها ارائه دهید که همان نوع تقویت را فراهم می کند. برخی داروها نیز ممکن است به کاهش اضطراب مرتبط با انواع رفتارهای تکراری در اوتیسم کمک کنند، اما قبل از در نظر گرفتن این نوع مداخله باید با پزشک متخصص مشورت کنید.

 

 

نتیجه

کاهش رفتارهای کلیشه ای می تواند کیفیت زندگی بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم و ​​سایر نیازهای خاص را بهبود بخشد. اگر این افراد بتوانند رفتارهای تحریک کننده خود را کنترل یا کاهش دهند، می توانند بدون حواس پرتی یاد بگیرند، بدون ترس از طرد شدن با دیگران تعامل داشته باشند و در نهایت زندگی پربارتر و رضایت بخشی داشته باشند.

مرکز تخصصی درمان اوتیسم به افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) و سایر ناتوانی‌های رشدی، آسیب‌های مغزی و اختلالات عصبی رفتاری و سایر نیازهای خاص خدمات می‌دهد. این مرکز بیش از ۱۵ سال پیش تاسیس شد و طیف گسترده ای از خدمات آموزشی و توانبخشی استثنایی را در همه گروه های سنی ارائه می دهد. برای اطلاعات بیشتر با شماره های درج شده روی سایت تماس حاصل فرمایید.

 

 

مقاله های مرتبط با اوتیسم

آمار و ارقام اوتیسم

علائم تشخیص اوتیسم 

دلایل اوتیسم چیست؟

سندروم آسپرگر

اوتیسم با عملکرد بالا

بهترین راه درمان اوتیسم

انواع رفتارهای تکراری در اوتیسم

ارزیابی و تشخیص کودکان اوتیسم

بهترین دکتر متخصص اوتیسم کودکان

روش پکس برای درمان مشکلات ارتباطی کودکان اوتیسم

چه درمان هایی به اختلال اوتیسم کمک می کند؟

طب مکمل و جایگزین در اوتیسم

نکاتی برای والدین دارای فرزندان با اختلال طیف اوتیسم

آیا واکسن ها باعث اوتیسم می شوند؟

اختلال خواب در اوتیسم

صرع و اوتیسم: آیا پیوندی وجود دارد؟

اختلال اوتیسم در کودکان و دو زبانه بودن

کودکان مبتلا به اوتیسم و تعامل اجتماعی

کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای مقابله با اضطراب

چگونه به کودکان مبتلا به اوتیسم آموزش دهیم؟

رژیم حسی برای اختلال اوتیسم

بهترین فعالیت های حسی برای کودکان مبتلا به اوتیسم 

تاثیر رژیم حسی برای کودکان با اختلال اوتیسم چیست؟

انواع اختلال پردازش حسی چیست؟

علائم و نشانه های اوتیسم در نوزادان

علائم هشدار دهنده اوتیسم در کودکان

علائم و نشانه های اوتیسم در کودک یک ساله

علائم و نشانه های اوتیسم در کودک دو ساله

علائم و نشانه های اوتیسم در کودک سه ساله

علائم و نشانه های اوتیسم در کودک چهار ساله

علائم اختلال اوتیسم در بزرگسالان

مواردیکه شما باید در مورد اوتیسم در بزرگسالان بدانید؟

افراد مبتلا به اوتیسم ممکن است در انتخاب های اقتصادی خود منطقی تر عمل کنند.

برخی از باکتری های روده رفتارهای شبه اوتیستیک را در موش کاهش می دهد.

آیا می توان از اختلال اوتیسم جلوگیری کرد؟

آیا داروی سل می تواند به درمان اوتیسم کمک کند؟

 آیا عدم وجود یک پروتئین می تواند علت بروز اختلال اوتیسم را توضیح دهد؟

مایع مغزی نخاعی بعنوان نشانگر بالقوه برای اوتیسم یافت شده است.

قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین ممکن است خطر ابتلا به اوتیسم را افزایش دهد.

تب در باردارای با ریسک بالای ابتلا به اوتیسم مرتبط است.

آیا مصرف مولتی ویتامین ها در دوران بارداری می تواند کودکان را از ابتلا به اوتیسم محافظت کند؟

خطر ابتلا به اوتیسم با قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی ممنوع در دوران بارداری افزایش می یابد.

۲ دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سه × یک =

× پشتیبانی 24 ساعته