والدین یک کودک ۵ ساله می دانند که فرزندشان باید برای حضور در پیش دبستانی آماده شود. در پیش دبستانی آنها ممکن است حروف و اعداد را یاد بگیرند، ورزش را برای اولین بار امتحان کنند، دوستان جدیدی پیدا کنند و به احتمال زیاد آنها زمان خود را با افراد مختلفی سپری می کنند. این امر مهارت های ارتباطی را مهم تر می کند. آیا کودک در مسیر رشد گفتار و زبان خود قرار دارد؟ آیا آنها در سطحی که باید، با هم ارتباط برقرار می کنند؟ علائمی که نشان می دهد کودک ۵ ساله ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد چیست؟ برای پاسخ به این سوالات از جمله اینکه گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله چگونه باید باشد به ادامه مطلب مراجعه کنید.

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله

کودکان ۵ ساله به چه دلایلی به گفتار درمانی نیاز دارند؟

افراد در هر سنی به دلایل مختلف گفتار درمانی دریافت می کنند. برای کودکان ۵ ساله، گفتار درمانی می تواند از چند جهت اصلی مفید باشد:

۱. توسعه زبان

توسعه زبان به دو نوع زبان اشاره دارد:

-زبان دریافتی: کلماتی که کودک قادر به درک آن است.

-زبان بیانی: کلمات، دستور زبان و حتی ارتباط غیرکلامی که کودک می تواند برای برقراری ارتباط با آنچه نیاز دارد از آنها استفاده کند.

اگر کودک پیش دبستانی در درک واژگان و مفاهیم کلیدی مشکل داشته باشد مانند اینکه بتواند دستورالعمل های چند مرحله ای را به راحتی دنبال کند یا کلمات را در جملاتی که به او گفته می شود درک کند، ممکن است تاخیر زبانی دریافتی داشته باشد. در این صورت به گفتاردرمانی نیاز است. کودکان همچنین می توانند تاخیر در زبان بیانی داشته باشند. این به مشکل در استفاده از کلمات، عبارات و جملات برای بیان واضح خواسته ها و نیازها اشاره دارد. اگر یک کودک ۵ ساله با جملات کامل صحبت نمی کند، قادر به گفتن داستان های منطقی نیست یا نمی تواند از دستور زبان مناسب استفاده کند، ممکن است برای بهبود این توانایی ها به گفتار درمانی نیاز داشته باشد.

۲. ارتباط اجتماعی

کودکان پنج ساله باید در زبان اجتماعی که عمل شناسی نامیده می شود، موفق شوند. این توانایی آنها برای برقراری ارتباط با دیگران و گفتگو به روشی است که از نظر اجتماعی مناسب است. نمونه هایی از ارتباطات اجتماعی عبارتند از:

-استفاده مناسب از زبان بدن و تماس چشمی

-ماندن در موضوع گفتگو

-مکالمه را دو طرفه نگه دارید نه یک طرفه

اگر کودک در پیش دبستانی با ارتباطات اجتماعی مشکل دارد، گفتار درمانی می تواند به شما کمک کند.

۳. اختلالات صدای گفتار

درمان تلفظ برای اختلالات صدای گفتار یکی دیگر از دلایلی است که کودکان ۵ ساله ممکن است گفتار درمانی دریافت کنند. طبیعی است که کودکان دچار برخی خطاها شوند زیرا یاد می گیرند همه صداها را در زبان گفتاری خود تولید کنند. با این حال همانطور که کودک بزرگتر می شود، باید بتواند صداهای بیشتری را به درستی بیان کند. در سن ۵ سالگی حدود ۷۵٪ از آنچه کودک شما می گوید باید توسط شنوندگان ناآشنا (یعنی افرادی که اغلب با کودک شما صحبت نمی کنند) به راحتی درک شود. گفتار درمانی می تواند به کودک شما کمک کند تا در پیش دبستانی واضح تر صحبت کنند و دیگران آنها را بهتر درک کنند.

۴. لکنت زبان

کودکان پنج ساله همچنین ممکن است برای مشکلات روانی یا نرمی گفتارشان (که به نام لکنت نیز شناخته می شود) گفتار درمانی دریافت کنند. اگر متوجه شدید که فرزندتان صداها یا کلمات را اغلب تکرار می کند یا به نظر می رسد که مکث می کند و انگار یخ زده است و نمی تواند صدایی بیرون بیاورد، ممکن است نشانه لکنت زبان باشد. بنابراین درمان گفتاردرمانی برای لکنت زبان احتمالا مورد نیاز است.

تاثیر گفتاردرمانی برای کودک 5 ساله

چگونه بفهمیم که کودک ۵ ساله ما به گفتار درمانی نیاز دارد؟

ممکن است تعجب کنید که چگونه بفهمیم کودک ۵ ساله شما به گفتار درمانی نیاز دارد یا خیر. بیایید نگاهی به برخی از نقاط عطف کلیدی بیندازیم که کودکان باید در طول سال پنجم خود به آنها برسند. اگر فرزند شما در مسیر برخی از این نقاط عطف نیست، ممکن است نشانه ای برای برنامه ریزی ارزیابی گفتار و زبان باشد.

۱. نقاط عطف زبان ادراکی و بیانی برای کودکان ۵ ساله

-کودکان ۵ ساله باید بتوانند داستانی چند جمله ای را تعریف کنند. این می تواند شامل ساختن یک داستان یا گفتن یک نفر در مورد روز خود باشد.

-کودکان ۵ ساله باید از دستور زبان و ساختار جمله به درستی استفاده کنند. جملات و واژگان آنها باید بالغ به نظر برسد. آنها باید بتوانند از جملات مرکب و پیچیده به درستی استفاده کنند.

-درک مطلب باید در حال بهبود باشد. پس از خواندن یک کتاب برای آنها، کودکان ۵ ساله باید بتوانند به جملات ساده در مورد آنچه در داستان اتفاق افتاده پاسخ دهند.

-کودکان پیش دبستانی باید بتوانند کلمات را قافیه کنند. این برای ایجاد مهارت های آگاهی واج شناختی ضروری است، یادگیری صداهایی که کلمات را می سازند. آگاهی واج شناختی برای خواندن، نوشتن و رشد کلی تحصیلی مهم است.

۲. نقاط عطف زبان اجتماعی برای کودکان ۵ ساله

-یک کودک ۵ ساله باید بتواند در یک مکالمه به موضوع ادامه دهد.

-آنها باید بتوانند مکالمه را دو طرفه نگه دارند: پاسخ دادن به سؤالات، پرسیدن سؤال و اظهار نظر با شخص دیگری برای جریان دادن به گفتگو.

-کودکان ۵ ساله باید بتوانند خود را به دیگران معرفی کنند.

-مهدکودک ها باید بتوانند به صورت شفاهی از طریق سوء تفاهم ها و مشکلات با بچه های هم سن خود کار کنند.

۳. نقاط عطف بیان برای کودکان ۵ ساله

کودکان ۵ ساله باید بتوانند تمام صداهای گفتاری را در کلمات و مکالمات خود به درستی تولید کنند. که شامل صداهای در حال توسعه بعدی مانند ر، س و ث است.

-حدود ۷۵ درصد از صحبت های یک کودک ۵ ساله باید برای افرادی که اغلب با آنها صحبت نکرده اند به راحتی قابل درک باشد.

۴. نقاط عطف روانی گفتار برای کودکان ۵ ساله

-کودکان ۵ ساله نباید مکرر صدا یا کلمات را تکرار کنند، مانند “من آن را می خواهم”.

-آنها نباید یخ زده به نظر برسند یا در مکالمه مکث کنند که گویی نمی توانند حرف هایشان را بیان کنند.

-گفتار یک کودک پیش دبستانی باید روان و نرم باشد.

مرکز گفتار درمانی کودکان پنج ساله

چگونه یک گفتار درمانگر برای کودک پیش دبستانی خود پیدا کنید؟

چگونه می توانید یک گفتار درمانگر در نزدیکی خود پیدا کنید؟ همانطور که قبل از گرفتن نوبت در مورد یک پزشک جدید تحقیق می کنید، باید همین کار را برای گفتاردرمانگر فرزندتان نیز انجام دهید. همیشه مفید است که از دوستان یا آشناهایی که فرزندانشان گفتار درمانی داشته اند بپرسید که آیا تجربه خودشان را به شما نیز توصیه می کنند. اگر بیمه درمانی دارید، با طرح خود تماس بگیرید تا از سیاست ها و پوشش آنها در مورد گفتار درمانی بهتر مطلع شوید. برنامه سلامت شما ممکن است فهرستی از ارائه دهندگان گفتار درمانی درون شبکه ای داشته باشد که می توانید درباره آنها تحقیق کنید.

همچنین می توانید با پزشک اطفال فرزندتان صحبت کنید. آنها احتمالاً فهرستی از ارائه دهندگان گفتار درمانی محلی دارند که توصیه می کنند و ممکن است برای بازپرداخت گفتار درمانی توسط بیمه درمانی خود به یک ارجاع متخصص اطفال نیاز داشته باشید.

مهم نیست که کدام مسیر را برای یافتن یک گفتاردرمانگر برای ارزیابی انتخاب می کنید، حتماً نظرات آنلاینی که پیدا کردید را بخوانید و به یاد داشته باشید وقتی نوبت به انتخاب نهایی می رسد، شما در صندلی راننده هستید. این باید فردی باشد که دارای مجوز و با تجربه باشد و به خوبی با فرزند شما ارتباط برقرار کند. جهت دریافت نوبت از بهترین دکتر متخصص گفتاردرمانی همین حالا با ما تماس حاصل فرمایید.

بهترین گفتاردرمان کودکان 5 ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله چگونه است؟

گفتار درمانی برای کودک ۵ ساله معمولاً بسیار شبیه زمان بازی است. گفتاردرمانگران از بازی‌ها، اسباب‌بازی‌ها و فعالیت‌هایی استفاده می‌کنند که کودک را برای مشارکت در کارهای گفتار درمانی تشویق می‌کند. درمانگر شما ممکن است به کودک شما کمک کند تا با گپ زدن در طول یک بازی رومیزی، داستان سرایی را تمرین کند یا ممکن است لازم باشد کودک شما قبل از انجام یک مرحله در کاردستی یا نوبت در یک بازی، تعداد معینی صداهای گفتاری را بگوید.

گفتار درمانگر باید بداند که کودک شما از چه چیزهایی لذت می برد و در طول جلسات خود از آن استفاده کند. مطمئن باشید، اگرچه ممکن است بازی ساده به نظر برسد، درمانگر شما از هر فعالیتی برای هدف قرار دادن اهداف گفتار درمانی کودک شما استفاده می کند.

گفتاردرمانی خوب در کودک 5 ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله چقدر طول می کشد؟

یکی از سوالات خانواده ها این است که گفتار درمانی چقدر طول می کشد؟ اگر فقط یک پاسخ وجود داشت عالی بود، اما طول درمان برای هر فرد متفاوت است. با این حال چند چیز وجود دارد که به تعیین مدت زمان درمان کمک می کند. یکی سن کودک است هرچه کودک زودتر گفتار درمانی را شروع کند، زودتر پیشرفت می کند. این همچنین خطر عقب ماندن بیشتر آنها را کاهش می دهد. بنابراین اگر کودک شما در سن ۵ سالگی برای گفتار درمانی توصیه می شود، بهتر است گفتاردرمانی را شروع کرده و ادامه دهید.

تشخیص کودک شما نیز بر طول مدت گفتار درمانی تأثیر می گذارد. گاهی اوقات کودکانی که دچار تاخیر تکاملی هستند با حمایت و مداخله مناسب به سرعت پیشرفت می کنند. با تشخیص‌های مرتبط‌تر که شامل عوارض عصبی یا اختلالات مادرزادی است، درمان ممکن است بیشتر طول بکشد.

گفتاردرمانی کودک پنج ساله

چگونه می توانید به کودک ۵ ساله خود در صحبت کردن کمک کنید؟

شما به عنوان مراقب فرزندتان، نقش بزرگی در اینجا دارید. هرچه بیشتر به کودک خود کمک کنید تا آنچه را که در گفتار درمانی می آموزد تمرین کند، سریعتر پیشرفت می کند. در حالی که گفتار درمانی بخش مهمی از بهبود کودک شما است، تمرینی که در خانه و بین جلسات انجام می شود نیز همینطور است. ادامه کار بر روی اهداف فرزندتان در طول هفته به تقویت آموخته های درمانی کمک می کند. این امر کودک شما را برای موفقیت بیشتر در جلسه بعدی آماده می کند.

بهتر از همه، شما به آموزش، مواد یا تخصص خاصی نیاز ندارید. وقتی صحبت از گفتار و زبان می شود، دنیا کلاس درس شماست. شما به راحتی می توانید به کودک خود کمک کنید تا در فعالیت های روزمره و زمانی که با هم می گذرانید تمرین کند.

به عنوان والدین در یادگیری نحوه حمایت از نیازهای ارتباطی کودک ۵ ساله خود کار درستی انجام می دهید. مهم نیست در کجای سفر گفتار درمانی هستید، گفتار درمانگر شما آنجاست تا در کنار شما و فرزندتان قدم بزند. به غرایز خود اعتماد کنید و بدانید که در این روند هرگز تنها نیستید بنابراین همین حالا جهت دریافت کمک و مشاوره برای کودک ۵ ساله خود با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران تماس بگیرید.

 

مقاله های مرتبط

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

گفتاردرمانی برای کودک ۱ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۲ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۴ ساله

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

12 − پنج =

× پشتیبانی 24 ساعته