دلایل مختلفی می تواند وجود داشته باشد که کودک ۴ ساله شما صحبت نمی کند. برخی از دلایل احتمالی می تواند شامل از دست دادن شنوایی، اختلالات عصبی، ناتوانی ذهنی، عدم تحریک زبان در خانه، تاخیر شناختی و تاخیر در رشد حرکتی و گفتار و زبان باشد. اگر کودک ۴ ساله صحبت نمی کند یا رشد گفتار را به تاخیر می اندازد، هم برای والدین و هم برای کودک آزاردهنده است. هنگامی که یک کودک ۴ ساله پیش دبستانی را شروع می کند و به دلایل واضحی مانند ناتوانی در بیان خود و دیدن صحبت کردن همه کودکان اطرافش، ممکن است احساس کند که کنار گذاشته شده و عصبانی می شود. وقتی صحبت از والدین می شود، لذت نهایی هر والدینی تماشای رشد فرزندشان و رسیدن به تمام نقاط عطف است.

ما اغلب از والدین مشکل‌دار ایمیل‌ها و پیام‌هایی دریافت می‌کنیم که شکایت اصلی آن‌ها این است که کودک چهار ساله‌شان صحبت نمی‌کند یا هیچ نشانه‌ای از بیان کلامی از خود نشان نمی‌دهد. براستی علت اصلی چه چیزی می تواند باشد یا چگونه می توانیم به آنها کمک کنیم؟

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

برخی از مهارت های اولیه تعاملی که کودک برای برقراری ارتباط موفق ایجاد می کند شامل توجه، گوش دادن، تماس چشمی، نوبت گرفتن، درک زبان گفتاری و زبان بیانی می باشد. هیچ قانونی در مورد اینکه کودک چه زمانی این مهارت ها را توسعه می دهد وجود ندارد و به توانایی های ذاتی کودک، تحریک زبان در خانه، پاسخ اعضای خانواده به گفتار کودک و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد. اما نقاط عطف گفتاری کلی وجود دارد که بر اساس محدوده سنی کودک تنظیم شده است. در اینجا لیستی از چند نقطه عطف گفتار است که انتظار می رود یک کودک ۴ ساله به دست آورد:

-انتظار می رود که کودک در این سن با جملات صحبت کند.

-انتظار می رود سطح توجه آنها تا کنون افزایش یابد و آنها باید بتوانند برای مدت کوتاهی در یک فعالیت تحت رهبری بزرگسالان شرکت کنند.

-آنها باید بتوانند بیشتر صداهای گفتار را بیان کنند.

-آنها باید بتوانند به سوالات ساده پاسخ دهند و بپرسند.

-کودک می تواند داستان کوتاهی را روایت کند.

-در این مرحله می توانند مکالمه را دنبال کرده و حفظ کنند.

-کودک می تواند کلمات را دسته بندی کند یا اشیایی مانند میوه ها، سبزیجات، مبلمان و غیره را مرتب کند.

-کودک می تواند دستورالعمل های ۲ مرحله ای را درک کند و آنها را دنبال کند.

گاهی اوقات مشکلات جزئی خود به خود ناپدید می شوند، اما گاهی ممکن است کودک به کمک دکتر متخصص گفتاردرمانی حرفه ای نیاز داشته باشد. اگر متوجه تاخیر گفتاری قابل توجهی در کودک خود شدید، باید به یک گفتار درمانگر مراجعه کنید. تشخیص به موقع می تواند به کودک برای غلبه بر تاخیر گفتاری و زبانی و غلبه بر تمام مشکلاتی که ممکن است در بزرگسالی با آن مواجه شود، بسیار مفید باشد.

چه چیزی باعث تاخیر گفتاری در کودکان ۴ ساله می شود؟

چه چیزی باعث تاخیر گفتاری در کودکان ۴ ساله می شود؟

معمولاً دلیلی پشت هر تاخیری وجود دارد. ممکن است کودک الگوهای مناسبی برای تقلید نداشته باشد یا اینکه والدین قادر به توجه به کیفیت مورد نیاز کودک نباشند. همچنین ممکن است یک دلیل پزشکی، مشکلات یادگیری و غیره وجود داشته باشد.

-از دست دادن شنوایی: اگر کودک نمی شنود، چگونه گفتار را توسعه می دهد؟  بنابراین اگر کودک با تاخیر در گفتار مراجعه کند، پزشک همیشه او را برای ارزیابی شنوایی ارجاع می دهد.

-اختلالات عصبی: مانند فلج مغزی، سندرم داون یا اختلال طیف اوتیسم می توانند باعث تاخیر در گفتار شوند. کودک اغلب با زبان ادراکی و بیانی مشکل دارد.

اختلالات رشد گفتار و زبان: و مشکل در تولید صدا و تشکیل کلمات

-افزایش زمان تماشای صفحه نمایش: اگر کودکان زمان زیادی را صرف ابزارهای مختلف کنند و بدون توجه به تماشای آن بپردازند، ممکن است واژگان را انتخاب کنند، اما تعامل را یاد نمی‌گیرند. تعامل یک گفتگوی دو طرفه است.

ناتوانی ذهنی: کودک دارای ناتوانی ذهنی اغلب در درک زبان و پردازش اطلاعات با مشکل مواجه است.

-عدم تحریک گفتار و زبان: والدین موظفند محیط خانه را برای درک گفتار کودک مساعد کنند.

-اختلالات صدای گفتار: تا ۴ سالگی کودک باید بتواند بیشتر صداها را بگوید. اگر کودک در گفتن بسیاری از صداها مشکل داشته باشد، ممکن است تاخیر گفتار را نیز تجربه کند.

-تاخیر شناختی: اگر کودک دارای ضریب هوشی کمتری باشد، در درک بسیاری از مفاهیم و ترکیب کلمات برای تشکیل جملات مشکل خواهد داشت.

چگونه می توانید به رشد گفتار کودک ۴ ساله خود در خانه کمک کنید؟

چگونه می توانید به رشد گفتار کودک ۴ ساله خود در خانه کمک کنید؟

به عنوان والدین، بیشترین زمان را با فرزندتان می گذرانید، بنابراین باید از کودک حمایت کنید تا مهارت های اولیه خود را با الگوسازی و تمرین با او تقویت کنید.

۱. با آنها صحبت کنید: مهم است که به یاد داشته باشید که به عنوان والدین، شما اولین معلم فرزندتان هستید. این مسئولیت شماست که الگوی زبانی خوبی برای تقلید فرزندتان باشید. برای آنها داستان بخوانید. وقتی به خرید می روید، اشیایی را که می خرید توصیف کنید. فعالیت‌های روزمره را در خود بگنجانید، همانطور که کودک رنگ‌ها را می‌شناسد، می‌توانید سبزیجات را طبق رنگ بچینید، سبزیجات را بشویید و در یخچال بگذارید.

۲. سؤالات باز بپرسید: مانند “در پارک چه کردید؟” به جای «در پارک تفریح ​​کردی؟» یا چیزی شبیه «در پارک با چه وسایلی بازی کردی؟». این به آنها فرصتی می دهد تا چیزها را با جزئیات توضیح دهند و با اشتیاق به آنها گوش دهند.

۳. داستان قدیمی مورد علاقه خود را دوباره مرور کنید: اکنون که آنها چگونه خواندن را یاد گرفته اند، می توانید از آنها بخواهید کتاب ها را بخوانند و بگویند که کلمه بعدی چیست.

۴. به پیاده روی بروید: گنجینه هایی مانند سنگی که به شکل خنده دار پیدا می کنید، چند پر، برگ های رنگارنگ و خیلی چیزهای دیگر را بردارید و از کودک بخواهید آن را برای خانواده تعریف کند.

۵. بازی داستان خانوادگی: همه می توانید با هم داستان بسازید و می توانید شخصیت های داستان باشید. داستان پشت سر هر شخصیت را شرح دهید. کاراکترها را مطابق تصورات کودک با او ترسیم کنید.

۶. زمان بازی با بچه ها: کودکان به تعامل اجتماعی یک به یک نیاز دارند تا بتوانند مهارت هایی مانند برقراری ارتباط چشمی با فردی که با آنها صحبت می کنند، انتظار نوبت صحبت کردن، درک دستورالعمل های ساده و البته یادگیری استفاده از کلمات یا نشانه ها برای برقراری ارتباط با خواسته های خود را یاد بگیرند.

اگر فرزندتان هیچ پیشرفتی ندارد یا اگر احساس می‌کنید مهارت‌های فرزندتان به طور قابل توجهی به تأخیر افتاده است، لطفاً برای دریافت مشاوره و حمایت با بهترین مرکز گفتاردرمانی کودکان در تهران مشورت کنید. لطفاً به استفاده از این استراتژی ها ادامه دهید و به درمانگر خود اطلاع دهید که چه تلاش هایی کرده اید و چه پیشرفتی در فرزند شما اتفاق افتاده است. مراکز ما جلسات گفتار درمانی حضوری، خانگی و آنلاین را برای کودکان مبتلا به انواع اختلالات ارتباطی مختلف ارائه می دهد. ما دوست داریم به شما کمک کنیم.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

16 − یک =

× پشتیبانی 24 ساعته