تمرینات گفتار درمانی می تواند به افراد کمک کند تا توانایی خود را در برقراری ارتباط و تولید زبان بهبود بخشند. آنها می توانند به ویژه پس از یک آسیب عصبی مانند سکته مغزی مفید باشند. بسته به اینکه کدام ناحیه از مغز تحت تأثیر سکته مغزی قرار گرفته است، بخش های مختلفی از گفتار ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. گفتاردرمانگران می‌توانند تمرین‌های شخصی‌سازی‌شده را با تمرکز بر کمک به افراد در بازیابی مهارت‌های تولید گفتار خود ارائه دهند. این مقاله به مزایای بسیاری از تمرینات گفتار درمانی می پردازد و همچنین تعدادی از بهترین تمرین ها و تکنیک های گفتار درمانی را شامل می شود. شما می توانید با یک متخصص گفتاردرمانگر در خصوص انتخاب بهترین تمرینات گفتار درمانی مشورت کنید. تمرینات ذکر شده در اینجا یک نقطه شروع عالی برای شما هستند.

بهترین تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی توانایی صحبت کردن

اهمیت تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی صحبت کردن

آسیب شناسان گفتار و زبان که به آنها گفتار درمانگر نیز گفته می شود در زمینه های ارتباط، شناخت و توانبخشی خوردن یا بلع متخصص هستند. به دنبال یک آسیب عصبی مانند سکته مغزی، این عملکردها ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. در حالی که این مقاله در درجه اول بر تمرینات گفتار درمانی برای بهبود تولید گفتار متمرکز است، بسیاری از تمرینات مشابه می توانند به افراد کمک کنند تا سایر مهارت های ارتباطی، شناختی، خوردن یا بلعیدن را بازیابی کنند. این به این دلیل است که تولید گفتار شامل اجزای شناختی مانند مهارت های بازیابی کلمه و همچنین مهارت حرکتی دهان، قدرت و هماهنگی است.

اختلالات زیادی وجود دارد که می تواند بر تولید گفتار تأثیر بگذارد از جمله می توان به آفازی و آپراکسی گفتار اشاره کرد. این اختلالات زمانی اتفاق می‌افتند که ناحیه‌ای از مغز که در تولید گفتار نقش دارد، پس از آسیب عصبی آسیب می‌بیند. به عنوان مثال آفازی بیانی در اثر آسیب به مرکز زبانی مغز ایجاد می شود. از سوی دیگر آپراکسی گفتار می تواند در اثر آسیب به مخچه یا سایر مناطق مغزی درگیر در هماهنگی حرکتی ایجاد شود.

تمرین‌های گفتار درمانی با ایجاد جرقه‌های نوروپلاستیسیته یا توانایی مغز در سیم‌کشی مجدد به بهبود مهارت‌های زبانی کمک می‌کنند. از طریق نوروپلاستیسیته، نواحی سالم مغز می توانند عملکرد بیان کلامی را بر عهده بگیرند. انجام مکرر تمرینات گفتار درمانی به طور منظم بهترین راه برای ارتقاء عصبی و بازیابی توانایی تولید گفتار است.

اهمیت تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی صحبت کردن

۱۰ تا از بهترین تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی گفتار

در حالت ایده آل، افرادی که در صحبت کردن مشکل دارند باید با یک گفتاردرمانگر کار کنند تا مشخص کنند کدام تمرین برای آنها مناسب است. با در نظر گرفتن این موضوع، تمرینات گفتار درمانی زیر برخی از رایج ترین تمرینات توصیه شده توسط گفتاردرمانگران هستند. این تمرینات می تواند نقطه شروع خوبی برای بازیابی گفتار فرد در زمان انتظار برای شروع درمان باشد یا ممکن است به عنوان منبعی برای کسانی که به دنبال جلسات مکمل درمانی هستند، استفاده شود. انجام تمرینات گفتار درمانی در جلوی آینه اغلب مؤثرتر است. این به این دلیل است که بازخورد بصری از آینه نه تنها انگیزه‌بخش است، بلکه می‌تواند به افراد کمک کند تا اطمینان حاصل کنند که تمرین‌ها را به طور دقیق انجام می‌دهند. در اینجا برخی از بهترین تمرینات گفتار درمانی را که می توانید در خانه امتحان کنید آورده شده است:

۱. زبان به داخل و خارج

زبان را تا جایی که ممکن است بیرون بیاورید و ۲ ثانیه نگه دارید، سپس آن را به سمت داخل بکشید، ۲ ثانیه نگه دارید و این کار را تکرار کنید. این به آموزش زبان برای حرکت در الگوهای هماهنگ کمک می کند که منجر به بهبود تولید گفتار می شود.

۲. حرکات زبان پهلو به پهلو

برای این تمرین گفتار درمانی، دهان را باز کنید و زبان را حرکت دهید تا گوشه سمت راست دهان خود را لمس کنید، ۲ ثانیه نگه دارید، سپس گوشه سمت چپ دهان را لمس کنید، ۲ ثانیه نگه دارید و تکرار کنید.

۳. حرکات زبان به بالا و پایین

دهان را باز کنید و زبان را بیرون بیاورید، سپس زبان را به سمت بینی بالا ببرید و ۲ ثانیه نگه دارید، سپس زبان را به سمت چانه پایین بیاورید، ۲ ثانیه نگه دارید و تکرار کنید.

۴. لبخند زدن

عمل لبخند زدن بسیاری از عضلات صورت را درگیر می کند. به این ترتیب لبخند زدن یک تمرین گفتار درمانی ساده است که می تواند مهارت های حرکتی دهان را بهبود بخشد. لبخند زدن را در مقابل آینه تمرین کنید. ۲ ثانیه لبخند بزنید، سپس استراحت کنید و تکرار کنید. به دنبال یک آسیب عصبی مانند سکته مغزی، بسیاری از افراد ممکن است در حرکت یک طرف صورت خود دچار مشکل شوند. هنگام تمرین لبخند زدن در آینه، سعی کنید لبخند را تا حد امکان متقارن کنید.

۵. غنچه کردن لب ها

با دهان ریلکس شروع کنید. سپس لب‌ها را طوری جمع کنید که انگار در حال بوسیدن هستید و این حالت را به مدت ۲ ثانیه نگه دارید، ۲ ثانیه استراحت کنید و تکرار کنید. برای چالش بیشتر در دقت و کنترل حرکتی، تا جایی که ممکن است آهسته غنچه کردن را تمرین کنید. پس از انجام تمرین‌های گفتار درمانی قبلی که بر مهارت‌های حرکتی متمرکز بود، افراد ممکن است آماده باشند تا تمرین‌های کلامی زیر انجام دهند. اگر افراد اصلاً قادر به صحبت کردن نباشند، ممکن است از تجسم خود در تمرینات کلامی برای شروع به ترویج سازگاری مغز و سیم کشی مجدد بهره ببرند.

۶. حرف صامت و تکرار جفت مصوت

با نوشتن اینکه کدام صامت ها سخت است شروع کنید. سپس هر یک از این صامت ها را یکی یکی با هر یک از مصوت های کوتاه و بلند ( ـَـ ، ـِـ ، ـُـ ) و (آ ، ای ، او) جفت کنید. به عنوان مثال کسانی که با صدای “ر” مشکل دارند، می توانند تکرار گفتن “را، ری، رو” را تمرین کنند. برای یک چالش اضافی، این کار را با تمام حروف بی صدا امتحان کنید.

۷. تولید جمله

افراد مبتلا به اختلالات هماهنگی مبتنی بر سیستم عصبی مانند آپراکسی گفتار هیچ مشکلی با اجزای شناختی تولید زبان ندارند. با این حال توانایی آنها برای حرکت لب ها و زبان مختل می شود. بنابراین بلندخوانی می‌تواند فرصتی را برای کسانی که آپراکسی گفتار دارند، فراهم کند تا صحبت کردن را تمرین کنند. در حالی که این یک ورزش عالی برای افراد مبتلا به آفازی است، اما ممکن است در مراحل اولیه بهبودی بسیار خسته کننده باشد. با تمرین فقط یک یا دو جمله برای مدت کوتاه شروع کنید. سپس تعداد جملات یا زمان صرف شده برای تمرین را برای چالش بیشتر افزایش دهید.

۸. پردازش واجی

آواشناسی به مطالعه الگوهای صدای گفتار اشاره دارد. تمرین‌های گفتاردرمانی که بر واج‌شناسی تمرکز دارند نیز می‌توانند برای کمک به افراد در بهبود مهارت‌های تولید گفتار مفید باشند. برای این تمرین از یکی از اعضای خانواده یا مراقب خود بخواهید کلمات مختلفی را بیان کند. سپس حدس بزنید که در هر کلمه ای که می گویند چند هجا وجود دارد. اعضای خانواده یا مراقب همیشه باید در مورد درست یا نادرست بودن پاسخ بازخورد بدهند. بازخورد بخشی ضروری از چیزی است که این ورزش را درمانی می کند.

۹. بازی های کلمه ای

بازی با کلمات می تواند راهی عالی برای ادغام تمرینات گفتار درمانی در یک فعالیت سرگرم کننده و جذاب باشد. اگرچه همه بازی‌های واژه‌ای نیازی به بیان کردن کلمات ندارند، افراد می‌توانند به سادگی روی اجزای شناختی زبان کار کنند یا بازی را با صحبت کردن تطبیق دهند. به عنوان مثال بازی‌هایی مانند Boggle، Scrabble یا Bananagrams شامل مهارت‌های زبانی شناختی مانند یافتن کلمه و حافظه است. به جای ایجاد کلمات ساده در طول این بازی ها، افراد می توانند هر کلمه ساخته شده را برای تمرین مهارت های تولید گفتار نیز بیان کنند.

بازی هایی مانند Pictionary، ۲۰ Question یا Go Fish به افرادی نیاز دارند که در طول بازی صحبت کنند. این می تواند در ابتدا چالش برانگیز باشد، اما راهی عالی برای سرگرم کننده تر کردن تمرینات گفتار درمانی است. برای کسانی که به دنبال یک فعالیت مستقل هستند، بازی هایی مانند جستجوی کلمات یا جدول کلمات متقاطع نیز می توانند گزینه های موثری برای کار بر روی مهارت های زبان باشند.

۱۰. برنامه های تمرین گفتار درمانی

در حالی که تمرین‌های بالا مکان خوبی برای شروع هستند، اما برای نیازهای منحصر به فرد فرد طراحی نشده‌اند. برخی از برنامه‌های ورزشی گفتار درمانی می‌توانند با ارائه تمرین‌های متناسب با توانایی‌ها و چالش‌های فعلی فرد سازگار شوند تا افراد بتوانند به پیشرفت خود ادامه دهند. به عنوان مثال برنامه CT گفتار و شناخت درمانی می تواند زمینه های مشکل فرد را ارزیابی کند و انتخاب کند که از بین صدها تمرینی که در برنامه تعبیه شده است برای ارتقای پیشرفت ها مفیدتر است. در حالی که هیچ چیز نمی تواند جایگزین گفتار درمانی شود، برنامه CT Speech توسط آسیب شناسان گفتار و زبان طراحی شده است تا گزینه بهتری برای افراد برای ادامه کار بر روی مهارت های گفتاری و زبانی خود در خانه ارائه کند.

بهترین تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی گفتار

اگر اصلا نمی توانید صحبت کنید چه باید کرد؟

افرادی که پس از سکته مغزی قادر به صحبت کردن نیستند، به طور کلی آسیب زیادی به مرکز زبانی مغز وارد شده است. بهبودی زمان و تلاش بیشتری نیاز دارد اما اغلب ممکن است. در حالی که افرادی که قادر به صحبت کردن نیستند هنوز می توانند تمرینات گفتار درمانی حرکتی دهان را انجام دهند، بیشتر تمریناتی که به تولید گفتار نیاز دارند برای سطح توانایی فعلی آنها بسیار پیشرفته در نظر گرفته می شوند. با این حال آواز درمانی ممکن است راهی موثر برای بازیابی توانایی تولید گفتار، به ویژه در میان افراد مبتلا به آفازی باشد.

آواز درمانی دقیقاً همان چیزی است که به نظر می رسد که شامل تمرین آواز خواندن کلمات به جای گفتن آنها می باشد. افراد اغلب می‌توانند کلمات را از این طریق به زبان بیاورند زیرا در حالی که گفتار یک عملکرد سمت چپ مغز است، آواز خواندن یک عملکرد سمت راست مغز است.

بنابراین هنگامی که آفازی به دلیل آسیب به مرکز زبانی مغز در نیمکره چپ رخ می دهد، سمت راست مغز اغلب دست نخورده باقی می ماند. آواز خواندن نیمکره راست مغز را فعال می کند و به افراد این امکان را می دهد که کلمات را با زیر و بم و ریتم های مختلف بیان کنند، حتی زمانی که قادر به صحبت عادی نیستند. بسیاری از افرادی که پس از آسیب مغزی یا سکته مغزی در یادگیری دوباره صحبت کردن مشکل داشتند، اغلب با آواز درمانی موفقیت زیادی کسب می کنند.

آشنایی با بهترین تمرینات گفتار درمانی

آشنایی با بهترین تمرینات گفتار درمانی

بسیاری از افراد می توانند پس از آسیب های عصبی مانند سکته از گفتار درمانی بهره مند شوند. تمرینات گفتار درمانی می تواند شامل اجزای شناختی و فیزیکی باشد که هر دو بسته به نقص گفتار و زبان درگیر می توانند موثر باشند. حتی اگر افراد اصلاً قادر به صحبت کردن نباشند، باز هم می توانند از همکاری با یک گفتاردرمانگر با استفاده از آواز درمانی برای شروع سفر بهبودی خود بهره مند شوند.

در حالی که صدها تمرین گفتار درمانی وجود دارد، بهترین آنها، تمرین هایی هستند که به طور مکرر و مداوم انجام شوند و این جرقه نوروپلاستیسیته را ایجاد می کند، به این ترتیب مغز سازگار و بازیابی می شود. یکی از بهترین راه‌ها برای انجام این کار، ادامه درمان در خانه از طریق بازی‌ها یا اپلیکیشن‌هایی مانند برنامه CT Speech و Cognitive Therapy است.

صرف نظر از اینکه کدام ناحیه از گفتار تحت تاثیر قرار گرفته است، تمرینات گفتار درمانی می تواند راهی عالی برای شروع در مسیر بهبودی باشد. تمرینات گفتار درمانی ذکر شده در بالا را امتحان کنید یا با یک گفتاردرمانگر کار کنید تا مغز را دوباره آموزش دهید و دوباره توانایی صحبت کردن موثر را به دست آورید. بنابراین جهت دریافت کمک از متخصصین ما، همین حالا با مرکز تخصصی درمان سکته مغزی تماس حاصل فرمایید.

 

مقاله های مرتبط

سکته مغزی چیست؟

کاردرمانی در سکته مغزی

گفتاردرمانی در سکته مغزی

درمان توانبخشی سکته مغزی

بهترین دکتر متخصص سکته مغزی

کاردرمانی در منزل برای سکته مغزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 × چهار =

× پشتیبانی 24 ساعته