بازی یک حوزه بسیار مهم در رشد اولیه دوران کودکی است، به ویژه هنگامی که صحبت از رشد مهارت های گفتاری و زبانی می شود. بازی نحوه یادگیری و کشف دنیای اطراف کودکان است. به همین دلیل است که رشد مهارت های بازی به کودکان کمک می کند تا توانایی های ارتباطی خود را افزایش دهند. در این مقاله به برخی از اصول اولیه در مورد اینکه چگونه بازی با رشد زبان مرتبط است، می پردازیم. همچنین نکات خاصی را پیدا خواهید کرد که می توانید در خانه از آنها استفاده کنید تا فرزندتان را در مسیر موفقیت در ارتباط قرار دهید.

بازی هایی برای بهبود رشد گفتاری و زبانی کودکان

چگونه بازی شبیه ارتباط است؟

آیا می دانستید که بازی تقلید کننده ارتباط است؟ بازی با دیگران مانند یک مکالمه مستلزم یک مبادله رفت و برگشتی است. چرخاندن یک توپ یا ماشین اسباب بازی به جلو و عقب به دو نفر نیاز دارد تا کار را کامل کنند. در مورد ارتباطات هم همینطور می باشد، یک نفر صحبت می کند و دیگری پاسخ می دهد. بازی همچنین به کودکان کمک می کند تا روابط علت و معلولی را بیاموزند. در اینجا دو مثال از درک علت و معلولی وجود دارد که از طریق بازی ایجاد شده است:

-بلوک ها می توانند روی هم چیده شوند اما اگر آنها را فشار دهید، سقوط می کنند.

-اگر ماشین اسباب‌بازی را هل دهید، در مسیری که می‌خواهید برود، حرکت می‌کند.

درک علت و معلولی روش مهم دیگری است که کودکان مهارت های ارتباطی خود را افزایش می دهند. هنگامی که کودک شروع به استفاده از کلمات جدید برای برقراری ارتباط می کند، این اساساً یک رابطه علت و معلولی است: کودک کلمه ای را می گوید و سپس آنچه را که در ازای آن خواسته است دریافت می کند.

در نهایت توجه مشترک جنبه دیگری از بازی است که با ارتباطات مرتبط است. توجه مشترک وقتی اتفاق می افتد که دو نفر روی یک چیز متمرکز شوند. به زمان هایی که با کودک خود بازی و تعامل می کنید فکر کنید. آیا تا به حال به شما نگاه می کنند یا لبخندی می زنند که انگار می خواهند بگویند “وای، دیدی؟” در اینصورت درست است توجه مشترک وجود دارد. تعامل هدفمند در طول بازی بدون توجه مشترک نمی تواند وجود داشته باشد. همین امر در مورد ارتباط هدفمند نیز صادق است.

تقویت مهارت های گفتاری و زبانی کودکان

چگونه مهارت های گفتاری و زبانی کودک خود را از طریق بازی رشد دهید؟

-از اسباب بازی ها به طور مناسب استفاده کنید: ضروری است که والدین و مراقبان به کودکان کمک کنند تا یاد بگیرند که چگونه با اسباب‌بازی‌ها بازی کنند. وقتی بچه ها شیرخوار هستند، ممکن است به سادگی اسباب بازی ها را به هم بکوبند یا به آنها نگاه کنند. با این حال همانطور که آنها بزرگتر می شوند، آنها باید شروع به استفاده از اسباب بازی ها برای هدف مورد نظر خود کنند. در اینجا یک مثال آورده ایم، وقتی یک قاشق اسباب‌بازی و یک کاسه به آنها داده می‌شود، می‌خواهیم بچه‌ها یاد بگیرند که چگونه این دو شی با هم ترکیب می‌شوند. آنها می توانند وانمود کنند که غذا را با قاشق در کاسه مخلوط می کنند، یا با قاشق غذا را جرعه جرعه میل کنند که انگار در حال خوردن سوپ هستند.

بازی مناسب با اسباب بازی ها همچنین به کودکان کمک می کند تا مهارت های بازی تخیلی را به دست آورند. وقتی بچه‌ها بزرگتر می‌شوند، می‌توانند وانمود کنند که کارهایی مانند درست کردن غذا، ساختن قلعه با بلوک‌ها، تبدیل شدن به شخصیت مورد علاقه‌شان را انجام می‌دهند. هنگامی که تخیل آنها فعال شد، این در را برای آنها باز می کند تا درباره کاری که انجام می دهند صحبت کنند. در طول بازی تخیلی، کودک می تواند در مورد چیزهای بیشتری اظهار نظر کند. به عنوان مثال زمانی که آنها در بازی نمادین غذا خوردن را وانمود می کنند یا “میهمانی چای” برگزار می کنند، می توانند وانمود کنند که به حیوانات عروسکی یا عروسک های بچه خود غذا می دهند. آنها ممکن است چیزهایی مانند “آهوم!” یا “بخور!” را بگویند.

بازی های مکرر و تخیلی فرصت را برای کودکان برای گفتن کلمات بیشتر افزایش می دهد. به همین دلیل است که بازی کردن روزانه با هم بسیار مهم است.

-به کودک خود کمک کنید هنگام بازی صداها را بسازد و کلمات را بیان کند: هنگام بازی با کودک، مهم است که به دنبال فرصت هایی برای تمرین تولید صدا و کلمه باشید. اگر حیوانات اسباب بازی در دسترس دارید به کودک خود کمک کنید صدایی که هر حیوان تولید می کند را تقلید کند. اگر با ماشین‌های اسباب‌بازی یا کامیون بازی می‌کنید، از آن‌ها بخواهید صداهایی مانند «قام قام» و “بیپ! بوق!» تقلید کنند. همچنین مطمئن شوید که در طول بازی مرتب با کودک خود صحبت کنید. برای کمک به فرزندتان برای برچسب زدن به اسباب‌بازی‌ها و وسایلی که با آن‌ها بازی می‌کند، سؤال بپرسید.

اگر فرزند شما هنوز در مرحله برچسب زدن به اشیاء نیست، روی این تمرکز کنید که او کلمه یا حتی صدای اولیه کلمه را تقلید کند. به عنوان مثال اگر کودک شما در حال بازی با توپ است، سپس “توپ” یا “ت-ت-ت” را مدل کنید تا ببینید او از چه چیزی تقلید خواهد کرد.

-مهارت های زبان ادراکی را ایجاد کنید: قبل از اینکه کودکان بتوانند به طور مستقل از کلمات استفاده کنند، ابتدا باید معنای کلمات را درک کنند. فعالیت های بازی ساده راهی عالی برای هدف قرار دادن این مهارت های زبانی ادراکی هستند. می‌توانید از کودکتان سؤالاتی بپرسید که نیاز به پاسخ غیرکلامی دارند تا واژگان زبانی را بسازید، در اینجا به چند نمونه اشاره می کنیم:

-هنگام بازی با حیوانات اسباب بازی، سوالات شناسایی مانند “اسب کجاست؟”

-اگر با بلوک‌های رنگی بازی می‌کنید، می‌توانید بگویید: «بلوک زرد را به من نشان بده» تا شناسایی رنگ را هدف قرار دهد.

-حتی می توانید درک کلمات توصیفی مانند “ماشین کوچولو کجاست؟” یا «ماشین بزرگ کجاست؟»

هرچه کودک شما با کلمات مختلف بیشتر آشنا شود، احتمال استفاده از آنها بیشتر می شود.

-اجازه دهید فرزندتان انتخاب کند که چه چیزی را بازی کند: برای اینکه بچه ها درگیر بازی باشند، مهم است که از آنها پیروی کنید. به آنها اجازه دهید اسباب بازی های مختلف را کشف کنند و ببینند چه چیزی توجه آنها را جلب می کند. از هر اسباب بازی یا شیئی که انتخاب می کنند برای هدف قرار دادن اهداف گفتاری و زبانی خود استفاده کنید. ممکن است همیشه نتوان به کودک اجازه داد تا فعالیت را انتخاب کند. اما وقتی می توانید، با انتخاب فرزندتان پیش بروید. زمانی که شما با استفاده از اسباب‌بازی‌هایی که برایشان سرگرم‌کننده و معنادار است، سخنرانی را هدف قرار می‌دهید، احتمال مشارکت آنها بسیار بیشتر است.

بهترین تمرین ها برای بهبود رشد گفتار کودکان

اگر به نظر می رسد فرزند شما تاخیر داشته باشد چه؟

اگر به نظر نمی‌رسد که گفتار فرزندتان با سرعتی که انتظار دارید رشد کند، حتی با تمرکز بر بازی هدفمند، برای مروری بر نقاط عطف رشد گفتار-زبان و زمانی که باید گفتاردرمانی را در نظر بگیرید، این مقاله را بررسی کنید. هر چه کودک شما زودتر کمک و حمایت مورد نیاز خود را دریافت کند، سریعتر پیشرفت خواهد کرد. بنابراین هر چه سریعتر با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران جهت دریافت خدمات مشاوره، تشخیص و درمان تماس حاصل فرمایید.

 

مقاله های مرتبط

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

انواع رایج اختلالات گفتار

کودک دو ساله من حرف نمیزنه!

کودک سه ساله من حرف نمیزنه!

گفتاردرمانی برای کودک ۱ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۲ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۴ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

نکاتی برای موفقیت کودکان با تاخیر گفتاری در مدرسه

اگر کودک ۲ یا ۳ ساله شما صحبت نمی کند چه باید کرد؟

چگونه تماشای صفحه نمایش بر رشد گفتار و زبان کودک تأثیر می گذارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

1 + 19 =

× پشتیبانی 24 ساعته