بسیاری از ما اصطلاح اختلال گفتار را شنیده‌ایم، اما آیا دقیقاً می دانید اختلال گفتاری چیست؟ چگونه متوجه می شوید که فرزند شما دچار اختلال در گفتار دارد؟ و اگر در بزرگسالی دچار اختلال گفتار هستید، آیا گفتار درمانی می تواند به شما کمک کند؟ در این مطلب به بررسی انواع رایج اختلالات گفتار در کودکان و بزرگسالان می پردازیم.

انواع رایج اختلالات گفتار

اختلال گفتار چیست؟

اختلال گفتار مسئله ای است که باعث می شود فرد نتواند به وضوح صحبت کند. انواع رایج اختلالات گفتاری شامل مشکلات زیر است:

۱. تلفظ: این به توانایی فرد برای ایجاد صداها به درستی و واضح اشاره دارد. فردی که برای گفتن صداهای خاص مانند صدای /س/ یا صدای /ر/ مشکل دارد، در توانایی های بیانی خود مشکل دارد.

۲. روانی: این به توانایی صحبت کردن آرام و بدون لکنت اشاره دارد.

۳. صدا: اختلالات صوتی مربوط به عملکرد ضعیف تارهای صوتی است. این می تواند بر کیفیت زیر و بم، بلندی یا طنین صدا تأثیر بگذارد.

اختلال گفتار چیست؟

اختلال گفتار چه تفاوتی با اختلال زبانی دارد؟

اختلال گفتاری چیزی است که بر خروجی فیزیکی صدا و صداهای گفتاری تأثیر می گذارد. اختلال زبان به مشکل فرد در درک آنچه به او گفته می شود (زبان دریافتی) یا انتقال پیام خود به صورت کلامی یا غیرکلامی (زبان بیانی) اشاره دارد. شما می توانید آن را اینگونه فکر کنید.  اختلال زبان به طور کلی به مشکل در برقراری ارتباط افکار و ایده ها یا انتقال پیام شما مربوط می شود. در حالیکه اختلال گفتار به روش فیزیکی که شما آن پیام را از طریق صدا، روانی گفتار یا تلفظ بیان می‌کنید، اشاره دارد.

اختلالات رایج گفتاری در کودکان

اختلالات رایج گفتاری در کودکان

اختلالات بیانی برخی از اختلالات گفتاری رایج برای کودکان است. اغلب کودکان معمولاً دوره ای را پشت سر می گذارند که نمی توانند برخی از صداهای همخوان را به درستی بیان کنند. با این حال آنها باید با افزایش سن از این خطاهای گفتاری رد شوند. اگر کودکی چند صدا دارد که اشتباه می گوید و این خطاها با گذشت زمان بهبود نمی یابند، ما به این اختلال به عنوان یک اختلال در بیان اشاره می کنیم.

به خاطر داشته باشید که نوع دیگری از اختلال گفتاری به نام اختلال واجی وجود دارد.  این به مشکل در تلفظ صداهای مشابه اشاره دارد.  خطاهای گفتاری در یک اختلال واج شناختی بسیار شبیه الگو هستند. به عنوان مثال اگر کودکی تمام صداهای پایانی را از کلمات خود حذف کند، به این «حذف صامت نهایی» می گوییم که یک اختلال واجی است.

لکنت نیز می تواند در گفتار برخی از کودکان رخ دهد.  لکنت زمانی است که در جریان عادی گفتار اختلال ایجاد شود. ممکن است در گفتار یک فرد مکث هایی وجود داشته باشد، ممکن است صداها را در کلمات تکرار کنند یا ممکن است صداها را در کلمات طولانی کنند.  لکنت اغلب در سنین ۲ تا ۶ سالگی رخ می دهد. حدود ۲۵ درصد از کودکانی که لکنت دارند این مشکل تا بزرگسالی ادامه می یابد.

اختلالات گفتاری رایج در میان بزرگسالان

اختلالات گفتاری رایج در میان بزرگسالان

درست مانند اختلالات گفتاری در دوران کودکی این مشکل ممکن است در بزرگسالی نیز رخ دهد. بیشتر اختلالات گفتاری که در سالهای بعد خود را نشان می دهند عبارتند از:

-اختلالات تلفظی مانند نوک زبانی حرف زدن یا مشکل در تلفظ صداها به دلیل کم شنوایی

-لکنت زبان

-اختلالات صدا مانند دیزآرتری

اگر درمان مناسب در دوران کودکی رخ نداده باشد، یا اگر نوعی مانع وجود داشته باشد، مانند کاهش شنوایی، اختلالات تلفظی در دوران کودکی می‌تواند تا بزرگسالی ادامه یابد.

اگر چه لکنت در کودکان شایع تر است اما می تواند بزرگسالان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اغلب اوقات لکنت در دوران کودکی خود را نشان می دهد و تا بزرگسالی ادامه می یابد. فیزیولوژی عصبی، سابقه خانوادگی لکنت، یا یک مسئله پزشکی مانند سکته مغزی یا آسیب مغزی تروماتیک می تواند از عوامل موثر در لکنت باشد.

اختلالات صدا ممکن است به دلایل مختلفی در بزرگسالان رخ دهد. آنها ممکن است بدلیل استفاده زیاد و نامناسب از صدا مانند صحبت کردن با صدای بلند یا فریاد که باعث فشار به تارهای صوتی می شود، اتفاق بی افتد. پولیپ یا ضایعات می توانند روی تارهای صوتی ایجاد شوند. مسائل عصبی که پس از سکته مغزی، سرطان، آسیب مغزی تروماتیک یا بیماری مانند ام اس یا بیماری پارکینسون رخ می دهد، همگی می توانند باعث اختلالات صوتی شوند.

اثرات زندگی با اختلال گفتاری

اثرات زندگی با اختلال گفتاری

زندگی با اختلال گفتاری می تواند چالش برانگیز باشد.  ارتباط شفاف چیزی است که ما را به یکدیگر متصل می کند. این به ما کمک می کند تا تعاما برقرار کنیم و مهمترین خواسته ها و نیازهای خود را بیان کنیم. محدود بودن این توانایی ممکن است ناامید کننده باشد. کارهای روزمره مانند حضور در مدرسه یا محل کار، تعامل با کارمندان فروشگاه یا رستوران، یا صحبت کردن با تلفن می‌تواند استرس‌زا باشد. اختلالات گفتاری می تواند افراد را از نظر عاطفی و ذهنی تحت تأثیر قرار دهد. مشکل در برقراری ارتباط ممکن است منجر به کاهش اعتماد به نفس و انزوا از دیگران شود. گفتاردرمانی می تواند تا حد زیادی به بهبود اختلال گفتار کمک کند. همه افراد شایسته توانایی برقراری ارتباط و ارتباط با دیگران هستند و گفتار درمانی به تحقق آن کمک می کند.

گفتاردرمانی در اختلالات گفتاری

چگونه گفتار درمانی می تواند به اختلال گفتار کمک کند؟

گفتاردرمانگران برای ارائه درمان بالینی با هدف اختلالات گفتاری مختلف آموزش و دوره های گسترده ای را طی می کنند. هیچ کس به اندازه یک گفتاردرمانگر که به طور رسمی به عنوان آسیب شناس گفتار-زبان شناخته می شود، واجد شرایط ارزیابی و درمان اختلالات گفتار نیست. از متخصصین با تجربه ما استفاده کنید تا متوجه شوید که آیا شما یا فرزندتان از ارزیابی گفتار سود خواهید برد. می توانید نتایج خود را با یک گفتاردرمانگر دارای مجوز به صورت رایگان در میان بگذارید.

اهداف گفتاردرمانی متناسب با موقعیت دقیق هر فرد تنظیم شده است. بهترین دکتر متخصص گفتاردرمانی پیشرفت شما را پیگیری می کند و در صورت نیاز تنظیمات لازم را انجام می دهد تا به شما کمک کند تا در سریع ترین زمان ممکن به اهداف خود برسید.

برای افرادی که دارای اختلالات گفتاری شدید هستند، ارتباط تقویتی و جایگزین (AAC) می‌تواند یک گزینه باشد. AAC شامل شخصی است که از نوع دیگری از سیستم برای برقراری ارتباط استفاده می کند. این ممکن است شامل استفاده از کلمات یا تصاویر نوشته شده برای برقراری ارتباط یا استفاده از یک دستگاه تولید کننده گفتار باشد که می تواند برای آنها گفتار تولید کند. اگر به دنبال یک گفتاردرمانگر برای خود یا یکی از عزیزان خود هستید، ممکن است مطمئن نباشید که از کجا شروع کنید. مهم است که گفتار درمانی را پیدا کنید که در نیازهای خاص شما تجربه داشته باشد و بتواند به عنوان مربی شما عمل کند.  گفتار درمانگران برای کمک به مراجعین خود برای رسیدن به اهداف شخصی و جدید که ممکن است قبلاً قادر به دستیابی به آنها نبوده اند صرف نظر از سن آنها تلاش می کنند. پس منتظر نباش  امروز با بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران تماس بگیرید تا راه خود را برای برقراری ارتباط واضح تر شروع کنید.

 

مقاله های مرتبط

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

گفتاردرمانی برای کودک ۱ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۲ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۴ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

نکاتی برای موفقیت کودکان با تاخیر گفتاری در مدرسه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

4 × 1 =

× پشتیبانی 24 ساعته