اگر به درمان گفتار درمانی برای کودک ۳ ساله خود فکر می کنید یا به شما گفته شده است که او به گفتار درمانی نیاز دارد، طبیعی است که در مورد گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله خود سوالاتی داشته باشید. جلسات گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله چگونه خواهد بود؟ آیا کودک ۳ ساله من توجه خواهد کرد؟ در این مطلب به بررسی همه مواردی که باید در مورد گفتار درمانی کودکان ۳ ساله بدانید خواهیم پرداخت.
کودکان ۳ ساله به چه دلیل به گفتار درمانی نیاز دارند؟
گفتار درمانی طیف وسیعی از مسائل را در افراد و در هر سنی درمان می کند. اما برای کودکان ۳ ساله چند دلیل اصلی به شرح ذیل برای دریافت این خدمات وجود دارد:
۱. اختلالات زبانی: اختلالات زبان به زبان دریافتی، کلماتی که کودک قادر به درک آن است و زبان بیانی، که کلمات، دستور زبان و حتی ارتباط غیرکلامی است که کودک قادر به استفاده از آن برای برقراری ارتباط با آنچه نیاز دارد، اشاره دارد. اگر به نظر میرسد کودک شما واژگان را نمیفهمد، یا اگر با مفاهیمی مانند پیروی از دستورالعملها یا شناسایی موارد دست و پنجه نرم میکند، ممکن است تاخیر زبانی دریافتی داشته باشد و به گفتاردرمانی نیاز داشته باشد. کودکان همچنین می توانند تاخیر زبان بیانی داشته باشند. این بدان معناست که آنها در استفاده از کلمات، عبارات و جملات برای بیان واضح خواسته ها و نیازهای خود مشکل دارند. اگر یک کودک ۳ ساله هنوز صحبت نمی کند یا آنطور که باید بالغ صحبت نمی کند، ممکن است گفتار درمانی را برای کمک به بهبود او شروع کند.
۲. اختلالات صدای گفتار: درمان تلفظ برای اختلالات صدای گفتار یکی دیگر از دلایلی است که کودکان ۳ ساله ممکن است گفتار درمانی دریافت کنند. برای کودکان خردسال طبیعی است که برخی از خطاها را داشته باشند زیرا سعی می کنند تمام صداها را در زبان گفتاری خود تولید کنند. با این حال همانطور که کودک رشد می کند، باید بتواند صداهای بیشتری را به درستی تلفظ کند. اگر خطاهای گفتاری زیادی داشته باشند، ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشند تا گفتارشان واضح تر و قابل درک تر به نظر برسد.
چگونه بفهمیم که کودک ۳ ساله ما به گفتار درمانی نیاز دارد؟
بهترین راه برای دانستن اینکه آیا فرزند ما باید ارزیابی گفتار و زبان داشته باشد، این است که به نقاط عطفی که کودکان در سال سوم زندگی خود باید داشته باشند، نگاه کنید. اگر کودک شما این توانایی ها را در سن ۳ سالگی به دست نمی آورد ممکن است نشانه ای باشد که او به گفتار درمانی نیاز دارد:
۱. نقاط عطف زبان ادراکی و بیانی برای کودکان ۳ ساله:
-نام برخی از رنگ ها را می فهمد.
-نام برخی از اشکال را می فهمد.
-برخی از کلمات اعضای خانواده مانند “برادر” و “پدر بزرگ” را می فهمد.
-به سؤالات «چه کسی»، «چه» و «کجا» پاسخ می دهد.
-از ضمایری مانند «من»، «من»، «ما و «آنها» استفاده می کند.
-در مورد آنچه در روزگار آنها اتفاق افتاده صحبت می کند.
-می تواند در یک مکالمه رفت و برگشت شرکت کند.
-حداقل از ۴ کلمه با هم در جملات استفاده می کند.
-می توانند نام کوچک خود را بیان کنند.
۲. نقاط عطف تلفظ برای کودکان ۳ ساله:
-کودکان ۳ ساله باید بتوانند صداهای زیر را در گفتار روزمره خود تولید کنند: ب، ن، م، پ، ه، و، د، گ، ک، ف و ی.
-گفتار یک کودک ۳ ساله در حدود ۷۵٪ مواقع باید توسط آشنایان درک شود، افرادی که اغلب صحبت های آنها را می شنوند.
چگونه یک گفتار درمانگر خوب برای کودکان ۳ ساله پیدا کنیم؟
چگونه می توانید یک گفتار درمانگر برای کودک ۳ ساله خود پیدا کنید؟ همانطور که قبل از گرفتن نوبت در مورد یک پزشک جدید تحقیق می کنید، باید همین کار را برای گفتاردرمانگر فرزندتان نیز انجام دهید. از دوستان یا آشنایانی که فرزندانشان قبلا گفتار درمانی داشته اند در خصوص بهترین دکتر متخصص گفتاردرمانی سوال کنید. همچنین می توانید با پزشک اطفال فرزندتان صحبت کنید. آنها احتمالاً فهرستی از ارائه دهندگان خدمات گفتار درمانی دارند و ممکن است برای بازپرداخت هزینه گفتار درمانی توسط بیمه درمانی خود به یک ارجاع متخصص اطفال نیاز داشته باشید. مهم نیست که کدام مسیر را برای یافتن یک گفتار درمانگر خوب انتخاب می کنید، به یاد داشته باشید فردی را که انتخاب می کنید دارای مجوز و با تجربه باشد، با کودکان خردسال کار کند و به خوبی با فرزند شما ارتباط برقرار کند.
گفتار درمانی برای یک کودک ۳ ساله چگونه است؟
کودکان خردسال مهارت های زبانی را از طریق فعالیت های مبتنی بر بازی یاد می گیرند. در حالی که ما اغلب به بازی به عنوان استراحت از کار فکر می کنیم، برای بچه ها کاملا برعکس است. بازی نحوه یادگیری و کشف دنیای اطراف کودکان است. به همین دلیل است که گفتار درمانی برای یک کودک ۳ ساله بسیار شبیه به بازی است. گفتاردرمانگران از اسباببازیها و فعالیتهایی استفاده میکنند که کودک را تشویق میکند تا در کارهای گفتار درمانی شرکت کند. برای مثال درمانگر ممکن است کودک را تشویق کند تا از یک کلمه یا عبارت برای درخواست اسباب بازی مورد نظر خود استفاده کند یا ممکن است درمانگر از کودک بخواهد که تعداد معینی صداهای تمرینی را قبل از انجام نوبت در یک بازی بگوید.
متخصصین مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران می دانند که کودک شما واقعاً از چه چیزی لذت می برد، سپس تمرین های درمانی را با آن اسباب بازی ها، بازی ها یا فعالیت ها ترکیب می کنند.
اگر فرزندم در حین جلسات گفتار درمانی توجه نکند چه؟
والدین اغلب نگران این هستند که فرزندشان در طول جلسات گفتار درمانی در توجه کردن دچار مشکل شود. در مورد کودکان ۳ ساله، موفق ترین رویکرد گفتار درمانی مشارکت دادن والدین یا مراقب است. حضور شما در جلسات فرزندتان می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند و گفتار درمانگر باید راهکارهایی را به شما آموزش دهد تا مهارت های زبانی را در خانه ارتقا دهید.
به خاطر داشته باشید که صرف نظر از اینکه گفتار درمانی در کجا ارائه می شود، چه به صورت آنلاین یا حضوری، ممکن است اولین باری باشد که فرزند شما در یک محیط یادگیری ساختاریافته قرار می گیرد. این امر ممکن است زمان ببرد و برخی فشارهای اولیه طبیعی است. پس از چند جلسه، کودکان اغلب شروع به ایجاد یک رابطه با درمانگر خود می کنند، که آنها را تشویق می کند تا در فعالیت های درمانی مشارکت کنند.
گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله چقدر طول می کشد؟
یکی از سوالات خانواده ها این است که گفتار درمانی چقدر طول می کشد؟ اگر فقط یک پاسخ وجود داشت، ایده آل بود اما طول مدت گفتار درمانی برای هر فرد منحصر به فرد متفاوت است. با این حال چند چیز وجود دارد که به تعیین مدت زمان درمان کمک می کند. یکی سن کودک است. هرچه کودک زودتر گفتار درمانی را شروع کند، زودتر پیشرفت می کند. این همچنین خطر عقب ماندن بیشتر آنها را کاهش می دهد. بنابراین اگر کودک شما در ۳ سالگی برای گفتار درمانی توصیه می شود، بهتر است ادامه دهید و در همان زمان شروع کنید.
تشخیص کودک شما بر طول مدت گفتار درمانی نیز تاثیر می گذارد. گاهی اوقات کودکانی که دچار تاخیر تکاملی هستند با حمایت و مداخله مناسب به سرعت پیشرفت می کنند. با تشخیصهای مرتبطتر که شامل عوارض عصبی یا اختلالات مادرزادی است، درمان ممکن است بیشتر طول بکشد.
اهمیت مشارکت مراقب در گفتار درمانی کودکان ۳ ساله
شما به عنوان مراقب فرزندتان، نقش مهمی در اینجا دارید. هرچه بیشتر به کودک خود کمک کنید تا مهارت های جدیدی را که یاد می گیرد تمرین کند، سریع تر پیشرفت می کند. در حالی که جلسات گفتار درمانی بخش مهمی از بهبود کودک شما است، تمرینی که در خانه و بین جلسات انجام می شود نیز همینطور است. ادامه کار بر روی اهداف فرزندتان در طول هفته به تقویت آموخته های درمانی کمک می کند و کودک شما را برای موفقیت بیشتر در جلسه بعدی آماده می کند.
بهتر از همه، شما به آموزش، مواد یا تخصص خاصی نیاز ندارید. وقتی صحبت از گفتار و زبان می شود، دنیا کلاس درس شماست. شما به راحتی می توانید به کودک خود کمک کنید تا در فعالیت های روزمره و زمانی که با هم می گذرانید تمرین کند. شما در یادگیری نحوه حمایت از نیازهای ارتباطی فرزندتان کار درستی انجام می دهید. مهم نیست در کجای سفر گفتار درمانی هستید، گفتار درمانگر شما آنجاست تا در کنار شما و فرزندتان قدم بزند. به غرایز خود اعتماد کنید و بدانید که در این فرآیند هرگز تنها نیستید.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان
شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان
چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟
تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی
حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه
چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟
آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟
چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟