به عنوان یک گفتاردرمانگر، این یکی از رایج ترین مشاهداتی است که از والدین هنگام مراجعه برای ارزیابی گفتار و زبان می شنوم. دو دلیل رایج وجود دارد که چرا کودکان خردسال ممکن است همه چیز را بفهمند اما هنوز صحبت نمی کنند. من این دلایل رایج را بعد از صحبت در مورد چگونگی رشد مهارت های ادراکی کودکان جدا از مهارت های صحبت کردنشان توضیح خواهم داد.
چگونه مهارت های ادراکی رشد می کنند، در حالی که مهارت های صحبت کردن عقب می افتند؟
اجازه دهید ابتدا مشاهدات شما را به دو بخش تقسیم کنیم:
۱. به نظر می رسد کودک شما همه چیز را درک می کند.
۲. آنها هنوز شروع به صحبت نکرده اند.
می دانم که شما این را می خوانید زیرا نگران بخش صحبت کردن کودک خود هستید، اما قبل از اینکه به آنجا برسیم، مهم است که در مورد این واقعیت صحبت کنیم که به نظر می رسد فرزند شما همه چیز را می فهمد.
وقتی صحبت از گفتار درمانی می شود، زبان به دو بخش تقسیم می شود:
۱. زبان دریافتی (مهارت های درک)
۲. زبان بیانی (مهارت صحبت کردن)
بنابراین وقتی والدین می گویند که به نظر می رسد فرزندشان همه چیز را درک می کند، مشاهده کرده اند که فرزندشان مسیرهای مختلفی را دنبال می کند، نام چیزهای مختلف را می فهمد و به برخی سؤالات پاسخ می دهد. اگر بخواهیم مشاهدات شما را در قالب اصطلاحات گفتار درمانی قرار دهیم، می گوییم که به نظر می رسد زبان دریافتی یا مهارت درک کودک شما در مسیر درستی قرار دارد. اما شما همچنین متوجه شده اید که فرزندتان صحبت نمی کند، متوجه شده اید که زبان بیانی یا مهارت های صحبت کردن او با آنچه که می تواند درک کند مطابقت ندارد.
چرا کودکان خردسال همه چیز را می فهمند، اما شروع به صحبت نکرده اند؟
حال بیایید در مورد برخی از دلایل احتمالی صحبت کنیم که چرا کودک شما ممکن است همه چیز را بفهمد، اما هنوز صحبت نمی کند. در حالی که دلایل مختلفی وجود دارد، من قصد دارم ۲ دلیل رایج را توضیح دهم که کودکان خردسال مهارت های درک بالایی دارند، اما در یادگیری صحبت کردن مشکل دارند.
دلیل اول این است که کودک ممکن است تاخیر گفتار یا تاخیر زبان بیانی را تجربه کند. گفتاردرمانگران از اصطلاح تأخیر گفتار و تأخیر زبان به عنوان یک اصطلاح گسترده برای توصیف یک الگوی رشد ارتباطی استفاده میکنند که در آن کودکان مهارتهای خود را به ترتیبی که ما انتظار داریم، اما با سرعتی کندتر از سایر کودکان هم سنشان توسعه می دهند. اگر کودک شما تاخیر در گفتار دارد، ممکن است توانایی او در تلفظ صداها و کلمات مختلف کندتر از همسالانش رشد کند. بسیاری از کودکان خردسال از پشتیبانی گفتاردرمانی برای کمک به تقویت تلفظ خود استفاده می کنند. اگر کودک شما تاخیر زبانی بیانی دارد، ممکن است تمرین زیادی برای یادگیری معنی کلمات داشته باشد اما تجربه بسیار کمتری در گفتن کلمات داشته باشد. درست مانند تأخیر گفتار، کودکان خردسال با تأخیر زبان بیانی اغلب از حمایت یک گفتاردرمانگر بهره می برند تا آنها را تشویق کند تا بیشتر صحبت کنند و مهارت های گفتاری خود را توسعه دهند.
دلیل دوم این است که کودک ممکن است در هماهنگی حرکت دهان خود برای ایجاد صداهای گفتاری مشکل داشته باشد. در این مورد ممکن است کودک مهارت های تلفظ را به طور نامنظم یا اصلاً توسعه ندهد. یادگیری حرکت هماهنگ، سریع و دقیق لبها، زبان و تمام قسمتهایی از دهان که برای صحبت کردن استفاده میکنید، میتواند برای برخی از کودکان بسیار چالش برانگیز باشد. کودکانی که در تولید صداهای خاص برای صحبت کردن مشکل دارند، قطعاً از مراجعه به متخصص گفتاردرمانی سود می برند. متأسفانه بسیاری از کودکان در این دسته پیشرفت نمی کنند تا زمانی که یک گفتاردرمانگر بتواند به کودک خردسال و خانواده او راهبردهای خاصی را برای ایجاد صداهای متفاوتی که کودک با آنها دست و پنجه نرم می کند شناسایی و آموزش دهد.
بنابراین اگر کودک هنوز شروع به صحبت نکرده است، چه زمانی باید اقدام کنید؟ و چگونه می توانید کمک مناسب را پیدا کنید؟
به عنوان گفتاردرمانگر، ما به کودکان خردسال گوش می دهیم که اولین کلمه خود را در سن ۱۴ ماهگی بیان کنند. (میدانم که در مورد دستورالعملهای جدید CDC بحثهای زیادی وجود دارد، اما من به تجربهام برای این قانون پایبند هستم. همیشه ترجیح میدهم از یک کودک خردسال در ادامه مسیر برای دستیابی به گفتار حمایت کنم. من نموداری را در زیر آورده ام تا نشان دهم که شروع زودهنگام چقدر مهم است!). بنابراین به عنوان یک قاعده کلی، من می گویم اگر کودک خردسال شما ۱۴ ماهه است و اولین کلمه خود را نگفته است، این یک قدم عالی است که با بهترین دکتر متخصص گفتاردرمانی در مورد امکان ارزیابی گفتار و زبان بصورت حضوری صحبت کنید.
ملاقات با یک گفتار درمانگر واقعا ارزشمند است. آنها می توانند با کودک شما بازی کنند و راه های مختلف ارتباط آنها را تماشا کنند تا تشخیص دهند چه چیزی ممکن است یادگیری صحبت کردن را برای کودک شما دشوار کند و چه استراتژی ها و فعالیت های خاصی قرار است به بهترین وجه مناسب باشد.
امروز برای شروع حمایت از مهارت های زبان بیانی یا صحبت کردن فرزندتان چه کاری می توانید انجام دهید؟
همانطور که قبلاً اشاره کردم، اولین کاری که می توانید انجام دهید این است که با پزشک اطفال فرزندتان صحبت کنید. پزشک اطفال کودک شما را به طور خاص می شناسد و می تواند از شما در یافتن بهترین گام بعدی برای شما و فرزندتان حمایت کند. این ممکن است به معنای ارزیابی گفتار و زبان باشد. هنگامی که برنامه ای برای ارزیابی بالقوه گفتار و زبان ایجاد کردید، می توانید تمرین را در خانه شروع کنید. من خبرهای خوبی دارم، برای تمرین فعالیت های گفتاری در خانه نیازی به زمان یا تلاش زیادی نیست.
دومین کاری که می توانید انجام دهید این است که در دوره آموزشی مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران ثبت نام کنید. این برنامه شامل چهار درس است که مهارت های خاصی را به شما می آموزد که می توانید در خانه از آنها استفاده کنید تا فرزندتان را تشویق کنید تا دایره لغات خود را رشد دهد.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان
شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان
چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟
تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی
حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه
چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟
آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟
چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟
نکاتی برای موفقیت کودکان با تاخیر گفتاری در مدرسه
اگر کودک ۲ یا ۳ ساله شما صحبت نمی کند چه باید کرد؟
چگونه تماشای صفحه نمایش بر رشد گفتار و زبان کودک تأثیر می گذارد؟