دیر حرف زدن کودکان در میان کودکانی که مبتلا به اختلال اوتیسم هستند بسیار رایج است. با این حال نباید فراموش کنید که این مشکل در میان کودکانی که با اختلال اوتیسم درگیر نیستند نیز وجود دارد. نکته ای که در این جا باید به آن دقت داشته باشید این است که دیر حرف زدن کودک که ناشی از اوتیسم باشد بسیار متفاوت با سایر اختلالات تاخیر در گفتار است. نکته جالب تر این است که در بسیاری از مواقع این تفاوت ها را حتی افرادی که در این حوزه متخصص نیستند نیز می توانند شناسایی کنند. تاخیر در گفتار را می توان همواره به عنوان یک دلیل برای نگرانی دانست اما به هیچ وجه همواره نمی توان آن را جز نشانه های اوتیسم قرار داد.
دیر حرف زدن کودک در اثر اوتیسم چه تفاوتی دارد؟
همانطور که بیشتر نوزادان رشد می کنند به سرعت می آموزند که ارتباط گیری کلید آنچه است که آنها قصد دستیابی به آن را دارند. کودکان و نوزادان مدت ها پیش از این که استفاده از زبان گفتاری را بیاموزند یاد می گیرند که ارتباط چشمی برقرار کنند و با غرغر کردن و اشاره کردن به اشیاء با بزرگسالان ارتباط بگیرند. با گذشت زمان اکثر کودکان یاد می گیرند که از مهارت ها و زبان گفتاری خود برای انجام این کار استفاده کنند چرا که این کار می تواند نتایج مثبتی را برای آنها داشته باشد. ارتباط گیری با سایر افراد از طریق مهارت های زبانی می تواند برای این کودکان بسیار جذاب باشد. با این حال کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم دارای چالش های ارتباط اجتماعی هستند که این مسئله مانع از ایجاد ارتباطات معنی دار در آنها می شود. این کودکان بیشتر به علایق و انگیزه های خود اهمیت می دهند تا ارتباط گیری با سایر افراد و همین مسئله نیز باعث دیر حرف زدن کودک می شود.
علائم دیر حرف زدن کودک در اوتیسم
تفاوت بین دیر حرف زدن کودک در اوتیسم و سایر تاخیر در گفتارها به راحتی قابل تشخیص است. اگر شما بتوانید به خوبی کودک را شناسایی کنید متوجه می شوید که دیر حرف زدن کودک ناشی از اوتیسم است یا خیر؟ زمانی که کودک دیر حرف می زند ولی با استفاده از روش های دیگر از جمله درآوردن صداهای عجیب و غریب از خود، اشاره کردن به اطرافیان و … برای ارتباط گیری استفاده می کند شما می توانید متوجه شوید که دیر حرف زدن او ناشی از اختلال اوتیسم نیست. از طرف دیگر اگر کودک می تواند چندین کلمه مختلف را ادا کند ولی به جای ارتباط گیری با استفاده از این کلمات بیشتر سعی می کند تا آنها را بارها و بارها با خود تکرار کند احتمال ابتلا به اوتیسم در او وجود دارد. علاوه بر این والدین چنین کودکی تقریبا محال است که بتوانند توجه و تمرکز او را بیش از چند ثانیه روی یک موضوع خاص نگه دارند.
نکات مهمی که باید درباره تاخیر گفتار بدانید.
یکی از نکات مهمی که باید درباره مهارت گفتار بدانید این است که مهارت گفتار در واقع به نحوه بیان و دستکاری کودکان در صداهایی که تولید می کنند بستگی دارد. تاخیر در گفتار می تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد که تنها یکی از آنها اختلال اوتیسم است. نکته ای که باید به آن دقت داشته باشید این است که تاخیر در گفتار تنها به این معنی است که کودک شما از الگوهای رایج گفتاری پیروی نمی کند. از دیگر عواملی که می توانند به میزان زیادی روی دیر حرف زدن کودک و اختلال گفتاری تاثیرگذار باشند می توان به عوامل مرتبط با رشد اشاره کرد. دقت داشته باشید که تاخیر زبانی لزوما روی چگونگی گفتار کودکان تاثیر نمی گذارد و ممکن است به طور مستقیم روی محتوای صحبت کودکان تاثیرگذار باشد.
علائمی که در کنار دیر صحبت کردن می توانند نشانه اوتیسم باشند.
زمانی که کودک شما در کنار دیر حرف زدن علائم دیگری از جمله علائم زیر را نیز از خود نشان می دهد شما باید به ابتلای کودک خود به اختلال اوتیسم نیز شک کنید:
-عدم پاسخگویی به نام خود
-داشتن مشکلاتی در جلب توجه دیگران
-رشد آهسته مهارت های مختلف برای ارتباط گیری با سایر افراد و همسالان
-در سال اول صحبت می کند و سپس حرف زدن را متوقف می کند.
-استفاده مکرر از یک کلمه یا یک عبارت
-استفاده از صدای گفتاری با صدای رباتیک که ممکن است باعث اذیت شدن اطرافیان شود.
چالش های جدی در دیر حرف زدن کودک با ابتلا به اختلال اوتیسم
زمانی که با دیر حرف زدن کودک مواجه می شوید باید بدانید که اگر این حرف نزدن ناشی از اختلال اوتیسم باشد ممکن است چالش های دیگری نیز برای کودک به وجود بیاید. یکی از مهمترین این چالش ها، چالش های اجتماعی است که می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی در معاشرت و ارتباطات اجتماعی این کودکان شود. از جمله علائمی که در این زمینه وجود دارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-فقدان عمومی آگاهی اجتماعی
-عدم پاسخگویی به نشانه های اجتماعی مانند تکان دادن سر به نشانه سلام دادن
-ناتوانی در تمرکز کردن روی یک شی خاص
-مشکل در برقرار کردن مهارت های اجتماعی مانند اشتراک گذاری، نوبت گرفتن و حفظ دوستی ها و همینطور اجتناب کردن از برقرار کردن تماس چشمی با دیگران
-داشتن علایق محدود در اسباب بازی ها یا انجام فعالیت های خاص
-کاهش علاقه به درگیر شدن در برنامه های دیگران یا بازی کردن با دیگران
چالش های رفتاری در کودکان اوتیسم
حرف نزدن کودک در اثر اوتیسم می تواند چالش های رفتاری جدی را نیز برای او به وجود بیاورد. از جمله این چالش ها نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-رفتارهای تکراری یا حرکات دست و بدن مانند تکان دادن سر به سمت جلو و عقب یا ردیف کردن اسباب بازی ها در یک ردیف خاص
-بیزاری از لمس کردن دیگران و لمس شدن توسط دیگران یا نگه داشته شدن توسط دیگران
-به دلایل نامعلوم و بسیار ساده و راحت ناراحت می شوند و این ناراحتی را نیز به شکل های مختلف نمایش می دهند.
-وابستگی شدید به اشیا خاص دارند. به عنوان مثال ممکن است به اسباب بازی های خود یا تلویزیون و برنامه های تلویزیونی وابستگی بسیار زیادی داشته باشند.
-معمولا در بی حرکت باقی ماندن مشکلات و چالش های بسیار جدی را تجربه می کنند.
-زمانی که یک تغییر ناگهانی را در برنامه روزانه او ایجاد می کنید بسیار ساده ناراحت می شود و اضطراب زیادی را نیز تجربه می کند.
این مشکلات رفتاری ممکن است در بسیاری از مواقع هم باعث ناراحتی کودک شده و هم چالش های جدی را برای والدین او نیز به وجود بیاورد.
چه زمانی باید به دنبال ارزیابی حرفه ای در حوزه دیر حرف زدن کودک بود؟
برای کودکانی که مهارت های گفتاری خود را به میزان کافی رشد نمی دهند یا افرادی که نسبت به همسالان خود عقب مانده اند مهم است که والدین به دنبال یک ارزیابی کامل توسط یک متخصص باشند. غربالگری ها و ارزیابی های رشد که در این زمینه صورت می گیرد به شما کمک می کند تا متوجه شوید که دیر حرف زدن کودک ناشی از اختلالات دیگر است یا این که به طور مستقیم به اوتیسم مرتبط است؟ درک این موضوع هم می تواند برای والدین مفید و کاربردی باشد و هم برای خود کودک مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. نکته مهم دیگر این است که زمانی که شما به متخصص این حوزه مراجعه می کنید مطمئن می شوید که استراتژی های درمانی درستی را نیز در این زمینه پیاده سازی می کنید. بنابراین به طور کلی پیشنهاد ما این است که هر زمان چند مورد از نشانه ها و علائمی که در بخش های قبلی بیان کردیم را در کودک خود مشاهده کردید حتما به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید.
چگونه گفتار درمانی می تواند دیر حرف زدن کودک که ناشی از اوتیسم است را درمان کند؟
نکته مهمی که در خصوص دیر حرف زدن کودکان که ناشی از اختلال اوتیسم است باید به آن دقت داشته باشید این است که هیچ دو کودکی شبیه به یکدیگر نیستند. بنابراین در گام اول یک گفتاردرمانگر بررسی می کند که وضعیت کودک شما در چه موقعیت و جایگاهی قرار دارد. زمانی که وضعیت کودک شما مورد بررسی قرار گرفت زمان آن است که استراتژی های مناسب درمانی روی او پیاده سازی شوند. نکته ای که درباره خدمات گفتار درمانی وجود دارد این است که روی مهارت های اجتماعی کودک نیز تاثیرگذار هستند. متخصص در این متد درمانی به طور مستقیم با کودک در ارتباط است و همین عامل نیز باعث می شود تا مهارت های اجتماعی و ارتباطی کودک توسعه پیدا کند.
بهترین کلینیک برای درمان دیر حرف زدن
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که نگرانی های زیادی در خصوص دیر حرف زدن کودک خود دارید و نشانه های آن را به اختلال اوتیسم یا اختلال تاخیر گفتار ارتباط می دهید بهتر است که حتما همین حالا از خدمات کلینیک تخصصی ما در این زمینه بهره مند شوید و از مزایای آن نهایت استفاده را ببرید.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان
شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان
تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی