اگر شما یا یکی از عزیزانتان در برقراری ارتباط مشکل دارید، ممکن است از خدمات دکتر متخصص گفتاردرمانی بهره مند شوید. گفتار درمان که به عنوان آسیب شناس گفتار و زبان (SLP) یا گفتاردرمانگر نیز شناخته می شود، یک متخصص مراقبت های بهداشتی است که به افراد کمک می کند تا در صورت بیماری، آسیب یا ناتوانی مزمن، گفتار و ارتباطات خود را بهبود بخشند. گفتاردرمان همچنین با افرادی که در بلعیدن غذا یا نوشیدنی مشکل دارند کار می کنند تا ایمنی هنگام غذا خوردن را بهبود بخشند. این مقاله کار مهمی را که آسیب شناسان گفتار و زبان به عنوان بخشی از تیم توانبخشی انجام‌ می دهد، بررسی می کند. شما خواهید آموخت که آنها چه شرایطی را درمان می کنند و چه زمانی باید به دنبال خدمات یک متخصص گفتاردرمانی باشید.

متخصص گفتاردرمانی چه کسی است؟

آنچه آسیب شناسان گفتار و زبان انجام می دهند؟

آسیب شناس گفتار و زبان یک متخصص پزشکی آموزش دیده است که با بیمارانی کار می کند که آسیب دیده یا بیمار هستند و در صحبت کردن یا بلع مشکل دارند. آنها برای پیشگیری، ارزیابی و درمان اختلالات زبان، بلع و ارتباط در بزرگسالان و کودکان کار می کنند. این اختلالات می تواند ناشی از آسیب یا ناتوانی مزمن باشد. آسیب شناسان گفتار به افراد در برقراری ارتباط کمک می کنند و این ممکن است شامل موارد زیر باشد:

-ارتباط بیانی: توانایی برقراری ارتباط کلامی و غیرکلامی

-ارتباط دریافتی: توانایی درک ارتباطات کلامی و غیرکلامی

بنابراین اگر در ایجاد کلمات برای صحبت کردن مشکل دارید، گفتار درمان به شما کمک می کند. اگر در درک زبان یا گفتار مشکل دارید، گفتاردرمان ممکن است درمان را انجام دهد.

برخی از گفتاردرمانگران از نزدیک با شنوایی سنج (متخصصان مراقبت های بهداشتی که مشکلات شنوایی و تعادل را درمان می کنند) همکاری می کنند تا اطمینان حاصل کنند که شما قادر به شنیدن و درک صحیح زبان هستید. دیگران با متخصصین گوش و حلق و بینی، که به آنها پزشک گوش، حلق و بینی (ENTs) نیز گفته می شود، کار می کنند تا به بیماران کمک کنند غذا و نوشیدنی را ایمن ببلعند و به بیماران با عملکرد حرکتی دهان کمک کنند.

گفتاردرمان چه مشکلاتی را درمان می کنند؟

آسیب شناسان گفتار با افراد در سنین مختلف و با شرایط مختلف کار می کنند. آنها گاهی اوقات با کودکان خردسالی کار می کنند که در صحبت کردن به درستی مشکل دارند یا ممکن است در ارتباط شناختی به بزرگسالان مسن تر کمک کنند (ارتباطاتی که تحت تأثیر حافظه، توجه، سازماندهی و حل مسئله است که نمونه هایی از عملکرد اجرایی هستند).

مشکلات نیازمند گفتاردرمانی

شرایطی که آسیب شناسان گفتار ممکن است درمان کنند عبارتند از:

-لکنت زبان یا وقفه در گفتار

-مشکل در صحبت کردن پس از سکته مغزی یا آسیب عصبی دیگر

-مشکل در درک زبان بعد از آسیب

-مشکل در بلع غذا یا نوشیدنی

-بیان (تشکل صحیح کلمات و صداها)

-مشکلات ارتباط شناختی مانند بیماری زوال عقل یا آلزایمر

-تکنیک‌های گفتاری و صوتی اصلاح ‌شده برای افراد تراجنسیتی

اگر در حال یادگیری زبان جدیدی هستید و می خواهید لهجه خود را تغییر دهید، می توانید از خدمات یک آسیب شناس گفتار و زبان نیز بهره مند شوید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا کلمات و صداها را به درستی شکل دهید تا گفتار عادی خود را در یادگیری یک زبان جدید تغییر دهید.

آموزش متخصص گفتاردرمانی

اگر به خدمات یک آسیب شناس گفتار و زبان نیاز دارید، می توانید مطمئن باشید که آنها یک متخصص مراقبت های بهداشتی بسیار آموزش دیده و شایسته هستند. برای آسیب شناس گفتار، فرد باید دارای مدرک کارشناسی ارشد در زمینه اختلالات ارتباطی و گفتاری باشد. سال اول کار آنها سال فلوشیپ بالینی نامیده می شود. در این مدت تحت نظر آسیب شناس گفتار دارای مجوز فعالیت خواهند کرد. البته این متخصصین باید با شرکت در کارگاه های آموزشی و سمینارها تحت آموزش مداوم قرار بگیرند تا از تکنیک و دانش روز دنیا بهره مند شوند.

چه زمانی باید به گفتاردرمانی مراجعه کرد؟

موارد خاصی وجود دارد که ممکن است لازم باشد به گفتار درمانی مراجعه کنید. به عنوان مثال والدین معمولاً متوجه اختلالات گفتاری کوچک در فرزندان خود می شوند و به دنبال متخصص گفتاردرمانی هستند. این اختلالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

-ناتوانی در صحبت کردن

-ناتوانی در ایجاد صداهای صحیح برای حروف و کلمات

-لکنت زبان

-کم شنوایی

تاخیر گفتاری و زبانی

اختلال طیف اوتیسم

-اختلال پردازش شنیداری

-مشکل در خواندن و درک کتاب، مناسب سن

بزرگسالان ممکن است بخواهند با یک آسیب شناس گفتار کار کنند از جمله برای موارد زیر:

-لکنت زبان

-مشکل در بلع غذا یا نوشیدنی

-به دلیل ضعف عضلانی صورت، گفتار نامفهوم، نادرست، یا درک دشواری ایجاد می شود (ممکن است با شرایط مختلفی مانند میاستنی گراویس، فلج بل و بوتولیسم رخ دهد).

-مشکل در تولید یا پردازش زبان، وضعیتی به نام آفازی

-آپراکسی اکتسابی یا مشکل در تلفظ صحیح کلمات، گفتار ناسازگار یا دستکاری کلمات به دلیل آسیب مغزی

اگر در بیمارستان بستری شوید، ممکن است یک آسیب شناس گفتار به اتاق شما بیاید و با شما در کنار تخت شما کار کند. آنها می توانند در مورد مشکلات گفتار و زبان، بلع و رژیم غذایی به شما کمک کنند و می توانند با سایر اعضای یک تیم توانبخشی برای اطمینان از ایمن بودن و مناسب بودن بازگشت شما به خانه همکاری کنند.

چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کنید؟

اگر هر گونه مشکل در صحبت کردن یا درک زبان بوجود آمد یا اگر در بلع مشکل دارید حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. آنها می توانند وضعیت شما را ارزیابی کنند و در صورت لزوم شما را به گفتاردرمان ارجاع دهند. اگر این علائم به طور ناگهانی و شدید رخ داد با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران تماس بگیرید.

چگونه گفتار درمان شویم؟

برای تبدیل شدن به یک آسیب شناس گفتار و زبان، پس از اخذ مدرک چهار ساله لیسانس، باید در یک دوره تحصیلات تکمیلی شرکت کنید و مدرک کارشناسی ارشد در رشته گفتار درمانی یا اختلالات ارتباطی را کسب کنید. لازم به ذکر است که مهمتر از تحصیلات تکمیلی، تجربه بالینی گفتار درمانی می باشد که به تشخیص و درمان کمک شایانی می کند.

توصیه مرکز به مراجعین

تجربه مشکل در گفتار، زبان، بیان یا بلع می‌تواند بر هر جنبه‌ای از زندگی شما تأثیر بگذارد از کار گرفته تا مدرسه و روابط می باشد. این ناامید کننده است که احساس کنید نمی توانید به روشی که نیاز دارید ارتباط برقرار کنید. اگر شما یا یکی از عزیزانتان دچار این مشکل هستید، ممکن است از مراجعه به گفتاردرمانی بهره مند شوید. از طریق شماره های درج شده روی سایت می توانید با بهترین دکتر متخصص گفتاردرمانی در تهران تماس حاصل فرمایید.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

فواید گفتار درمانی چیست؟

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سیزده + 14 =

× پشتیبانی 24 ساعته