سکته مغزی یا حادثه عروق مغزی (CVA) می تواند یک یا چند قسمت از مغز را تحت تاثیر قرار دهد و به آن آسیب برساند. فردی که سکته مغزی چپ را تجربه کرده است ممکن است مشکلات ارتباطی را تجربه کند. تمرینات گفتاردرمانی در منزل برای بیماران سکته مغزی به غلبه بر این چالش های ارتباطی کمک می کند. برخی از رایج‌ترین مشکلات ارتباطی که ممکن است بازماندگان سکته مغزی چپ با آن‌ها مواجه شوند عبارتند از:

-مشکلات در درک زبان (توانایی های ادراکی)

-مشکل در صحبت کردن (توانایی بیان)

-مشکل تولید زبان گفتاری یا آفازی در بین بازماندگان سکته کاملاً رایج است.

-همچنین ممکن است دیس آرتری یا ضعف در عضلات صورت و دهان را تجربه کنند که می تواند باعث ایجاد تکلم نامفهوم و مبهم شود.

تمرین های گفتاردرمانی در منزل برای سکته مغزی

قبل از اینکه به تکنیک های گفتار درمانی در منزل برای سکته مغزی بپردازیم، اجازه دهید اصول اولیه را درک کنیم. به عنوان یک مراقب، سرپرست یا فرد مهم دیگری که دچار سکته مغزی شده است باید:

-صبور باشید.

-سوالات باز کمتری بپرسید.

-سوالات ساده تری بپرسید که می توان به آنها با “بله” یا “خیر” پاسخ داد.

-با سرعت طبیعی و صدای طبیعی صحبت کنید.

-برای پاسخ دادن به شخص عجله نکنید.

-دستورالعمل ها، درخواست ها و دستورات را ساده نگه دارید.

-به آنها زمان بدهید تا اطلاعاتی را که ارائه می دهید پردازش کنند.

-به جای آنها پاسخ ندهید و کلام آنها را قطع نکنید.

اکثر بازماندگان سکته مغزی چپ دچار مشکلاتی در تولید گفتار همراه با فلج سمت راست خود هستند. مطالعات نشان می دهد که تمرینات در بازگرداندن تولید گفتار موثر هستند. اثربخشی این تمرینات به تعداد دفعات انجام آنها و همچنین میزان آسیب ناشی از سکته بستگی دارد.

بهترین تمرین های گفتاردرمانی در منزل برای بیماران سکته مغزی

در اینجا ۱۰ تا از بهترین تمرین های گفتاردرمانی در منزل برای بیماران سکته مغزی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید:

۱. تمرینات تنفسی برای بیماران سکته مغزی

یکی از شایع ترین علائم اختلال گفتار در بیماران سکته مغزی، ناتوانی در هماهنگی تنفس هنگام صحبت کردن است. می تواند باعث شود افراد در وسط جمله ها نفس بکشند. نفس نفس زدن یا مکث کردن نفس در وسط جمله در بین بیماران سکته مغزی بسیار رایج است. تمرینات تنفسی می توانند به شما در کنترل و هماهنگی تنفس در حین صحبت کردن کمک کنند. در حالت ایده آل، یک بیمار سکته مغزی می تواند حداقل دو بار در روز تمرینات تنفسی را انجام دهد. چگونه یک بیمار سکته مغزی می تواند تمرین تنفسی را انجام دهد:

-به مدت ۴ ثانیه عمل دم را انجام دهید.

-نفس خود را به مدت ۴ ثانیه نگه دارید.

-نفس خود را به مدت ۴ ثانیه بازدم کنید.

-۴ ثانیه نگه دارید.

این تمرین را حداقل ۱۰ بار در صبح و عصر انجام دهید. تمرینات تنفسی دیافراگم شما را تقویت می کند. این به شما کمک می کند آرام بمانید. کار بر روی تنفس به شما این امکان را می دهد که به طور خودکار تنفس و صحبت کردن را تنظیم کنید.

۲. تمرینات زبان به داخل و خارج

تمرین زبان به داخل و خارج کردن ساده و سرگرم کننده است. نحوه انجام تمرینات داخل و خارج زبان در خانه:

-زبانت را بیرون بیاور.

-آن را به مدت ۲ ثانیه در جای خود نگه دارید.

آن را عقب بکشید و ۲ ثانیه نگه دارید.

این کار را هر بار ۱۰ بار تکرار کنید. این تمرین برای بیماران سکته مغزی می تواند به آموزش مجدد زبان برای حرکت موثر، در صورت لزوم، برای تولید گفتار کمک کند.

۳. تمرینات زبان به سمت بالا و پایین

این کار را به عنوان یک تمرین امتدادی زبان در داخل و خارج دهان انجام دهید. وقتی از حرکات زبان خود مطمئن شدید، می توانید این دو را با هم مخلوط کنید. مراحل تمرین تمرین زبان به بالا و پایین:

زبان خود را بیرون بیاورید و سعی کنید نوک بینی خود را لیس بزنید. ما می دانیم که برای اکثریت مردم غیرممکن است، اما این بخشی از تمرین است.

-زبان خود را به مدت ۲ ثانیه به سمت بالا کشیده نگه دارید.

-در مرحله بعد، سعی کنید چانه خود را لیس بزنید.

-زبان خود را به مدت ۲ ثانیه در آنجا نگه دارید.

-آن را دوباره روشن کنید و ۲ ثانیه استراحت کنید.

-کل ست را ۱۰ بار و دو بار در روز تکرار کنید.

۴. تمرین حرکت زبان (سمت به پهلو)

قبل از رفتن به تمرینات پیچیده تر برای افرادی که دچار سکته مغزی شده اند و اکنون با چالش های ارتباطی روبرو هستند، بیایید مجموعه نهایی تمرینات حرکت زبان را انجام دهیم. این مراحل را برای تمرین حرکت زبان ( پهلو به پهلو) دنبال کنید:

-زبان خود را بیرون بیاورید و سعی کنید گونه راست خود را لیس بزنید.

-آن را به مدت ۲ ثانیه در آنجا نگه دارید.

-آن را به مدت ۲  ثانیه به داخل برگردانید.

-دوباره زبان خود را بیرون بیاورید و سعی کنید گونه چپ خود را لیس بزنید. آن را به مدت ۲ ثانیه نگه دارید.

-آن را بیاورید و۲ ثانیه استراحت کنید.

-حالا این ست را ۱۰ بار و دو بار در روز تکرار کنید.

۵. لبخند زدن را تمرین کنید.

برای این تمرین بهتر است از آینه یا دوربین سلفی استفاده کنید. این یک تمرین گفتار درمانی ساده در منزل است که به بهبود مهارت های حرکتی دهان کمک می کند. نحوه تمرین لبخند زدن:

-جلوی آینه یا دوربین بایستید و لبخند بزنید.

-گوشه های دهان خود را تا حد امکان دراز کنید.

-دو ثانیه نگه دارید.

-سپس استراحت کنید.

-تا زمانی که می توانید این کار را ادامه دهید. آینه بازخوردی را ارائه می دهد که برای ردیابی پیشرفت مهم است.

۶. تمرین بوسه زدن

وقتی تمرین لبخند زدن را تمام کردید، وقت آن است که چهره بوسیده خود را تمرین کنید. مراحل تمرین صورت بوسه برای بیماران سکته مغزی:

-لب هایت را مثل خودت تکان بده تا یک بوسه بزنی

-آروم باش

-هر چند بار و تا جایی که می توانید تکرار کنید. این تمرین ساده ماهیچه های دهان و گونه های شما را تقویت می کند. تکرار تمرین “صورت بوسه” باعث هماهنگی عضلات صورت می شود که برای تولید گفتار مورد نیاز هستند.

۷. تکرار صامت ها و مصوت ها

اکنون که در تمرینات ساده استاد هستید، بیایید تمرینی را انجام دهیم که کمی پیچیده تر است. پس از سکته مغزی ممکن است در گفتن صامت های خاص مشکل داشته باشید. برخی افراد گفتن (ر) را دشوار می دانند، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است گفتن (ت) دردسرساز به نظر برسد. بنابراین بیایید صدای (ر) را با صداهای مصوت جفت کنیم. به عنوان مثال به جای گفتن (ر) سعی کنید بگویید “را، ری، رو”.

این تمرین به شما کمک می کند تا بر اضطراب و موانعی که در حال حاضر صداهای (ر) ایجاد می کند غلبه کنید. به همین ترتیب، صداهای صدادارمانند ( ـَـ ، ـِـ ، ـُـ ) و (آ ، ای ، او) را با صامت های دیگری که شما را آزار می دهند، جفت کنید. بیماران سکته مغزی می توانند این تمرین های گفتاردرمانی در منزل برای سکته مغزی را ۱۰ بار در روز تکرار کنند.

۸. تولید جملات کامل

اگر آپراکسی یا دیزآرتری دارید، احتمالاً در درک زبان مشکلی ندارید. با این حال زمانی که زمان صحبت کردن شما فرا می رسد، دچار مشکل می شوید. بنابراین با جملات کوچک شروع کنید. کتابی را انتخاب کنید که در کودکی مورد علاقه شما بوده است. صبح و عصر یکی دو جمله از کتاب را بخوانید. به یاد داشته باشید که قبل و بعد از هر علامت گذاری نفس بکشید. در آغاز می تواند فوق العاده خسته کننده باشد. اگر علائم آفازی متوسط تا شدید را دارید، ممکن است بخواهید با یک گفتاردرمانگر یا آسیب شناس گفتار-زبان (SLP) صحبت کنید.

۹. انجام بازی های با کلمه

بازی با کلمات یک راه سرگرم کننده برای ارتباط با اطرافیان و تمرین مغز شما است. بازی های ساده مانند جستجوی کلمات، ۲۰ سوالی یا تداعی کلمات شناخت شما و همچنین مهارت های پردازش زبان را بهبود می بخشد. اگر می خواهید به تنهایی بازی کنید، بازی هایی مانند جدول کلمات متقاطع یا آمیرزا را امتحان کنید. انجام روزانه این بازی های فوق العاده سرگرم کننده، واژگان، پردازش زبان و تولید گفتار شما را بهبود می بخشد.

۱۰. نام گذاری تصاویر (کارت های تصویری)

می توانید با خانواده خود بازی کنید یا به سادگی با دوست یا همسر خود برای نام گذاری اشیاء روی کارت های تصویری کار کنید. می توانید این تمرین را به یک بازی حدس زدن تبدیل کنید و به نوبت با شریک زندگی خود شیء یا نام حیوانات روی کارت های تصویری را از توضیحات آنها حدس بزنید. درست مانند بازی های تداعی کلمات، این تمرین برای بیماران سکته مغزی بر مهارت های شناختی و تولید گفتار متمرکز است.

بهترین تمرین های گفتاردرمانی منزل برای سکته مغزی

برای بازیابی گفتار پس از سکته مغزی با یک متخصص گفتاردرمانی مشورت کنید!

در نهایت انجام این تمرینات توسط خودتان هر روز می تواند خسته کننده شود. این زمانی اتفاق می افتد که شما هیچ گزارش پیشرفت یا بازخوردی دریافت نمی کنید. همچنین ممکن است در نهایت آنها را اشتباه انجام دهید. اگر شما یا کسی که دوستش دارید دچار سکته مغزی شده و اکنون با مشکلات ارتباطی خفیف تا شدید مواجه هستید از مرکز تخصصی درمان سکته مغزی کمک بگیرید. مراکز ما شما را با بهترین گفتاردرمانگرانی که تجربه کار با بیماران سکته مغزی را دارند، آشنا می کنند. یک گفتاردرمانگر دارای مجوز و با تجربه مرتبط می‌تواند زمینه‌های مشکل را شناسایی کرده و یک برنامه درمانی سفارشی برای مؤثرترین بازیابی گفتار پس از سکته ایجاد کند.

 

مقاله های مرتبط

سکته مغزی چیست؟

کاردرمانی در سکته مغزی

گفتاردرمانی در سکته مغزی

درمان توانبخشی سکته مغزی

بهترین دکتر متخصص سکته مغزی

کاردرمانی در منزل برای سکته مغزی

بهترین تمرینات گفتار درمانی برای بازیابی توانایی صحبت کردن

فعالیت های موثر در بهبود گرفتن و رها کردن بیماران سکته مغزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

بیست − 14 =

× پشتیبانی 24 ساعته