مهارت‌ دست ورزی در کودکان شامل استفاده از عضله های کوچک‌تر دست است که معمولاً در فعالیت‌هایی مانند استفاده از مداد، قیچی، ساخت و ساز با لگو و باز و بستن دکمه‌ها دیده می شود. کارایی مهارت های دست ورزی به طور قابل توجهی بر کیفیت نتیجه کار و همچنین سرعت انجام کار تأثیر می گذارد. مهارت‌های دست ورزی کارآمد در کودکان نیازمند تعدادی مهارت مستقل برای دستکاری مناسب جسم یا انجام کار است. در این مطلب به بررسی تمرین هایی برای تقویت مهارت دست ورزی در کودکان می پردازیم.

تقویت مهارت دست ورزی کودکان

مهارت دست ورزی در کودکان چیست؟

در سال‌های اولیه زندگی برای کودکان مهم است که مهارت‌های حرکتی ظریف خود را کسب کنند. این مهارت ها را می توان به روش های ساده از طریق ابزار یادگیری کودک که همان بازی است، تقویت کرد. چند نمونه از مهارت‌های دست ورزی در کودکان عبارتند از:

-روی هم قرار دادن مکعب ها

-باز کردن ظرف ها

-بستن دکمه های روی پیراهن

-درست کردن ساندویچ

-نخ و مهره

-استفاده از مداد در نقاشی

-چفت کردن و جدا کردن لگوها از یکدیگر

مهارت دست ورزی چیست؟

مهارت های دست ورزی کودکان در چه سنی رشد می کنند؟

کودکان در سال اول زندگی، کنترل حرکتی ظریف را شروع می کنند و برای چندین سال تا سال های اول پیش از دبستان یا دبستان ادامه می دهند. همانطور که از نظر فیزیکی و شناختی رشد می‌کنند و تکامل می یابند در یک الگوی کم و بیش قابل پیش‌بینی به نقاط عطف مختلف حرکتی ظریف می‌رسند.

دست ورزی کودکان در چه سنی رشد می کنند؟

چرا مهارت های دست ورزی در کودکان مهم هستند؟

مهارت‌های دست ورزی در کودکان مهم هستند زیرا برای انجام بسیاری از فعالیت های روزانه مانند بازی کردن، انجام وظایف مراقبت از خود و نوشتن مورد نیاز هستند.

چرا مهارت های دست ورزی در کودکان مهم هستند؟

اگر مهارت های دست ورزی در کودکان رشد نکنند چه اتفاقی می افتد؟

بدون کنترل حرکتی ظریف، یک فرد برای انجام بسیاری از کارها در طول روز دچار مشکل می شود. کنترل دقیق حرکات برای اساسی ترین کارها ضروری است که شامل لباس پوشیدن، شستن، تهیه غذا، کار و غیره می باشد. در طول سال‌های پیش‌دبستانی بسیار مهم است که کودکان فرصت‌های زیادی برای ایجاد این مهارت داشته باشند تا بتوانند کنترل لازم را برای انجام کارها برای خودشان ایجاد کنند. بچه‌ها می‌توانند در بازی شرکت کنند که مستقیماً بر یادگیری تأثیر می‌گذارد. اگر مهارت‌های دست ورزی در کودکان رشد نکنند، کودکان نه ‌تنها برای عملکرد روزانه دچار مشکل می‌شوند بلکه قدرت کنترل و انگشتان خود را نیز برای یادگیری نوشتن کسب نمی‌کنند. این بر کل دوران تحصیلی آنها و فراتر از آن تأثیر می گذارد.

چگونه مهارت های دست ورزی را آموزش می دهید؟

چگونه مهارت های دست ورزی را آموزش می دهید؟

مهارت های دست ورزی در کودکان به طور طبیعی در چند سال اول زندگی کودک رشد می کند تا زمانی که فرصت کافی برای کشف محیط و بازی به آنها داده شود. شما لزوماً مهارت‌های دست ورزی را آموزش نمی‌دهید بلکه فرصت‌های بازی و فعالیت‌های حرکتی ظریف را برای کمک به ایجاد این مهارت فراهم می‌کنید.

چگونه مهارت های دست ورزی را برای نوشتن تقویت کنیم؟

چگونه مهارت های دست ورزی را برای نوشتن تقویت کنیم؟

در حالی که هدف ممکن است بهبود کنترل مهارت های دست ورزی کودکان برای نوشتن باشد، بهترین راه برای انجام این کار این است که کودکان خردسال را به انجام کارهای نوشتاری مانند رنگ زدن تشویق کنیم. عضله های دست و انگشت کودکان پیش از دبستان هنوز به اندازه کافی رشد نکرده اند که مداد را به درستی نگه دارند و حروف را به درستی ترسیم کنند. بهترین راه برای آماده کردن بچه ها برای نوشتن این است که روی تمام فعالیت های بازی که در زیر ذکر شده است تمرکز کنید. به این ترتیب آنها به درستی کنترل عضلانی مورد نیاز برای توانایی نوشتن را توسعه خواهند داد. در اینجا چند ایده ساده برای تقویت دست ورزی در کودکان وجود دارد.

 

۱. نقاشی: نقاشی مزایای بسیاری دارد از جمله یکی از بهترین راه ها برای ایجاد مهارت های دست ورزی در کودکان می باشد. بچه ها باید هر روز فرصت نقاشی داشته باشند. آنها همچنین باید بتوانند آزادانه خود را بیان کنند بدون اینکه به آنها گفته شود چه چیزی را بکشند. در کلاسم، هر روز کاغذ و مداد، مداد رنگی یا پاستل در دسترس داشتم و بیشتر بچه ها حداقل یک یا دو بار در روز از کنار میز نقاشی می آمدند تا چیزی بکشند. این یک راه عالی برای گرفتن سه انگشتی است.

 

۲. هنر: کودکان را تشویق کنید که تا آنجا که ممکن است در فعالیت های هنری شرکت کنند تا این انگشتان ورزش کنند. فعالیت هنری که از یک الگو و مراحل متعدد پیروی می کند، اغلب بیشتر برای والدین و معلمان کار می کند تا برای بچه ها و خلاقیت ایجاد نمی کند. کودکان را در فعالیت‌های هنری ساده مانند:

-نقاشی و طراحی با ابزار و مواد مختلف

-فعالیت های برش

-تا کردن و پاره کردن کاغذها

-چسباندن با چسب چوب و همچنین چسب مایع (با انگشت یا قلم مو)

از مواد مختلف استفاده کنید و به بچه ها اجازه دهید آزادانه آزمایش کنند.

 

۳. بازی ساخت و ساز: بازی ساخت و ساز راه بسیار خوبی برای درگیر کردن عضله های انگشت است و بسیاری از مهارت های دیگر را نیز آموزش می دهد. انواع مختلفی از اسباب بازی های ساختمانی و مواد برای انتخاب وجود دارد. اصول اولیه را ارائه دهید مانند:

-بلوک های چوبی

-لگو

-قطعات سست

-اسباب بازی های مغناطیسی

-هر اسباب‌بازی که روی هم چیده می‌شود، به هم می‌چسبد یا به هم متصل می‌شود.

-تخته و میخ چوبی

-ساخت جعبه با مواد زائد

از وسایلی که در اطراف خانه یافت می شود و با خلاقیت خود برای تقویت دست ورزی در کودکان استفاده کنید.

 

۴. بازی حسی: همه انواع بازی‌های حسی برای بهبود دست ورزی در کودکان عالی هستند زیرا کودکان اغلب نیاز دارند مواد را با مقداری نیرو دستکاری کنند. در اینجا انواع شگفت انگیزی از بازی های حسی وجود دارد:

-خمیر بازی

-شن بازی

-آب بازی

-خاک رس، لجن، ماسه جنبشی یا هر ماده حسی دیگری

 

۵. پازل: پازل یکی از فعالیت های مورد علاقه من برای کودکان پیش دبستانی است.  آنها نه تنها مهارت های فکری و دامنه تمرکز را ایجاد می کنند بلکه به کنترل انگشتان دست نیاز دارند. به بچه ها پازل های چوبی با کیفیت خوب ارائه دهید و مطمئن شوید که برای سن و بلوغ آنها مناسب است.

بهترین مرکز دست ورزی کودکان

۶. نخ و سوزن: نخ کردن و بند زدن انواع فعالیت هایی هستند که به تمرکز بسیار زیاد و کنترل دست ورزی در کودکان نیاز دارند. این یک فعالیت اساسی است اما یکی از بهترین ها برای رشد دست ورزی در کودکان است. می توانید از مهره ها و کارت های سوراخ دار خریداری شده در فروشگاه استفاده کنید یا با موادی که در خانه دارید بداهه نوازی کنید. بندها را روی بند کفش بکشید یا سوراخ هایی به شکل مقوا ایجاد کنید و دور لبه ها را ببافید. برای تمرین بستن بند کفش، یک سوراخ به شکل کفش درست کنید.

 

۷. بازی های انگشتی: بازی انگشتی کودکان به دلایل زیادی آموزشی هستند و حتی می توانند قدرت حرکتی ظریف خوبی ایجاد کنند. بازی‌های انگشتی تمرین‌های عالی برای بهبود مهارت‌های دست ورزی در کودکان هستند.

 

۸. اسباب بازی های دست ورزی: اسباب‌بازی‌های بسیار زیادی برای تقویت دست ورزی در کودکان در دسترس هستند. در حالی که خرید تعداد زیادی از اینها ضروری نیست، ممکن است فقط چند اسباب بازی آموزشی بخواهید مانند:

-پگ بورد

-مجموعه ای از مهره های چوبی یا پلاستیکی

-مجموعه‌ای از کارت‌های نخ و سوزن

بیشتر اسباب بازی ها را می توان از مواد در خانه بداهه ساخت.

 

۹. بازی های آرام: بیشتر بازی های آرام و فعالیت های داخل خانه برای ایجاد مهارت های دست ورزی در کودکان عالی هستند. بازب هایی مانند بازی‌ رومیزی، بازی‌ کارت حافظه، بازی‌ ترتیب‌بندی، مجموعه‌های کارت و غیره هستند.

 

۱۰. استقلال را تشویق کنید: در نهایت به یاد داشته باشید که تشویق کودکان به انجام کارهایی که قادر به انجام آن هستند، قطعاً این مهارت ها را تقویت می کند. انواع کارهای مراقبت از خود مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، رفتن به دستشویی، مرتب کردن وسایل استقلال را تشویق می کند و عضله های کوچک دست را تقویت می کند. اینها فقط چند نکته ساده برای چگونگی توسعه مهارت های دست ورزی در کودکان هستند. با هر نوع موادی که در خانه دارید، بداهه نوازی کنید تا تمرین‌های خوب دست ورزی را انجام دهید.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

آیا فرزند من تاخیر گفتاری دارد؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

علت دیر حرف زدن کودکان چیست؟

تقویت مهارت های حرکتی درشت کودکان

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

چگونه به کودکان با تاخیر گفتاری کمک کنیم؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

14 + 14 =

× پشتیبانی 24 ساعته