فلج مغزی یا به اختصار سی پی یک اختلال مغزی است که باعث اختلال در حرکت می شود. مشکلات شناختی، حسی و همچنین صرع نیز ممکن است وجود داشته باشد. فلج مغزی زمانی رخ می دهد که بخشی از مغز در نوزاد متولد نشده به درستی رشد نکند. آسیب به مغز قبل، حین یا بعد از تولد نیز می تواند باعث فلج مغزی شود. فلج مغزی دائمی است، درمان توانبخشی ممکن است به فرد مبتلا به فلج مغزی کمک کند تا بهتر حرکت کند اما آسیب زمینهای به مغز قابل ترمیم نیست. فلج مغزی نیز غیر پیشرونده است. اگرچه زمان ممکن است باعث بدتر شدن علائم شود ولی آسیب مغزی بدتر نخواهد شد.
چه کسی در معرض خطر فلج مغزی است؟
اگرچه همه نوزادان در معرض خطر فلج مغزی هستند اما این خطر برای نوزادان نارس به طور چشمگیری افزایش می یابد. از هر ۱۰۰۰ نوزاد ترم کامل، ۱ تا ۲ نوزاد دچار سی پی می شوند. اما برای نوزادانی که در هفته های کمتر از ۲۸ بارداری متولد می شوند، این خطر ۱۰۰ نوزاد از ۱۰۰۰ نوزاد زنده مانده است.
چگونه بفهمیم کودک فلج مغزی دارد یا خیر؟
در اکثر موارد فلج مغزی تا سن ۲ سالگی تشخیص داده می شوند مگر اینکه علائم کاملاً خفیف باشند که در این صورت تشخیص ممکن است به تاخیر بیفتد. بسیاری از نوزادان به ویژه آنهایی که نارس به دنیا آمده اند، ممکن است نشانه هایی از یک ناهنجاری در مغز نشان دهند که با افزایش سن ناپدید می شوند. اگر کودک شما حتی پس از تطبیق با سن حاملگی به موقع به نقاط عطف خود نمی رسد، نگرانی های خود را با پزشک اطفال خود در میان بگذارید.
تشخیص فلج مغزی
از آنجایی که هیچ آزمایش قطعی برای فلج مغزی وجود ندارد، پزشکان قبل از تشخیص به چند چیز نگاه می کنند. ابتدا پزشک با والدین صحبت می کند و کودک را مشاهده می کند. از والدین سؤال می شود که چه زمانی کودک نشستن، ایستادن و راه رفتن را یاد گرفته است و پزشک پوسچر، رفلکس ها و تون عضلانی کودک را ارزیابی می کند. پزشک همچنین ممکن است از یک مقیاس ارزیابی برای کمک به تصمیم گیری در مورد اینکه آیا کودک سی پی دارد یا خیر استفاده کند و ممکن است برای بررسی ناهنجاری های مغزی ام آر آی تجویز شود. بسته به علائم کودک، پزشک ممکن است در صورت مشکوک بودن به فلج مغزی کودک را از نظر تشنج، نوار مغزی، چشم پزشکی، شنوایی و گفتار و بلع را بررسی کند.
درمان توانبخشی فلج مغزی
اگرچه فلج مغزی قابل درمان نیست، اما درمان می تواند به کاهش شدت علائم کمک کند. کاردرمانی جسمی، کاردرمانی ذهنی و دست ورزی می تواند به بیماران کمک کند بهتر راه بروند، عضلات خود را کشش دهند و یاد بگیرند که برای مراقبت از خود و مشارکت در زندگی روزمره بر چالش های فیزیکی غلبه کنند. گفتاردرمانی می تواند به درمان مشکلات بلع و ارتباط کمک کند و مشاوره می تواند به بیماران و خانواده ها کمک کند تا با این تشخیص مقابله کنند. بریس ها می توانند به بیماران کمک کنند بهتر راه بروند و تعادل بهتری داشته باشند و برای بیمارانی که قادر به راه رفتن نیستند می توان از ویلچر استفاده کرد. جراحی همچنین می تواند برخی از مشکلات در عضلات را اصلاح کند. همچنین در صورت وجود ظن زیاد برای تشنج، درمان صرع آغاز می شود.
جلوگیری از فلج مغزی
پیشگیری از زایمان زودرس بهترین راه برای پیشگیری از فلج مغزی است. اگر باردار هستید و عوامل خطرزای زایمان زودرس را دارید، سعی کنید تا جایی که می توانید خطرات را کاهش دهید. سولفات منیزیم ممکن است به کاهش خطر فلج مغزی در بین مادرانی که انتظار زایمان زودرس دارند کمک کند، اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است. ارزیابی عامل خطر باید با مشارکت پزشک انجام شود. سولفات منیزیم نباید بدون نظارت استفاده شود. توجه به این نکته حائز اهمیت است که رویدادهای مربوط به زمان تولد به ندرت باعث فلج مغزی می شوند. اگرچه زمانی تصور می شد که کمبود اکسیژن در هنگام تولد یکی از دلایل اصلی سی پی در میان نوزادان سالم است، کمتر از ۱۰٪ موارد سی پی در هنگام تولد رخ می دهد.
مقاله های مرتبط
نوزادان نارس چه مشکلاتی دارند؟
آیا فلج مغزی قابل پیشگیری است؟
مواردیکه در مورد فلج مغزی باید بدانیم؟
نیاز های غذایی در کودکان فلج مغزی
نحوه مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی
بهترین دکتر متخصص فلج مغزی کودکان
فلج مغزی:محققان شواهدی از دلایل ژنتیکی را کشف کردند.
استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری ممکن است منجر به فلج مغزی در فرزندان شود.