طبیعی است که در مورد مراحل رشد فرزندتان نگران باشید. همانطور که در ابتدا ایستادن و راه رفتن کودک خود را دنبال می کنید در ادامه برای اینکه فرزندتان بتواند به جای گریه کردن با شما ارتباط برقرار کند، انتظار می کشید. بنابراین وقتی آنها در نهایت اولین صداهایی مانند “مامان” را در می آورند، آرامش خوبی است. بزرگترین سوال اغلب این است که چگونه بفهمیم فرزندمان تاخیر در گفتار دارد یا خیر. هنگامی که متوجه شدید، سؤالات دیگری مانند علت تأخیر گفتار در ذهن ما شکل می گیرد. در این مطلب به بررسی علائم هشدار دهنده تاخیر کلامی می پردازیم.

تعداد کلماتی که کودکان به طور منظم در سنین مختلف می گویند از کودکی به کودک دیگر بسیار متفاوت است اما دستورالعمل هایی وجود دارد که می تواند به شما در تشخیص تاخیر کلامی کمک کند. به گفته لورا لوری آسیب‌شناس گفتار و زبان، رویکرد «انتظار و دیدن» برای کودکانی که دیر صحبت می‌کنند، نتیجه باورهای نادرست در مورد رشد معمول زبان است. در اینجا پنج علامت وجود دارد که باید به دنبال آنها باشید تا بفهمید آیا کودک شما ممکن است تاخیر در کلام داشته باشد یا خیر.

علائم هشدار دهنده تاخیر کلامی

۱. آنها در تقلید صداها مشکل دارند.

بر اساس مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران نقاط عطف مورد انتظار زیادی برای کودکان وجود دارد و تأخیرهای کلی معمولاً می‌تواند شامل گفتار باشد. کودکان ۱۸ ماهه یا بزرگتر باید بتوانند صداها را تقلید کنند. هنگامی که آنها به سن دو سالگی می رسند، باید بتوانند کلماتی فراتر از تقلید صدا را بیان کنند. کپی کردن شما و تشویق آنها به گفتن “مامان” و “بابا” و استفاده از آن کلمات ساده و مانند آنها باید تا ۱۸ ماهگی اتفاق بیفتد.

علائم هشدار دهنده تاخیر گفتاری

۲. آنها حرکات چهره یا اشاره را بر صداها ترجیح می دهند.

اگر کودک شما تا سن ۱۲ ماهگی از بیان چهره یا اشاره برای برقراری ارتباط استفاده نمی کند، می تواند نشانه تاخیر در گفتار باشد. حرکات یک راه اولیه برای برقراری ارتباط و پیشروی در گفتار هستند. با این حال اگر فرزند شما ۱۸ ماهه یا بزرگتر است و هنوز هم حرکات را به بیان صدا یا گفتن کلمات برای برقراری ارتباط ترجیح می‌دهد، نشانه‌ای از تاخیر در گفتار است. نوزادان در دوران نوزادی باید صداهای غان و غون و صداهای دیگر تولید کنند و اگر این کار را نکردند، این یک پرچم قرمز دیگر است.

علائم تاخیر گفتاری کودکان

۳. آنها نمی توانند دستورالعمل های شفاهی ساده را دنبال کنند.

در دو سالگی، کودکان نوپا باید بتوانند دستورالعمل‌های ساده‌ای را بفهمند و از آنها پیروی کنند مانند اینکه شما از آنها می‌پرسید: «لطفا اسباب‌بازی را برای من بیاورید». در حالی که تأخیر کلامی مربوط به ناتوانی کودک در صحبت کردن است (برخلاف تاخیر زبانی که گسترده تر است)، ناتوانی در درک زبان یک علامت هشداردهنده از تاخیر کلامی است که باید مراقب آن بود.

نشانه های تاخیر گفتاری کودکان

۴. آنها نمی توانند کلمات را تلفظ کنند و درک شوند.

والدین و مراقبان باید حدوداً نیمی از گفتار کودک را در دو سالگی درک کنند. در سه سالگی آنها باید بتوانند ۷۵ درصد از گفتار کودکان را درک کنند. کودکان چهار ساله را حتی غریبه ها باید به خوبی درک کنند. اگر کودکان در به خاطر سپردن کلماتی که قبلاً یاد گرفته‌اند مشکل دارند، این دلیل دیگری برای بررسی توسط دکتر متخصص تاخیر گفتاری است.

تاخیر گفتاری در کودکان

۵. آنها در دو سالگی حداقل از ۲۵ کلمه استفاده نمی کنند.

وقتی کودک دو و سه ساله است، فهرست کلماتی که می گویند باید به سطحی برسد که دیگر نتوانید آن را پیگیری کنید. اگر تا سن دو سالگی حداقل ۲۵ کلمه را به کار نبرند، می تواند نشانه ای از تاخیر کلامی باشد و تا پایان همان سال به فهرست بسیار طولانی تری برسد. کودکان دو ساله باید بتوانند از ترکیبات دو کلمه‌ای مانند «توپ بیاور» یا «می‌خواهم بخورم» استفاده کنند. در حالی که ۲۵ کلمه در دو سالگی باعث نگرانی است، اکثر بچه ها باید بتوانند ۵۰ کلمه یا بیشتر را در دومین تولد خود بگویند.

تنوع زیادی در تعداد کلمات بر حسب سن وجود دارد زیرا نقاط عطف برای هر کودک منحصر به فرد می باشد. اگر کودکی به طور مداوم در نقاط عطف خود عقب است اما با سرعت ثابتی پیش می‌رود، این فقط جدول زمانی خودش است و معمولاً مشکلی نیست. با این حال اگر کودک شما در تمام مراحل رشد دیگر مانند راه رفتن، اما نه با زبان به جلو حرکت می‌کند، زمانی که دو ساله می‌شود کمتر از ۲۵ تا ۵۰ کلمه داشته باشد، می‌تواند نشانه تاخیر در گفتار باشد.

چه چیزی باعث تاخیر کلامی در کودکان نوپا می شود؟ احتمالات زیادی مانند گره زبان، اختلالاتی مانند آپراکسی گفتار در دوران کودکی، کم شنوایی، اوتیسم، مسائل عصبی مانند فلج مغزی یا ناتوانی ذهنی وجود دارد. درمان‌هایی برای اکثر علل تاخیر گفتار وجود دارد اما ابتدا باید علت آن تشخیص داده شود. پزشک اطفال ممکن است کودک شما را به یک متخصص شنوایی‌شناس، متخصص مغز و اعصاب، آسیب‌شناس گفتار و زبان یا سایر متخصصان ارجاع دهد.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

آیا فرزند من تاخیر گفتاری دارد؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

علت دیر حرف زدن کودکان چیست؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

مراحل رشد تکاملی کودکان از بدو تولد تا ۶ سالگی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

11 + 5 =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته