آیا در درک آنچه فرزندتان می گوید با مشکل مواجه هستید؟ آیا او مکرراً به جای «قوری» می‌گوید «گوری»؟ آیا او به جای «مدرسه» مکرراً «مدسه» می گوید؟ در این صورت ممکن است فرزند شما دارای یک اختلال بیانی باشد. اکثر کودکان حداقل یک الگوی خطای ثابت را در گفتار خود نشان می دهند. این همان چیزی است که آسیب شناسان گفتار و زبان از آن به عنوان فرآیند واجی یاد می کنند. جابجایی یا جایگزینی صداها برای کودکان رایج است. آنها باید در سن ۵ تا ۶ سالگی از این مرحله گذر می کنند. اگر کودک شما همچنان کلمات رایج را اشتباه تلفظ می کند، ممکن است به گفتاردرمانی نیاز داشته باشد. در این مطلب به بررسی تمرینات گفتار درمانی برای اختلال بیانی در کودکان می پردازیم.

تمرینات گفتار درمانی برای اختلال بیانی در کودکان

مشکلات رایج بیانی که تمرینات گفتار درمانی به آنها می پردازد؟

۱. جایگزینی: کودکان اغلب یک صدا را با صدای دیگری جایگزین می کنند. ممکن است بشنوید که فرزندتان به جای «گرگ» می گوید «درگ»، این یکی از شایع ترین مشکلات بیانی در کودکان است.

۲. حذف کردن: برخی از کودکان صداها را حذف می کنند. به عنوان مثال ممکن است به جای «موز»، «مو»، به جای «مدرسه»، «مئسه» یا به جای «سیب»، «ئیب» بگویند.

۳. تحریف: کودکان ممکن است این کلمه را تقریباً درست بگویند اما تحریفاتی را در بر دارند. این کلمه ممکن است شبیه به آنچه که باید به نظر برسد، زیرا کودک ممکن است صداهای خطا مانند س، ی و ر را در کلمه بگنجاند. به عنوان مثال فرزند شما ممکن است به جای «روباه» بگوید «رویباه».

۴. اضافه کردن: زمانی است که کودک صدایی را در کلمه اضافه می کند. ممکن است فرزند شما بین دو صامت صدا اضافه کند. برای مثال ممکن است به جای «حباب»، «حوباب» بگوید.

تمرین های گفتاردرمانی در اختلال بیانی

چگونه می توانید به کودک خود کمک کنید تا بر اختلال بیان در خانه غلبه کند؟

اختلال بیان در کودکان با گفتار درمانی با موفقیت قابل درمان است. طول مدت درمان بستگی به ماهیت بیان نادرست کودک دارد. آسیب شناس گفتار و زبان که برای مشورت انتخاب می کنید، فهرستی از کلماتی را که فرزندتان به تسلط روی آنها نیاز دارد به شما می دهد. آنها همچنین مجموعه‌ای از تمرین‌های گفتار درمانی را در اختیار شما قرار می‌دهند که می‌توانید در خانه با فرزندتان تمرین کنید. در اینجا چند کار وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا به کودک خود کمک کنید تا بر اختلال بیان خود غلبه کند.

۱. صداهای هدفمند را تمرین کنید: متخصص گفتار درمانی لیستی از صداهای مختلف را به شما می دهد که کودک باید روی آنها کار کند. آنها هر دو هفته یک بار لیست را به روز می کنند یا تغییر می دهند. می توانید به کودک خود کمک کنید این صداها را هر روز به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه تمرین کند تا به او در غلبه بر اختلال بیان کمک کنید. می‌توانید فعالیت‌هایی مانند تطبیق حافظه، صفحات رنگ‌آمیزی، شکار لاشخور، جستجوی کلمات و تطبیق تصویر یا عکس را در تمرین روزانه خود بگنجانید. اگر فرزندتان به برنامه‌ها و بازی‌ها علاقه‌مند است، برنامه‌های مختلفی را دانلود کنید که بیان کودکان را هدف قرار می‌دهند.

۲. درخواست تصحیح: به یاد داشته باشید که در هنگام مکالمه با فرزندتان از درخواست های ملایم برای تصحیح تلفظ استفاده کنید. اگر آشفته، ناامید یا بی اراده به نظر می رسند، آنها را مجبور نکنید. فقط بر روی صداهایی تمرکز کنید که گفتار درمانگر در طول تمرین گفتار درمانی هفته برای اختلال بیان هدف قرار می دهد.

قبل از اینکه به آنها یادآوری کنید که بیان خود را اصلاح کنند، یادتان نرود که از بیان و تلاش صحیح فرزندتان تمجید کنید.

۳. برای فرزندتان بخوانید: خواندن ممکن است یکی از قدیمی‌ترین و در عین حال مؤثرترین راه‌ها برای آشنا کردن فرزندتان با بیان صحیح باشد. داستان های ساده و کوتاه با کلمات کوچک را برای زمان خواب انتخاب کنید. مطمئن شوید که تلفظ صحیح هر کلمه را قبل از خواندن آن برای فرزندتان می دانید.

بر صداهایی که کودک شما در حال حاضر در حین گفتار درمانی روی آنها کار می کند تأکید کنید. اگر فرزندتان اهل مطالعه است، تلاش های او را تحسین کنید و او را تشویق کنید که حداقل یک بار در روز چند سطر را با صدای بلند بخواند. در اینجا فهرستی از کتاب‌هایی است که به کودکان در هر سنی توصیه می‌کنیم. اگر کودک شما برای اختلالات روانی و صدای گفتار در گفتار درمانی شرکت می کند، این کتاب ها ممکن است الهام بخش او باشند.

۴. شامل صدای هدف می شود: وقتی با فرزندتان صحبت می کنید یا با او بازی می کنید، سعی کنید صدای هدف را در گفتگوی خود بگنجانید. صدا را در سخنرانی خود مدل کنید. برای مثال اگر صدای هدف هفته /گ/ است، سعی کنید کلماتی مانند «سگ»، «گرگ»، «گاری»، «کرگدن»، «گیره» و «گالن» را در جملات بگنجانید.

همانطور که می روید داستان بسازید. به عنوان مثال، “سگ آب از کوزه نوشید و روی قالیچه به خواب رفت.” صدای گ نهایی را در گفتار خود تلفظ کنید. فرزندتان را تشویق کنید تا داستان های جذابی بسازد که صداهای هدف را نیز در برگیرد.

۵. فرآیند بیان را شرح دهد: اگر فرزند شما به اندازه کافی بزرگ است که بفهمد ما چگونه صداها را با استفاده از لب ها، دندان ها و زبان خود تولید می کنیم، می توانید سعی کنید چیزی در امتداد این جمله بگویید: “این تلاش خوبی بود. دفعه بعد که می گوییم /پ/، بیایید تلاش کنیم. تا لب هایمان را روی هم بگذاریم. لب های خود را لمس کنید در حالی که کلماتی مانند “پاپ”، “پالپ” یا “توپ” را به زبان می آورید تا به کودکتان کمک کنید حرکات بیانگرهای شما را تقلید کند.

بهترین گفتاردرمان در اختلال بیانی

توصیه ای به والدین

فقط در صورتی این کار را در خانه امتحان کنید که قبلاً با آسیب‌ شناس گفتار و زبان فرزندتان صحبت کرده‌اید. ممکن است لازم باشد قبل از اجرای تمرینات گفتار درمانی مختلف در خانه برای کمک به کودکی که با مشکلات بیانی دست و پنجه نرم می کند، کمی بیشتر در مورد فرآیند بیان بیاموزید. در حین تمرین با فرزندتان، به او یادآوری کنید که آنچه برای گفتن دارد برای شما مهم است. شما می خواهید آنها را هر بار که صحبت می کنند درک کنید. فرصت را از دست ندهید تا تلفظ صحیح آنها را تحسین کنید و فقط چند بار در طول روز آنها را اصلاح کنید.

فعالیت گفتار درمانی در اختلال بیانی

چگونه تمرینات گفتار درمانی را برای اختلال بیان در خانه با کودک خود انجام دهید؟

هنگامی که تمرینات فن بیان یا گفتار درمانی را با کودک خود انجام می دهید، باید از روند فن بیان درمانی آگاهی کافی داشته باشید. گفتاردرمان صداهای هدف را به فرزند شما آموزش می دهد. با این وجود، می توانید با گفتاردرمان مشورت کنید و به تمرین صداهای هدف همانطور که در زیر توضیح داده شده است ادامه دهید.

۱. در حالت ایزوله: می توانید صدای هدف را در خانه با کودک خود تمرین کنید. با تمرین صداهای هدف به صورت مجزا شروع کنید. این بدان معناست که صدا را به خودی خود بدون افزودن مصوت یا صامت ادا کنید. برای مثال اگر روی صدای /پ/ کار می کنند، سعی کنید /پ/ را چندین بار پشت سر هم بدون اضافه کردن واکه هایی مانند “اُپ” یا “پا” به آن بگویید. اگر در مورد ماهیت صحیح صدای هدف مطمئن نیستید، به نمودار تکامل صدای گفتار مراجعه کنید یا با آسیب شناس گفتار و زبان فرزندتان مشورت کنید. همیشه روش دقیق بیان و تلفظ یک کلمه را به کودک خود بیاموزید.

۲. هجاها را اضافه کنید: می توانید صداهای هدف را با افزودن هجا به آنها تمرین کنید. راه های مختلفی برای این کار وجود دارد. می توانید هجا را قبل یا بعد از صدا اضافه کنید یا آن را بین دو هجا قرار دهید. به عنوان مثال می توانید قبل از صدای /پ/ یک هجا اضافه کنید تا بگویید “اُپ.” یا می توانید یک هجا بعد از صدای /پ/ برای گفتن “پا” اضافه کنید. یا می توانید یک هجا در هر طرف صدای /پ/ اضافه کنید تا چیزی شبیه “آ پ آ” بگویید.

قبل از شروع تمرین کلماتی که حاوی این صداها مانند “تاپ” یا “پات” هستند، صداهای مورد نظر را با تمام انواع تغییرات مصوت تمرین کنید.

۳. کلمات را تمرین کنید: می توانید لیستی از کلمات را انتخاب کنید. یا می توانید از متخصص گفتاردرمانی درخواست کنید مجموعه ای از کلمات را که حاوی صدای مورد نظر هستند انتخاب کند. اگر لیستی از کلمات را برای تمرین گفتار درمانی خانگی انتخاب می کنید، موقعیت صدای هدف را در کلمه تعیین کنید. صدای هدفی را انتخاب کنید که فرزندتان با بیشترین دقت در سطح هجا تولید کند. چه زمانی کودک شما صدای هدف را با دقت بیشتری بیان کرد؟ آیا زمانی بود که در جایگاه اولیه، میانی یا پایانی هجا قرار داشت؟

فرض کنید کودک شما صدای هدف را در بیش از ۸۵ درصد مواقع زمانی که در موقعیت اولیه قرار داشت به درستی بیان کرد. بنابراین کلمه ای را انتخاب کنید که با صدای هدف شروع شود. به عنوان مثال صدای هدف /پ/ است، بنابراین کلمه ای مانند “پارو” یا “پروانه” را انتخاب کنید که در ابتدا صدای /پ/ را داشته باشد. این صدای هدف را در ابتدای کلمات، جملات و داستان ها قبل از تغییر موقعیت و اضافه کردن حروف صدادار قبل از آن تمرین کنید.

۴. ساخت جملات: گفتار درمانی برای اختلال بیان را برای کودک خود سرگرم کننده کنید و با استفاده از کلمات مورد نظر جملات خنده دار و جالب بسازید. همیشه برای والدین استرس کمتری دارد که با عبارات یا جملات حامل شروع کنند. این جملات چرخشی هستند که در آن جمله ثابت می ماند، فقط کلمه تغییر می کند. به عنوان مثال ممکن است بگویید: “بابا نخودها را در تابه درست کرد” یا “بابا نخودها را در قابلمه درست کرد.”

وقتی می بینید که فرزندتان می تواند ۸۰ درصد مواقع کلمات مورد نظر را به درستی بیان کند، وقت آن است که به سراغ داستان ها بروید.

۵. داستان بگویید: داستانی را انتخاب کنید که مکرراً صدای هدف را نشان دهد. آن را با صدای بلند با فرزندتان بخوانید. به خواندن داستان ادامه دهید تا فرزندتان در ۸۰ درصد مواقع صدای هدف را به درستی بیان کند.

پس از آن، آنها را تشویق کنید تا داستان را از زبان خودشان بازگو کنند. تخیل آنها را تشویق کنید و به آنها اجازه دهید پایان های متناوب برای شخصیت های مورد علاقه خود ایجاد کنند. هنگامی که آنها در بیان صدای هدف تقریباً در همه موقعیت ها تسلط یافتند، به مکالمه بروید.

۶. یک مکالمه برگزار کنید: برگزاری یک گفتگو مستلزم زمان، تمرین و خلاقیت است. سعی کنید بحث را هدایت کنید، به طوری که شامل کلمات و صداهای هدفی باشد که قبلا تمرین کرده اند. در طول مکالمه چند سوال بپرسید و فرزندتان را تشویق کنید که داوطلبانه به اشتراک بگذارد. تصحیح بیان نادرست در طول مکالمه با درخواست های مودبانه انجام شود.

هنگامی که کودک شما بر بیان صدای هدف در مکالمه نیز مسلط شد، وقت آن است که مشاهده کنید که کودک شما از صداهای هدف در زمینه ها و مکالمات روزمره استفاده می کند. اگر آنها در انجام این کار با مشکل مواجه شدند، می توانید یک بار دیگر تمرین کلمات، جملات و داستان ها را با استفاده از صدای هدف بازبینی کنید.

به یاد داشته باشید، کودکان می توانند با بازنگری روزانه کلمات موفق، خواندن و مکالمه بر اختلال بیان غلبه کنند. زمان با کیفیتی را با کودک خود بگذرانید و سعی کنید اشتباهات او را تقلید نکنید. واضح صحبت کنید و همه کلمات را به درستی تلفظ کنید تا آنها الگوبرداری کنند.

 

مقاله های مرتبط

کاردرمانی آنلاین

کاردرمانی در منزل

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال تلفظ

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

گفتاردرمانی برای کودک ۱ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۲ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۴ ساله

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شش − پنج =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته