تاکنون روش اصلی ارتباط کودک شما گریه بوده است. اما خوشبختانه آنها جهش بزرگی در رشد گفتار خواهند داشت و به زودی کودک شما می‌تواند صحبت کند.  اما همانطور که قبل از راه رفتن باید بخزد، کوچولوی شما قبل از اینکه حرف واقعی بزند شروع به آواسازی می کند.  اکثر نوزادان از حدود ۴ ماهگی شروع به آواسازی می کنند و در حدود ۷ ماهگی شروع به تمرین صداهای تکراری خود مانند “دا دا-دَ دَ” می کنند. دکتر حسینی سیانکی، آسیب شناس گفتار و زبان و بنیانگذار بهترین مرکز گفتاردرمانی تهران می گوید: «حرف زدن نقطه عطف مهمی است، زیرا نشان دهنده شروع ارتباط واقعی است، زمانی که کودک شروع به آزمایش صداها، گوش دادن به واکنش، پاسخ دادن و ایجاد روابط اجتماعی می کند. به خواندن ادامه دهید تا بدانید بیشتر کودکان در چه زمانی شروع به حرف زدن می کنند و چگونه از رشد گفتاری کودک خود حمایت کنید.

چه زمانی کودکان شروع به حرف زدن می کنند؟

چگونه کودک خود را تشویق کنیم تا شروع به صحبت کند؟

هنگامی که کودکان شروع به “حرف زدن” می کنند، مهارت های زبانی خود را به رخ می کشند. مطمئناً شما نمی دانید آنها چه می گویند، اما این در نهایت منجر به کلمات واقعی می شود و همچنین به شما نگاهی به رشد شناختی آن‌ها می‌دهد، زیرا آنها صداها را به خاطر می‌سپارند و تکرار می‌کنند، زمانی را صرف فکر کردن درباره آنچه می‌خواهند «بگویند» می‌کنند و یاد می‌گیرند که چگونه از اعمال کلامی و غیرکلامی استفاده کنند.

یک مولفه اجتماعی نیز برای آواسازی وجود دارد. معمولا قبل از اینکه کودک شما کلمه ای بگوید با تماشای شما قوانین زبان و اجتماعی شدن را یاد می گیرد. کودکان می بینند که چگونه به صداها واکنش نشان می دهید و مشاهده می کنند که چگونه به نوبت با شرکای مکالمه صحبت می کنید. از این طریق آنها زبان را یاد می گیرند و نحوه تعامل کلامی دیگران با آنها را تقلید می کنند. در اینجا چند راه برای تشویق مهارت های صحبت کردن زودهنگام آورده شده است:

-کتاب‌ها را با هم بخوانید و در حالی که تصاویر را برای کودکتان تعریف می‌کنید به آنها اشاره کنید.

-برای آهنگ های ساده با هم کف بزنید و بخوانید.

-شعر بخوانید؛  قافیه یک راه سرگرم کننده برای یادگیری کلمات جدید و حتی با هم بودن است.

-آنچه را که در خانه، محله و سفرهای خود می بینید، توصیف کنید و به رنگ ها، بافت ها، اندازه ها، شکل ها و موارد دیگر اشاره کنید.

مراحل رشد کلامی در نوزادان

مراحل رشد کلامی در نوزادان

حسینی سیانکی می‌گوید در سفر به زمانی که نوزادان شروع به صحبت می‌کنند، مهارت‌های کلامی آن‌ها در مراحلی پیشرفت می‌کند که مکانیسم صوتی آنها بالغ می‌شود و یاد می‌گیرند که با محیط خود ارتباط برقرار کنند. اول صداهای مصوت در هنگام تولد به “کو” و “گوس” در ۲ تا ۳ ماهگی منتقل می شوند. آواسازی از ۴ ماهگی شروع می شود. حسینی سیانکی مدیر مسائل بالینی آسیب شناسی گفتار-زبان در تهران می گوید: اولین زمزمه ها اغلب شامل صداهای م، ب و پ هستند که به سادگی با کنار هم قرار دادن لب ها تولید می شوند.  بنابراین در ابتدا صداهای “پوه پوه پوه”، “بوه بوه” و “موه موه” را خواهید شنید. در اینجا چند راه برای کمک به رشد گفتار و زبان کودک آورده شده است:

-با صحبت کردن با کودک خود وارد گفتگو شوید.

-پس از گفتن چیزی مکث کنید تا زمانی برای پردازش کلمات شما و “پاسخ دادن” داشته باشند.

-از آهنگ ها و هجاهای مختلف استفاده کنید تا بتوانند از شما تقلید کنند و صداهای جدید را یاد بگیرند.

-در مورد آواسازی کودکتان توضیح دهید (یعنی اگر هنگام نگاه کردن به اطراف بگویند «ماما بابا»، ممکن است بگویید «اوه، دنبال شیشه شیرت می‌گردی؟ شیشه شیر کجا رفت؟»)

حسینی سیانکی می‌گوید: «تحقیقات نشان می‌دهد که تعداد کلماتی که به یک نوزاد گفته می‌شود به طور مثبت بر رشد زبان و گفتار او تأثیر می‌گذارد، بنابراین از کلمات مناسب برای صحبت کردن، خواندن و آواز خواندن برای نوزادتان استفاده کنید.

چه زمانی کودکان اولین کلمه خود را می گویند؟

چه زمانی کودکان اولین کلمه خود را می گویند؟

پس چه زمانی کودک شما شروع به صحبت می کند؟  هنگامی که کودک شما استفاده از لب ها و زبان خود را برای ایجاد صداها تمرین کرد (معمولاً در حدود ۶ تا ۷ ماهگی)، آواسازی او بیشتر شبیه به گفتار می شود. دکتر حسینی سیانکی می گوید: شما صداهای متنوع تری مانند “با با-پا-تا-بی-بی-بی” خواهید شنید. ممکن است به نظر برسد که کوچولوی شما صداهای تصادفی را در می آورد اما اگر دقت کنید، هنگام صحبت کردن، تغییراتی در لحن و بیان مشاهده خواهید کرد. صدای آنها ممکن است در انتهای یک رشته آواسازی بلند شود، انگار که او سؤالی می پرسد.

همچنین متوجه خواهید شد که فرزندتان ممکن است پس از گفتن آنچه در ذهنش است مکث کند و ظاهراً منتظر پاسخ باشد. این به این دلیل است که نوزادان به سرعت یاد می‌گیرند که مکالمه یک چیز رفت و برگشتی است، نه فقط یک نفر که در آن سر و صدا می‌کند.

با این اوصاف شما باید بر آنچه کودکتان می‌گوید تمرکز کنید تا اینکه چگونه آن را می‌گوید. اگر لحن آنها واضح نباشد، حالت چهره و زبان بدن آنها ممکن است. به عنوان مثال اگر کودک شما پوزخند بزرگی بر روی صورت خود دارد و بالا و پایین می پرد، احتمالاً اخبار هیجان انگیزی را به اشتراک می گذارد. از طرف دیگر اگر اخمی در چهره آنها وجود دارد و هنگام استفاده از صدای بلند به شما اشاره می کنند، ممکن است سعی داشته باشد که شما را سرزنش کند. چه زمانی نوزادان شروع به صحبت واضح و روان می کنند؟  حسینی سیانکی می‌گوید: «در پایان اولین سال تولد کودکتان، آنها با رشته‌های طولانی‌تری از هجاهای بی‌معنی و متنوع، با لحن و ریتم تقلید از یک بزرگسال، حرف می‌زنند.  این مرحله از اصطلاحات، پیش درآمدی برای بیان اولین کلمات است که معمولاً درست در اولین سالگرد تولد فرزندتان اتفاق می‌افتد.  تعجب می کنید که اولین کلمه جادویی چه می تواند باشد؟  دکتر حسینی سیانکی می‌گوید: «بابا»، «مامان»، «عزیزم»، «توپ»، «سگ»، «کتاب» و «سلام» برخی از موارد رایج هستند.

زمان شروع صحبت کردن کودکان

چه زمانی باید به پزشک گفتاردرمانی مراجعه کرد؟

در حالی که منتظر صحبت کردن کودک و آن چند کلمه اولیه هستید، مهم است که به یاد داشته باشید که مهارت های کودکان در زمان های مختلف رشد می کند. تا زمانی که صحبت های کودک شما در حال پیشرفت است و او با شما و دیگران درگیر است، احتمالاً نیازی به نگرانی نیست. اما اگر رشد گفتار و زبان آن‌ها در هر مقطعی متوقف شد یا پسرفت کرد، اگر آواسازی نمی‌کنند و تماس چشمی یا ژست ندارند یا اگر تا ۱۵ ماهگی کلمات ظاهر نمی‌شوند، یک قرار ملاقات با دکتر گفتاردرمانی کودکان تنظیم کنید. هر چه کودک زودتر برای مشکل گفتار یا زبان خود کمک دریافت کند، بهتر است.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

آیا فرزند من تاخیر گفتاری دارد؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

علت دیر حرف زدن کودکان چیست؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

بیست − 5 =

× پشتیبانی 24 ساعته