راه رفتن با انگشتان پا در کودکانی که تازه راه رفتن را یاد می گیرند بسیار رایج است، با این حال گاهی اوقات می تواند نشانه ای از یک وضعیت پزشکی مانند فلج مغزی (سی پی) باشد. در این مطلب می خواهیم به سوالات زیر پاسخ دهیم.

-راه رفتن روی نوک انگشتان پا در فلج مغزی چیست؟

-چه چیزی باعث راه رفتن روی نوک انگشتان پا می شود؟

-راه رفتن روی نوک انگشتان پا چه خطراتی دارد؟

-آیا می توان پنجه رویی سی پی را درمان کرد؟

راه رفتن روی نوک انگشتان پا در فلج مغزی

راه رفتن با انگشت پا چیست؟

راه رفتن با انگشت پا زمانی است که کودک روی پنجه پای خود راه می رود، بدون اینکه پاشنه پا با زمین تماس داشته باشد. پنجه رویی زمانی اتفاق می افتد که آنها پابرهنه هستند یا کفش می پوشند و شبیه ایستادن روی نوک انگشتان پا به نظر می رسد.‌ پنجه رویی در کودکانی که تازه شروع به راه رفتن می کنند نسبتا معمول است زیرا از نوک انگشتان خود استفاده کنند و یاد می گیرند چگونه وزن بدن خود را متعادل کنند.

اکثر راه رفتن های روی انگشت پا ایدیوپاتیک است (به این معنی که علت دقیق آن مشخص نیست). بیشتر کودکان بعد از ۲ سالگی با الگوی معمولی پاشنه تا پنجه شروع به راه رفتن می کنند. بسیاری از کودکان بزرگتر که بعد از ۲ سالگی به راه رفتن روی نوک انگشتان خود ادامه می دهند در واقع این کار را از روی عادت انجام می دهند. با این حال راه رفتن با انگشتان پا گاهی اوقات می‌تواند ناشی از فلج مغزی یا بیماری زمینه‌ای دیگری باشد که بر عضلات و حرکات بدن کودک تأثیر می‌گذارد.

اگر فرزند شما ۲ ساله یا بزرگتر است و بیشتر اوقات روی انگشتان پا راه می‌رود، همین امروز با ما تماس بگیرید. تیم بهترین مرکز درمان فلج مغزی می تواند در تعیین اینکه آیا فرزند شما ممکن است مبتلا به فلج مغزی باشد به شما کمک می کند.

راه رفتن با انگشتان پا

علت راه رفتن روی انگشتان پا در کودکان فلج مغزی چیست؟

شایع ترین علت راه رفتن انگشتان پا در مبتلایان به فلج مغزی اسپاستیسیتی است. اسپاستیسیتی به انقباضات غیرارادی عضلات ناشی از آسیب به مغز اشاره دارد.  اسپاستیسیتی می‌تواند اندام‌های کودک را در موقعیت‌های غیرعادی کشیده و باعث حرکات سفت شود. با توجه به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، اکثر (حدود ۷۵ تا ۸۵%) کودکانی که مبتلا به سی پی تشخیص داده شده اند، دارای سی پی اسپاستیک هستند. کودکان مبتلا به سی پی اسپاستیک عضلات سفت و سختی دارند و در نتیجه حرکات آنها ممکن است ناخوشایند باشد.

نوع خاصی از سی پی به نام دیپلژی اسپاستیک که بیشتر پاها را درگیر می کند، علت اصلی راه رفتن روی انگشتان پا در کودکان مبتلا به سی پی است. دیپلژی اسپاستیک باعث می شود که ماهیچه‌های ساق پای کودک به طور مداوم منقبض شده و پاشنه‌های پا را بلند کرده و از تماس آنها با زمین جلوگیری کنند. با گذشت زمان ماهیچه‌های ساق پا به این وضعیت کوتاه‌تر عادت می کنند. این امر اصلاح راه رفتن با انگشتان پا در کودک مبتلا به سی پی را دشوار می سازد. شناسایی و درمان زود هنگام راه رفتن با انگشت پا می تواند به حداقل رساندن هرگونه ناراحتی و احتمالاً اصلاح این الگو قبل از تبدیل شدن به یک عادت کمک کند. اگر کودک شما ۲ ساله یا بزرگتر است و حداقل نیمی از زمان را روی نوک پا راه می‌رود، مهم است که او را توسط بهترین دکتر فلج مغزی ارزیابی کنید.

آیا راه رفتن روی انگشتان پا خطراتی دارد؟

آیا راه رفتن روی انگشتان پا خطراتی دارد؟

بله. وقتی کودک برای مدت طولانی روی انگشتان پا راه می‌رود، استخوان‌ها و رباط‌های کمر، زانو و باسن به‌طور غیرطبیعی منقبض می‌شوند. این می تواند منجر به رشد نامناسب استخوان و یا کشیدگی بیش از حد رباط شود که می تواند کودکان مبتلا به سی پی را در معرض خطر آسیب دیدگی و ناراحتی مفاصل با افزایش سن قرار دهد. سایر عوارض احتمالی مرتبط با راه رفتن روی انگشت پا عبارتند از:

-درد مزمن ناشی از سفتی عضلانی و فشار بیش از حد روی مچ پا

-مشکل در دوچرخه سواری، چمباتمه نشستن یا بالا رفتن از پله ها

-زمین خوردن های مکرر به دلیل تعادل و ثبات ضعیف

-ناتوانی در راه رفتن با کف پای صاف

-وضعیت بدنی ضعیف

-مشکلات پوشیدن کفش

-انگ اجتماعی بدلیل راه رفتن متفاوت از همسالان خود

-درد بعد از راه رفتن

-سفتی و درد در تاندون آشیل (نوار بافتی که ماهیچه‌های ساق پا را به استخوان پاشنه متصل می‌کند)

درمان زود هنگام راه رفتن روی انگشتان پا می تواند به کاهش برخی از خطرات فیزیکی ذکر شده در بالا کمک کند. راه رفتن روی انگشت پا معمولاً توسط والدین به راحتی مشاهده می شود اما می توان آن را به طور رسمی از طریق معاینه فیزیکی تشخیص داد. در طول معاینه، پزشک نحوه راه رفتن کودک شما و همچنین دامنه حرکت و تون عضلانی او را مشاهده می کند. اگر پزشک مشکوک باشد که فرزند شما فلج مغزی یا بیماری زمینه‌ای دیگری دارد، ممکن است معاینه یا آزمایش‌های عصبی را برای بررسی توصیه کند.

درمان راه رفتن روی انگشتان پا

چه گزینه های درمانی می تواند به راه رفتن روی انگشت پا کمک کند؟

درمان راه رفتن با انگشتان پا در کودکان مبتلا به سی پی به این بستگی دارد که کودک چند سال دارد و آیا از نظر فیزیکی قادر به راه رفتن صاف روی پاهای خود است یا خیر.

اکثر متخصصین پا (پزشکانی که مشکلات پا را درمان می کنند) درمان را به صورت محافظه کارانه شروع می کنند. معمولاً زمانی که مشکلی در تاندون آشیل یا عضلات ساق پا وجود دارد، جراحی تنها به عنوان آخرین راه حل توصیه می شود. درمان های راه رفتن انگشت پا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

-کاردرمانی جسمی: جلسات کاردرمانی برای کشش و تقویت عضلات می تواند به کودک کمک کند تا راه رفتن خود را بهبود بخشد.

-بریس: یک بریس پلاستیکی سفارشی به نام ارتز مچ پا (AFO) به کودک کمک می کند تا هنگام راه رفتن پا را بطور کامل روی زمین قرار دهد. می توان آن را در روز یا شب برای کشش عضلات و تاندون های سفت ساق پا پوشید.

-گچ گیری سریال: گچ‌گیری کوتاه ساق پا که به فواصل ۱ تا ۲ هفته اعمال می‌شود، می‌تواند به مرور زمان عضلات سفت را کشیده و موقعیت پا و مچ پا را بهبود بخشد.

-تزریق بوتاکس: به کودکان بالای ۲ سال می‌توان سم بوتولینوم A (بوتاکس) تزریق کرد تا ماهیچه‌های ساق پا به طور موقت شل شوند. این به عضلات کمک می کند تا راحت تر در حین گچ گیری سریال یا پرانتزی کشیده شوند.

-افزایش طول تاندون آشیل: اگر ماهیچه‌های ساق پا و تاندون‌های آشیل کودک به قدری سفت هستند که راه رفتن با کف پای صاف امکان‌پذیر نیست، می‌توان برای بلند کردن تاندون آشیل سفت جراحی انجام داد. جراحی می تواند دامنه حرکتی، عملکرد پا و مچ پا کودک را افزایش دهد.

پزشک یا کاردرمانی کودک شما نیز ممکن است کشش های خاصی را توصیه کند که می تواند در خانه انجام شود تا تنش عضلانی کاهش یابد. ما نیز اینجا هستیم تا کمک کنیم.

 

۶ Sources Last modified: August 1, 2022:

۱٫American Academy of Orthopaedic Surgeons. (April 2022). Toe walking. Retrieved July 27, 2022, from https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/toe-walking/

۲٫Centers for Disease Control and Prevention. (2022, May 2). 11 things to know about cerebral palsy. Retrieved July 27, 2022, from https://www.cdc.gov/ncbddd/cp/features/cerebral-palsy-11-things.html

۳٫Dr. Mikkel Jarman, Pediatric Foot and Ankle. (n.d.). Toe walking in children (pediatric equinus) Retrieved July 27, 2022, from https://pediatricfootankle.com/foot-conditions/toe-walking-pediatric-equinus/

۴٫Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Toe walking. Retrieved July 27, 2022, from https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/toe-walking

۵٫Mayo Clinic. (2022, March 23). Toe walking in children. Retrieved July 27, 2022, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toe-walking/symptoms-causes/syc-20378410

۶٫Ruzbarsky JJ, Scher D, Dodwell E. Toe walking: causes, epidemiology, assessment, and treatment. Curr Opin Pediatr. 2016 Feb;28(1):40-6. doi: 10.1097/MOP.0000000000000302. PMID: 26709689.

 

مقاله های مرتبط

تشخیص فلج مغزی

علائم اولیه فلج مغزی

درمان فلج مغزی چیست؟

کاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در آتاکسی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

آب درمانی در فلج مغزی

تاثیر کاردرمانی در فلج مغزی

علائم و انواع فلج مغزی چیست؟

آیا فلج مغزی قابل پیشگیری است؟

نیاز های غذایی در کودکان فلج مغزی

راه رفتن روی پنجه و نوک پا در کودکان

مواردیکه در مورد فلج مغزی باید بدانیم؟

نحوه مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی

کاردرمانی برای بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی

آیا کودکان مبتلا به فلج مغزی می توانند راه بروند؟

فلج مغزی:محققان شواهدی از دلایل ژنتیکی را کشف کردند.

استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری ممکن است منجر به فلج مغزی در فرزندان شود. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهارده − سه =

× پشتیبانی 24 ساعته