افراد مبتلا به اکولالیا صداها، کلمات و عباراتی را که می شنوند تکرار می کنند، گاهی اوقات بدون اینکه قصد انتقال معنی را داشته باشند. اکولالیا (تکرار طوطیوار) اغلب یک علامت اوتیسم است. اما ممکن است به دلیل تعدادی از مسائل دیگر نیز ایجاد شود مانند آپراکسی گفتار و آفازی (هر دو از مشکلات گفتاری ناشی از ناهنجاری در مغز هستند). اگر کودک یا بزرگسالی به طور ناگهانی دچار اکولالیا شد، ایده خوبی است که به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در این مقاله علل و انواع مختلف اکولالیا و برخی درمان‌هایی که باید در نظر گرفته شوند، بحث می‌شود. همچنین توضیح می دهیم که چگونه اکولالیا در کودکان مبتلا به اوتیسم می تواند گامی در روند یادگیری گفتار باشد.

اکولالیا چیست؟

اکولالیا می تواند بخشی از رشد طبیعی کودک باشد!

بسیاری از کودکان در حین یادگیری صحبت کردن، صداها و عبارات را تکرار می کنند. بعضی حتی صداهای خاصی را تقلید می کنند. اگر می شنوید که فرزندتان کلمات و عبارات را تکرار می کند اما او به طور معمول مهارت های گفتاری و دیگر مهارت های خود را توسعه می دهد، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.

علائم اکولالیا

افراد مبتلا به اکولالیا “پژواک” کلمات، صداها یا عبارات. گاهی اوقات کلمات تکراری معنی ندارند اما اغلب برای برقراری ارتباط استفاده می شوند. اکولالیا می تواند برای شنوندگان آزاردهنده باشد زیرا به نظر عجیب می رسد، اما به خودی خود مضر و خطرناک نیست.

اکولالیا گاهی اوقات به عنوان “گفتگوی تلویزیونی” شناخته می شود زیرا کودکان مبتلا به اوتیسم و ​​سایر اختلالات اغلب صداها، کلمات و عبارات برنامه های تلویزیونی مورد علاقه خود را تکرار می کنند بعنوان مثال گاهی اوقات صدای شخصیت ها را تکرار می کنند. به آن «گفتار طوطیوار» نیز گفته می شود زیرا ممکن است شامل تکرار کلمات یا عباراتی باشد که در مدرسه یا خانه شنیده می شود.

انواع اکولالیا

انواع اکولالیا عبارتند از:

۱. اکولالیای عملکردی استفاده از کلمات یا عبارات به خاطر سپرده شده برای برقراری ارتباط است. به عنوان مثال، یک فرد مبتلا به اکوالالیای عملکردی ممکن است بگوید “زمان شستن دست ها” به معنای “زمان شستن دست هایم فرا رسیده است”.

۲. اکولالیای غیر عملکردی استفاده از صداهای به یاد مانده بدون معنی است. افراد مبتلا به اکولالیای غیرعملکردی از صداها برای برقراری ارتباط استفاده نمی کنند، اگرچه ممکن است این روند را آرام بخش بدانند.

۳. اکولالیای فوری تکرار صداها، کلمات یا عبارات بلافاصله پس از شنیدن آنها است.

۴. اکولالیای تاخیری تکرار صداها، کلمات یا عباراتی است که مدتها پس از شنیدن آنها به خاطر سپرده شده است.

۵. اکولالیای کاهش یافته معمولاً برای برقراری ارتباط در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، فرد شنیده است “آیا به خانه مادربزرگ می روی؟” و با “رفتن به خانه مادربزرگ” به عنوان پاسخ صحیح، پاسخ می دهد.

۶. اکولالیای کاهش نیافته استفاده از عبارات حفظ شده بدون تغییر، با یا بدون قصد برقراری ارتباط است.

علل اکولالیا

اکولالیا می تواند بخشی طبیعی از رشد گفتار در کودکان خردسال باشد. با این حال اگر اینطور نیست، برخی از شایع ترین علل اکولالیا عبارتند از:

-اختلال طیف اوتیسم: تعداد زیادی از افراد مبتلا به اوتیسم (حدود ۷۵٪) اکولالیا را برای مدتی یا برای کل زندگی خود تجربه می کنند. فعالیت آرام بخش که منجر به گفتار ارتباطی نمی شود.

-آفازی: آفازی یک اختلال مغزی است که می تواند در اثر سکته مغزی (انسداد جریان خون یا خونریزی در مغز) یا آسیب ایجاد شود.

-زوال عقل: وقتی اکولالیا در بزرگسالان ظاهر می شود، می تواند با شروع زوال عقل (بیماری آلزایمر، زوال عقل پارکینسون، یا تشخیص مشابه دیگر) مرتبط باشد.

اکولالیا همچنین می‌تواند ناشی از برخی بیماری‌های روانی، مانند اسکیزوفرنی (بیماری همراه با هذیان، توهم و بی‌سازمانی) باشد و می‌تواند ناشی از استرس و اضطراب باشد.

توجه به این نکته مهم است که سندرم تورت (اختلال ایجاد حرکات یا صداهای تکراری ناخواسته) دلیل اکوالالیا نیست. به این دلیل که تکرار صداها در سندرم تورت از یک علت متفاوت است و ویژگی های متفاوتی دارد.

چگونه اکولالیا را درمان کنیم؟

اکولالیا به خودی خود یک علامت مضر نیست. در واقع می تواند ابزار مفیدی برای ساختن زبان بیانی به خصوص در اوتیسم باشد. همچنین می تواند راهی برای برخی افراد برای کاهش اضطراب خود با صداگذاری باشد. اما اکولالیا می تواند بخشی از یک اختلال جدی باشد. همچنین می تواند در یک کلاس درس یا محیط جامعه مخرب باشد.

وقتی اکولالیا درمان می‌شود، درمان ممکن است اهداف متفاوتی داشته باشد.

-متخصص گفتاردرمانی ممکن است با یک فرد مبتلا به آفازی برای بازیابی گفتار عملکردی یا در کودکان خردسال برای توسعه گفتار کار کند.

– گفتاردرمان ممکن است با استفاده از کلمات و عبارات طوطیوار برای ایجاد ارتباط معنادار و حتی مکالمه پشت سر هم با کودک اوتیسم کار کند. بازی درمانی و کاردرمانی نیز برای درمان اکولالیا مفید می باشد.

-هنگامی که اکولالیا عملکردی و مخرب نیست، یک رفتار درمانگر ممکن است با فرد برای کاهش صداسازی کار کند. وقتی این اتفاق می‌افتد، ممکن است راه‌های جایگزین (آرام‌ بخش) را برای فرد ارائه دهند تا خود را آرام کند.

اکولالیا به ندرت با دارو درمان می شود مگر اینکه ناشی از استرس و اضطراب باشد. در این صورت، ممکن است با داروهای ضد اضطراب یا ضد افسردگی درمان شود. با این حال در بیشتر موارد اکولالیا توسط متخصص گفتاردرمانی درمان می شود.

آیا آزمایشاتی برای تشخیص علت اکولالیا وجود دارد؟

تشخیص علت اکولالیا همیشه ضروری نیست زیرا معمولاً با یک موضوع شناخته شده مانند اوتیسم یا آفازی مرتبط است. با این حال پزشک معمولاً یک معاینه فیزیکی انجام دهمی دهد. آنها همچنین ممکن است بخواهند موارد زیر را آزمایش کنند:

-آسیب سر یا مغز، با استفاده از دستگاه های اسکن مانند تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و اسکن سی تی اسکن

-سکته مغزی با استفاده از معاینات عصبی و همچنین ام آر آی یا سی تی اسکن

-بیماری روانی با استفاده از انواع ارزیابی های رفتاری و روانی

-زوال عقل با استفاده از معاینات عصبی و همچنین ارزیابی های رفتاری، روانی و حافظه

چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؟

اگر اکولالیا در کودکی رخ دهد که به صورت طبیعی رشد می کند و به نظر نمی رسد که مانع رشد گفتار کودک شود، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. با این حال ممکن است بخواهید با پزشک اطفال خود مشورت کنید تا ارزیابی خود را مبنی بر اینکه فرزندتان به طور طبیعی رشد می کند تأیید کند.

اگر اکولالیا به طور ناگهانی ظاهر شد، فوراً به دنبال مشاوره پزشکی باشید. ممکن است ناشی از ضربه به سر یا سکته باشد و باید فورا درمان شود. اگر اکولالیا در دوران کودکی یا بزرگسالی، حتی بدون سکته مغزی یا آسیب شروع شود، مهم است که به دنبال درمان باشید. ممکن است نتیجه بیماری روانی یا زوال عقل در حال ظهور باشد.

بهترین مرکز درمان اکولالیا

اکولالیا معمولاً نشانه اوتیسم یا اختلال گفتاری دوران کودکی است. اکولالیا در کودکان معمولاً توسط یک گفتار درمانگر یا رفتار درمانگر درمان می شود. هنگامی که اکولالیا به طور ناگهانی در بزرگسالان رخ می دهد، ممکن است نتیجه یک آسیب مغزی، سکته، زوال عقل یا بیماری روانی باشد و باید فورا مورد بررسی قرار گیرد.

اکولالیا همیشه مشکل ساز نیست و حتی برای کودکی که دیر صحبت می کند می تواند یک قدم رو به جلو باشد. با این حال می تواند نشانه ای از یک اختلال جدی نیز باشد. اگر در مورد اکولالیا نگرانی دارید به خصوص اگر این مسئله به طور ناگهانی رخ دهد، بهتر است با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران جهت دریافت مشاوره تماس بگیرید.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

دیسفاژی و مشکلات بلع

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

فواید گفتار درمانی چیست؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

۱ دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شانزده − 13 =

× پشتیبانی 24 ساعته