کودک شما در مدرسه افکار پوچ زیادی دارد و هنگام انجام کارهای خانه یا کارهای مختلف به راحتی حواسش پرت می شود. شاید او دائماً بخود لول می خورد و بیقرار است. شاید تعجب کنید که آیا او دارای اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) است. یا این اختلال کمبود توجه (ADD) است؟
آیا بین این دو تفاوت وجود دارد؟
بسیاری از افراد از این اصطلاحات به معنای یکسان استفاده می کنند. و گاهی این درست است ، اما نه همیشه.
ADD نوعی ADHD است که شامل حرکت مداوم و بیقراری نیست. اما این یک تمایز مبهم است. این سردرگمی مربوط به سال ۱۹۹۴ است. در شرایطی است که پزشکان تصمیم گرفتند همه اشکال اختلال کمبود توجه را “اختلال کمبود توجه و بیش فعالی” بنامند ، حتی اگر فرد بیش فعال نباشد. اکنون به آن ADHD نوع بی توجه یا ADHD نوع بیش فعالی و تکانشی یا ADHD نوع ترکیبی گفته می شود. اصطلاحی که خانواده شما استفاده می کنند بستگی به علائم و تشخیص خاص فرزند شما دارد. مهم است که با یک متخصص بهداشت روان با تجربه صحبت کنید تا مطمئن شوید کودک شما تشخیص صحیحی را دریافت می کند.
خیال پرداز یا بیقرار
ADHD یک اختلال مبتنی بر مغز است. این می تواند در فعالیت های روزمره فرزند شما در خانه و مدرسه اختلال ایجاد کند. کودکانی که دچار این مشکل شده اند در توجه و کنترل رفتار خود دچا ر مشکل هستند و گاهی اوقات بیش فعالی دارند.
در اینجا علائمی که باید به دنبال آنها باشید ، ذکر شده است:
نقص توجه : شامل بی نظمی ، مشکل در ماندن روی یک فعالیت ، رویاپردازی مداوم و عدم توجه هنگام صحبت مستقیم است.
تکانشگری: شامل تصمیم گیری های لحظه ای و بدون فکر کردن در مورد احتمال آسیب یا اثرات طولانی مدت است. او سریع عمل می کند تا پاداش فوری کسب کند. او ممکن است مرتباً صحبت معلمان ، دوستان و خانواده را قطع کند.
بیش فعالی: شامل پیچ و تاب خوردن ، لول خوردن ، لگد زدن ، ضربه زدن ، صحبت کردن و حرکت مداوم است. مخصوصاً در مواقعی که مناسب نباشد.
متخصصان سلامت روان در ایالات متحده برای تشخیص همه شرایط روانپزشکی از جمله ADHD از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) استفاده می کنند. آخرین نسخه آن را به سه نوع تقسیم می کند:
۱. نقص توجه (آنچه قبلاً ADD خوانده می شد)
۲. ADHD بیش فعالی و تکانشگری
۳. ADHD ترکیبی
تشخیص فرزند شما به علائم خاص او بستگی دارد.
ADHD با نقص توجه (ADD)
بچه های مبتلا به این بیماری بیش فعال نیستند. آنها از سطح انرژی بالایی برخوردار نیستند که در دیگر کودکان با اختلال ADHD دیده می شود. در حقیقت کودکان با این شکل ممکن است خجالتی یا “در دنیای خود” به نظر برسند. در صورتی تشخیص داده می شود که کودک زیر ۱۶ سال باشد و ۶ یا تعداد بیشتری از علائم بی توجهی (۵ یا بیشتر در نوجوانان بزرگتر) را حداقل بمدت ۶ ماه متوالی داشته باشد اما هیچ علائمی از بیش فعالی و تکانشگری نداشته باشد.
علائم شامل:
۱.مشکل در توجه کردن. (به راحتی از موضوع اصلی منحرف می شود)
۲. کارهای ذهنی طولانی را دوست ندارد یا از آن اجتناب می کند.(مانند مشق شب)
۳. در ماندن روی وظایف در مدرسه ، خانه و یا حتی در بازی دچار مشکل است.
۴. بی نظم و فراموش کار به نظر می رسد.
۵. به نظر می رسد وقتی مستقیماً با آنها صحبت می شود گوش نمی دهند.
۶. توجه زیادی به جزئیات نمی کند.
۷. غالباً چیزها را گم می کند.
۸. اشتباهات بی دقتی را انجام می دهد.
۹. در دنبال کردن دستورالعمل ها دچار مشکل است.
کودکان مبتلا به این نوع ADHD ممکن است در معرض تشخیص نباشند ، زیرا علائم ممکن است تا روز مدرسه مشخص نشود.
ADHD با بیش فعالی و تکانشگری
کودکان مبتلا به این شکل از ADHD دارای انرژی زیادی هستند و دائماً به شکلی در حال حرکت هستند که باعث بروز مشکلاتی می شوند. زمانی تشخیص داده می شود که کودک زیر ۱۶ سال حداقل ۶ ماه علائم بیش فعالی یا تکانشی داشته باشد (۵ یا بیشتر در نوجوانان بزرگتر). این فرم از نوع نقص توجه بیشتر قابل توجه است.
علائم شامل:
۱. قبل از پایان یافتن یک سوال ، جواب می دهد.
۲. دائماً صحبت دیگران را قطع می کند.
۳. انتظار نوبت برای او سخت است.
۴. زیاد صحبت می کند.
۵. بیقراری ، ضربه زدن و پیچ و تاب خوردن.
۶. در زمان نامناسب از سرجایش بلند می شود.(مانند وقتی معلم در حال صحبت کردن است یا در وسط شام)
۷. دویدن یا بالا رفتن در شرایط نامناسب.
۸. قادر به بازی بی سر و صدا نیست.
۹. همیشه “در حال حرکت” می باشد.
ADHD ترکیبی
کودکی با این نوع اختلال علائم نقص توجه ، بیش فعالی و تکانشگری را دارد.
کلینیک درمان بیش فعالی در تهران با دو شعبه در پاسداران و سعادت آباد و بیش از ۱۵ سال سابقه بعنوان بهترین کلینیک درمان بیش فعالی آماده ارائه خدمات توانبخشی برای کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی می باشد.
مرکز تخصصی درمان نقص توجه و بیش فعالی
آدرس شعبه شرق: ابتدای پاسداران، خیابان نگارستان دوم (کاشیها)، خیابان مسجد جامع غدیر خم ، نبش نگارستان چهارم، پلاک ۱۱
با توجه به قرار گرفتن شعبه شرق مرکز تخصصی نقص توجه و بیش فعالی در پاسداران مناسب برای اهالی محله های نیاوران ، فرمانیه ، اقدسیه ، قیطریه ، منظریه ، کامرانیه ، پاسداران ، دولت ، دیباجی ، اختیاریه ، دروس ، قلهک ، شریعتی ، سید خندان ، تهرانپارس ، هنگام ، نارمک ، رسالت ، مجیدیه شمالی ، مجیدیه جنوبی ، ریحانی ، شمس آباد و… می باشد.
آدرس شعبه غرب: سعادت آباد ، بلوار پاکنژاد بالاتر از تقاطع سرو غربی ، خیابان سپیدار ، خیابان شکوفه شمالی ، کوچه نظری پلاک ۴۷
با توجه به قرار گرفتن شعبه غرب مرکز تخصصی نقص توجه و بیش فعالی در سعادت آباد و دسترسی به اتوبان یادگار امام ، اتوبان نیایش و بلوار پاکنژاد مناسب برای اهالی محله های شهرک غرب ، بلوار پاکنژاد ، بلوار دادمان ، بلوار فرهنگ ، بلوار جوریکی ، ایران زمین ، سعادت آباد ، جنت آباد جنوبی ، جنت آباد مرکزی ، جنت آباد شمالی ، اوین ، ولنجک ، ونک ، امیرآباد ، پونک ، شهران ، بلوار فردوس ، صادقیه ، مرزداران ، ستارخان ، شهرآرا و … می باشد.
شماره تماس مرکز تخصصی نقص توجه و بیش فعالی:
۰۹۱۲۶۱۱۷۷۴۲-۰۹۳۵۶۱۱۷۷۴۲
مقالات مرتبط با اختلال نقص توجه و بیش فعالی:
علائم اختلال نقص توجه و بیش فعالی
بازی درمانی در کودکان با اختلال ADHD
آب درمانی در اختلال نقص توجه و بیش فعالی
اختلال نقص توجه و بیش فعالی یا اوتیسم؟