فلج مغزی نوعی اختلال است که بر حرکت و تون عضلات شما تأثیر می گذارد. این بیماری که CP نیز نامیده می شود ، ناشی از مشکلاتی در مغز است.
بر اساس حرکت درگیر ، CP به چهار نوع اصلی تقسیم می شود:
۱. فلج مغزی اسپاستیک
۲. فلج مغزی دیس کینتیک
۴. فلج مغزی مخلوط
فلج مغزی اسپاستیک
متداول ترین نوع آن ، فلج مغزی اسپاستیک می باشد. اگر شما به آن مبتلا هستید عضلات شما سفت یا محکم است ، یا اسپاسم می کنند.
پزشکان CP اسپاستیک را به سه گروه تقسیم می کنند:
دایپلژی اسپاستیک: عمدتا شامل سفتی عضلات در پاها است. اگر این نوع را دارید ، عضلات در پاها و لگن شما سفت هستند و ممکن است باعث مشکل در راه رفتن شود زیرا پاهای شما از زانوها به سمت داخل چرخانده می شوند. به این عمل “قیچی کردن” نیز گفته می شود.
همی پلژی اسپاستیک: به معنای آن است که یک طرف بدن شما تحت تأثیر قرار می گیرد. ممکن است بازو و ساق پای شما در طرف مبتلا کوتاه تر و نازک تر باشد و سفتی عضلات پشت ساق پا باعث می شود شما روی پنجه های پای خود راه بروید. برخی از افراد مبتلا به این نوع ، ستون فقرات خمیده ای دارند که به آن اسکولیوز گفته می شود. تشنج و مشکلات گفتار نیز می تواند بخشی از همی پلژی اسپاستیک باشد.
کوادروپلژی اسپاستیک : به معنی این است که تمام اندامهای شما تحت تأثیر قرار گرفته اند بصورتیکه در تنه و صورت شما نیز دیده می شود. همچنین اگر به این نوع CP مبتلا هستید ، ممکن است دچار تشنج و مشکل در کلام شوید. این جدی ترین نوع CP اسپاستیک است.
فلج مغزی دیس کینتیک
اگر مبتلا به فلج مغزی دیس کینتیک هستید ، ممکن است تنوسیته عضلات شما خیلی سفت یا خیلی شل باشد. حرکات شما کنترل نشده است: کند با پیچ و تاب یا سریع و تند. اگر عضلات صورت یا دهان شما تحت تأثیر قرار گرفته باشد ، ممکن است اخم کنید یا دچار آبریزش دهان شوید و در صحبت کردن مشکل داشته باشید.
فلج مغزی دیس کینتیک بیشتر به این دسته ها تجزیه می شود:
آتتوئید حرکات پیچشی و کند است.
کره آتتوئید حرکات بی هدف و کنترل نشده است.
دیس تونیک تون عضلانی طبیعی نیست.
فلج مغزی آتاکسی
فلج مغزی آتاکسی که نادر است باعث ایجاد مشکل در هماهنگی و تعادل می شود. اگر به آن مبتلا هستید ، ممکن است هنگام راه رفتن ناپایدار باشید. شما همچنین ممکن است تکان بخورید و در کارهایی که به ثبات نیاز دارند مانند نوشتن دچار مشکل شوید.
فلج مغزی مخلوط
افراد مبتلا به این نوع CP علائم بیش از یک نوع را دارند. بیشتر افراد مبتلا به CP مختلط ترکیبی از اسپاسم و دیس کینتیک را دارند.
علائم
بزرگترین سرنخی که ممکن است کودک شما دچار فلج مغزی شود ، تأخیر در بدست آوردن مهارتهایی است که اکثر نوزادان می توانند در سن خاصی انجام دهند. پزشکان این موارد را “نقاط عطف رشد” می نامند. مثالهایی از قبیل غلت زدن ، نشستن ، ایستادن و راه رفتن است. برخی از حرکات و رفتارهای موجود در نوزادان در مراحل خاص رشد می تواند نشانه هایی از فلج مغزی باشد. اما کودک شما می تواند بدون داشتن CP دچار این مشکلات شود. بنابراین لازم است به پزشک مراجعه کنید تا دریابید که چه اتفاقی می افتد.
در نوزادان کمتر از ۶ ماه ، این علائم شامل موارد زیر است:
۱. وقتی کودک خود را از وضعیت خوابیده بلند می کنید (در پشت) ، سرش به عقب می افتد.
۲. با لمس او احساس سفتی یا شلی می کنید.
۳. وقتی در آغوش شما به حالت گهواره قرار دارد ، او پشت و گردن خود را دراز می کند ، تقریباً گویی که از شما دور می شود.
۴. وقتی او را بلند می کنید ، پاهای او سفت می شوند و از یکدیگر عبور می کنند ( قیچی ).
اگر کودک شما از ۶ ماه بزرگتر است ، علائم هشدار دهنده می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱. او نمی تواند به اطراف غلت بزند.
۲. او نمی تواند دست های خود را جمع کند.
۳. او در رساندن دستان خود به دهان مشکل دارد.
۴. فقط یکدست را می تواند به سمت اشیاء دراز کند و دست دیگری مشت می ماند.
اگر کودک شما از ۱۰ ماه بزرگتر است ، مراقب این علائم باشید:
۱. او با کمک دست و پای یک سمت سینه خیز می رود در حالیکه سمت دیگر را در حرکت بدنبال خود می کشد.
۲. او نمی تواند بر روی چهار اندام خود چهار دست و پا برود ، بلکه به جای آن سر می خورد یا خود را روی زانو می کشد.
اگر کودک شما بیش از ۱ سال داشته باشد و نمی تواند بدون حمایت بایستد و راه برود این علائم احتمالی مربوط به فلج مغزی است. درمان کاردرمانی و گفتاردرمانی در مرکز تخصصی فلج مغزی بعنوان بهترین مرکز درمان فلج مغزی در ایران به فرد مبتلا به فلج مغزی کمک می کند تا با به حداکثر رسیدن پتانسیل فردی ، بهترین زندگی ممکن را داشته باشد. ارزیابی اولیه چگونگی فلج مغزی بر شما تأثیر می گذارد و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت توسعه خواهند یافت. برای تهیه یک ارزیابی کامل جهت اطلاع از پتانسیل توانبخشی خود و رزرو یک قرار ملاقات با شماره های مرکز تخصصی درمان فلج مغزی تماس حاصل فرمایید.
به استحضار می رساند مرکز تخصصی درمان فلج مغزی با دو شعبه در پاسداران و سعادت آباد، بیش از ۱۵ سال سابقه در زمینه فلج مغزی ، کادری مجرب و مجهز به مداخله های موثر در درمان فلج مغزی آماده ارایه خدمات به شما عزیزان می باشد ، لطفا جهت هماهنگی با مرکز تخصصی درمان فلج مغزی با شماره های درج شده در قسمت بالای سایت تماس حاصل فرمایید.
آدرس شعبه شرق: ابتدای پاسداران، خیابان نگارستان دوم (کاشیها)، خیابان مسجد جامع غدیر خم ، نبش نگارستان چهارم، پلاک ۱۱
با توجه به قرار گرفتن شعبه شرق مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی در پاسداران مناسب برای اهالی محله های نیاوران ، فرمانیه ، اقدسیه ، قیطریه ، منظریه ، کامرانیه ، پاسداران ، دولت ، دیباجی ، اختیاریه ، دروس ، قلهک ، شریعتی ، تهرانپارس ، هنگام ، نارمک ، رسالت ، سید خندان و… می باشد.
آدرس شعبه غرب: سعادت آباد ، بلوار پاکنژاد بالاتر از تقاطع سرو غربی ، خیابان سپیدار ، خیابان شکوفه شمالی ، کوچه نظری پلاک ۴۷
با توجه به قرار گرفتن شعبه غرب مرکز کاردرمانی و گفتاردرمانی در سعادت آباد و دسترسی به اتوبان یادگار امام ، اتوبان نیایش و بلوار پاکنژاد مناسب برای اهالی محله های شهرک غرب ، سعادت آباد ، جنت آباد جنوبی ، جنت آباد مرکزی ، جنت آباد شمالی ، اوین ، ولنجک ، ونک ، امیرآباد ، پونک ، شهران ، بلوار فردوس ، صادقیه ، مرزداران ، ستارخان ، شهرآرا و … می باشد.
شماره تماس مرکز تخصصی فلج مغزی:
۰۹۱۲۶۱۱۷۷۴۲-۰۹۳۵۶۱۱۷۷۴۲
مقالات مرتبط:
مواردیکه در مورد فلج مغزی باید بدانیم.
نیازهای غذایی در کودکان فلج مغزی
نحوه مراقبت از کودکان مبتلا به فلج مغزی
آیا فلج مغزی قابل پیشگیری است؟
فلج مغزی: محققان شواهدی از دلایل ژنتیکی را کشف کردند.
استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری ممکن است منجر به فلج مغزی در فرزندان شود.