روند و سیر تکامل گفتاری کودکان یک روند بسیار خاص و منحصر به فرد است که آشنایی با آن می تواند برای والدین کودک بسیار مفید و کاربردی باشد. در واقع تا زمانی که شما با سیر تکامل گفتاری کودکان آشنا نشده باشید نمی توانید مشکلاتی که کودک در زمینه گفتار و زبان تجربه می کند را به درستی تشخیص دهید و در نتیجه نمی توانید راهکارهای مناسبی را نیز برای درمان و برطرف کردن این مشکلات اتخاذ کنید. ما در این مطلب قصد داریم به صورت مرحله به مرحله سیر تکامل گفتاری کودکان را به شما توضیح دهیم و اطلاعات جامع و کاملی را درباره این موضوع در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین مطالعه این مطلب برای تمام افرادی که به دنبال اطلاعاتی در این زمینه هستند می تواند مفید و کاربردی باشد.

سیر تکامل گفتاری کودکان

سیر تکامل گفتاری کودکان در سه ماهگی

در اولین قدم درباره سیر تکامل گفتاری کودکان قصد داریم درباره روند گفتار کودکان تا سه ماهگی صحبت کنیم. در این سن معمولا کودک از صداهای بلند مبهوت می شود و به سمت صداهای بلند می چرخد. علاوه بر او درک درستی از صداها نیز پیدا می کند. یک ویژگی بسیار مهم کودک در سن سه ماهگی این است که به خوبی می تواند صدای والدین خود را تشخیص دهد و زمانی که یک صدای دوستانه مانند صدای والدین را می شنود معمولا آرام می گیرد. کودک در این سن در اغلب مواقع گریه می کند و مخصوصا زمانی که ناراحت می شود صداهای بلندتری را در زمان گریه کردن تولید می کند. یکی از ویژگی هایی که کودک در این سن دارد این است که برای ارتباط اجتماعی با دیگران معمولا در صورت آنها خیره می شود و تلاش می کند تا حرکات صورت آنها را کپی کند. به عنوان مثال اگر شما زبان خود را بیرون بیاورید کودک نیز تلاش می کند تا این کار را تکرار کند. علاوه بر این او سعی می کند برای مدت زمان طولانی با شما ارتباط چشمی برقرار کند.

سیر تکامل گفتاری کودکان در سه ماهگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از سه تا شش ماهگی

در مرحله بعدی از سیر تکامل گفتاری کودکان وارد دوران سه تا شش ماهگی می شویم. در این دوران کودک معمولا توجه بیشتری به محیط اطراف خود می کند و مهارت گوش دادن را تمرین می کند. ممکن است زمانی که یک شخص در حال صحبت کردن است کودک برای چندین دقیقه و حتی یک ساعت به او خیره شده و صحبت کردن او را تماشا کرده و به حرف های او گوش دهد. در این سن او سعی می کند برای جلب توجه دیگران صداهایی را از خود تولید کرده و زمانی که با او صحبت می کنید، تلاش می کند تا در جواب شما صداهایی را به شما برگرداند. در این سن او در زمان بازی کردن می خندد، ممکن است تلاش کند با خود حرف بزند (از طریق بیرون دادن صداهایی خاص) و مهارت های اجتماعی او نیز بهبود پیدا می کند. نکته جالب در این سن این است که نوزاد معمولا حس امنیت و آرامش بیشتری را از صدای والدین دریافت می کند و واکنش های متفاوتی را به این صداها از خود نشان می دهد.

سیر تکامل گفتاری کودکان از سه تا شش ماهگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از شش تا دوازده ماهگی

در این سن کودک از نظر گفتاری و مهارت های شنیداری پیشرفت زیادی می کند و می توان آن را یکی از مهمترین مراحل در سیر تکامل گفتاری کودکان دانست. در این سن کودک می تواند منبع صدا را به خوبی تشخیص دهد و روی صداهای مختلف مانند صدای زنگ تمرکز می کند. به شنیدن نام خود واکنش نشان می دهد و معنای برخی از کلمات ساده را درک می کند. برای ارتباط برقرار کردن با افراد بزرگسال معمولا می تواند برخی از صداهای گفتاری را تولید کند مانند بابا، نه نه و … . تمرکز زیادی روی صحبت کردن بزرگسالان دارد و تلاش می کند تا حرکات لب آنها را تکرار کند. با استفاده از مهارت های گفتاری تلاش می کند تا برای صحبت کردن نوبت بگیرد.

سیر تکامل گفتاری کودکان از شش تا دوازده ماهگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از پانزده تا هجده ماهگی

یکی از ویژگی های اصلی کودک در این دوره از سیر تکامل گفتاری کودکان این است که می تواند معنی بیشتر کلمات واحد و تعدادی از اصطلاحات دو کلمه ای را متوجه شده و به خوبی درک کند. می تواند نام اشیاء مختلف را به خوبی تشخیص داده و در صورت نیاز به آنها اشاره کند. می تواند نام برخی از اشیاء مختلف را برای بزرگسالان بیان کند و می تواند از تعداد محدودی از کلمات (به عنوان مثال ۲۰ کلمه) به درستی استفاده کند. البته دقت داشته باشید که بیان این کلمات ممکن است کاملا واضح نباشد. در این سن کودک تلاش می کند تا کلماتی که توسط بزرگسالان بیان می شود را به خوبی تکرار کند که البته در این مسیر چندان موفق عمل نمی کند. در زمان صحبت کردن معمولا از تن صدا و لحن صدای متفاوتی استفاده کرده و می تواند تن و لحن خود را تغییر دهد.

سیر تکامل گفتاری کودکان از پانزده تا هجده ماهگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از هجده ماهگی تا دو سالگی

یکی دیگر از مراحل بسیار مهم مربوط به سیر تکامل گفتاری کودکان دوران ۱۸ ماهگی تا دو سالگی است. در این سن کودک معمولا می تواند بیشتر صداهای گفتاری را ایجاد کند و از این نظر مشکلی را نخواهد داشت. حداکثر تعداد کلماتی که او در صحبت هایش مورد استفاده قرار می دهد ۵۰ کلمه است و در این سن او شروع به قرار دادن کلمات مختلف در کنار یکدیگر می کند. با این کار او می تواند راحت تر منظور خود را به دیگران برساند و از این نظر می تواند ارتباط بهتری را با سایر افراد برقرار کند. پرسیدن سوالات مکرر از جمله ویژگی های مهم کودک در این سن است که باعث تمایز این دوره با سایر دوره های پیش از این در سیر تکامل گفتاری کودک می شود. صداهای گفتاری که توسط کودک در این سن ایجاد می شوند معمولا اندکی دارای نقص هستند که این نقص قابل چشم پوشی می باشد.

سیر تکامل گفتاری کودکان از هجده ماهگی تا دو سالگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از دو سالگی تا سه سالگی

در این دوره از سیر تکامل گفتاری کودکان کودک معمولا تلاش می کند تا با دقت بالا به صحبت های دیگران گوش دهد ولی معمولا در این بین حواسش پرت می شود. یکی از ویژگی های کودک در این سن توسعه مهارت های درک مفاهیم مختلف و صحبت کردن با استفاده از آن مفاهیم است. نکته جالب تر این است که در سن ۲ تا ۳ سالگی معمولا بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ کلمه به دایره لغات او اضافه می شود که از آنها برای صحبت کردن استفاده می کند. همین عامل نیز باعث می شود تا والدین رشد بسیار خوبی را در نحوه صحبت کردن او مشاهده کنند. یکی از مشکلات گفتاری در این سن در کودکان این است که ممکن است نتوانند به درستی از ضمایر و افعال استفاده کرده و یا این که به صورت جا به جا از آنها استفاده کنند.

سیر تکامل گفتاری کودکان از دو سالگی تا سه سالگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از سه سالگی تا چهار سالگی

این دوره از سیر تکامل گفتاری کودکان نیز دارای جذابیت های بسیار زیادی است چرا که کودک در این سن می تواند به راحتی از جملاتی که بین ۴ تا ۶ کلمه دارند استفاده کند و به خوبی منظور خود را به دیگران بفهماند. او در این سن به خوبی می تواند از افعال مربوط به زمان گذشته یا زمان آینده استفاده کند و در جملات خود از این افعال بهره ببرد. البته ممکن است در این سن در بیان برخی از کلمات نامنظم مشکلاتی را تجربه کند که جای هیچ گونه نگرانی نیست و معمولا این مشکلات در زمانی کوتاه قابل حل هستند. یک ویژگی مهم دیگر کودک در این سن این است که می تواند انواع داستان ها یا اشعار و آهنگ های مختلف را در این سن بخواند و معمولا مشکل یا چالش جدی را در این خصوص تجربه نمی کند.

سیر تکامل گفتاری کودکان از سه سالگی تا چهار سالگی

سیر تکامل گفتاری کودکان از چهار سالگی تا پنج سالگی

این دوره آخرین دوره از سیر تکامل گفتاری کودکان است که در آن کودکان معمولا می توانند به خوبی از جملات مختلف استفاده کنند و مشکلی را در این زمینه نخواهند داشت. داشتن اشتباهات گرامری و اشتباهات مربوط به دستور زبان در این سن عادی است و چندان جای نگرانی ندارد. در این سن معمولا کودک می تواند طیف گسترده ای از حروف و کلمات را بیان کند و در بیان آنها نیز مشکلی نخواهد داشت. یک ویژگی مهم کودک در این سن این است که به طور گسترده ای معنی کلماتی که نمی داند را می پرسد و گاهی اوقات ممکن است حتی باعث کلافه شدن والدین شود.

 

سیر تکامل گفتاری کودکان از چهار سالگی تا پنج سالگی

 

صحبت پایانی

سیر تکامل گفتاری کودک معمولا یک روند طولانی مدت است که باید صبر و حوصله زیادی را برای تجربه کردن آن داشته باشید. معمولا کودک در هر یک از مراحل این سیر تکاملی به تواناهایی ها و مهارت های گفتاری دست پیدا می کند که برای والدین بسیار لذت بخش هستند. اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که قصد دارید اطلاعات بیشتری را درباره مهارت های گفتاری کودکان به دست بیاورید به شما پیشنهاد می کنیم حتما از خدماتی که ما در سایت خود به شما ارائه داده ایم استفاده کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.

 

مقاله های مرتبط

تأخیر تکاملی چیست؟

گفتار درمانی در منزل

گفتاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

مرکز تخصصی درمان تاخیر گفتاری

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

6 − 2 =

× پشتیبانی 24 ساعته