تحلیل رفتار کاربردی چیست؟

تحلیل رفتار کاربردی (ABA) درمانی مبتنی بر علم یادگیری و رفتار است.

 

تحلیل رفتار به ما کمک می کند تا درک کنیم:

۱. چگونه رفتار می کند.

۲. چگونه رفتار تحت تأثیر محیط قرار می گیرد.

۳. چگونه یادگیری صورت می گیرد.

درمان ABA درک ما از چگونگی عملکرد رفتار در موقعیت های واقعی را شامل می شود. هدف افزایش رفتارهای مفید و کاهش رفتارهای مضر است که بر یادگیری تأثیر می گذارد.

 

برنامه های درمانی ABA می تواند به شما کمک کند:

۱.مهارت های زبان و ارتباطات را افزایش دهید.

۲.توجه ، تمرکز ، مهارت های اجتماعی و حافظه را بهبود بخشید.

۳.مشکلات رفتاری را کاهش دهید.

چندین دهه است که روشهای تحلیل رفتار مورد استفاده و مطالعه قرار گرفته است. آنها به انواع مختلفی از زبان آموزان کمک کرده اند که مهارت های مختلفی کسب کنند. از شیوه های زندگی سالم گرفته تا یادگیری یک زبان جدید. از دهه ۱۹۶۰ ، درمانگران از ABA برای کمک به کودکان مبتلا به  اختلال اوتیسم و ​​اختلالات مربوط به رشد استفاده کرده اند.

 

درمان ABA چگونه کار می کند؟

تحلیل رفتار کاربردی شامل بسیاری از تکنیک ها برای درک و تغییر رفتار است. ABA یک درمان انعطاف پذیر است:

۱. می تواند برای پاسخگویی به نیازهای هر فرد سازگار باشد.

۲. در مکانهای مختلف مثلا در خانه ، مدرسه و اجتماع ارائه می شود.

۳. مهارت هایی را که در زندگی روزمره مفید هستند ، آموزش می دهد.

۴. می تواند شامل یک آموزش انفرادی یا آموزش گروهی باشد.

 

تقویت مثبت

تقویت مثبت یکی از استراتژیهای اصلی است که در ABA به کار می رود.

هنگامی که یک رفتار چیزی که ارزش دارد (پاداش) را دنبال می کند ، فرد احتمالاً آن رفتار را تکرار می کند. و با گذشت زمان تغییر رفتار مثبت را تشویق می کند.

اول درمانگر یک رفتار هدف را مشخص می کند. هر بار که شخص با موفقیت از رفتار یا مهارت استفاده می کند ، پاداش دریافت می کند. این پاداش برای فرد معنی دار است مثالهایی شامل ستایش ، اسباب بازی یا کتاب ، تماشای فیلم ، دسترسی به زمین بازی یا مکان دیگر و موارد دیگر. جوایز مثبت فرد را به ادامه استفاده از مهارت ترغیب می کند. با گذشت زمان ، این امر منجر به تغییر رفتار معنی دار می شود.

 

پیشینه ، رفتار ، پیامد

درک موارد پیشین (آنچه پیش از وقوع یک رفتار اتفاق می افتد) و عواقب آن (آنچه بعد از رفتار اتفاق می افتد) بخش مهم دیگری از برنامه های ABA است.

سه مرحله زیر – “A-B-C” – به ما در آموزش و درک رفتار کمک می کند:

۱. یک پیشینه ( antecedent ): این چیزی است که درست قبل از رفتار هدف اتفاق می افتد. این می تواند کلامی باشد ، مانند یک دستور یا درخواست. همچنین می تواند فیزیکی باشد مانند اسباب بازی ، شیء ، نور ، صدا یا چیز دیگری در محیط باشد. یک پیشینه ممکن است از محیط ، از شخص دیگری ناشی شود ، یا درونی باشد. (مانند یک فکر یا احساس)

۲. نتیجه یک رفتار ( behavior ): این پاسخ شخص یا عدم پاسخ شخص به سابقه است. این می تواند یک عمل ، یک پاسخ کلامی یا چیز دیگری باشد.

۳. پیامد ( consequence ): این همان چیزی است که به طور مستقیم پس از رفتار به وجود می آید. این می تواند شامل تقویت مثبت رفتار مورد نظر یا عدم واکنش برای پاسخ های نادرست یا نامناسب باشد.

 

نگاه کردن به A-B-C به ما کمک می کند تا درک کنیم:

۱. چرا ممکن است یک رفتار اتفاق بیافتد.

۲. چگونه پیامدهای متفاوت می تواند باعث شود که یک رفتار دوباره رخ دهد یا رخ ندهد.

 

مثال:

پیشینه: معلم می گوید “وقت آن است که اسباب بازی های خود را تمیز کنید” در پایان روز.

رفتار: دانش آموز فریاد می زند “نه!”

پیامد: معلم اسباب بازی ها را برداشته و می گوید “باشه ، اسباب بازی ها تمام شده اند.”

 

چگونه ABA می تواند به دانش آموز کمک کند رفتار مناسب تری را در این شرایط بیاموزد؟

پیشینه: معلم می گوید “زمان تمیز کردن” در پایان روز.

رفتار: به دانش آموز یادآوری می شود که بپرسد ، “آیا می توانم ۵ دقیقه بیشتر داشته باشم؟”

پیامد: معلم می گوید ، “البته شما ۵ دقیقه دیگر هم می توانید!”

 

با تمرین مداوم ، دانش آموز قادر خواهد بود رفتار نامناسب را با شخصی که مفیدتر است جایگزین کند. این روش آسان تر است که دانش آموز بتواند آنچه را که لازم دارد بدست آورد!

 

برنامه ABA چه مواردی را شامل می شود؟

 

برنامه های خوب ABA برای اوتیسم “یک اندازه یکسان برای همه نیست”. ABA را نباید به عنوان یک مجموعه از تمرین های بسته بندی شده ، مشاهده کرد. بلکه هر برنامه برای پاسخگویی به نیازهای فرد یادگیرنده نوشته شده است. هدف از هر برنامه ABA کمک به هر فرد است که روی مهارت هایی کار کند که به آنها کمک می کند تا در کوتاه مدت و همچنین در آینده مستقل تر و موفق تر شوند.

 

برنامه ریزی و ارزیابی مداوم

یک تحلیلگر رفتار واجد شرایط و آموزش دیده (BCBA) طراحی و نظارت مستقیم بر برنامه دارد. آنها برنامه ABA را با مهارت ها ، نیازها ، علاقه ها ، ترجیحات و وضعیت خانواده هر فرد یادگیرنده تنظیم می کنند.  BCBA با انجام یک ارزیابی دقیق از مهارت ها و ترجیحات هر فرد شروع می شود. آنها از این کار برای نوشتن اهداف درمانی خاص استفاده می کنند. اهداف خانوادگی و ترجیحات نیز ممکن است گنجانده شود.

اهداف درمانی بر اساس سن و سطح توانایی فرد مبتلا به ASD نوشته شده است. اهداف می توانند شامل بسیاری از زمینه های مهارت های مختلف مانند موارد زیر باشند:

۱. ارتباط و زبان

۲. مهارتهای اجتماعی

۳. مراقبت از خود (مانند دوش گرفتن و توالت رفتن)

۴. بازی و اوقات فراغت

۵. مهارت های حرکتی

۶. مهارتهای یادگیری و دانشگاهی

برنامه آموزش هر یک از این مهارت ها را در مراحل کوچک و بهم پیوسته تقسیم می کند. درمانگر هر مرحله را یک به یک می آموزد ، از ساده (مثلاً تقلید صداهای تنها) گرفته تا پیچیده تر (مثلاً انجام مکالمه)  BCBA و درمانگران با جمع آوری داده ها در هر جلسه درمانی ، پیشرفت را اندازه گیری می کنند. داده ها به آنها کمک می کنند که روند پیشرفت شخص را به سمت اهداف بطور مداوم رصد کنند.

تحلیلگر رفتار به طور مرتب با اعضای خانواده و کارمندان برنامه دیدار می کند تا اطلاعات مربوط به پیشرفت را بررسی کند. آنها سپس می توانند برنامه ریزی کرده و برنامه ها و اهداف آموزشی را در صورت لزوم تنظیم کنند.

 

تکنیک های ABA و فلسفه

مربی از انواع روش های ABA استفاده می کند. برخی توسط مربی و برخی دیگر توسط شخص مبتلا به اوتیسم هدایت می شوند. والدین ، ​​اعضای خانواده و مراقبان آموزش می گیرند تا بتوانند در طول روز از یادگیری و تمرین مهارت پشتیبانی کنند.

فرد مبتلا به اوتیسم هر روز فرصت های بسیاری برای یادگیری و تمرین مهارت ها خواهد داشت. این می تواند در هر دو شرایط برنامه ریزی شده و طبیعی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال ، کسی که می خواهد با گفتن “سلام” به دیگران سلام کند ، ممکن است این شانس را داشته باشد که این مهارت را در کلاس با معلم خود (برنامه ریزی شده) و در زمین بازی در موقعیت تمرین کند (که بطور طبیعی اتفاق می افتد).

آموزش گیرنده برای مهارت های مفید و رفتارهای مناسب از نظر اجتماعی ، مقدار زیادی تقویت مثبت دریافت می کندش. تأکید بر تعاملات اجتماعی مثبت و یادگیری لذت بخش است.آموزش گیرنده برای رفتارهای بد هیچ تقویت کننده ای دریافت نمی کند.ABA برای افراد در هر سنی موثر است و می توان از اوایل کودکی تا بزرگسالی از آن استفاده کرد!

 

چه کسی خدمات ABA را ارائه می دهد؟

یک تحلیلگر رفتار دارای مجوز از هیئت مدیره (BCBA) خدمات درمانی ABA را ارائه می دهد. برای تبدیل شدن به BCBA ، موارد زیر لازم است:

۱. مدرک کارشناسی ارشد یا دکترای روانشناسی یا تحلیل رفتار را کسب کنید

۲. امتحان صدور گواهینامه ملی

۳. به دنبال مجوز دولتی برای تمرین (در برخی ایالت ها)

برنامه های درمانی ABA همچنین شامل درمانگرها یا تکنسین های ثبت شده رفتار (RBT) هستند. این درمانگران توسط BCBA تحت آموزش و نظارت قرار می گیرند. آنها بطور مستقیم با کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم کار می کنند تا مهارت های لازم را بدست آورند و در جهت اهداف فردی که توسط BCBA نوشته شده است ، کار کنند. ممکن است آنها را به اسم های مختلفی که به آنها اشاره شده است بشنوید: رفتار درمانی ، خط درمانی ، فناوری رفتاری و غیره.

 

شواهدی وجود دارد که ABA کار می کند؟

ABA بر طبق انجمن روانشناسی آمریکا به عنوان بهترین روش درمانی مبتنی بر شواهد در نظر گرفته شده است.

“مبتنی بر شواهد” به این معنی است که ABA تستهای علمی در مورد سودمندی ، کیفیت و اثربخشی خود گذرانده است. درمان ABA شامل بسیاری از تکنیک های مختلف است. همه این تکنیک ها روی موارد قبلی (آنچه پیش از وقوع یک رفتار اتفاق می افتد) و روی پیامدها (آنچه بعد از رفتار اتفاق می افتد) متمرکز می شوند.

بیش از ۲۰ مطالعه ثابت کرده اند که درمان فشرده و طولانی مدت با استفاده از اصول ABA نتایج بسیاری را برای کودکان اما نه همه کودکان مبتلا به اوتیسم بهبود می بخشد. “فشرده” و “بلند مدت” به برنامه هایی گفته می شود که ۲۵ تا ۴۰ ساعت در هفته درمانی به مدت ۱ تا ۳ سال ارائه می کند. این مطالعات نشان دهنده دستاوردهای عملکرد فکری ، رشد زبان ، مهارت های زندگی روزانه و عملکرد اجتماعی است. مطالعات با بزرگسالانی که از اصول ABA استفاده می کنند ، هرچند تعداد آنها کمتر است ، اما مزایای مشابهی را نشان می دهد.

به استحضار می رساند کلینیک اوتیسم با دو شعبه در پاسداران و سعادت آباد، بیش از ۱۵ سال سابقه در زمینه اختلال اوتیسم در طیف های مختلف، کادری مجرب در زمینه اختلال اوتیسم و مجهز به مداخله های موثر در درمان اوتیسم بعنوان بهترین مرکز درمان ABA در تهران آماده ارایه خدمات به شما عزیزان می باشد ، لطفا جهت هماهنگی با مرکز تخصصی درمان اوتیسم با شماره های درج شده در قسمت بالای سایت تماس حاصل فرمایید. شرایط و امکانات ذکر شده این مرکز را بعنوان یکی از بهترین مراکز درمان اوتیسم در تهران معرفی می نماید بصورتیکه از تمام نقاط ایران جهت تشخیص و درمان فرزند خود با اختلال اوتیسم به این مرکز مراجعه می کنند.

آدرس شعبه شرق کلینیک اوتیسم: ابتدای پاسداران، خیابان نگارستان دوم (کاشیها)، خیابان مسجد جامع غدیر خم ، نبش نگارستان چهارم، پلاک ۱۱

با توجه به قرار گرفتن شعبه شرق مرکز کاردرمانی در پاسداران و مرکز گفتاردرمانی در پاسداران مناسب برای اهالی محله های نیاوران ، فرمانیه ، اقدسیه ، قیطریه ، منظریه ، کامرانیه ، پاسداران ، شهید عراقی ، مینی سیتی ، شهید محلاتی ، پایدار فرد ، اسلامی ، دولت ، دیباجی ، اختیاریه ، دروس ، قلهک ، شریعتی ، لویزان ، تهرانپارس ، هنگام ، نارمک ، رسالت ، سید خندان و… می باشد.

آدرس شعبه غرب کلینیک اوتیسم: سعادت آباد ، بلوار پاکنژاد بالاتر از تقاطع  سرو غربی ، خیابان سپیدار ، خیابان شکوفه شمالی ، کوچه نظری  پلاک ۴۷

با توجه به قرار گرفتن شعبه غرب کاردرمانی در پونک و گفتاردرمانی در پونک و دسترسی به اتوبان یادگار امام ، اتوبان نیایش و بلوار پاکنژاد مناسب برای اهالی محله های شهرک غرب ، سعادت آباد ، جنت آباد ، جنت آباد جنوبی ، جنت آباد مرکزی ، جنت آباد شمالی ، اوین ، ولنجک ، ونک ، امیرآباد ، پونک ، شهران ، بلوار فردوس ، صادقیه ، مرزداران ، ستارخان ، شهرآرا ، دهکده المپیک ، دریاچه چیتگر ، یافت آباد ، شهریار ، اسلام شهر و … می باشد.

 

شماره تماس مرکز تخصصی اوتیسم:

۰۹۱۲۶۱۱۷۷۴۲-۰۹۳۵۶۱۱۷۷۴۲

 

درمان های مرتبط با اوتیسم:

درمان اوتیسم 

کاردرمانی در اوتیسم

گفتاردرمانی در اوتیسم

آب درمانی در کودکان اوتیسم

بازی درمانی در کودکان اوتیسم 

رفتار درمانی در اوتیسم

روش PRT در درمان اوتیسم

رژیم حسی برای اختلال اوتیسم

چه درمان هایی به اختلال اوتیسم کمک می کند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

15 − 1 =

× پشتیبانی 24 ساعته