برخی از کودکان ممکن است به دلیل های مختلفی دچار اختلال در گفتار، تغذیه، بلع و… شوند از این رو برای درمان آنها باید اقدامات لازم را انجام داد. یکی از روش های بسیار موثر برای بهبود آنها، گفتاردرمانی در کودکان است. در این روش درمان آسیب شناسان زبان با بررسی مشکلات کودک درمان های لازم را آغاز می کند و با انجام تمرینات مناسب، مشکل آنها را بهبود می بخشد. در گفتار درمانی کودکان ابتدا نوع اختلال سپس شدت آن مورد بررسی قرار می گیرد سپس بسته به تشخیص پزشک درمان را به صورت فردی یا گروهی آغاز می کنند. کودکانی که دچار اختلال در گفتار و زبان هستند، در جامعه از اعتماد به نفس پایین تری به نسبت دیگران برخوردار می باشند و این افراد با گفتاردرمانی می توانند مشکل خود را بهبود بخشند و اعتماد به نفس خود را افزایش دهند. در ادامه به بررسی بیشتر گفتاردرمانی در کودکان و اینکه برای چه افرادی مناسب است می پردازیم. پس با ما همراه باشید.
گفتاردرمانی کودکان چیست؟
گفتاردرمانی در کودکان یکی از شاخه های علم پزشکی است که در آن متخصصان گفتار درمانی با تمرینات مناسب اختلال های گفتاری کودک را درمان می کنند. این نوع اختلال ها ممکن است بر اثر بیماری، اوتیسم و.. برای افراد ایجاد شود. گفتاردرمانی تنها برای برطرف کردن مشکلات گفتاری مناسب نیست بلکه از آن می توان برای بهبود مشکل در بلع، ارتباط برقرار کردن با دیگران و… استفاده کرد. در آسیب شناسی زبان، متخصصان وظیفه دارند یک فضای آرامش بخش و مثبت برای کودکان ایجاد کنند تا کودکان از درمان و ارتباط برقرار کردن با دیگران لذت ببرند. همچنین این متخصصان با آگاه کردن والدین و آموزش آنها، از والدین تقاضا می کند تا در منزل تمرین های لازم را با کودک انجام دهد. کودکانی که دچار اختلال در گفتار، اختلال در زبان و اختلال در تغذیه هستند، به گفتاردرمانی در کودکان نیاز دارند و برای درمان باید به بهترین کلینیک های گفتار درمانی مراجعه کنند.
اختلال در گفتار چیست؟
اختلال در گفتار یک نوع مشکل است که کودک نمی توانند صدا و هجاهای کلمات را به درستی بیان کند از این رو نمی توانند به درستی با دیگران ارتباط برقرار کرده و اعتماد به نفس خود را از دست می دهد. اختلال های گفتاری شامل ۳ مورد می شوند که در ادامه به بررسی بیشتر آنها می پردازیم.
-اختلال بیانی: در این نوع اختلال کودک به درستی نمی تواند آواها و هجاهای کلمات را تلفظ کند و صحبت های او نامفهوم ادا می شود از این رو شنونده نمی تواند به درستی خواسته کودک را درک کند. با گفتاردرمانی کودکان این اختلال به درستی کنترل و بهبود می یابد.
-اختلال روانی: در اختلال روانی کودک دچار لکنت زبان بوده و کلمات را به صورت طولانی یا با توقف بیان می کند. این مشکل ممکن است براثر اوتیسم یا آسیب های مغزی و.. ایجد شود.
-اختلال صدا یا رزونانس: این نوع اختلال در حجم صدا و زیر و بم آن مشکل ایجاد می کند و شنوندگان نمی توانند به درستی منظور کودک را درک کنند. در این مشکل ممکن است کودک پس از هربار صحبت کردن دچار سردرد و ناراحتی شود.
اختلال زبان چیست؟
در اختلال زبان کودک قادر به درک کلمات و قرار دادن آنها در کنار یکدیگر نیست و نمی تواند منظور خود را به دیگران برساند. اختلال های زبانی ممکن است دریافتی یا بیانی باشند که هرکدام از آنها مانع از ارتباط برقرار کردن کودک با دیگران شده و باعث ایجاد مشکلاتی بسیاری برای او می شود. با گفتاردرمانی در کودکان اختلال های زبانی به راحتی کنترل شده و پس از گذشت مدت زمان مشخصی کودک به راحتی می تواند با دیگران ارتباط برقرار کرده و منظور خود را به دیگران برساند.
-اختلال زبان دریافتی: این نوع مشکل، اختلال هایی در درک یا پردازش زبان هستند.
-اختلال زبان بیانی: در این اختلال فرد نمی تواند به درستی کلمات را درکنار یکدیگر قرار دهد و دایره لغات بسیار محدودی دارد. این افراد برای ارتباط برقرارکردن با دیگران در اجتماع دچار مشکل می شوند.
-اختلال ارتباطی: این اختلال باعث ناتوانی در ارتباط برقرارکردن با دیگران شده که شامل مشکلات حافظه، ادراک، حل مسئله و… می شود.
اختلال در تغذیه چیست؟
یکی دیگر از اختلال هایی که باعث ایجاد مشکلات زیادی در فرد می شود، اختلال در تغذیه است. در این نوع اختلال فرد به درستی نمی تواند غذا را قورت داده و حتی در نوشیدن آب آشامیدنی دچار مشکل می شوند. این افراد زمانی که به کلینیک های خوب گفتاردرمانی کودکان مراجعه می کنند، با انجام تمرینات مخصوص توسط دکتر متخصص گفتاردرمانی، مشکل خود را برطرف می سازند. در گفتار درمانی اختلال های تغذیه که شامل مشکل در بلع، جویدن، آبریزش دهان، سرفه و.. می شود، مورد بررسی و درمان قرار می گیرد.
چه افرادی گفتاردرمانی کودکان را انجام می دهند؟
آسیب شناسان زبان و گفتار که اغلب دکتر گفتاردرمانگر نامیده می شوند، در زمینه ارتباط برقرارکردن با دیگران، توسعه این نوع ارتباط ها و اختلال های گفتاری و زبانی و بهبود آنها آموزش های لازم را دیده اند و با استفاده از ترفند های ویژه سعی دارند مشکلات ارتباطی، گفتاری و تغذیه کودکان را درمان کنند. این نوع آموزش ها به گفتاردرمانگران امکان برطرف کردن مشکلات بیماران را می دهد. گفتاردرمانگران برای انجام فعالیت های خود در بهترین مرکز گفتاردرمانی کودکان، باید حداقل مدرک کارشناسی ارشد را داشته باشند. همچنین این افراد پس از دریافت گواهی نامه و مجوز دولتی، صلاحیت های بالینی از انجمن گفتار، زبان و شنوایی در زمینه گفتار درمانی می توانند فعالیت های خود را آغاز کنند.
گفتاردرمانگر پس از گذراندن یک آموزش سراسری می توانند گواهی نامه های خود را دریافت کرده و فعالیت های درمانی خود را در مراکز گفتاردرمانی آغاز کنند. برخی از افراد دستیار گفتاردرمانگر هستند و این افراد دارای مدرک کاردانی یا لیسانس هستند. این نوع افراد در کنار متخصص گفتار درمانی قرار می گیرند و در درمان کودکان به آنها کمک می کنند. کلینیک های گفتاردرمانی مناسب دارای بهترین متخصصان و همچنین دستیار گفتاردرمانی هستند.
در گفتاردرمانی کودکان چه اقداماتی صورت می گیرد؟
در گفتاردمانی کودکان ابتدا نوع اختلال و شدت آن توسط آسیب شناسان مورد بررسی قرار می گیرد سپس بسته به تشخیص پزشک درمان به صورت فردی یا گروهی شروع می شود. درمانگران برای کنترل و بهبود اختلال های گفتاری و زبانی از راه های مختلفی استفاده می کنند که این روش ها شامل موارد زیر می شوند:
-فعالیت های زبانی: متخصص با بازی و صحبت کردن با بیمار و نشان دادن تصاویر، اشیاء، یا رویدادهایی که درحال رخ دادن هستند، باعث تحریک زبان کودک و تعامل وی می شوند. درمانگر با استفاده از واژگان و دستور های صحیح یادگیری کلمات و انجام تمرینات تکراری سعی دارد طرز صحیح بیان کلمات را به کودک آموزش دهد.
-گفتاردرمانی: در این روش درمانی درمانگر با بیان صحیح تلفظ کلمات و تولید صداهای درست سعی دارد نحوه سخن گفتن کودک را بهبود بخشد. اغلب این درمان ها در حین بازی متناسب با سن کودک انجام می شود. و در این نوع بازی ها به کودک نشان می دهد که چگونه صدای درست کلمات را تلفظ کند.
-تمرینات مناسب برای بلع: برای برطرف کردن اختلال در تغذیه درمانگر ممکن است تمریناتی که عضلات دهان و صورت را درگیر می کند استفاده کند. این تمرینات شامل ماساژ صورت، تمرینات زبان، لب و فک می شوند.
چرا برخی از کودکان به گفتاردرمانی نیاز دارند؟
کودکان ممکن است بنا به دلایل مختلفی به گفتاردرمانی نیاز پیدا کنند و گفتاردرمانی تنها برای برطرف کردن اختلال های گفتاری، زبانی و تغذیه کاربرد ندارد. کودکانی که دچار مشکلات زیر هستند برای درمان خود می توانند به کلینیک های گفتاردرمانی کودکان مراجعه کنند:
- کم شنوایی
- اختلال پردازش شنوایی
- مشکل در رشد کودک
- عضلات ضعیف دهان که باعث اختلال در تغذیه می شود.
- گرفتگی صدا
- شکاف لب
- اوتیسم
- مشکل در انجام کارها
- مشکلات تلفظی
- ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران
- اختلال های روانی
- مشکل در تنفس
- آسیب های مغزی
درمان این کودکان باید در اسرع وقت انجام شود و والدین درمان آنها را نباید نادیده بگیرند. بهترین زمان برای درمان قبل از ۵ سالگی می باشد اما به این منظور نیست که بعد از ۵ سالگی نمی توان درمان را شروع کرد اما قبل از ۵ سالگی نتیجه بهتری کسب می شود.
نقش والدین در گفتاردرمانی
نقش والدین در درمان کودکان به روش گفتار درمانی بسیار مهم و کلیدی است. از این رو آنها باید توصیه دکتر و پزشکان را جدی بگیرند و با کمک به کودکان درمان آنها را سریعتر انجام دهند. کودکانی که والدین آنها برای درمان با پزشک همکاریهای لازم را انجام می دهند، نتیجه بهتری از درمان را کسب می کنند. بهتر است والدین گفتاردرمانی کودکان را جدی بگیرند و برای کسب نتیجه بهتر با متخصص همکاری های لازم را داشته باشند.
چگونه بهترین مرکز گفتاردرمانی را پیدا کنیم؟
کلینیک های گفتاردرمانی کودکان زیادی در سراسر کشور ایجاد شده اند که هرکدام از آنها به نوبه خود بهترین درمان را انجام می دهند. اگر به دنبال یافتن یک کلینیک مناسب در شهر خود هستنند، می توانید از طریق شماره های درج شده روی سایت با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران با دو شعبه در تهران تماس حاصل فرمایید.
مقاله های مرتبط:
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
۱ دیدگاه. پیغام بگذارید
سلام ممنون از مطالب خوبتون
مرکز بسیار خوب و مجهزی دارید.
با همین انرژی بکار خود ادامه بدید.