تومور مغزی یک بیماری جدی است که می تواند اثرات گسترده ای بر سلامتی داشته باشد. همانطور که تومور مغزی رشد می کند به مغز شما فشار وارد می کند و می تواند بر نحوه عملکرد مغز تأثیر بگذارد. یکی از مواردیکه که ممکن است در هنگام ابتلا به تومور مغزی آسیب ببیند، توانایی شما در صحبت کردن است. در واقع برای برخی از افراد بدتر شدن صحبتهایشان میتواند اولین علامت تومور مغزی باشد. اگر تومور مغزی دارید، ممکن است ندانید که گفتار درمانی در تومور مغزی واقعاً میتواند به برخی از علائم مرتبط با گفتار شما کمک کند. برای آگاهی از تاثیر تومور مغزی بر گفتار شما و اهمیت درمان گفتاردرمانی برای تومور مغزی با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
تومور مغزی چیست؟
تومور مغزی رشد غیر طبیعی توده ای از سلول ها در مغز شما است. از آنجایی که جمجمه برای ایمن نگه داشتن مغز بسیار نزدیک به مغز قرار دارد هر گونه رشد در مغز می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود زیرا فشار داخل جمجمه را افزایش می دهد. تومورهای مغزی می توانند خوش خیم یا بدخیم باشند. تومورهای خوش خیم مغز سرطانی نیستند به این معنی که به آرامی رشد می کنند و نمی توانند به سایر قسمت های بدن شما گسترش یابند. تومورهای خوش خیم نیز اغلب راحت تر برداشته می شوند. تومورهای بدخیم مغز سرطانی هستند به این معنی که به سرعت رشد می کنند و می توانند به سایر قسمت های مغز یا سیستم عصبی شما گسترش یابند.
تومور های خوش خیم یا بدخیم را می توان به یکی از دو نوع زیر طبقه بندی کرد:
۱. تومورهای اولیه مغز: تومور مغزی اولیه توموری است که از مغز منشا می گیرند. تومورهای اولیه مغز اغلب خوش خیم هستند. آنها می توانند از سلول های مغز، غشای اطراف مغز، سلول های عصبی یا غدد مغز ایجاد شوند.
۲. تومورهای ثانویه مغزی: نوع دیگر تومور مغزی ثانویه است که به عنوان تومور متاستاتیک مغز نیز شناخته می شود. تومور مغزی ثانویه زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی از اندام دیگری مانند ریه به مغز شما پخش میشوند. سرطان ریه، سرطان سینه، سرطان پوست و سرطان کلیه می توانند به مغز سرایت کنند.
چگونه تومورهای مغزی بر گفتار تأثیر می گذارند؟
در نیمکره چپ مغز شما ناحیه ای به نام ناحیه بروکا وجود دارد. این بخشی از مغز شما است که مسئول گفتار است. اگر تومور مغزی به ناحیه بروکا فشار بیاورد، می تواند باعث مشکلات گفتاری شود. اگر تومور مغزی شما در بینی، گلو یا دهان شما رشد کند، می تواند باعث مشکلات گفتاری شود. ممکن است متوجه علائم زیر شوید:
-گفتاری که دقت کمتری دارد.
-فراموش کردن کلمات
-جایگزینی کلمات
-لکنت زبان
-داشتن صدای ضعیف یا آرام
-داشتن صدایی که خیلی بلند است.
-مشکل در کنترل صدای خود
خوشبختانه همه اینها علائمی هستند که توسط متخصصین مرکز گفتاردرمانی تومور مغزی به آنها کمک می شود.
چگونه گفتار درمانی به تومورهای مغزی کمک می کند؟
متخصصین کلینیک گفتاردرمانی تومور مغزی برای درمان گفتار درمانی انواع تومورهای مغزی آموزش دیده اند. راه های زیادی وجود دارد که گفتار درمان می تواند به مشکلات گفتاری ناشی از تومورهای مغزی کمک کند. درمان گفتار درمانی تومور مغزی برای طراحی مداخلات بر اساس نوع و محل تومور و همچنین مشکلات گفتاری با مراجعین همکاری خواهد کرد. برای آشنایی با روش هایی که مرکز گفتار درمانی تومور مغزی ممکن است از آنها استفاده کند، ادامه مطلب را بخوانید:
۱. آموزش تمرین صوتی: همانطور که می توانید برای تقویت عضلات بازو یا پای خود ورزش کنید، می توانید تمریناتی را برای تقویت ماهیچه های دهان و صورت که مسئول گفتار هستند انجام دهید. اگر تمرین صوتی مداخله مناسبی برای شما باشد، گفتاردرمانی تومور مغزی تمریناتی را برای کمک به باز کردن فک، تقویت زبان و تمرینات دامنه حرکتی به شما ارائه می دهد.
۲. گفتار حنجره: اگر تومور مغزی دارید که حنجره شما را تحت تاثیر قرار می دهد، گفتار درمانی خوب تومور مغزب ممکن است از مداخلاتی استفاده کند که به شما کمک می کند با استفاده از منبع صوتی دیگری غیر از حنجره، گفتار تولید کنید. حنجره چیست؟ بخشی از گلوی شما است که شامل تارهای صوتی و سیب آدام (خرخره) در صورت داشتن است. در تنفس، بلعیدن و صحبت کردن نقش دارد. گاهی اوقات به آن جعبه صدا می گویند. سه گزینه اصلی وجود دارد که بهترین مرکز گفتار درمانی تومور مغزی ممکن است با شما بررسی کند.
یکی از گزینه ها حنجره مصنوعی است. یک حنجره مصنوعی روی گردن شما قرار می گیرد و اجازه می دهد تا صدا به داخل آن هدایت شود تا گفتار تولید شود.
گزینه دیگر گفتار مری است که اجازه می دهد هوا به مری وارد شده و از طریق حلق خارج شود. سپس حلق می لرزد که به شما امکان تولید صدا را می دهد. در نهایت ممکن است گفتار نای مری را دنبال کنید که با ایجاد یک سوراخ جراحی بین نای و مری شما انجام می شود. این سوراخ با یک پروتز تعبیه شده است که به هوا اجازه می دهد از نای شما به مری شما حرکت کند تا صدا تولید کند.
۳. ارتباطات تقویتی و جایگزین: مرکز گفتار درمانی تومور مغزی ممکن است بصورت کوتاه مدت یا بلندمدت از استراتژیهای ارتباطی تقویتی و جایگزین برای کمک به برقراری ارتباط استفاده کند. ارتباط تقویتی جایگزین میتواند شامل استفاده از دستگاهی مانند تبلت با نرمافزار تخصصی برای صحبت کردن یا استفاده از کارتهای ارتباطی یا شکل تصویری دیگری از زبان باشد.
۴. تمرین هایی برای مشکلات بلع: اگر تومور مغزی بر گفتار مراجع تأثیر بگذارد، ممکن است بر توانایی بلع شما نیز تأثیر بگذارد. در این صورت گفتار درمانی در تومور مغزی میتواند روی تمرینهایی کار کند که قدرت و دامنه حرکتی عضلات گلو را بهبود بخشد تا شما با خیال راحت غدا را قورت دهید.
۵. سایر رویکردهای آسیب شناسی گفتار و زبان: راههای زیادی وجود دارد که بهترین گفتار درمانی تومور مغزی میتواند به شما در حفظ مهارتهای ارتباطیتان کمک کند. برخی از این رویکردها شامل پروتزهای کام، اصلاح رژیم غذایی، صوت درمانی و اصلاح وضعیت بدن است. گفتار درمان خوب تومور مغزی قادر خواهد بود تصمیم بگیرد که کدام نوع درمان برای شما بهترین است.
قرار ملاقات خود را با دکتر متخصص گفتاردرمانی تومور مغزی رزرو کنید. حفظ توانایی در برقراری ارتباط در حین ابتلا به تومور مغزی برای سلامتی و کیفیت زندگی شما مهم است و این چیزی است که گفتاردرمانگران با تجربه ما می توانند به آن کمک کنند.
مقاله های مرتبط