کودکان مبتلا به اختلال ADHD یا نقص توجه و بیش فعالی در انجام کارهایی که نیاز به تمرکز دارند مشکلات زیادی دارند. آنها در توجه و به خاطر سپردن چیزهای مختلف معمولا با مشکل مواجه می شوند. این کودکان ممکن است برای شروع تکالیف، سازماندهی آنها، مدیریت زمان و حتی کنترل احساسات خود نیز نیازمند کمک باشند. کاردرمانگرها آموزش دیده اند تا مهارت های مورد نیاز کودک را بشناسند و به آنها در انجام کارهای روزمره کمک کنند. اما سوالی که پیش می آید این است که کار درمانی چگونه به کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه کمک می کند؟ یا تاثیر کاردرمانی در بیش فعالی کودکان چگونه است؟

اگرچه هر یک از کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی دارای علائم و نشانه های مختلفی هستند ولی روش هایی که در ادامه بیان می کنیم به طور کلی می توانند به کودکان مبتلا به این اختلال کمک کنند تا در خانه، مدرسه یا هر محیط دیگری عملکرد بهتری داشته باشند.

بهبود خود تنظیمی در کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی با کاردرمانی

کودکان مبتلا به اختلال ADHD ممکن است برای تنظیم سطح توجه، سطح انرژی و احساسات با مشکل مواجه شوند. این کودکان ممکن است با عجله رنگ آمیزی کنند و رنگ آمیزی منظمی نداشته باشند، ممکن است نسبت به رویدادهای کوچک واکنش های شدیدی را از خود نشان دهند یا این که با کوچک ترین جزئیاتی حواسشان از محیط اطراف پرت شود. کار درمانی در بیش فعالی کودکان می تواند به این کودکان کمک کند تا نسبت به چگونگی تاثیر رفتار آنها بر یک موقعیت خاص یا سایر افراد آگاه شوند. به عنوان مثال این کودکان درباره انتظاراتی که دیگران از آنها دارند، سطح فعالیت در حین یادگیری در کلاس، نحوه بازی با دیگران در زمین بازی یا این که دیگران چگونه واکنش های عاطفی بزرگ پس از شکست در یک بازی را از خود نشان می دهند اطلاعاتی به دست می آورند.

با استفاده از برنامه های درسی مانند “خود تنظیمی” یا برنامه هشدار کودکان یاد می گیرند که احساس خود و چگونگی عبور از سطوح مختلف انرژی را در طول روز تشخیص دهند. این برنامه ها به کودکان کمک می کند تا رفتار خود را با استفاده از رنگ ها و قدرت تجسم تشخیص دهند. آنها همچنین با استفاده از برنامه های کار درمانی درک می کنند که احساسات مختلف چگونه هستند یا این که چگونه به نظر می رسند و در نهایت یاد می گیرند که فعالیت ها را انتخاب کرده یا از تکنیک های خاصی برای بهبود مهارت خود تنظیمی برای حضور بهتر در محیط یا یا برآورده کردن نیازهای خود در محیط استفاده کنند.

مهم نیست که فرزند شما چند سال دارد، هرگز خیلی دیر یا زود نیست که به فرزندان خود کمک کنید تا یاد بگیرند احساسات و حالات درونی خود را کنترل کنند و با مدیریت سطح فعالیت و احساسات زندگی بهتری داشته باشند.

توسعه مهارت های عملکرد اجرایی در کودکان مبتلا به این اختلال با کمک کاردرمانی

نقص در عملکرد اجرایی یکی از مهم ترین ویژگی های اختلال نقص توجه و بیش فعالی است که مشکلاتی در خودتنظیمی نیز به وجود می آورد. این نقص می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی در مهارت های بازدارندگی، انعطاف پذیری توجه، مشکلاتی در به خاطر سپردن اطلاعات، برنامه ریزی، سازماندهی و حل مسئله شود. دقت داشته باشید که کودکان با داشتن مهارت های مربوط به عملکرد اجرایی به دنیا نمی آیند ولی ظرفیت رشد در این مهارت ها را دارند. با این وجود کودکان مبتلا به اختلال ADHD بیش از یک کودک معمولی برای کسب این مهارت ها تلاش می کنند.

مهارت های مهم مربوط به عملکرد اجرایی

  • مهارت های مربوط به دنبال کردن، جلو و عقب رفتن، دنبال کردن چراغ های قرمز و سبز و …
  • خود نظارتی: بررسی خطاها در زمان نوشتن یک مطلب
  • کنترل احساسی: مدیریت احساس ناامیدی پس از باخت در یک بازی
  • حافظه کاری: به خاطر سپردن دستور العمل های چند مرحله ای که معلم داده است.
  • این کودکان در شروع حل کردن یک مسئله با مشکل مواجه می شوند.
  • نظارت بر مسیر حرکت در طول انجام دادن یک وظیفه یا مسئولیت
  • برنامه ریزی و سازماندهی: برنامه ریزی و سازماندهی برای ایده های جدید
  • سازماندهی: مرتب نگه داشتن کوله پشتی مدرسه

یک کاردرمانگر می تواند به کودکان مبتلا به اختلال ADHD کمک کند تا در فعالیت هایی شرکت کنند که این مهارت های خاص تقویت شوند و به چالش کشیده شوند. به عنوان مثال آنها معمولا کودکان را در بازی های رقابتی با سایر دانش آموزان قرار می دهند تا این کودکان بتوانند به شکل بهتری احساس ناامیدی خود را مدیریت کنند. دوره هایی را برگزار می کنند تا کودکان به شکل بهتری بتوانند مهارت های مدیریتی خود را بهبود دهند و بسیاری از تمرین های دیگری که برای بهبود مهارت هایی که در بالا بیان کردیم طراحی شده اند.

بهبود روابط و تعاملات اجتماعی با کاردرمانی

در بسیاری از اوقات کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی به کمک نیاز دارند تا مهارت های اجتماعی متناسب با سن خود را توسعه دهند. اگر آنها در طول روز به میزان زیادی تلاش می کنند تا متوجه شوند که چه اتفاقی در اطراف آنها می افتد ممکن است بسیاری از تعاملات اجتماعی روزانه را از دست بدهند. همچنین ممکن است برای این کودکان دشوار باشد که یاد بگیرند چگونه باید دیگران را پیشبینی کنند.

با استفاده از برنامه های درسی مانند “تفکر اجتماعی” یک کاردرمانگر می تواند به کودکان کمک کند تا آگاهی اجتماعی خود را بهبود داده و یاد بگیرند انگیزه های دیگران را به خوبی درک کنند. علاوه بر این به آنها کمک می کند تا با راه های مناسبی ابراز وجود خود را تمرین کنند. به عنوان مثال یک کاردرمانگر می تواند به کودکان مبتلا به اختلال ADHD بیاموزد در حین کار در یک گروه ناظران اجتماعی بهتری باشند. این کار باعث می شود تا کودکان بیاموزند چگونه باید بهتر دوستان خود را درک کنند و مهارت های خوب گوش دادن خود را نیز تقویت کنند. علاوه بر این به آنها می آموزد که چگونه باید احساسات خود را به اشتراک بگذارند.

کار روی مهارت های خاص کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی در کاردرمانی

هر کودکی در نحوه یادگیری و رشد متفاوت عمل می کند. اگر کودک مبتلا به ADHD در هر زمینه ای از رشد (به عنوان مثال هماهنگی حرکت های ظریف، مهارت های دستی، هماهنگی چشم و عضلات، دستخط، هماهنگی در حرکات درشت، ادراک بصری و …) مشکلاتی دارد یک دکتر متخصص کاردرمانی از فعالیت های مختلف برای بهبود این مهارت ها کمک می گیرد. به عنوان مثال یک کاردرمانگر ممکن است به کودک کمک کند تا دستخط خود را بهبود دهد تا در مدرسه راحت تر بتواند بنویسد.

ارائه استراتژی های حسی برای کودکان بیش فعال در کاردرمانی

مشکلات پردازش حسی در کودکان مبتلا به اختلال ADHD بسیار رایج است. یک کاردرمانگر می تواند به خود کودک یا خانواده او کمک کند تا الگوهای حسی منحصر به فردی را برای کودک طراحی کنند و کودک از این الگوها در محیط مدرسه یا خانه استفاده کند. به عنوان مثال برای کودکی که در زمان انجام بازی های نشستنی به سختی می نشیند کاردرمانگر با ارائه یک کیسه حبوبات به او کمک می کند تا ورودی حسی مورد نیاز را دریافت کرده و در نتیجه در بازی مشارکت بیشتری خواهد داشت.

توصیه های مربوط به سازگاری در کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه با کاردرمانی

کادرمانگر در تعیین علل ریشه ای رفتارهای خاص کودک مبتلا به اختلال ADHD مهارت دارد. آنها آموزش دیده اند تا فعالیت ها را به چندین بخش مختلف تقسیم کنند و به کودکان در سازگاری بیشتر و بهبود عملکرد خود کمک کنند. یک کاردرمانگر می تواند اتفاقات پشت یک مشکل خاص در کودکان مبتلا به این اختلال را ببیند. به عنوان مثال اگر خانواده ها دلیل انجام ندادن تکالیف توسط کودکان را تنبلی آنها می دانند یک کاردرمانگر ممکن است دلیل آن را مسئله دیگری بداند و با ارائه یک برنامه ریزی مرتب و بهتر به کودک باعث شود که کودک نیز برنامه ریزی و سازماندهی بهتری برای انجام تکالیف مدرسه خود داشته باشد.

آموزش و توانمندسازی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه با کاردرمانی

اصلی ترین نقش یک کاردرمانگر که قصد کار کردن با کودک مبتلا به اختلال ADHD را دارد آموزش است. یک کاردرمانگر می تواند به والدین کمک کند تا بفهمند رفتارهای کودک از کجا نشات می گیرد، این رفتارها را برای آنها ترجمه کند تا آنها را توانمندتر کرده بو باعث برخورد بهتر با کودکان شود. علاوه بر این به آنها کمک می کند تا آمادگی بیشتری برای یافتن مشکلات کودکان مبتلا به این اختلال و درمان آنها داشته باشند. علاوه بر این یک کاردرمانگر به والدین این امکان را می دهد تا در صورت نیاز مدافعان بهتری برای فرزندان خود باشند. وظیفه دیگر کاردرمانگر این است که تکنیک های اصلاح رفتاری والدین را با استفاده از نکات مثبتی که در این زمینه وجود دارند به آنها آموزش دهد.

بهترین کاردرمان تهران

بهترین متخصص کاردرمانی برای درمان کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه

اگر شما هم به دنبال بهترین متخصص کاردرمانی در تهران هستید به شما پیشنهاد می کنیم همین حالا از خدمات مرکز تخصصی درمان نقص توجه و بیش فعالی استفاده کرده و از امکانات مختلفی که در این زمینه در اختیار شما قرار داده ایم استفاده کنید تا باعث بهبود مشکلات ناشی از این اختلال در کودکان خود شوید.

 

مقاله های مرتبط با بیش فعالی:

بیش فعالی یا نقص توجه

توجه و تمرکز و انواع توجه

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

توجه و تمرکز در کودکان و مشکلات مربوط به آن

نقش والدین در درمان بیش فعالی کودکان

زندگی اجتماعی کودکان بیش فعال

مرکز تخصصی رفتار درمانی کودکان

مرکز تخصصی درمان اختلال یادگیری

بازی درمانی در درمان بیش فعالی

اختلال نقص توجه و بیش فعالی یا اوتیسم؟

بهترین دکتر متخصص بیش فعالی کودکان

آلرژی دوران بارداری با اختلال اوتیسم و ADHD مرتبط است.

آیا بین آفت کش ها و اختلال ADHD ارتباطی وجود دارد؟

خطرات ناشی از عدم درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی

مشکلاتی که می تواند به معنای اختلال ADHD در بزرگسالان باشد. 

آب درمانی در اختلال نقص توجه و بیش فعالی

چگونه ورزش به کودکان و نوجوانان با اختلال بیش فعالی کمک می کند؟

بهترین ویتامین ها و مواد معدنی برای نقص توجه و بیش فعالی

 

۲ دیدگاه. پیغام بگذارید

  • سلام ممنون از مطالب مفید و کاربردیتون

  • سلام پسر من تشخیص بیش فعالی گرفته بود و ما را به کاردرمانی ارجاع دادن و در این مرکز با کمک دکتر حسینی عزیز و مداخلاتی که ایشون گذاشتن مثل ماساژ درمانی، اتاق تاریک، سنسوری روم تغییرات خیلی خوبی داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهارده + 3 =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته