انواع مختلفی از اختلالات ارتباطی وجود دارد و گاهی اوقات علائم می توانند مشابه باشند. به همین دلیل است که درک علائم خاص اختلالی مانند آپراکسی گفتار مهم است. این مقاله توضیح می‌دهد که آپراکسی گفتار چیست، ویژگی‌های اصلی آپراکسی گفتار چیست و اگر مشکوک هستید فرزند یا عزیزتان این تشخیص را دارد، چه باید کرد.

علائم اصلی آپراکسی گفتار چیست؟

آپراکسی گفتار چیست؟

برای تولید گفتار، مغز سیگنال هایی را به ماهیچه های دهان می فرستد و آنها را راهنمایی می کند تا صداهای دقیقی را با سرعت و ریتم خاصی تولید کنند. آپراکسی یک بیماری عصبی است که این روند را مختل می کند. در آپراکسی گفتار ارتباط بین سیگنال های مغز و حرکات لب، زبان و فک فرد قطع می شود. فرد اغلب ظرفیت زبانی برای صحبت کردن دارد، اما سیگنال های مغز به ماهیچه ها به درستی ارسال نمی شود. به عبارت دیگر مغز می‌داند چه می‌خواهد بگوید، اما نمی‌تواند حرکات صوتی گفتار مورد نیاز برای گفتن را به درستی برنامه‌ریزی کند. در نتیجه افراد مبتلا به آپراکسی در هماهنگ کردن دهان خود برای تبدیل صداها به هجا، هجاها به کلمات و کلمات به عبارات مشکل دارند. اغلب برای افراد مبتلا به آپراکسی برقراری ارتباط و ایجاد صداها و جملات واضح دشوار است.

آپراکسی گفتار چیست؟

دو نوع آپراکسی گفتار چیست؟

آپراکسی گفتار دو دسته است: آپراکسی گفتار در دوران کودکی و آپراکسی گفتار اکتسابی.

۱. آپراکسی گفتار در دوران کودکی: اکثر کودکان مبتلا به آپراکسی با این بیماری متولد می شوند. برای کودکان مبتلا به آپراکسی، مشکل در برنامه ریزی حرکات گفتاری مشخصه این بیماری است. در واقع ریشه کلمه “پراکسیس” به معنای “حرکت برنامه ریزی شده” است.

۲. آپراکسی اکتسابی گفتار: این می تواند افراد را در تمام سنین تحت تاثیر قرار دهد، اگرچه بیشتر در بزرگسالان رخ می دهد. آپراکسی اکتسابی در اثر آسیب به بخش‌های مغز درگیر در صحبت کردن، اغلب به دلیل سکته مغزی ایجاد می‌شود. که شامل از دست دادن یا اختلال در توانایی های گفتاری موجود است.

بهترین دکتر آپراکسی گفتار

علائم اصلی آپراکسی گفتار

هر فرد مبتلا به آپراکسی متفاوت است و علائم می تواند به طور چشمگیری متفاوت باشد. معمولاً چندین علامت آپراکسی وجود دارد. در برخی موارد آپراکسی می تواند خفیف باشد. افراد ممکن است فقط با چند صدای گفتاری یا تلفظ کلمات چند هجایی مشکل داشته باشند. در موارد شدیدتر ممکن است فرد نتواند با صحبت کردن ارتباط موثر برقرار کند. با این حال اکثر افراد مبتلا به آپراکسی برخی از علائم یا ویژگی های گفتاری زیر را دارند:

-خطاهای متناقض در گفتار: کودک مبتلا به آپراکسی ممکن است هر بار که یک کلمه را به زبان می آورد آن را متفاوت تلفظ کند. به عنوان مثال ممکن است یک روز یک کلمه دشوار را به درستی بیان کنند، اما کمی بعد در تکرار آن مشکل پیدا کنند.

-صداهای تحریف کننده: از آنجایی که افراد مبتلا به آپراکسی ماهیچه های دهان خود را در مکان های مناسب قرار نمی دهند، صداها اغلب به اشتباه منتشر می شوند. تلفظ حروف صدادار به خصوص کلمات پیچیده تر و طولانی تر می تواند دشوار باشد.

-به دنبال صداها: افراد مبتلا به آپراکسی ممکن است به نظر برسد که با دهان خود به دنبال کلمات هستند. آنها ممکن است چندین بار سعی کنند یک کلمه را قبل از اینکه آن را درست بگویند، بیان کنند.

-لحن، استرس یا ریتم نامناسب کلمات: افراد ممکن است با ریتم و جریان گفتار مشکل داشته باشند. آنها ممکن است هجاها را در یک کلمه تقسیم کنند، هجاها را در کلمات و عبارات به طور کلی حذف کنند، یا در حین صحبت کردن به طور نامناسب مکث کنند.

انواع آپراکسی گفتار

سایر علائم هشدار دهنده آپراکسی گفتار در دوران کودکی

برخی از علائم اضافی آپراکسی گفتاری دوران کودکی که والدین باید به دنبال آن باشند عبارتند از:

-فرزند شما اولین کلمات یا صداهای خود را دیرتر از حد معمول می گوید.

-آواسازی محدود

-حرکات بیش از حد دهان

-پسرفت مداوم یا مکرر در تعداد کلمات تولید شده بنابراین کودک شما ممکن است شروع به گفتن کلمات کمتری نسبت به قبل کند.

-استفاده صحیح از کلمات یا عبارات خودکار (مانند گفتن “متشکرم” یا خواندن الفبا)، اما مشکل در گفتار داوطلبانه

-خطا در ترتیب تولید صدا در کلمات، که می تواند شامل حذف، تغییر یا افزودن به صداهای کلمات باشد.

با توجه به مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران، آپراکسی در کودکان با مشکلات دیگری که بر توانایی برقراری ارتباط تأثیر می‌گذارند، مرتبط است. در حالی که اینها به دلیل آپراکسی گفتار در دوران کودکی نیستند، در بسیاری از موارد در کنار آپراکسی مشاهده می شوند از جمله:

-تاخیر در رشد زبان مانند مشکل در درک گفتار، کاهش دایره لغات یا استفاده از دستور زبان نادرست یا ناسازگار هنگام ردیف کردن کلمات در جملات

-تأخیر در خواندن، املاء یا نوشتن

-مشکلات در مهارت های حرکتی درشت و ظریف و هماهنگی

-حساسیت بیش از حد: کودک شما ممکن است بافت های خاصی را در لباس یا غذا دوست نداشته باشد یا ممکن است دوست نداشته باشد که دندان هایش را مسواک بزند.

گفتاردرمانی برای آپراکسی

نحوه شروع گفتار درمانی برای آپراکسی

یافتن گفتاردرمانی که تجربه آپراکسی گفتار را داشته باشد بسیار مهم است. راه های مختلفی وجود دارد که می توانید یک گفتاردرمانگر متخصص آپراکسی را پیدا کنید. اولین مورد این است که از دوستان یا آشنایانی که تجربه گفتار درمانی دارند کمک بگیرید. توصیه های دهان به دهان همیشه مفید هستند. همچنین می توانید با پزشک اطفال یا پزشک خود تماس بگیرید. آنها احتمالاً فهرستی از گفتاردرمانگرانی دارند که توصیه می کنند.

برای هر گفتاردرمانی که مد نظر دارید، با مطب آنها تماس بگیرید و در مورد پیشینه آنها در درمان آپراکسی گفتار بپرسید. در حالی که آپراکسی در محدوده عمل همه گفتار درمانگران است، برخی از درمانگران تجربه بیشتری نسبت به دیگران در این زمینه دارند. بررسی آنلاین گفتاردرمانگر را نیز جستجو کنید.

استدلال جلسات گفتار درمانی را حتما در نظر بگیرید. رفت و آمد چقدر است؟ آیا زمان جلسات موجود با برنامه شما مطابقت دارد؟ بسیاری از خانواده ها گفتاردرمانی آنلاین را انتخاب راحت تری می دانند، به خصوص برای شرایطی مانند آپراکسی که نیاز به جلسات مکرر دارد. مطالعات آکادمیک نشان داده است که گفتار درمانی آنلاین به همان اندازه درمانی که به صورت حضوری ارائه می شود موثر است.

تشخیص آپراکسی گفتار

تشخیص آپراکسی گفتار

هنگامی که یک گفتار درمانگر را پیدا کردید، درمان با ارزیابی به منظور تشخیص شروع می شود. هر سوالی که دارید برای گفتاردرمانگر آماده کنید و حتما همراه داشته باشید. به خاطر داشته باشید که اختلالات گفتاری دیگری نیز وجود دارد که می تواند مشابه آپراکسی باشد که می توان به تاخیر گفتار، اختلال صدای گفتار یا آفازی اشاره کرد. گفتار درمانگر تعیین می کند که آیا آپراکسی وجود دارد یا خیر و چگونه می توان به درمان فرد مورد علاقه خود ساختار داد و به آن نزدیک شد.

منتظر شروع فرآیند گفتاردرمانی نباشید. هر چه سریعتر بتوانید درمان را شروع کنید، کودک یا عزیزتان زودتر پیشرفت می کند.

 

مقاله های مرتبط

آپراکسی چیست؟

دیس پراکسی چیست؟

کاردرمانی در آپراکسی

آپراکسی گفتار در دوران کودکی چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

2 × سه =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته