از هر پنج کودک، یک کودک با سرعتی کندتر از همسالان خود، مهارت گفتار و زبان را توسعه می‌دهد. گاهی اوقات کودکان تا ورود به مهدکودک بر این تاخیر غلبه می کنند. با این حال، تأخیر گفتار می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل اساسی باشد که نیاز به مداخله تخصصی دارد. جستجوی کمک در اسرع وقت به بهبود مهارت های فرزند شما و حمایت از توانایی او برای موفقیت کمک می کند. اگر در مورد رشد گفتار فرزندتان نگرانی یا سؤالی دارید، با مرکز تخصصی تاخیر گفتاری تماس حاصل فرمایید.

علت تاخیر گفتار در کودکان

تعریف تأخیر گفتار

تأخیر گفتار معمولاً تأخیر گفتاری و زبانی نامیده می شود زیرا این دو در کنار هم هستند. با این حال، آنها نشان دهنده مهارت های متفاوتی هستند و ممکن است کودک در یک یا هر دو دچار تاخیر باشد:

۱. گفتار: گفتار به صحبت کردن و توانایی ایجاد صداها و کلمات به درستی اشاره دارد. کودکانی که تاخیر در گفتار دارند ممکن است از کلمات استفاده کنند، اما درک گفتار آنها برای شما مشکل است. آنها همچنین ممکن است برای صحبت کردن مشکل داشته باشند زیرا در ساختن کلمات مشکل دارند.

۲. زبان: زبان شامل ارتباط و درک است. این به توانایی کودک برای انتقال اطلاعاتی اشاره دارد که دیگران آن را درک می کنند. کودکان با تاخیر زبانی ممکن است واضح صحبت کنند اما فقط از چند کلمه استفاده کنند. همچنین ممکن است برای درک دیگران مشکل داشته باشند.

تعریف تأخیر گفتار

نقاط عطف رشد گفتار و زبان

کودکان زمانی که از نقاط عطف رشد خود عقب می مانند، تاخیر در گفتار و زبان دارند. فرزند شما ممکن است در گفتار و زبان تاخیر داشته باشد اگر:

-تا ۱۲ ماهگی نمی‌تواند از ایماء و اشاره‌ برای برقراری ارتباط استفاده کرد.

-تا ۱۸ ماهگی ایماء و اشاره را به صدا سازی ترجیح دهید.

-در ۱۸ ماهگی در تقلید صداها مشکل دارد.

-تا ۱۸ ماهگی نمی تواند درخواست های شفاهی ساده را درک کند.

-گفتار را تقلید می کند اما تا دو سالگی نمی تواند کلمات یا عباراتی را تولید کند.

-تا دو سالگی نمی توانند صحبت کنند تا نیازهایشان را بیان کنند.

-تا دو سالگی نمی تواند دستورالعمل های ساده را دنبال کند.

-تا دو سال لحن صدای غیرعادی داشته باشد.

والدین و مراقبان باید بتوانند نیمی از هر آنچه فرزندشان در دو سالگی می‌گوید و حداقل ۷۵ درصد از کلماتشان را تا سومین سالگردش بفهمند. تقریباً همه باید بتوانند تا زمانی که کودک چهار ساله می شود بفهمند که چه می گوید.

مهمترین دلایل تاخیر گفتار و زبان

مهمترین دلایل تاخیر گفتار و زبان

برخی از کودکان با تاخیر گفتار و زبان دارای یک مشکل اساسی رشدی یا جسمی هستند که باعث تاخیر می شود. در برخی دیگر، ما نمی توانیم دلیل خاصی را شناسایی کنیم. چهار مورد از شایع ترین علل تاخیر گفتار و زبان عبارتند از:

۱. مشکلات دهان و حرکتی: تأخیر گفتار اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که در نواحی از مغز که عضلات مسئول گفتار را کنترل می‌کنند، مشکلی وجود داشته باشد. در نتیجه کودکان ممکن است برای تولید صداها دچار مشکل شوند زیرا نمی توانند لب، زبان و حرکت فک خود را هماهنگ کنند.

هنگامی که مغز با عضلات صورت ارتباط برقرار نمی کند، وضعیتی که آپراکسی نامیده می شود، کودکان نمی توانند عضلات مورد نیاز برای گفتار را حرکت دهند.  یکی دیگر از اختلالات دهانی-حرکتی یا دیزآرتری، زمانی رخ می دهد که عضلات کنترل کننده صورت، لب ها و زبان برای عملکرد صحیح آنقدر ضعیف باشند.

۲. اوتیسم: تأخیر گفتار اغلب بر کودکان مبتلا به اوتیسم تأثیر می گذارد. یک مطالعه نشان داد که نیمی از کودکان ۳-۴ ساله مبتلا به اوتیسم نمی توانند در سطح معمولی برای سن خود صحبت کنند. اختلال طیف اوتیسم نیز از طرق دیگری بر رشد زبان تأثیر می گذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم در برقراری ارتباط غیرکلامی مشکل دارند، بنابراین ممکن است تا ۱۲ ماهگی به بیان نیازهای خود اشاره نکنند.

اوتیسم همچنین یک مشکل رایج دیگر برای تاخیر گفتار-زبان ایجاد می کند: دیگران ممکن است آنها را درک نکنند زیرا آنها به تکرار همان کلمات، معمولاً عبارتی که در یک برنامه تلویزیونی، بازی ویدیویی یا فیلم شنیده اند (اکولالیا در اوتیسم)، ادامه می دهند.

۳. مشکلات شنوایی یا اختلال پردازش شنوایی: مشکل شنوایی به طور قابل توجهی بر توانایی کودک شما در صحبت کردن، استفاده از زبان و درک دیگران تأثیر می گذارد. برخی از کودکان مشکل شنوایی به نام اختلال پردازش شنوایی دارند که آنها را از درک آنچه می شنوند باز می دارد.

۴. ناتوانی ذهنی: کودکان دارای ناتوانی ذهنی اغلب دارای تأخیرهای رشدی گسترده ای هستند که بر گفتار و زبان و یادگیری، رشد اجتماعی، عاطفی و جسمی آنها تأثیر می گذارد. این بچه ها ممکن است در تولید یا تلفظ کلماتی که دیگران بتوانند آن را درک کنند مشکل داشته باشند. آنها همچنین ممکن است در کنار هم قرار دادن جملات یا درک زبان دچار مشکل شوند.

مهمترین چیزی که باید در مورد تاخیر گفتار و زبان به خاطر بسپارید این است که تشخیص و درمان زودهنگام تفاوت زیادی ایجاد می کند. با مداخله فشرده، می‌توانیم چالش گفتاری منحصربه‌فرد هر کودک را هدف قرار دهیم و به بهبود آنها کمک کنیم. اگر نگران گفتار یا زبان فرزندتان هستید، با مرکز دکتر احسان حسینی سیانکی تماس بگیرید یا امروز به صورت آنلاین قراری رزرو کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

5 × 4 =

× پشتیبانی 24 ساعته