دیزآرتری یک اصطلاح کلی است که برای توصیف اختلالات حرکتی گفتاری استفاده می شود. دیزآرتری می تواند هر فردی را بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت و سابقه خانوادگی درگیر کند. تمرین های گفتاردرمانی در دیزآرتری به بهبود این مشکل کمک می کند. دیزآرتری گفتار در دوران کودکی معمولاً نتیجه آسیب عصبی است که باعث ضعف در عضلات لازم برای تولید گفتار می شود. آسیب عصبی ناشی از این اختلال حرکتی گفتاری ممکن است ناشی از آسیب تروماتیک مغزی (TMI)، سکته مغزی، آنوریسم ها یا بیماری عصبی باشد.

اگر شما یا عزیزانتان به دیزآرتری مبتلا شده اید، عاقلانه است که برای تعیین علت واقعی با یک متخصص مغز و اعصاب مشورت کنید.

تمرین های گفتاردرمانی در دیزآرتری

چه چیزی باعث دیزآرتری می شود؟

آسیب عصبی که ممکن است به دیزآرتری باعث ایجاد آن شود عبارتند از:

-تومورهای مغزی

-آسیب تروماتیک مغزی

-شرایط مادرزادی (فلج مغزی، فلج فوق حاد مادرزادی، ناهنجاری کیاری)

-شرایط اختلالات دژنراتیو (ALS، بیماری هانتینگتون و بیماری پارکینسون)

-بیماری های دمیلینه کننده (مولتیپل اسکلروزیس، گیلن باره و سایر اختلالات خودایمنی)

-صرع

-شرایط التهابی (آنسفالیت و مننژیت)

-شرایط عروقی (سکته مغزی، آنوریسم یا بیماری مویامویا)

-قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین یا سموم

اینها برخی از شایع ترین علل دیزآرتری هستند. ممکن است شرایط و اختلالات کمتر شناخته شده ای نیز وجود داشته باشد که منجر به دیز آرتری شود. برای درمان این اختلال باید از گفتاردرمانی دیزآرتری بهره بگیریم.

گفتاردرمانی در دیزآرتری

برخی از بهترین برنامه های گفتاردرمانی برای درمان دیزآرتری کدامند؟

اگرچه دیزآرتری می تواند انواع مختلفی داشته باشد اما با ضعف در عضلات صورت، لب ها، زبان و گلو مشخص می شود. بنابراین درمان گفتاردرمانی دیزآرتری دوران کودکی در درجه اول بر تقویت این عضلات از طریق تمرینات روزانه متمرکز است. اینها تمرین هایی هستند که گفتار درمانگران آموزش دیده برای تحریک حرکت ماهیچه ای در کودکان مبتلا به دیزآرتری استفاده می کنند. نکته اینجاست که کودکان تمرینات خسته کننده را دوست ندارند، به خصوص زمانی که مجبورند هر روز آن را انجام دهند. بنابراین ما باید بیش از یک راه پیدا کنیم تا گفتار درمانی برای گفتار نامفهوم را سرگرم کننده، تعاملی و جذاب کنیم.

بهترین گفتاردرمانی دیزآرتری

دیزآرتری: تمرین هایی برای لب هایشان

۱.بیایید با یک چیز سرگرم کننده شروع کنیم به فرزندتان بگویید از شما تقلید کند. با حرکت اغراق آمیز لب “اوووو” بگویید. آن را با “اییییی” دنبال کنید. حالا آنها را با هم ترکیب کنید تا بگویید “اوووویی”.

می‌توانید به فرزندتان بگویید که صدای ماشین پلیس را می‌دهید و چند بار با او «اووووو» را تکرار کنید. هر بار که این تمرین را انجام می دهید، می توانید به کودک خود بگویید: “هی، ماشین پلیس چه صدایی می دهد؟”

۲. باد کردن حباب ها: حباب ساز تهیه کنید یا خودتان در خانه درست کنید. بچه ها معمولاً دوست دارند حباب ها را باد کنند و با آنها بازی کنند. شما همچنین می توانید بازی خود را با کازو، سوت و بوق تغییر دهید. ممکن است حدود ۲ دقیقه در خانه کمی بلند شود اما فرزند شما این تمرین را دوست دارد!

۳. سعی کنید با تاکید بر موسیقی پاپ بگویید “پوه”.

می‌توانید به آنها بگویید که این صدایی است که حباب هنگام بیرون آمدن از آن تولید می‌کند و هنگامی که زمان تمرین آنها فرا می رسد، می توانید از آنها بپرسید: “پس یک حباب در حال ترکیدن چه صدایی تولید می کند؟”

می توانید تمرینات ۲ و ۳ را برای سرگرمی و اثربخشی ترکیب کنید!

۴. ژست گرفتن برای سلفی با فرزندتان در حالی که ژست های جالبی می گیرید، از آن ها بخواهید که «پنیر» بگویند و تا جایی که می توانند لبخند بزنند.

شما می توانید از عکس ها برای مرجع آینده بهبود نیز استفاده کنید! این کار را حداقل ۵ بار در طول تمرین هر روز تکرار کنید.

۵. چند نی فلزی بگیرید. کودک خود را تشویق کنید که بیشتر اوقات از طریق نی بنوشد. این یک فعالیت عالی برای لب ها، گونه ها و زبان است.

توجه: این را فقط در صورتی امتحان کنید که فرزندتان به اندازه کافی کنترل حرکتی دهانی دارد تا دچار خفگی نشود. نوشیدن از طریق نی به کودک شما نیاز دارد که گونه ها و زبان خود را سفت کند، زبان را جمع کند و لب ها را جمع کند.

از گفتار درمان خود بپرسید که آیا کودک شما آماده است تا از طریق نی شروع به نوشیدن الکل کند. یک گفتاردرمانگر می تواند به کودک شما بیاموزد که از طریق نی بنوشد، اگر از قبل نمی داند چگونه این کار را انجام دهد!

۶. به فرزندتان بگویید هر دو گونه خود را پف کند و هوا را نگه دارد. تمام هوا را به یک گونه خود منتقل کنید، ۲ ثانیه نگه دارید و سپس آن را به گونه دیگر منتقل کنید. به آنها بگویید که لب بالایی خود را پف کنند و بعد، لب پایین را‌ پف کند.

شما می توانید به آنها بگویید که چگونه در حین شیرجه زدن در استخر نفس خود را حبس می کنیم. این فعالیت برای کودکان مبتلا به دیز آرتری برای کودک شما لذت بخش خواهد بود.

۷. به کودک خود بیاموزید که چگونه بوسه بزند. از آنها بخواهید لب هایشان را جمع کنند تا یک بوسه بسازند. بعد به آنها بگویید که بوسه را به سمت راست و کنار چپ حرکت دهند.

شما می توانید آنها را با دمیدن یک بوسه تشویق کنید.  و در حالی که بوسه خود را حرکت می دهند از چپ به راست حرکت کنید!

مرکز گفتاردرمانی دیزآرتری

دیزآرتری: تمریناتی برای زبان

۱.وقتی شعر را فراموش می کنیم چه می خوانیم؟ فقط با حرکت دادن نوک زبان “لالالالالالا” بگویید. به فرزندتان بگویید دنبال کند، اما او اصلاً نباید فک خود را تکان دهد.

شما می توانید این کار را هر از چند گاهی با کودک خود انجام دهید، زیرا این یک تمرین ساده برای کودکان مبتلا به دیس آرتری است که سرگرم کننده است!

۲. شما باید به کودک خود کمک کنید تا صداهای نوک زبان را تمرین کند. ممکن است به اندازه سایر تمرینات سرگرم کننده نباشد اما مفید است.

از فرزندتان بخواهید همانطور که شما می گویید “ن-ن-ن-ن””ت-ت-ت-ت””د-د-د-د-د” را دنبال کند. برای جالب نگه داشتن چیزها می توانید به محض تسلط بر صداهای مفرد به ترکیبی از این صداها بروید.

۳. به کودک خود بیاموزید که پاپ زبانی انجام دهد.  کودکان خردسال معمولاً از ایجاد صداهای جدید لذت می برند به خصوص اگر صدای آنها شبیه حیوانات، اسباب بازی ها یا وسایل نقلیه باشد.

ممکن است به آنها بگویید که صدای پاپ زبان شبیه مارمولک است! آنها باید با تقلید از یکی سرگرم شوند زیرا این تمرین باید ۲۵ بار پشت سر هم انجام شود.

۴. هدف از این تمرین این است که کودکتان را وادار کنید که با اغراق بگوید «برو». می‌توانید آن را بخشی از یک بازی با کلمات کنید، جایی که می‌گویید «بیا» و فرزندتان با «برو» پاسخ می‌دهد یا می توانید ابیات قافیه مهد کودکی را پیدا کنید که در آنها “برو” وجود دارد و از فرزندتان بخواهید هنگام خواندن قافیه کلمه را برای شما پر کند.

۵. آیا آب نباتی وجود دارد که کودک شما دوست دارد یا شاید طعم آب نبات چوبی داشته باشد؟ آب نبات را روی لب ها بمالید و از آنها بخواهید آن را لیس بزنند.

می توانید از فراستینگ، شکلات یا کره بادام زمینی برای ایجاد تنوع در این تمرین استفاده کنید. فقط اطمینان حاصل کنید که کودک شما هر بار تمام غذا را لیس می‌زند تا زبانش را تا حد امکان باز کند.

۶. این تمرین کمی مشکل است و ممکن است به کمک گفتاردرمانی برای دیزآرتری نیاز داشته باشید. کودک شما باید زبان را روی سقف دهان خود قرار دهد. سپس باید آن را با مکش حدود ۱۰ ثانیه نگه دارند.

هنگامی که آنها به این امر مسلط شدند، باید فک خود را به سمت پایین و بالا حرکت دهند در حالی که زبان هنوز در حال مکش است.

بهترین گفتاردرمان دیزآرتری

دیزآرتری: ورزش برای گونه ها

۱.از آنها بخواهید لب هایشان را روی هم بگذارند و گونه هایشان را بمکند. آیا این صورت ماهی درست می کند؟

وقتی زمان تکرار تمرین فرا رسید، می‌توانید از فرزندتان بخواهید که صورت ماهی را برای شما درست کند و شما می توانید برای مدل سازی و برای سرگرمی خالص با آنها چهره مشابهی بسازید.

۲. برای تقویت ماهیچه های گونه و همچنین عضلات لب می توانید از نوشیدن از طریق تکنیک نی استفاده کنید.

درمان دیزآرتری

دیزآرتری: ورزش‌هایی برای فک‌ها

۱.از کودک خود بخواهید که حرکات فک شما را دنبال کند. فک خود را کاملا باز کنید تا کاملاً کشیده شود اما درد نداشته باشد. قبل از استراحت، آن را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید.

این کار را هر روز ۵ بار تکرار کنید.

۲. فک خود را به سمت راست حرکت دهید تا زمانی که کشیده شود اما دردناک نباشد به فرزندتان بگویید همین کار را بکند. آن را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید و سپس استراحت کنید.

با کشیدن آن به سمت چپ تکرار کنید. آن را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید و استراحت کنید.

این مجموعه را ۵ بار تکرار کنید.

۳. یک حرکت دایره ای با فک خود به آرامی انجام دهید. آن را به طور کامل در هر جهت بکشید. هنگامی که یک دایره را کامل می کنید، می توانید فک خود را شل کنید.

این حرکت را ۵ بار در روز تکرار کنید.

گاهی اوقات کافی نیست به کودک بگویید «زبانت را به سقف دهانت بگذار». آنها به نشانه های لمسی نیاز دارند.  برای این تمرین، متخصصین گفتاردرمانی دیزآرتری از چوب آبسلانگ استفاده می کنند. اینها ابزارهای ایمن و ساده برای راهنمایی کودک شما در طول این تمرینات گفتار درمانی دیس آرتری هستند. استفاده از نشانه های لمسی می تواند به کودک شما بگوید دقیقاً کجا باید زبان خود را بگذارد، کجا باید فشار وارد کند و چگونه باید گونه های خود را حرکت دهد.

همچنین می توانید این تمرینات را برای دیز آرتری در خانه با کودک خود در مقابل آینه انجام دهید. این به آنها کمک می کند تا تفاوت و شباهت بین اجراهای شما را ببینند.

اهداف گفتاردرمانی برای دیزآرتری

اهداف گفتاردرمانی برای دیزآرتری

مرکز گفتاردرمانی دیزآرتری از طیف وسیعی از تمرینات برای درمان دیزآرتری استفاده می کنند. تمرینات زبان، لب، گونه و فک معمولا در درمان دیزآرتری برای تقویت قدرت عضلات ضعیف استفاده می شود.

هدف اصلی کلینیک گفتاردرمانی دیس آرتری این است که گفتار فرد را قابل درک تر کند. این تمرینات ممکن است به شما کمک کند:

-تلفظ فرد را بهبود می بخشد.

-فشار و سرعت گفتار آنها را کاهش می دهد.

-تنفس آنها را کنترل می کند تا هنگام صحبت کردن دچار تنگی نفس نشوند.

-هنگام صحبت کردن، بلندی صدای آنها را تعدیل می کند.

-افزایش قدرت و دامنه حرکتی عضلات درگیر در تولید گفتار

تمرین گفتاردرمانی برای دیزآرتری

چه کاری می توانی انجام بدهی؟

فرد مبتلا به دیزآرتری ممکن است برای بیان خود با کلمات مشکل داشته باشد. در حین انجام این تمرین ها، می توانید روش های ارتباط تقویتی جایگزین را نیز معرفی کنید. همچنین می توانید از زبان اشاره یا حرکات برای برقراری ارتباط با یکدیگر استفاده کنید.

هنگام صحبت کردن، مطمئن شوید که تماس چشمی دارید، آهسته صحبت کنید و فقط سوالات بله یا خیر بپرسید.  وقتی در درک آنها مشکل دارید به آنها اطلاع دهید، اما این کار را مؤدبانه انجام دهید. سعی کنید به جای آنها صحبت نکنید مگر اینکه ضروری باشد.

تحقیقات نشان می دهد که پیشرفت پس از شروع تمرینات منظم ممکن است کند باشد. بنابراین مهم است که پس از شروع این تمرینات تسلیم نشوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

هشت + 8 =

× پشتیبانی 24 ساعته