اکثر کودکانی که ناشنوا یا کم شنوا هستند کمی شنوایی دارند، که “شنوایی باقیمانده” نامیده می شود. برخی از متخصصان برای یک کودک با شنوایی باقیمانده ممکن است استفاده از آموزش شنیداری را توصیه کنند. تربیت شنوایی برای کودکان ‌کم شنوا اغلب در ترکیب با فناوری های کمکی مانند سمعک، کاشت حلزون و سایر وسایل کمکی شنیداری استفاده می شود. گوش دادن ممکن است برای فردی با شنوایی کامل آسان به نظر برسد. اما برای یک کودک کم شنوا، گوش دادن بدون آموزش مناسب اغلب سخت است. مانند تمام مهارت های دیگر، مهارت گوش دادن نیز باید آموخته شود که اغلب توسط یک دکتر متخصص گفتاردرمانی انجام می شود.

تربیت شنوایی برای کودکان کم شنوا

آیا تربیت شنوایی برای مدیریت کم شنوایی مفید است؟

مهارت شنیدن یکی از توانایی های ضروری برای هر فرد است. با کمک شنوایی، ما با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می کنیم، صداهای خارجی را درک می کنیم و با یکدیگر تعامل برقرار می کنیم. اختلال شنوایی منجر به کاهش کیفیت زندگی، حواس پرتی، ضعیف شدن فعالیت مغز و ایجاد مشکلات روانی می شود. دستگاه‌های فنی پزشکی (سمعک، کاشت حلزون) شنوایی را بازیابی می‌کنند. در برخی موارد شخص برای شروع دوباره شنیدن خوب نیاز به تلاش های بیشتری دارد، زیرا مغز پردازش سیگنال های صوتی را به طور کامل متوقف کرده است. آموزش شنوایی به غلبه بر چنین مشکلاتی و بازگشت فرد به زندگی شاد کمک می کند.

بهترین مرکز تربیت شنیداری در تهران

هدف از تربیت شنوایی برای کودکان کم شنوا چیست؟

قبل از پاسخ به این سوال، باید بدانید که با کم شنوایی چه اتفاقی برای بدن انسان یعنی مغز می افتد. مغز یک اندام شگفت انگیز است. این «من»، شخصیت فرد است. سیگنال های دنیای بیرون را تجزیه و تحلیل و تبدیل به صدا می کند.

مغز همیشه با محیط در حال تغییر، سازگار می شود و نواحی خاصی را توسعه داده یا از کار می اندازد. این ویژگی منحصر به فرد برای بقاء ضروری است. متأسفانه این مسئله یک جنبه منفی نیز دارد. از این گذشته مغز قادر به تجزیه و تحلیل سیگنال های گذشته از محیط خارج نیست، به سادگی بخش هایی از مغز که مسئول این امر هستند را خاموش می کند که با کم شنوایی نیز اتفاق می افتد. با پیشرفت تدریجی مشکل، مغز نواحی مسئول ایجاد صداها را خاموش می کند. این به چه چیزی منجر می شود؟

هنگامی که فردی شروع به استفاده از سمعک یا کاشت حلزون می کند، ممکن است به شنیدن بصورت ضعیف ادامه دهد. مشکل شنیدن صداها برطرف شده است اما مغز قبلاً فراموش کرده است که چگونه سیگنال های گوش را به درستی پردازش کند. چگونه چنین وضعیتی را برطرف کنیم؟ درست است باید دوباره به مغز آموزش داد تا اطلاعات دریافتی خود را به درستی پردازش کند. آموزش و تربیت شنیداری دقیقاً در همین راستا است.

تربیت شنوایی برای کودکان کم شنوا (یا توانبخشی شنیداری، تمرینات شنوایی) فعالیت هایی هستند که هدف آنها آموزش شنیدن مغز است. هدف آن کسب توانایی شنوایی است. از طریق تحریک مداوم، آموزش به بیمار اجازه می دهد تا صداها را تشخیص، تمییز و مطابقت دهد.

اگر در تشخیص صداها یا شنیدن صداهای خاص مشکل دارید، ممکن است زمان شروع تمرین و ورزش گوش فرا رسیده باشد. فقط چند دقیقه تمرین در روز می تواند به شما در مبارزه طولانی مدت با کاهش شنوایی کمک کند و در سال های آینده از خود تشکر خواهید کرد.

امروزه روش های مختلفی برای تربیت شنیداری وجود دارد، حتی روش هایی که به شما این امکان را می دهد تا آموزش شنوایی را در خانه انجام دهید. برنامه های بازی ویژه برای کودکان به آموزش بچه ها کمک می کند و آنها را نه تنها در یک فرآیند مفید بلکه در یک فرآیند هیجان انگیز مشارکت می دهد.  دکتر ژانتا شاپیرو مؤثرترین و محبوب‌ترین تمرین‌های شنوایی آنلاین را که هم بزرگسالان و هم کودکان از آن استقبال می‌کنند، برجسته کرده است:

AB Listening Adventures

VocAB Scenes

Forbrain

AB CLIX

LACE Auditory Training

Lumosity

این برنامه ها به شما کمک می کنند تا زمان خوبی داشته باشید و مغز خود را تمرین دهید.

تاثیر تربیت شنوایی در کودکان کم شنوا

آیا تربیت شنوایی برای کودک کم شنوا واقعا جواب می دهد؟

بسیاری از افراد مبتلا به کم شنوایی نتایج فوری از آموزش شنوایی دریافت نمی کنند یا نتایج آن انتظارات آنها را برآورده نمی کند. البته این افراد یک سوال دارند: «آیا تربیت شنوایی جواب می دهد؟ آیا این افسانه نیست؟» نتایج تمرین شنوایی برای بزرگسالان به عوامل مختلفی بستگی دارد:

-ویژگی های شنوایی فردی

-مشارکت بیمار در فرآیند یادگیری

-نوع سمعک یا کاشت حلزون و غیره

با این حال راه حل های تمرین شنوایی قطعا توانایی شنیدن صداهای محیط و گفتار را بهبود می بخشد. تحقیقات علمی جدید برای پشتیبانی از اطلاعات در حال انجام است.

اثربخشی عملکردهای حسی حرکتی مختلف (به عنوان مثال شنوایی و بینایی) بسیار انعطاف پذیر است و می تواند متفاوت باشد. یک راه موثر برای بهبود ویژگی شرکت در فعالیت هایی است که با هدف آموزش انواع ادراک انجام می شود. تحقیقات نشان داده است که آموزش شنوایی، تشخیص گفتار را در محیط‌های پر سر و صدا تا ۲۵ درصد در میان افرادی که کم شنوایی کامل یا جزئی دارند، بهبود می‌بخشد.

یک مطالعه آکادمیک دیگر مزایای برنامه آموزش شنوایی را ارزیابی کرد. در پایان مطالعه دانشمندان نتایج مثبتی دریافت کردند. بنابراین همه شرکت کنندگان در این آزمایش، بهبود توانایی خود را در تشخیص گفتار گزارش کردند.

دانشمندان از بیمارستان های دانشگاه ناتینگهام به نتایج شگفت انگیزی رسیدند. تحقیقات آنها نشان داد که تربیت شنوایی برای بزرگسالان نه تنها عملکرد سمعک یا کاشت حلزون را بهبود می بخشد، بلکه عملکرد حافظه و توجه را نیز بهبود می بخشد.

لازم به ذکر است که تربیت شنوایی برای کودکان کم شنوا در مقایسه با سایر روش های ترمیم شنوایی یک گرایش جوان در شنوایی شناسی است. بنابراین تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است. اما همه آنها فقط یک چیز را به ما می گویند، تربیت شنوایی واقعا شنوایی را بهبود می بخشد. بنابراین چنین برنامه های بازیابی برای افراد مبتلا به کم شنوایی با هر درجه ای غیر قابل جایگزین است.

چه کسی کاندید تربیت شنوایی است؟

چه کسی کاندید تربیت شنوایی است؟

تمرین شنوایی برای کم شنوایی خفیف، توانایی از دست رفته مغز برای درک صدا را بازیابی می کند. از این رو، کاندیدهای اصلی تمرینات شنوایی بزرگسالان و کودکان دارای سمعک یا کاشت حلزون و کسانی هستند که از مشکلات شنوایی مانند اختلال پردازش شنوایی رنج می برند.

تربیت شنوایی برای کودکان کم شنوا راه حل مناسبی برای دستیابی به بهترین نتایج درمانی است زیرا دستگاه ها شنوایی را فوراً به عملکرد اصلی خود باز نمی گردانند. این امر به ویژه برای کاشت حلزون صادق است. فقط استفاده از ایمپلنت یا سمعک کافی نیست. دستگاه باید طوری تنظیم شود که بیمار بتواند راحت بشنود. در این مورد بیمار به زمان نیاز دارد تا یاد بگیرد چگونه صداهای وارد شده به گوش را به درستی تفسیر کند. که نیاز به آموزش شنوایی دارد.

آموزش شنوایی برای افراد مبتلا به اختلال پردازش شنوایی بسیار مهم است. اندام های شنوایی آنها به طور طبیعی کار می کند اما مغز آنها برای پردازش اطلاعات مشکل دارد. تمرینات شنوایی به شما کمک می کند صداها را شناسایی کنید، آنها را تشخیص دهید و مهارت های شنیداری را توسعه دهید.

برخی شنوایی شناسان پیشنهاد می کنند که توانبخشی شنوایی ممکن است برای بیماران مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم نیز مفید باشد. در حالی که این درمان به طور رسمی توسط آکادمی اطفال آمریکا تایید نشده است، ممکن است یک گزینه باشد. تربیت شنوایی می تواند به بیمارانی که به محرک های شنوایی حساس هستند کمک کند تا با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار کنند. علاوه بر این توانبخشی شنوایی مهارت های ارتباطی را بهبود می بخشد و به بیماران کمک می کند در محیط های پر سر و صدا احساس راحتی بیشتری داشته باشند.

کاهش شنوایی یک مشکل جدی است که سالانه هزاران آمریکایی با آن مواجه هستند. با این حال اگر با مشکل مواجه شدید، ناامید نشوید. امروزه بسیاری از راه حل های موثر توانایی های از دست رفته را بازیابی می کنند. نکته اصلی این است که به موقع برای کمک به متخصصان مرکز تخصصی گفتاردرمانی کودکان کم شنوا بعنوان بهترین مرکز تربیت شنوایی با دو شعبه در تهران مراجعه کنید و خیلی زود صدای عزیزان را دوباره خواهید شنید.

 

مقاله های مرتبط

درمان اختلال پردازش شنوایی

گفتاردرمانی برای کودکان کم شنوا

علت دیر حرف زدن کودکان چیست؟

حس شنوایی و پردازش حس شنوایی

پنج راه برای کمک به کودکان کم شنوا

مواردیکه در مورد حساسیت شنوایی باید بدانیم.

اختلالات پردازش شنیداری مرکزی و صوت درمانی

نقش گفتار درمانی در بیماران مبتلا به آسیب شنوایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

نوزده − 4 =

× پشتیبانی 24 ساعته