در کنار داروهایی که به درمان بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) کمک می‌کنند، درمان توانبخشی بخش مهمی از مدیریت مؤثر بیماری ام اس، به ویژه پس از عود است. بسته به علائم بیماری، ممکن است فقط گهگاه نیاز به توانبخشی داشته باشید یا ممکن است به طور مرتب به این درمان ها نیاز داشته باشید تا به شما کمک کند تا حد ممکن سالم بمانید. از کاردرمانی گرفته تا گفتاردرمانی یا شناخت درمانی و فیزیوتراپی، تعدادی گزینه توانبخشی موثر و مفید وجود دارد که می تواند تاثیر ناتوانی های مرتبط با ام اس را به حداقل برساند و به شما کمک کند در هر جنبه از زندگی خود بهترین عملکرد را داشته باشید. در این مطلب به بررسی انواع راهکارهای درمان توانبخشی در ام اس خواهیم پرداخت.

درمان توانبخشی در ام اس

کاردرمانی در ام اس

کاردرمانی می تواند به درمان تعدادی از علائم و نیازهای مرتبط با ام اس کمک کند.

-مشکلات حرکتی و عضلانی: مشکلات راه رفتن در ام اس بسیار رایج است و ممکن است یکی از اولین علائمی باشد که تجربه می کنید. کاردرمانی می تواند به شما در بهبود تحرک و استقلال کمک کند. یک کاردرمان می‌تواند به شما ورزش‌هایی را برای کاهش درد، اسپاستیسیته و ضعف عضلانی آموزش دهد و همچنین به شما کمک کند تعادل، هماهنگی، قدرت و انعطاف‌پذیری خود را بهبود ببخشید. این ممکن است نیاز شما به یک دستگاه حرکتی را به تعویق بیندازد و به جلوگیری از سقوط کمک کند، چیزی که می تواند شما را در مراقبت از ام اس پنج قدم به عقب بازگرداند.

-بیمار ام اس تجربیات خود را در مواجهه با چالش های تحرک به اشتراک می گذارند: اگر به یک دستگاه متحرک نیاز دارید (یا مطمئن نیستید که از دستگاه مناسب استفاده می‌کنید)، متخصص کاردرمانی می‌تواند به شما کمک کند بهترین را پیدا کنید. نمونه‌هایی از دستگاه‌های حرکتی شامل عصای تک نقطه‌ای یا چهارگانه، اسکوترهای موتوری، رول واکر و صندلی‌های چرخدار دستی یا برقی هستند.

-خستگی: همچنین ممکن است تعجب کنید که بدانید، علاوه بر مشکلات عضلانی و حرکتی، تمرینات کاردرمانی می تواند خستگی مرتبط با ام اس را بهبود بخشد. درمان خستگی بسیار مهم است زیرا بین ۷۵ تا ۹۵ درصد بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد و ۵۰ تا ۶۰ درصد گزارش می دهند که یکی از دشوارترین علائم ام اس برای مقابله با بیماری است.

-پوسچر و وضعیت: یک کاردرمان می تواند به شما یاد دهد که چگونه پوسچر بدنی و وضعیت بدن خود را خوب حفظ کنید، که ممکن است برخی از دردهای مرتبط با بیماری ام اس را کاهش دهد. اگر روی ویلچر هستید یا تحرک محدودی دارید، موقعیت مناسب می‌تواند از زخم‌های فشاری نیز جلوگیری کند.

کاردرمانی در بیماری ام اس

نقش کاردرمانی در زندگی بیمار ام اس

کاردرمانی به شما کمک می کند تا عملکرد روزانه خود را در خانه و یا در محل کار به حداکثر برسانید.

-مدیریت انرژی: یک کاردرمانگر می تواند با شما در مورد راه هایی برای حفظ انرژی همکاری کند. به عنوان مثال اگر خستگی توانایی شما را برای خرید مواد غذایی محدود می کند، کاردرمانگر شما ممکن است استفاده از واکر را هنگام انجام کارها پیشنهاد دهد.

-مهارت ها و ابزار هایی برای فعالیت های روزانه: کاردرمانگران ممکن است تغییراتی را در خانه شما برای جلوگیری از سقوط و سهولت در انجام فعالیت های روزمره زندگی شما توصیه کنند مانند:

۱. برطرف کردن مشکل سر خوردن فرش برای جلوگیری از سقوط

۲. نصب نرده در حمام برای به حداکثر رساندن ایمنی و دسترسی

۳. تنظیم نور برای رفع مشکلات بینایی

۴. به شما و یا عزیزان آموزش می دهد که چگونه ایمنی دستگاه های حرکتی را ارزیابی و حفظ کنید.

۵. ارائه نکاتی در مورد استخدام و کار با یک مراقب

۶. آموزش نحوه لباس پوشیدن، حمام کردن و تهیه وعده های غذایی بر اساس ناتوانی های مرتبط با ام اس

۷. به شما تمریناتی می دهد که دست ها و بازوهای شما را تقویت می کند و هماهنگی شما را بهبود می بخشد.

۸. تعیین اینکه چه سازگاری هایی ممکن است برای ادامه رانندگی نیاز داشته باشید.

۹. ارزیابی اینکه برای استفاده از رایانه و سایر تجهیزات الکترونیکی به چه نوع دستگاه یا سازگاری نیاز دارید.

۱۰. برخی از کاردرمانگران نیز بر توانبخشی شناختی و توانبخشی حرفه ای تمرکز می کنند.

گفتاردرمانی در بیماری ام اس

گفتاردرمانی در ام اس

با پیشرفت ام اس، خطر ابتلا به مشکلات مربوط به بلع، صحبت کردن و تنفس عمیق بیشتر می شود. اغلب این مشکلات همزمان هستند زیرا از عضلات مشابه برای کنترل همه این عملکردها استفاده می شود. متخصص گفتاردرمانی می تواند به شما کمک کند تا با استراتژی های خاصی با این مشکلات مقابله کنید.

-بهبود تنفس: برای بهبود قابلیت های تنفس، آسیب شناسان گفتار و زبان ممکن است با متخصصان ریه (متخصصان ریه) کار کنند. راهبردهایی که ممکن است آسیب شناس گفتار و زبان استفاده کند عبارتند از:

۱. تکنیک های پاکسازی مخاط از گلو

۲. ورزش هایی که به شما کمک می کند راحت تر نفس بکشید.

۳. درمان های پزشکی مانند نبولایزر یا اکسیژن

-آسپیراسیون را به حداقل برسانید: هنگامی که فرد مبتلا به بیماری ام اس در بلع غذا و مایعات دچار مشکل می شود، این باعث نگرانی های عمده ای از جمله کم آبی بدن، تغذیه نامناسب، خفگی و آسپیراسیون می شود (هنگامی که غذا یا نوشیدنی را در ریه های خود وارد می کنید). متخصص گفتاردرمانی ممکن است تکنیک های غذایی را توصیه کند که مصرف مواد مغذی شما را به حداکثر می رساند در حالی که خطر آسپیراسیون شما را به حداقل می رساند. این رویکردها اغلب عبارتند از:

۱. قبل از غذا خوردن استراحت کنید.

۲. نشستن در وضعیت عمودی

۳. چانه خود را موازی با میز نگه دارید.

۴. در هر قاشق حجم کمتری از غذا را وارد دهان کنید.

-کاهش مشکلات گفتاری: مشکلات گفتاری در بیماری ام اس رایج است و در برخی مواقع تا ۴۰ درصد از بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. این مشکلات ممکن است شامل مشکلات در بیان (سخنرانی نامفهوم)، کندی گفتار، گفتار ملایم یا اختلال در کیفیت صدا مانند گرفتگی صدا، تنفس یا صدای تودماغی(صدایی که از طریق بینی صحبت می کند) باشد. یک آسیب شناس گفتار و زبان می تواند با آموزش تمرینات تقویت کننده دهان به کاهش این مشکلات گفتاری کمک کند. او همچنین ممکن است دستگاه های ارتباطی مانند تقویت کننده های صوتی را توصیه کند تا بهتر شنیده شوید. برخی از گفتاردرمانگران نیز ارزیابی های شناختی و توانبخشی شناختی را انجام می دهند.

توانبخشی شناختی در ام اس

توانبخشی شناختی در ام اس

مشکلات شناختی حدود ۳۴ تا ۶۵ درصد از بیماران ام اس را تحت تاثیر قرار می دهد. آنها معمولاً به تدریج ظاهر می شوند و می توانند در هر زمانی در طول دوره بیماری رخ دهند. برای برخی افراد، آنها حتی اولین علامت ام اس هستند. ممکن است شامل موارد زیر باشد:

۱. فکر کردن

۲. حافظه

۳. توجه

۴. سرعت پردازش اطلاعات

۵. سازماندهی

۶. استدلال و حل مسئله

۷. توانایی های بصری-فضایی

۸. روانی کلامی

در حالی که هیچ دارویی برای چنین مشکلاتی در بیماری ام اس وجود ندارد، توانبخشی شناختی ممکن است کمک کند. این کار توسط یک متخصص عصب‌روان‌شناس، کاردرمانگر یا آسیب‌شناس گفتار و زبان انجام می‌شود و به شما کمک می‌کند تا یاد بگیرید که نگرانی‌های شناختی خود را جبران کنید و عملکرد کلی خود را بهبود بخشید.

استراتژی های توانبخشی شناختی در ام اس

بر اساس ارزیابی، درمانگر شناختی شما ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر را در میان سایر موارد توصیه کند. استراتژی هایی که ممکن است در طول زمان استفاده کنید نیز ممکن است تغییر کنند.

-برنامه هایی که نیاز به فعالیت مغزی بیشتری دارند را برای بخشی از روز که بیشتر هوشیار هستید، قرار دهید.

-استفاده از وسایل الکترونیکی یا صرفاً یک قلم و کاغذ برای به خاطر سپردن چیزها

-تمرکز بر یک کار در یک زمان و یادگیری نحوه جلوگیری از حواس پرتی های احتمالی

-درگیر شدن در فعالیت های محرک مغز مانند خواندن یا بازی های ورق

-درگیر شدن در فعالیت‌های لذت‌بخش که می‌تواند انعطاف‌پذیری مغز شما را در برابر آسیب‌های مرتبط با ام‌اس بهبود بخشد.

-درگیر شدن در ورزش بدنی که در مطالعات نشان داده شده است که به بهبود عملکرد شناختی کمک می کند.

مدیریت استرس و روان درمانی نیز ممکن است بخشی از توانبخشی شناختی باشد به ویژه با توجه به این واقعیت که افسردگی در ام اس بسیار شایع است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ روی درمان‌های توانبخشی در ام‌اس ​​نشان داد که درمان شناختی-رفتاری (CBT)، نوعی روان‌درمانی برای درمان افسردگی و کمک به بیماران برای پذیرش و مقابله با ام‌اس مفید است. اگر علائم افسردگی دارید، حتما با پزشک خود در مورد دریافت درمان صحبت کنید.

توانبخشی حرفه ای در ام اس

متخصصان توانبخشی حرفه‌ای می‌توانند به شما آموزش دهند که از وسایل کمکی استفاده کنید یا امکاناتی را ایجاد کنید که محل کار فعلی شما را با نیازهای شما سازگار کند یا به شما کمک کند شغل جدیدی پیدا کنید. آنها همچنین آمادگی شغلی را ارزیابی می کنند و مربیگری شغلی و آموزش تحرک را انجام می دهند. برخی از کاردرمانگران توانبخشی حرفه ای را نیز انجام می دهند زیرا تداخل زیادی بین این دو رشته وجود دارد.

برنامه های توانبخشی چند رشته ای

برنامه های توانبخشی چند رشته ای شامل تیمی از متخصصان مراقبت های بهداشتی از دو یا چند تخصص مانند پزشک، فیزیوتراپ، کاردرمان، گفتار درمان، توانبخشی شناختی، نورولوژیست، پرستار و غیره می باشد. بررسی کاکرین در سال ۲۰۱۹ نشان داد که یک برنامه جامع توانبخشی چند رشته ای عملکرد و ناتوانی را بهبود می بخشد و منجر به بهبود طولانی مدت کیفیت زندگی و فعالیت می شود. این یافته‌ها نشان می‌دهد که استفاده از تمام درمان‌های توانبخشی مورد نیاز، راه خوبی برای به حداکثر رساندن مزایای بالقوه است.

بهترین مرکز توانبخشی ام اس در تهران

بهترین مرکز توانبخشی ام اس در تهران

درمان های توانبخشی نقش مهمی در سلامت بیمار ام اس شما ایفا می کنند، اما آنها راه حل سریعی نیستند، دیدن نتایج به زمان و صبر نیاز دارد. ممکن است در این مسیر موانع و ناامیدی هایی را تجربه کنید اما مزایای کلی برای سلامتی طولانی مدت شما ارزش آن را دارد. با متخصصین مرکز تخصصی درمان ام اس در مورد اینکه کدام درمان های توانبخشی برای نیازهای فردی شما مناسب است و چه زمانی ممکن است به آنها نیاز داشته باشید، صحبت کنید.

 

مقاله های مرتبط

کاردرمانی در بیماری ام اس

گفتاردرمانی در بیماری ام اس

مولتیپل اسکلروزیس چیست؟

بهترین درمان برای بیماری ام اس

بهترین دکتر متخصص ام اس تهران

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

دو × 5 =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته