اختلالات گفتار و زبان می تواند بر درک کودک دو ساله و نحوه بیان او تأثیر بگذارد. شرایط خاصی می تواند بر تکامل آنها در این مناطق تأثیر بگذارد. کودکان دو ساله موجودات کوچک پرمشغله ای هستند. آنها با کنجکاوی شگفت انگیز راه می روند، صحبت می کنند و دنیای اطراف خود را کشف می کنند. اگر نگران این هستید که کودک دو ساله شما به اندازه همسالان خود صحبت نمی کند یا اینکه او هنوز بجای گفتن کلمات واقعی، آواسازی می کند، این نگرانی درستی است. درک اینکه چه چیزی از نظر رشد در این سن مناسب است می تواند به شما کمک کند که بدانید آیا کودک شما در مسیر درستی قرار دارد یا خیر. در این مطلب بیشتر در مورد نقاط عطف رشد کودک، مواردی که باید مراقب آنها باشید و اینکه چگونه می توانید برای مشکلات احتمالی کمک بگیرید، صحبت می کنیم.

کودک دو ساله من حرف نمیزنه!

نقاط عطف زبان و گفتار در دو سالگی

در سن ۲ سالگی، نقاط عطف برای گفتار و زبان شامل داشتن دایره لغات ۵۰ کلمه یا بیشتر است، حتی اگر آنها به طور کامل تلفظ یا توسط غریبه ها درک نشده باشند. کودک ۲ ساله شما همچنین ممکن است غذاهای مورد علاقه خود را با نام صحیح صدا بزند و در صورت درخواست صداهای حیوانات مختلف مانند میومیو، هاپ هاپ، بع بع و ماما را در بیاورد. عبارات دو کلمه‌ای نیز مثلاً غذا می‌خواهم و همچنین استفاده از ضمایری مانند «من» در دومین تولد فرزندتان ظاهر می شوند. بین ۲ تا ۳ سالگی، فرزند شما ممکن است بین ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه بداند. این یک جهش بزرگ در واژگان است. آنها ممکن است شروع به درک و صحبت در مورد مفاهیم فضایی مانند “روشن” یا “در” کنند. آنها همچنین درک بهتری از ضمایر نشان می دهند و کلماتی را برای توصیف افراد، مکان ها و چیزها از جمله “شاد” یا “غمگین” و “بزرگ” یا “کوچک” می دانند.

سایر نقاط عطف کودک ۲ ساله عبارتند از:

-استفاده از جملات دو تا سه کلمه ای به عنوان مثال “من بیشتر می خواهم” یا “من می بینم که”

-واضح تر صحبت می کند تا مراقبان بتوانند درک کنند.

-پاسخ دادن به سوالات ساده

-استفاده از ضمایر بیشتر مانند «من»، «تو» یا «من»

-افزودن عطف مناسب به سؤالات مثلاً «نوبت من؟» یا صرف درست فعل

-شروع به استفاده از کلمات جمع با اضافه کردن “ها” به کلمات روزمره، مانند “اسباب بازی ها” یا “کفش ها”

-شروع به استفاده از زمان گذشته برای افعال مانند “راه افتاد” یا “پرید”

توجه به این نکته مهم است که کودکان در این سن هنوز ممکن است انتهای کلمات را ترک کنند. آنها همچنین ممکن است طوری صحبت نکنند که کاملاً توسط غریبه ها قابل درک باشد. وقتی آنها ۲ ساله هستند، شما یا سایر مراقبان ممکن است فقط ۵۰ درصد از کلماتی را که فرزندتان می‌گوید بفهمید. همانطور که فرزند شما به سن ۳ سالگی نزدیک می شود، صحبت های او ممکن است توسط افراد خانواده یا دیگرانی که به طور منظم از او مراقبت می کنند، به خوبی درک شود.

نقاط عطف زبان و گفتار در دو سالگی

تأخیر گفتار غیر اوتیستیک در مقابل تأخیر گفتار اوتیستیک

شاید شنیده باشید که تاخیر در گفتار با اوتیسم مرتبط است. این درست است اما تاخیرها نیز می توانند به خودی خود وجود داشته باشند. به طور کلی کودکان با تأخیر گفتار غیر اوتیستیک تمایل دارند به نقاط عطف خود در سایر زمینه های رشد برسند. به عنوان مثال ممکن است فرزندتان در صحبت کردن مشکل داشته باشد اما وقتی نامش خوانده می‌شود، پاسخ می‌دهد یا می‌تواند از راه‌های دیگری برای برقراری ارتباط مانند تکان دادن سرش با بله یا خیر، استفاده از زبان اشاره یا صدا استفاده کند. ممکن است فرزندتان دایره لغات زیادی نداشته باشد اما می‌تواند دستورالعمل‌های مناسب سن را دنبال کند یا از مهارت‌های اجتماعی مناسب سن استفاده کند.

کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) ممکن است تاخیر در گفتار داشته باشند و همچنین در برقراری ارتباط به طور کلی مشکل داشته باشند. برای مثال ممکن است متوجه شوید که فرزندتان به نام خود پاسخ نمی‌دهد یا دستورالعمل‌ها را دنبال نمی‌کند. کودک ممکن است به سمت اشیا اشاره نکند یا از حرکات دیگری استفاده نکند. سایر ویژگی های اوتیسم عبارتند از:

-مشکلات ارتباطی که شامل تکرار کلمات یا عبارات خاص و از دست دادن کلمات یا عباراتی است که زمانی در دایره لغات آنها بوده است. همچنین ممکن است متوجه شوید که وقتی فرزندتان صحبت می‌کند، این کار را با لحن روباتیک، آواز خواندن یا دیگر لحن صدای غیرعادی انجام می‌دهد.

-چالش های اجتماعی در کودکان مبتلا به اوتیسم که شامل مواردی مانند تماس چشمی محدود و مشکل در خواندن نشانه‌ها مانند حالات چهره یا زبان بدن از جمله چالش‌های دیگر است.

-رفتارهای تکراری شامل تکان دادن دست از دیگر علائم اوتیسم است. کوچولوی شما ممکن است به شدت روی علایق خاصی متمرکز باشد، با اسباب‌بازی‌هایش فقط به شیوه‌ای خاص بازی کند (مثلاً عروسک‌ها را ردیف کند یا مداد رنگی بچرخاند)، یا حتی به نظر برسد که فقط به یک قسمت از یک اسباب‌بازی خاص علاقه دارد مانند دکمه‌های روی یک اسباب‌بازی یا لباس عروسک.

در مقابل تشخیص کودک خود مقاومت نکنید و هر گونه نگرانی را با پزشک اطفال در میان بگذارید. برخی از رفتارهای فوق ممکن است بخشی از شخصیت یا رشد کودک خردسال شما باشد. کارشناسان می گویند که تشخیص اوتیسم توسط پزشک در سن ۲ سالگی انجام می شود، اما توجه داشته باشید که اغلب برای اکثر کودکان تشخیص نهایی بیشتر طول می کشد.

تأخیر گفتار غیر اوتیستیک در مقابل تأخیر گفتار اوتیستیک

علل تاخیر گفتار یا زبان در کودک ۲ ساله

خارج از اختلال طیف اوتیسم، دلایل مختلفی وجود دارد که کودک ممکن است تاخیر گفتار یا زبان را تجربه کند. علل اولیه آنهایی هستند که نمی توان آنها را به شرایط دیگری که بر فرزند شما تأثیر می گذارد نسبت داد. گفتار و زبان دو چیز متفاوت هستند. گفتار روشی است که کودک شما کلمات و صداها را شکل می دهد، در حالی که زبان نحوه به کار بردن معنی برای آن کلمات و برقراری ارتباط است. کودکان ممکن است در گفتن کلمات، کنار هم قرار دادن آنها یا سایر مسائل مربوط به گفتار و زبان مشکل داشته باشند. برخی از علل اولیه عبارتند از:

-اختلال زبان بیانی رشدی (DELD): کودکان مبتلا به این بیماری در بیان خود با گفتار، حرکات و نوشتن مشکل دارند (اگرچه مشکل نوشتن در کودک خردسال قابل توجه نخواهد بود). علت این اختلال ناشناخته است.

-اختلال زبان دریافتی: از طرف دیگر کودکان مبتلا به اختلال زبان دریافتی در درک و پردازش زبانی که می شنوند مشکل دارند. این بچه ها ممکن است کلمات اطراف خود را بشنوند اما در ارتباط دادن کلمات به معنی آنها مشکل دارند. مانند اختلال زبان بیانی، علت آن معمولاً ناشناخته است.

سایر شرایط ثانویه که ممکن است باعث تاخیر در گفتار و زبان شوند. این بدان معناست که تاخیر ناشی از بیماری دیگری است که قسمت دیگری از بدن یا مغز کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال گوش ها یا کام نرم دهان، آنها عبارتند از:

فلج مغزی

-آپراکسی گفتار در دوران کودکی

دیزآرتری

-کاهش شنوایی قبل یا بعد از گفتار ایجاد می شود.

ناتوانی ذهنی

-لالی انتخابی

مداخله و درمان تاخیر گفتار کودک دو ساله

مداخله و درمان تاخیر گفتار کودک دو ساله

در ایالات متحده، کودکان تا سن ۳ سالگی واجد شرایط یک برنامه رایگان فدرال به نام «مداخله زودهنگام» هستند. این برنامه هر زمینه ای از رشد کودک از مهارت های فیزیکی گرفته تا مهارت های عاطفی و فراتر از آن را پوشش می دهد. در مورد زبان و گفتار، شنوایی شناسان و آسیب شناسان گفتار-زبان به کودکان در مهارت های ارتباطی از جمله گوش دادن، صحبت کردن، اشاره کردن و درک کلی کمک می کنند.

همچنین می‌توانید مستقیماً با برنامه مداخله زودهنگام ایالت خود تماس بگیرید. به سادگی تماس بگیرید و بگویید: “من نگرانی هایی در مورد رشد فرزندم دارم و می خواهم فرزندم را ارزیابی کنم تا مشخص شود آیا واجد شرایط خدمات مداخله زودهنگام است یا خیر.”

پس از اولین تماس، فرزند شما توسط یک دکتر متخصص گفتاردرمانی ارزیابی می شود تا مجموعه نیازهای فردی او را کشف کند. اگر کوچولوی شما واجد شرایط باشد، ممکن است تحت آزمایش‌ها یا مشاهدات بیشتری قرار گیرد تا تیم فرزند شما بتواند یک طرح خدمات خانوادگی فردی بنویسد.

همانطور که از نام آن پیداست، برنامه هر کودک مطابق با نیازهای او و درمان های بالقوه مربوطه خواهد بود. شما به عنوان یک مراقب، به تصمیم گیری در مورد بخشی از برنامه فرزندتان کمک می کنید. فعالیت های درمانی برای کودکان خردسال ممکن است شامل موارد زیر باشد:

-بازی کردن

-خواندن کتاب برای تعامل از طریق زبان

-تمرین با صداها و هجاها

جلسات ممکن است در خانه شما یا در مدرسه، مرکز، مهدکودک یا سایر مکان‌های عمومی نزدیک برگزار شود. جهت آگاهی از نحوه برگزاری جلسات می توانید با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران تماس حاصل فرمایید.

شما به عنوان والدین نیز ممکن است بتوانید با آموزش صحیح از یک آسیب شناس گفتار زبان به کودک خود در گفتاردرمانی کمک کنید. کارشناسان به اشتراک می‌گذارند که کودکان واکنش متفاوت‌تری به یادگیری از والدین خود نشان می‌دهند، بنابراین هنگام ارائه برنامه نهایی خود، حتماً با متخصصان کار کنید. بحث در مورد هر گونه نگرانی که ممکن است با پزشک اطفال فرزندتان داشته باشید نیز ایده خوبی است. آنها می توانند در ارزیابی کمک کنند و همچنین هر گونه آزمایش پزشکی مناسب مانند آزمایش شنوایی و ارجاعات بالقوه متخصص را توصیه و کمک کنند.

 

مقاله های مرتبط

گفتاردرمانی در منزل

کاردرمانی در کودکان

گفتاردرمانی در کودکان

کاردرمانی در فلج مغزی

گفتاردرمانی در فلج مغزی

کاردرمانی در اختلال یادگیری

گفتاردرمانی در اختلال یادگیری

کاردرمانی در اختلال اوتیسم

گفتاردرمانی در اختلال اوتیسم

تاخیر گفتاری و زبانی چیست؟

سیر تکامل گفتاری کودکان

انواع رایج اختلالات گفتار

کودک سه ساله من حرف نمیزنه!

گفتاردرمانی برای کودک ۱ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۲ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۳ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۴ ساله

گفتاردرمانی برای کودک ۵ ساله

مراحل رشد طبیعی گفتار و زبان

علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی

نقاط عطف رشد کودک یک ساله

نقاط عطف رشد کودک ۱۸ ماهه

تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال

گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان

گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان

بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان

شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان

چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟

تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی

حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟

بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه

چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟

آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟

چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟

نکاتی برای موفقیت کودکان با تاخیر گفتاری در مدرسه

اگر کودک ۲ یا ۳ ساله شما صحبت نمی کند چه باید کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

12 + 2 =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته