کودکان اولین کلمات خود را حوالی اولین سال تولدشان می گویند و از آن به بعد شما نمی توانید منتظر بمانید که بعداً چه می گویند. با انجام فعالیتهای ساده مانند روایت کردن روزتان و پاسخ دادن به صداهای آنها، می توانید به کودکتان کمک کنید تا بیشتر بگوید و درباره صحبت کردن بیشتر بیاموزید. در حالی که عاشق شنیدن صدای آنها هستید، ممکن است اغلب از خود بپرسید که فرزندم چه گفت؟ نگران نباشید، بسیاری از والدین نمی توانند درک کنند که کودک خردسال آنها چه می خواهد بگوید. این بخش مورد انتظار از رشد گفتار کودک خردسال است. در حالی که ممکن است برای شما و یا فرزندتان ناامید کننده باشد، بدانید که به مرور زمان درک آنها آسانتر می شود.
با رشد گفتار کودک خردسال چه انتظاری می رود؟
کودک زمانی که کمتر از یک سال داشته باشد آواسازی می کند، اما اولین کلمات خود را در اولین تولد خود می گوید! “یک یا دو کلمه می گوید” که یک نقطه عطف در ۱۰-۱۲ ماهگی است و در ۱۵ ماهگی آنها از ۵ تا ۱۰ کلمه استفاده می کنند. گفتار و زبان آنها به طور قابل توجهی توسعه می یابد بصورتیکه در پایان دوران کودکی (حدود ۳ سالگی)، آنها اکثر جملات ساده را می فهمند، سؤالاتی را می پرسند و به سوالات پاسخ می دهند و در گفتار خود از جمع استفاده می کنند.
چه زمانی می توانم صحبت های فرزندم را بفهمم؟
این برای هر کودک متفاوت است! اما به طور کلی، برای رشد گفتار معمولی کودکان خردسال:
-تنها حدود ۲۵ درصد از آنچه کودکان در سال اول زندگی می گویند توسط بزرگسالان قابل درک است. زیاد نیست! بنابراین هنگام صحبت کردن با آنها، احساس بدی نداشته باشید.
-زمانی که کودکان ۲ تا ۳ ساله می شوند، حدود نیم تا ۷۵ درصد از آنچه می گویند باید به راحتی درک شود.
-در ۴ سالگی، باید بتوانید بیشتر حرف های فرزندتان را بفهمید.
آیا کلمات خاصی وجود دارد که فرزندم باید بتواند تلفظ کند؟
هیچ مجموعه ای از کلماتی که کودکان باید در سنین خاصی تلفظ کنند وجود ندارد، اما بدانید که سال ها طول می کشد تا بچه های کوچولو بر تمام صداهای مختلفی که در حین صحبت کردن تولید می کنیم تسلط پیدا کنند. در اینجا برخی از صداهایی وجود دارد که می توانید انتظار داشته باشید که از کودک خود در سنین مختلف بشنوید:
-از ۶ تا ۱۲ ماهگی، کودک آواسازی می کند و معمولاً صداهایی مانند “ماما” یا “بابابا” را تکرار می کند.
-در حدود سن ۲ سالگی، کودکان خردسال در صداهایی که با لب ها گفته می شود، مانند صداهایی که از حروف ب، پ و م شنیده می شود، بهتر می شوند.
-در حدود ۳ سالگی، کودکان می توانند صداهایی مانند گ، ک، ت، د و ن را با استفاده از زبان خود بیان کنند.
-در ۴ سالگی، کودکان همچنین می توانند صداهای پیچیده تری مانند ش، چ، ج، س و و را بیان کنند.
-ممکن است تا ۵ تا ۶ سالگی کودک شما طول بکشد تا به صداهایی مانند ث تسلط یابد.
وقتی فرزندم چیزی را نادرست می گوید چه کنم؟
فرض کنید کودک ۱۸ ماهه شما سعی می کند توپ بگوید، اما در عوض می گوید “اوپ”. آیا باید آنها را اصلاح کنید؟ یا باید به آنها اجازه دهید که این کلمه را نادرست بگویند؟
متخصصان گفتار در واقع توصیه می کنند که وقتی فرزندانتان کلمه ای را اشتباه می گویند آن را مستقیماً اصلاح نکنید. آنها در عوض توصیه می کنند نمونه ای از روش صحیح گفتن کلمه را الگوبرداری کنید، که فرزند شما به مرور زمان آن را متوجه می شود. بنابراین اگر به یک توپ اشاره کنند و بگویند «اوپ»، می توانید با «توپ را دوست دارید؟» پاسخ دهید.
در حالی که این به تلفظ کمک می کند، کارشناسان گفتار می گویند که این به کودکان کمک می کند تا در مورد تعاملات رفت و برگشتی یاد بگیرند و از آن تعاملات بیاموزند. چه کسی می دانست که شما در یک گفتگوی ساده به این همه دست می یابید.
آیا باید با یک متخصص گفتار درمانی در مورد گفتار فرزندم صحبت کنم؟
پاسخ به این سوال به سن کودک شما بستگی دارد. به یاد داشته باشید، اگر مداخله لازم باشد هر چه زودتر بهتر است آن را شروع کنید، بنابراین اگر در مورد گفتار فرزندتان نگرانی دارید، با بهترین متخصص گفتاردرمانی کودکان صحبت کنید. برخی از علائمی که باید با آنها درمیان بگذارید، عبارتند از:
-اگر به نظر می رسد که کودک شما در صحبت کردن مشکل دارد یا هنگام تلاش برای تولید کلمات ناامید می شود.
-اگر هیچ بهبودی در میزان گفتار کودک شما با بزرگتر شدن درک نشده است.
-اگر کودک شما در حدود ۴ سالگی با مشکلاتی در گفتار مواجه می شود (مانند ناروانی ها) یا هنوز در حدود ۵ سالگی با مشکلاتی مواجه است.
-اگر سابقه خانوادگی مشکلات گفتاری دارید.
-اگر کودک شما اولین کلمات خود را بلافاصله پس از اولین تولد خود نساخته است.
-اگر فرزند شما به افزودن کلمات جدید به واژگان خود ادامه نمی دهد.
ارزیابی و درمان توسط یک آسیب شناس گفتار و زبان با تجربه می تواند تفاوت بزرگی در نحوه برقراری ارتباط و گفتار کودک شما ایجاد کند، در صورتی که مشکلی را تجربه می کند. رشد گفتار کودک خردسال خود را ردیابی کنید و اگر سوالی دارید با مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران تماس بگیرید.