از روش های بسیار نوین درمانی که به منظور بهبود عملکرد افراد و گفتار آنها استفاده می شود به کاردرمانی و گفتاردرمانی می توان اشاره کرد. از این روش های درمانی برای بهبود عملکرد بیمارانی که قادر به انجام کارهای روزمره خود مانند حمام کردن، لباس پوشیدن، راه رفتن و… نیستند، استفاده می شود. همچنین گفتاردرمانی برای درمان لکنت زبان، رفع مشکل تغذیه و بلع، برطرف کردن اختلال در تکلم و.. کاربرد دارد. کاردرمانی و گفتاردرمانی دو روش بسیار نوین در عرصه پزشکی می باشند که در کلینیک های روانپزشکی توسط بهترین متخصصان آسیب شناس زبان و بدن انجام می شود. در برخی از موارد این افراد دستیار هایی برای انجام کارهای خود دارند که به آنها دستیار کاردرمانگر و گفتاردرمانگر گفته می شود. در ادامه به بررسی بیشتر این دو روش درمانی یعنی کاردرمانی و گفتاردرمانی می پردازیم پس با ما همراه باشید.
کاردرمانی چیست؟
در برخی از موارد بیماری ها و جراحاتی وجود دارد که باعث می شود فرد برای انجام فعالیت های ساده ای مانند انجام تکالیف مدرسه، مراقبت از خود، انجام کارهای خانه، انجام فعالیت در محیط کار و… ناتوان می شود. از روش های بسیار موثر برای درمان و بهبود این موارد کاردرمانی است. این روش درمانی به افراد دارای مشکل کمک می کند تا به راحتی بتوانند با مشکل خود کنار آیند و آن را برطرف کنند. افرادی که برای انجام فعالیت های روزانه خود دچار مشکل می شوند، به مرور زمان اعتماد به نفس خود را از دست داده و دیگر قادر به ارتباط برقرار کردن با دیگران نیستند. بهترین گزینه برای درمان این افراد، کاردرمانی و گفتاردرمانی می باشد.
در کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی شما با یک متخصص در ارتباط خواهید بود که راه های بسیار مناسبی برای انجام فعالیت های خود و چگونگی ارتباط برقرار کردن با دیگران را به شما آموزش خواهد داد. بهترین مرکز کاردرمانی در ولنجک قرار داشته که این مرکز دارای بهترین و مجرب ترین کادر درمانی می باشد.
چه افرادی به کاردرمانی نیاز دارند؟
در اغلب موارد هر کسی که در انجام فعالیت های روزانه خود عاجز باشد می تواند از کاردرمانی استفاده کند؛ اما به طور معمول افرادی که دارای مشکلات زیر هستند نیاز به کاردرمانی دارند:
- آرتریت و درد مزمن
- سکته مغزی
- آسیب های مغزی
- تعویض مفصل
- آسیب نخاعی
- کم دید
- بیماری آلزایمر
- تعادل ضعیف
- سرطان
- دیابت
- اسکلروز چندگانه
- فلج مغزی
- مسائل مربوط به سلامت روان و رفتار
از این روش درمانی همچنین می توان برای درمان کودکان مبتلا به بیماری های مادرزادی مانند کودکان مبتلا به اوتیسم، آرتریت نوجوانان و… استفاده کرد.
گفتاردرمانی چیست؟
در برخی از موارد ممکن است افراد با مشکلاتی مانند اختلال در تغذیه، اختلال در گفتار و اختلال در زبان روبرو شوند و برای صحبت کردن با دیگران و بیان کلمات دچار مشکلات متعددی شوند. این افراد برای درمان باید به فکر یک راه درست و مطمئن مانند گفتار درمانی باشند. تمام اختلال هایی که نام بردیم به وسیله کاردرمانی و گفتاردرمانی به راحتی قابل بهبود یافتن هستند. در این نوع روش درمان آسیب شناسان زبان و گفتار ابتدا مشکل بیمار را به صورت دقیق بررسی کرده و بر اساس آن درمان های لازم را آغاز می کنند. در کلینیک گفتاردرمانی اقداماتی نظیر نحوه بیان درست کلمات، تمرین عضلات دهان و فک و… انجام می شود.
اختلال در تغذیه، زبان و گفتار
هر کدام از این اختلال ها مشکلات متعددی را برای بیمار ایجاد می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر موارد زیر را مطالعه کنید:
۱. اختلال در تغذیه: یکی از مشکلاتی که به راحتی توسط بهترین مرکز گفتاردرمانی در ولنجک قابل به درمان و بهبود یافتن است، اختلال در تغذیه می باشد. در این نوع اختلال بیمار در انجام کارهایی مانند بلعیدن، جویدن و کنترل آب دهان ناتوان است. در کاردرمانی و گفتاردرمانی، بهترین متخصصان با انجام تمریناتی عضلات فک و صورت را تقویت کرده و به مرور زمان این مشکلات را برطرف می کنند.
۲. اختلال در زبان: در این نوع اختلال فرد به راحتی نمی تواند کلمات را در کنار یکدیگر قرار دهد و منظور خود را به دیگران برساند. دایره لغات افراد دارای اختلال زبان بسیار محدوده بوده و برای بیان مفاهیم خود به دیگران دچار مشکل هستند.
۳. اختلال در گفتار: از دیگر مشکلاتی که به وسیله گفتار درمانی قابل درمان است، اختلال در گفتار می باشد. در این نوع اختلال بیمار نمی تواند کلمات را به درستی تلفظ کند و در بیان آنها دچار مشکل می شود. افرادی که به این اختلال دچار هستند، معمولا از لکنت زبان رنج می برند.
چه افرادی به گفتاردرمانی نیاز دارند؟
بسیاری از مشکلات باعث می شود که افراد به گفتاردرمانی نیاز داشته باشند. برخی از این مشکلات موارد زیر هستند:
- مشکل در شنوایی
- تاخیر در رشد کودک
- تاخیر در رشد عضلات
- لکنت زبان
- اختلال در تغذیه
- اختلال در گفتار
- اختلال در زبان
- اوتیسم
- مشکل در ارتباط برقرار کردن با دیگران
- اختلال روانی
- مشکل در برنامه ریزی
- آسیب مغزی
- فلج مغزی
- مشکل در تنفس
لازم به ذکر است که بهترین زمان برای گفتاردرمانی در زمان رشد کودک یعنی زیر ۵ سال است زیرا در این زمان، درمان بیمار به خوبی انجام شده و نتیجه بهتری کسب می شود. اما برخی از مشکلات مانند آسیب مغزی و.. ممکن است در بزرگسالی و بالای ۵ سال رخ دهد و می توان درمان را در آن زمان انجام داد. گفتاردرمانی را می توان در تمام سنین شروع کرد اما بهترین نتیجه در زیر ۵ سالگی کسب می شود.
کادر درمانی کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی ولنجک
کاردرمانی و گفتاردرمانی توسط افراد متخصص که دارای مدارک علمی بسیاری هستند، صورت می گیرد. به این افراد آسیب شناسان زبان و رفتار یا کاردرمانگر و گفتاردرمانگر گفته می شود. کاردرمانی و گفتاردرمانی از شاخه های علم پزشکی محسوب می شوند و تنها باید توسط متخصصان در این زمینه انجام شوند. این افراد در زمینه اختلال زبان، ارتباط افراد با دیگران و … آموزش دیده اند. کاردرمانگران و گفتار درمانگر ها، مهارت های گفتاری، مهارت های ارتباطی، مهارت های ارتباط شفاهی و بسیاری از موارد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند. این بررسی ها به متخصصان کمک می کند تا بهترین درمان را برای بیماران تجویز کنند.
آسیب شناسان زبان
آسیب شناسان زبان برای انجام فعالیت های خود در کلینیک کاردرمانی خوب در ولنجک نیازمند مدارک و تاییدیه های مختلفی از جمله:
- داشت حداقل مدرک کارشناسی ارشد
- گرفتن گواهینامه و مجوز دولتی در زمینه کاردرمانی و گفتاردرمانی
- دریافت گواهی صلاحیت بالینی از انجمن های مختلف مانند انجمن گفتار، زبان و شنوایی
برخی از افراد هستند که به عنوان دستیار گفتاردرمانگر و کاردرمانگر در کلینیک های درمانی فعالیت می کنند. این افراد برای انجام فعالیت خود باید مدرک لیسانس در این زمینه را داشته باشند. این دستیار ها خدماتی مانند خدمات گفتار و زبان را به بیمار ارائه می دهند.
در کاردرمانی و گفتاردرمانی چه اقداماتی صورت می گیرد؟
در مراکز کاردرمانی و گفتاردرمانی خوب در ولنجک، متخصص افراد بیمار را در گروه های چند نفره یا به صورت تکی قرار می دهد و بر اساس نیاز آنها درمان را آغاز می کند. برای آشنایی بیشتر با اقدامات متخصصان در کلینیک های کاردرمانی و گفتاردرمانی ادامه مطلب را مطالعه کنید:
اقدامات صورت گرفته در گفتاردرمانی
- فعالیت های زبانی برای یادگیری بهتر تلفظ کلمات: در این روش درمانی، گفتار درمانگر با استفاده از تکنیک های خاص مانند بازی با کودک، نشان دادن اشیاء و تصاویر و… سعی دارد نحوه صحبت کردن بیمار را تصحیح کند و به او آموزش های لازم را می دهد.
- گفتاردرمانی: در این نوع درمان، درمانگر تلفظ صحیح کلمات و بیان بهتر جکلات را با کودک تمرین می کند. این تمرین ها در بیشتر موارد در حین بازی با کودک انجام می شود. درمانگر با توالی صداها و هجاهای درست کودک را برای تلفظ صحیح کلمات راهنمایی می کند.
- استفاده از تکنیک هایی برای تقویت عضلات فک و دهان: این درمان برای افرادی استفاده می شود که از اختلال تغذیه رنج می برند. در این روش درمانی، متخصص با استفاده از تمریناتی عضلات فک و دهان را تقویت کرده و مشکل تغذیه و بلع را در افراد بهبود می بخشد.
اقدامات صورت گرفته در کاردرمانی
همانطور که گفتیم کاردرمانی برای افرادی مناسب است که نمی توانند به راحتی به فعالیت های روزانه خود برسند. از این رو کاردرمانگر سعی دارد این افراد را با آموزش های لازم برای انجام فعالیت های خود بی نیاز سازد. این آموزش ها موارد زیر هستند:
- آموزش افراد برای استفاده از وسایل کمکی مانند ویلچر
- آموزش روش های نوین برای انجام کارهای ساده مانند بستن بند کفش، بستن دکمه لباس و…
- کمک به افراد مسن برای جلوگیری از افتادن آنها از پله و..
- کمک به افراد سکته کرده برای تقویت عضلات حرکتی خود و جلوگیری از آسیب دیدن آنها
- آموزش کودکان برای ارتباط برقرار کردن با دیگران
تاثیر والدین در کاردرمانی و گفتاردرمانی
شاید شما هم از تاثیر فوق العاده والدین در کاردرمانی و گفتاردرمانی آگاهی نداشته باشد!! والدین نقش مهم و کلیدی در این درمان ها دارند و باید فرزند خود را در این راه حمایت کنند. همچنینی والدین می توانند با همکاری کاردرمانگر ها، کودکان را در خانه همراهی کنند. کودکانی که والدین آنها برای کاردرمانی و گفتاردرمانی آنها را حمایت کرده اند، نتیجه بهتر و مطلوب تری دریافت کرده اند.
معرفی بهترین مراکز درمانی تهران
مراکز گفتاردرمانی در تهرانپارس