حرف نزدن کودک در سنین مختلف می تواند نگرانی هایی را برای والدین آنها به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است در این خصوص برای والدین به وجود بیاید این است که چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک شویم و تا چه سنی این حرف نزدن مشکلی را به وجود نمی آورد؟ بررسی این موضوع نیازمند این است که شما اطلاعات کاملی را درباره سنین مختلف حرف زدن در کودک به دست بیاورید. فراموش نکنید که گفتار کودک می تواند به طور مستقیم روی زندگی آینده او تاثیرگذار باشد. مهارت های زبانی ضعیف علاوه بر این که در محیط خانه برای کودک مشکل ساز می شوند می توانند در سنین بالاتر و در مدرسه نیز برای کودک چالش های جدی را به وجود بیاورند. حتی می توان فراتر از این رفت چرا که کودکانی که خیلی دیر شروع به صحبت کردن می کنند معمولا در بزرگسالی برای پیدا کردن کار نیز مشکلات جدی را تجربه می کنند.
حرف نزدن کودکان و مشکلات مربوط به رشد
کودکان معمولا با سرعت منحصر به فرد خود رشد می کنند و همین عامل نیز باعث می شود تا برخی از کودکان سریع تر شروع به صحبت کرده و برخی دیگر دیرتر این کار را انجام دهند. زمانی که شما برای حرف نزدن کودکان خود به یک متخصص گفتاردرمانی در این زمینه مراجعه می کنید متخصص وضعیت کودک شما را از جهات مختلف مورد بررسی قرار می دهد و مسائلی از قبیل نقاط عطف گفتار کودک و همینطور مهارت های زبانی او را مورد بررسی قرار می دهد. با این کار متخصص مشخص می کند که آیا کودک در مسیر رشد طبیعی خود قرار دارد یا اختلال خاصی باعث شده تا او شروع به حرف زدن نکند. دانستن این که چه چیزی در زمان حرف زدن کودکان طبیعی و چه چیزی غیرطبیعی است مسئله ای است که می تواند به میزان زیادی به والدین کمک کند. بنابراین آنها تشخیص می دهند که آیا جای نگرانی وجود دارد یا خیر؟
حرف نزدن کودکان به علت اختلال تاخیر در گفتار
در بخش قبلی درباره این موضوع صحبت کردیم که تشخیص این که حرف نزدن کودک طبیعی است یا به علت اختلال خاصی است از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. یکی از مهمترین اختلالاتی که امروزه در خصوص حرف نزدن کودکان وجود دارد اختلال تاخیر در گفتار است که یکی از اختلالات مربوط به رشد به شمار می آید. این اختلال می تواند چالش های جدی را برای کودکان در سنین مختلف برای حرف زدن به وجود بیاورد. زمانی که این اختلال برای کودک به وجود می آید شما باید نگرانی های خود را بیشتر کنید و به دنبال راهکارهای درمانی این اختلال باشید.
برخی از نشانه های تاخیر در گفتار
حال برای این که بدانیم دقیقا چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودکان باشیم اجازه دهید تا برخی از نشانه های اختلال تاخیر گفتاری و زبانی را بیان کنیم. اولین نکته برای تشخیص اختلال تاخیر در گفتار این است که شما باید به ارتباط غیرکلامی و کلامی کودکان توجه داشته باشید. در سنین خاص نقاط عطف خاصی برای رشد گفتار و زبان در کودکان وجود دارد که باید به آنها دست پیدا کنند. بنابراین اگر کودک شما یک یا چند مورد از نشانه های زیر را نشان نمی دهد باید نگرانی های شما آغاز شود:
– دوازده ماهگی: کودک شما از حرکاتی مانند اشاره کردن یا تکان دادن سر ارتباط خود را آغاز می کند.
-هجده ماهگی: فرزند و کودک شما شروع به صدا زدن کرده و از این طریق تلاش می کند تا با شما ارتباط برقرار کند. آنها در این سن معمولا به خوبی صدا را تقلید می کنند و درخواست های ساده کلامی را به خوبی درک می کنند.
-دو سالگی: کودک می تواند کلمات یا عباراتی را تولید کند. آنها می توانند از طیف وسیعی از صداها به روش های مختلف استفاده کرده و دستورالعمل های ساده را نیز دنبال کنند.
نکته مهم دیگر در تشخیص تاخیر در گفتار
یکی از نکات بسیار مهمی که می توانید برای تشخیص اختلال تاخیر در گفتار از آن استفاده کنید این است که اگر روند رشد گفتار در کودک شما به صورت طبیعی طی شده باشد شما در طول دو سالگی معمولا باید بتوانید حدود ۵۰ درصد از گفتار کودک را به خوبی درک کنید. زمانی که کودکان به سن ۳ سالگی می رسند این میزان از درک صحبت ها به ۷۵ درصد می رسد و زمانی که سن کودک ۴ سال می شود شما باید بتوانید تقریبا همه گفتار او را درک کنید. بنابراین اگر کودک شما طبق این روال عمل نمی کند باید نگرانی های خود را درباره حرف نزدن کودک آغاز کنید و به دنبال تشخیص مشکل و درمان آن باشید. در صورتی که هر یک از این نشانه ها را مشاهده کردید به شما پیشنهاد می کنیم که حتما به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید. شرایط کودک شما باید به طور کامل توسط یک متخصص در این زمینه ارزیابی شود تا دلیل مشکل حرف نزدن کودک مشخص شده و استراتژی های درمانی اتخاذ شوند.
چه عواملی ممکن است باعث حرف نزدن کودک و مشکلات زبانی شود؟
اختلال تاخیر گفتار و در کل حرف نزدن کودکان ممکن است دلایل بسیار زیادی داشته باشد که در این بخش به بررسی برخی از مهمترین آنها می پردازیم:
-اختلالات دهانی مانند مشکلات زبان یا کام
-مشکلات دهانی-حرکتی: مشکلات خاصی هستند که در مناطقی از مغز رخ می دهند. این بخش های خاص مسئولیت هماهنگی لب، زبان و فک را برعهده دارند.
-مشکلات شنوایی که می تواند درک، تقلید و استفاده از زبان را برای کودکان به میزان زیاد سخت تر کند.
-برخی از شرایط قابل تشخیص مانند اختلال طیف اوتیسم یا فلج مغزی
آیا با چند هفته تاخیر باید نگران حرف نزدن کودک شویم؟
این مسئله چالشی است که بسیاری از والدین با آن درگیر می شوند و زمانی که کودک تنها چند هفته نسبت به برنامه طبیعی عقب است به دنبال راهکارهای درمانی برای مشکل حرف نزدن فرزند خود هستند. یکی از نکات بسیار مهمی که باید در خصوص این موضوع بدانید این است که هر یک از کودکان دارای شرایط مخصوص به خود هستند. ممکن است به دلایل مختلف کودک کمی تاخیر در گفتار را تجربه کند. تنها زمانی والدین کودک باید نگران وضعیت گفتار او شوند که مدت زمان طولانی را کودک حرف نزند یا این که علائمی که در بخش های قبلی بیان کردیم را به طور گسترده ای از خود نشان دهد. در چنین شرایطی حتما باید به یک متخصص مراجعه کنید و در غیر این صورت نیازی به نگرانی در خصوص این موضوع وجود ندارد.
در صورت مشاهده علائم عدم حرف زدن کودک چه اقداماتی باید انجام داد؟
یکی از بهترین اقداماتی که می توانید در این شرایط انجام دهید این است که سعی کنید کودک خود را نزد یک دکتر متخصص گفتاردرمانی کودکان ببرید. متخصصان گفتار درمانی می توانند عملکرد بسیار خوبی را در این شرایط نشان دهند و استراتژی های مناسبی را برای بهبود شرایط کودک اتخاذ کنند. یک گفتاردرمانگر می تواند اختلالات گفتاری، اختلالات زبانی، اختلالات مرتبط با روابط اجتماعی و همینطور اختلالات شناختی را در این کودکان به خوبی تشخیص داده و راهکارهای درمانی را برای برطرف کردن مشکلات آنها ارائه دهد. بنابراین زمانی که شما هم احساس می کنید که کودکتان وضعیت مناسبی ندارد و مشکلات مرتبط با حرف نزدن در سن مناسب را تجربه می کند بهتر است که نزد یک متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید و از خدمات گفتار درمانی در این زمینه نهایت بهره را ببرید.
آیا حرف نزدن کودک قابل درمان است؟
طیف گسترده ای از مشکلات و اختلالاتی که ممکن است برای کودک به وجود بیاید و باعث حرف نزدن کودک شود قابل درمان هستند و نیازی به نگرانی شدید والدین در این خصوص وجود ندارد. البته عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند به میزان زیادی روی روند درمان این کودکان تاثیرگذار باشند که حتما باید توجه ویژه ای به این مسئله داشته باشید. خدمات گفتار درمانی یکی از بهترین خدماتی هستند که امروزه می توانید از آنها برای درمان این کودکان استفاده کنید. در خدمات گفتار درمانی تمرین ها، استراتژی های رفتاری و عملکردی خاصی به کودک ارائه می شود که می توانند به راحتی مشکل حرف نزدن کودک را درمان کنند. البته گاهی اوقات نیز ممکن است این مشکل به دلایل دیگری رخ دهد و در این صورت سایر روش های درمانی نیز ممکن است مفید واقع شوند.
بهترین کلینیک برای درمان مشکل عدم حرف زدن کودک
مشکل حرف نزدن کودک همانطور که در بخش های قبلی نیز بیان کردیم ممکن است مشکلات زیادی را برای خود کودک و والدین او به همراه داشته باشید. اگر شما هم نگرانی هایی در خصوص حرف نزدن کودکان خود دارید حتما به دنبال بهترین کلینیک در این زمینه هستید. مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران یکی از قدیمی ترین و بهترین کلینیک هایی است که در این زمینه فعالیت دارد و خدمات جامع و کاملی را در حوزه گفتار درمانی و برطرف کردن مشکل حرف نزدن کودک به شما ارائه می دهد. استفاده از خدمات کلینیک ما با مناسب ترین قیمت به شما ارائه می شود.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان