چه فرزند شما در حال شروع مهدکودک، پیش دبستانی یا صرفاً یک سال تحصیلی جدید باشد، اگر صحبت کردن برای او سخت باشد، ممکن است کمی مضطرب شوید. فرزند شما وارد یک محیط جدید با افراد جدیدی می شود که ممکن است آنها را به خوبی نشناسند. ممکن است نگران باشید که آیا آنها می توانند به وضوح ارتباط برقرار کنند و خود را بیان کنند. آیا معلم های آنها می دانند که به چه چیزی نیاز دارند؟ آیا آنها می توانند به راحتی دوست پیدا کنند.
همه این افکار و نگرانی ها کاملا طبیعی است. اما به یاد داشته باشید، معلمان با صدها کودک کار می کنند که نیازهای مختلفی دارند. به احتمال زیاد، آنها به کودکانی با مشکلات ارتباطی مشابه کودک شما آموزش داده و از آنها مراقبت کرده اند. بعلاوه کارهایی وجود دارد که میتوانید برای موفقیت فرزندتان انجام دهید، چه تاخیر گفتاری و زبانی داشته باشد، چه لکنت زبان یا در تلفظ واضح کلمات مشکل داشته باشد. در این مقاله نحوه ایجاد یک برنامه عملیاتی که شامل موارد زیر است را مورد بحث قرار خواهیم داد:
-چگونه نیازهای فرزند خود را با مهدکودک یا معلم در میان بگذارید؟
-چگونه درهای ارتباط را در طول سال تحصیلی باز نگه داریم؟
-اگر فکر می کنید فرزندتان ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد، چه کاری باید انجام دهید؟
همه چیز با برنامه ریزی یک جلسه با افرادی شروع می شود که به فرزند شما آموزش می دهند و از آنها مراقبت می کنند.
با مربیان مهدکودک یا معلمان فرزندتان ملاقات کنید.
قبل از اینکه فرزندتان مهدکودک یا مدرسه را شروع کند، یا در چند هفته اول بگونه ای برنامه ریزی کنید که با معلمان فرزندتان ملاقات کنید. بسته به سن فرزندتان و مدرسه اش ممکن است لازم باشد که برای تشکیل جلسه درخواست کنید یا ممکن است قبلاً برای شما برنامه ریزی شده باشد. مطمئن شوید که یک جلسه انفرادی دارید و یک جلسه کلی برای کل کلاس نباشد. اگر بتوانید با معلم فرزندتان به خوبی صحبت کنید، می توانید توضیحات بیشتری در خصوص شرایط او ارائه دهید. اگر کودک بیش از یک معلم داشته باشد، در حالت ایده آل می توانید با همه آنها یکجا ملاقات کنید. اگر این امکان پذیر نیست، سعی کنید برای جلسات متعدد وقت بگذارید. یکی از گزینه ها جلسه مجازی یا تلفنی است، اگر چه در صورت امکان ملاقات حضوری بهتر است.
برای جلسه اولیا و مربیان آماده شوید.
قبل از جلسه کمی وقت بگذارید و افکار خود را جمع آوری کنید. احتمالاً چیزهای زیادی وجود دارد که می خواهید بگویید. هدف سازماندهی و به اشتراک گذاری آن به روشی است که درک، به خاطر سپردن و عملی کردن آن برای معلمان آسان باشد. ممکن است بخواهید که با یادداشت کردن همه جزئیات کار را شروع کنید. سپس افکار خود را در نکات اصلی با جزئیات و مثال هایی که در کنار آن فهرست شده اند، سازمان دهی کنید. ابتدا از مهمترین نکات شروع کنید و سعی کنید اطلاعات را به راحتی منتقل کنید. در اینجا مثالی از یک راه برای ارائه این اطلاعات آمده است:
“علی در پیروی از دستورالعمل ها و بیان واضح آنچه می خواهد بگوید مشکل دارد. او مبتلا به اختلال زبانی دریافتی و بیانی تشخیص داده شده است. این بدان معناست که او در درک آنچه با او صحبت می شود و همچنین در گفتن آنچه که به دیگران نیاز دارد مشکل دارد. در طول مدرسه او ممکن است همیشه دستورالعمل های داده شده را دنبال نکند و نتواند به راحتی به سؤالات پاسخ دهد یا با دیگران صحبت کند. هنگامی که به او برای کارهای کلاسی راهنمایی می دهید، اگر بتوانید به او نشان دهید که چه کاری باید انجام دهد، مفید خواهد بود. ممکن است لازم باشد دستورالعمل ها را چند بار تکرار کنید. پاسخ های او همچنین ممکن است چندان منطقی به نظر نرسد یا ممکن است درهم و برهم به نظر برسد. اگر بتوانید یک به یک از او سؤالات ساده بپرسید، به او کمک می کند تا با وضوح بیشتری ارتباط برقرار کند.”
اگر فرزند شما گفتاردرمانی یا هر گونه خدمات یا حمایت دیگری دریافت می کند، حتما به معلم اطلاع دهید. همچنین حتماً هر سؤالی را که دارید یادداشت کنید. این زمانی است که معلمان فرزندتان را در مورد نیازهایشان آگاه کنید، اما فرصتی برای شماست که در مورد مدرسه، محیط، برنامه روزانه و نحوه عملکرد کلاس سؤال بپرسید.
نکاتی برای ملاقات والدین و معلمان
وقتی نوبت به جلسه شما رسید، مثبت شروع کنید و چند دقیقه برای معرفی خود وقت بگذارید. علاوه بر به اشتراک گذاشتن اطلاعات، مهم است که معلمان فرزندتان را بشناسید و شروع به ایجاد رابطه کنید. پس از همه، شما در تمام طول سال با یکدیگر شریک خواهید بود.
حتما مدارک لازم را در جلسه به همراه داشته باشید. این ممکن است نسخهای از نکات اصلی مورد بحث در بالا، گزارشهای درمانگران فرزندتان یا اطلاعات پزشکی باشد. این ایده خوبی است که نسخه های کاغذی برای همه در جلسه داشته باشید. همچنین میتوانید یک ایمیل تکمیلی همراه با اسکن الکترونیکی اسناد در صورت جا افتادن نسخههای کاغذی ارسال کنید.
یک قلم و کاغذ به جلسه بیاورید و در صورت نیاز یادداشت برداری کنید. همانطور که با معلمان فرزندتان صحبت می کنید، مکث کنید و به آنها زمان بدهید تا نظر بدهند یا سؤال بپرسند. آنها ممکن است بتوانند ایدهها یا تکنیکهای خلاقانهای را که به خوبی با دیگر کودکان کار کرده است به اشتراک بگذارند و فراموش نکنید که سوالات خود را نیز بپرسید.
در تمام طول سال با معلم فرزندتان در ارتباط باشید.
در حالی که این اولین جلسه بسیار مهم است، نباید تنها زمانی باشد که با معلمان یا ارائه دهندگان مهد کودک صحبت می کنید. شما باید در طول سال تحصیلی فعالانه با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. ممکن است بخواهید بهروزرسانیهای مربوط به موارد زیر را بشنوید:
-فرزند شما چقدر می تواند نیازهای خود را بیان کند.
-چگونه با کودکان دیگر کنار می آیند.
-رفتارشون چطوره
-آیا استرس دار یا مضطرب به نظر می رسند.
به معلمان فرزندتان بگویید که می توانند در هر زمانی با شما تماس بگیرند، ایمیل بزنند یا پیامک ارسال کنند (هر کدام که ترجیح می دهید). وقتی معلمان این را بدانند، به احتمال زیاد شما تغییرات را دریافت خواهید کرد. میتوانید به معلمان خود اطلاع دهید که شما نیز هر از گاهی نیز شرایط کودک را بررسی میکنید. این بررسی شاید هر هفته در ابتدای سال تحصیلی باشد، بعد از گذشت سال یا ماهی یک بار باشد. برنامه ای از هر آنچه که برای شما مناسب است و متناسب با نیازهای فرزندتان است تنظیم کنید.
آیا فرزند شما به ارزیابی گفتار نیاز دارد؟
به غرایز خود اعتماد کنید. اگر فکر میکنید کودکتان ممکن است در گفتار یا زبانش تأخیر داشته باشد، یا افراد دیگر همیشه نمیتوانند حرفهای او را بفهمند، ممکن است به ارزیابی توسط متخصص گفتاردرمانی نیاز باشد. آشنایی با نقاط عطف رشد کمک می کند تا ببینید فرزندتان در مقایسه با سایر همسن و سال های خود چگونه عمل می کند. در زیر برخی از نقاط عطف کلیدی گفتار و زبان برای کودکان ۳ تا ۵ ساله آورده شده است:
نقاط عطف گفتار و زبان برای کودکان ۳ ساله
-مفاهیم جهت دار مانند زیر، پشت، جلو، در، روی را می فهمد.
-انواع افعال را می فهمد.
-حداقل از جملات ۳ تا ۴ کلمه ای استفاده می کند.
-شروع به بیان احساسات خود با استفاده از کلمات می کند.
-انواع سؤالات چه، کجا، چه کسی و غیره را می پرسد و به آنها پاسخ می دهد.
-گفتار کودک در حدود ۸۰ درصد مواقع قابل درک است.
-شما نباید هیچ لکنت مداومی را در گفتار کودک خود بشنوید.
نقاط عطف گفتار و زبان برای کودکان ۴ ساله
-دستورالعمل های چند مرحله ای را دنبال می کند.
-کلمات مبتنی بر زمان مانند دیروز، امروز، فردا را درک می کند.
-به سوالات واضح و صحیح پاسخ می دهد.
-به راحتی در گفتگوی رفت و برگشت با دیگران شرکت می کند.
-ممکن است همچنان در تلفظ صداهای و، ر، س، ش، چ، ز و ی یا ث مشکل داشته باشد، اما همه صداهای گفتاری دیگر به درستی تولید میشوند.
-شما نباید در گفتار فرزندتان لکنت بشنوید.
نقاط عطف گفتار و زبان برای کودکان ۵ ساله
-باید بتواند داستان هایی را در مورد روز خود یا ساخته شده تعریف کند.
-جملات مختلفی را با ساختار صحیح جمله مانند جملات مرکب و پیچیده تشکیل می دهد.
-به سؤالات ساده در مورد داستانی که برای آنها خوانده شده پاسخ می دهد.
-می تواند کلمات را قافیه کند.
-همه صداهای گفتاری باید به درستی تولید شوند.
-شما نباید در گفتار فرزندتان لکنت بشنوید.
اگر فرزند شما مهارت های گروه سنی خود را برآورده نمی کند، بهتر است برای ارزیابی به مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران مراجعه کنید. متخصصین ما حوزه های مختلفی از رشد گفتار و زبان کودک را بررسی می کند تا نقاط قوت و ضعف فعلی او را مشخص کنند. اگر گفتار درمانی توصیه می شود، درمانگر یک برنامه درمانی فردی برای کودک طراحی می کند تا به او کمک کند مهارت های گفتاری و زبانی را کسب کند. مهم است که گفتار درمانگر مناسب برای فرزندتان را پیدا کنید و با او در ارتباط باشید، درست همانطور که با معلمان فرزندتان انجام می دهید. کودک شما یک گروه حرفه ای اختصاصی در کنار خود خواهد داشت که همه با هم کار می کنند تا به آنها کمک کنند تا ارتباط واضح و مطمئن را بیاموزند.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
بهترین دکتر تاخیر گفتاری کودکان
شایع ترین علت تاخیر رشد در کودکان
چرا کودک ۴ ساله من صحبت نمی کند؟
تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی
حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است؟
بایدها و نبایدهای تمرین گفتار درمانی در خانه
چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم؟
آیا می توانم گفتاردرمانی را در منزل انجام دهم؟
چه زمانی کودکان از توانبخشی فشرده سود می برند؟