میکروسفالی نوعی اختلال سیستم عصبی است که باعث می شود سر کودک کوچک شود و به اندازه کافی رشد نکند و رشد مغز کودک متوقف می شود. این می تواند در حالی اتفاق بی افتد که نوزاد هنوز در رحم مادر یا در چند سال اول تولد باشد. در این مطلب به بررسی میکروسفالی، علائم، تشخیص، درمان و راه های جلوگیری از این بیماری خواهیم پرداخت.

میکروسفالی چیست؟

چگونه کودک به میکروسفالی مبتلا می شود؟

ممکن است پزشک یا دکتر متخصص نتواند به شما بگوید که چرا این اتفاق برای کودک شما افتاده است. در بیشتر موارد علت دقیق آن مشخص نیست. میکروسفالی می تواند توسط موارد ذیل اتفاق بی افتد:

۱. مشکلی در ژنهای شما (میکروسفالی مادرزادی)

۲. چیزی در محیط شما (میکروسفالی اکتسابی)

 

-میکروسفالی مادرزادی از طریق خانواده منتقل می شود. این ناشی از نقص در ژنهای مرتبط با رشد اولیه مغز است. میکروسفالی اغلب در کودکان مبتلا به سندرم داون و اختلالات ژنتیکی مشاهده می شود.

 

-میکروسفالی اکتسابی به این معنی است که مغز کودک با چیزی که به رشد و نمو آن آسیب می رساند در تماس بوده است. برخی از مواردیکه که ممکن است منجر به میکروسفالی اکتسابی شود در حالی که کودک در رحم است شامل:

۱. عفونت های ویروسی ، از جمله سرخچه (سرخک آلمانی) ، آبله مرغان و احتمالاً زیکا ، که توسط پشه ها پخش می شود

۲. عفونت های انگلی ، مانند توکسوپلاسموز یا سیتومگالوویروس

۳. مواد شیمیایی سمی مانند سرب

۴. کمبود مواد غذایی یا مواد مغذی کافی (سوء تغذیه)

۵. الکل

۶. مواد مخدر

 

میکروسفالی اکتسابی همچنین می تواند ناشی از موارد دیگری باشد از جمله:

۱. خونریزی یا سکته مغزی در نوزاد

۲. آسیب دیدگی به مغز پس از تولد

۳. نقص ستون فقرات یا مغز

تشخیص میکروسفالی

چگونه پزشک میکروسفالی کودک را تشخیص می دهد؟

پزشک شما ممکن است قبل یا بعد از تولد نوزاد ، میکروسفالی را تشخیص دهد. در دوران بارداری ، سونوگرافی ممکن است نشان دهد که اندازه سر کودک کوچکتر از حد انتظار می باشد. برای دیدن این امر به وضوح ، بهتر است که در پایان سه ماهه دوم یا هنگام ورود به سه ماهه آخر بارداری خود ، این تست را انجام دهید. بعد از به دنیا آمدن کودک ، مراکز مراقبت های بهداشتی دور سر کودک  را اندازه گیری می کنند. سپس این عدد در نمودار رشد کودک مشخص می شود. انجام این کار به پزشک می گوید که سر فرزند شما در مقایسه با سایر بچه های هم سن و هم جنس چگونه در حال رشد است. اگر اندازه گیری سر فرزند شما نقطه معینی پایین تر از حد متوسط ​​باشد ، میکروسفالی در نظر گرفته می شود.

در هر بار معاینه اندازه گیری دور سر انجام می شود که این امر تا ۲ یا ۳ سالگی ادامه می یابد. اگر کودک شما میکروسفالی داشته باشد، در هر مراجعه به دکتر اندازه سر وی بررسی می شود.

علائم میکروسفالی

کودک میکروسفال چه علائمی خواهد داشت؟

کودکان مبتلا به موارد خفیف میکروسفالی ممکن است دارای یک سر کوچک باشند اما هیچ مشکلی دیگری نداشته باشند. سر فرزند شما با بزرگتر شدن رشد می کند. اما کوچکتر از آنچه که عادی تلقی می شود، باقی خواهد ماند. برخی از کودکان دارای هوش عادی هستند و برخی در یادگیری مشکل دارند، اما معمولاً با بزرگتر شدن فرزند شما بدتر نمی شود. علائم دیگر میکروسفالی کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

۱. مشکلات تعادلی و هماهنگی

۲. تاخیر حرکتی (تأخیر در نشستن، ایستادن و راه رفتن)

۳. مشکل در بلع و تغذیه

۴. از دست دادن شنوایی

۵. بیش فعالی (مشکلاتی در توجه و بیقراری یعنی بصورت ثابت یکجا نمی نشیند)

۶. تشنج

۷. قد کوتاه

۸. مشکلات گفتاری

۹. مشکلات بینایی

درمان میکروسفالی

چگونه میکروسفالی درمان می شود؟

هیچ درمانی برای میکروسفالی وجود ندارد اما درمان هایی برای کمک به رشد ذهنی و حرکتی، رفتار و تشنج وجود دارد. اگر فرزند شما میکروسفالی خفیف داشته باشد به بررسی منظم پزشک نیاز دارد تا بر رشد و نمو او نظارت کند. کودکانی که موارد شدیدتری دارند، برای کنترل علائم نیاز به درمان مادام العمر دارند. برخی مانند تشنج می توانند تهدید کننده زندگی باشند. دکتر خوب با شما برای حفظ امنیت فرزندتان و بهبود کیفیت زندگی درمورد روشهای درمانی صحبت خواهد کرد. فرزند شما ممکن است به موارد ذیل نیاز داشته باشد:

داروهایی برای کنترل تشنج و بیش فعالی و بهبود عملکرد اعصاب و ماهیچه ها

-گفتاردرمانی در میکروسفالی

-کاردرمانی در میکروسفالی: جسمی، ذهنی، اتاق تاریک

-ماساژ درمانی در میکروسفالی

-آب درمانی در میکروسفالی

اثرات میکروسفالی

اثرات بلند مدت میکروسفالی چیست؟

کودکان با اشکال خفیف میکروسفالی ممکن است مشکلات دیگری نداشته باشند. آنها در دوران کودکی و بزرگسالی به طور عادی رشد می کنند و همچنان که پیر می شوند، نقاط عطف رشد متناسب با سن را برآورده می کنند. موارد شدیدتر میکروسفالی ممکن است در یادگیری و حرکت مشکل جدی داشته باشند. کودکان مبتلا به میکروسفالی به احتمال زیاد مشکلات پزشکی دیگری مانند فلج مغزی و صرع دارند.

جلوگیری از میکروسفالی

آیا می توان از میکروسفالی جلوگیری کرد؟

در حالی که باردار هستید، می توانید برای جلوگیری از میکروسفالی اکتسابی اقدام کنید:

۱. یک رژیم غذایی سالم بخورید و ویتامین های دوران بارداری مصرف کنید.

۲. الکل ننوشید و مواد مخدر مصرف نکنید.

۳. از مواد شیمیایی دوری کنید.

۴. دستان خود را اغلب بشویید و به محض احساس بیماری ، درمورد هر بیماری معالجه شوید.

۵. سطل زباله را به شخص دیگری بدهید. مدفوع گربه می تواند انگل ایجاد کننده توکسوپلاسموز را گسترش دهد.

۶. در مناطق جنگلی یا کشورهایی که با پشه ها شناخته شده اند از دافع حشرات استفاده کنید. CDC می گوید دفع حشرات در حین بارداری بی خطر است.

اگر کودکی با تشخیص میکروسفالی دارید و می خواهید دوباره باردار شوید با پزشک خود صحبت کنید. مشاوره ژنتیکی به شما در درک خطرات بارداری مجدد برای ابتلا به این بیماری کمک کند.

بهترین کاردرمانی میکروسفالی

از کجا می توانم پشتیبانی پیدا کنم؟

بعضی اوقات صحبت با دیگران در موقعیت های مشابه می تواند به شما در درک بهتر بیماری میکروسفالی کمک کند. به استحضار می رساند کلینیک تخصصی تشخیص و درمان میکروسفالی کودکان با دو شعبه در پاسداران و سعادت آباد، بیش از ۱۵ سال سابقه در زمینه انواع میکروسفالی، کادری مجرب و مجهز به مداخله های روز دنیا، آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشد. لطفا جهت هماهنگی با کلینیک تخصصی درمان میکروسفالی با شماره های درج شده در قسمت بالای سایت تماس حاصل فرمایید. شرایط و امکانات ذکر شده این مرکز را بعنوان یکی از بهترین مراکز تشخیص و درمان میکروسفالی در تهران معرفی می نماید بصورتیکه از تمام نقاط ایران جهت تشخیص و درمان فرزند خود با بیماری میکروسفالی به این مرکز مراجعه می کنند.

 

مقاله های مرتبط

کاردرمانی در میکروسفالی

۲ دیدگاه. همین الان خارج شوید

  • به شدت نوشته مفید بود. تشکر از شما

  • سلام فرزند من تشخیص میکروسفال داشت و با کمک کاردرمان های این مرکز راه افتاد از همتون تشکر میکنم و براتون آرزوی سلامتی دارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

سه × 3 =

× پشتیبانی 24 ساعته