میکروسفالی یک نقص مادرزادی است که در آن سر نوزاد در مقایسه با نوزادان هم جنس و هم سن کوچکتر از حد انتظار است. نوزادان مبتلا به میکروسفالی اغلب مغزهای کوچکتری دارند که ممکن است به درستی رشد نکرده باشد. این امر باعث تاخیر در رشد تکاملی کودک می شود. در مرکز تخصصی درمان میکروسفالی با دو شعبه توانبخشی در تهران، کادری مجرب و دلسوز با بیش از ۱۵ سال سابقه و بعنوان بهترین مرکز درمان میکروسفالی تهران به ارائه خدمات تشخیصی و درمانی برای کودکان میکروسفال می پردازیم.
میکروسفالی چیست؟
میکروسفالی وضعیتی است که در آن سر نوزاد بسیار کوچکتر از حد انتظار است. در دوران بارداری، سر کودک رشد می کند زیرا مغز کودک رشد می کند. میکروسفالی ممکن است به این دلیل اتفاق بیفتد که مغز کودک در دوران بارداری به درستی رشد نکرده است یا پس از تولد رشد نکرده است که منجر به کوچکتر شدن اندازه سر می شود. میکروسفالی میتواند یک بیماری منفرد باشد به این معنی که میتواند بدون نقص مادرزادی اصلی رخ دهد یا میتواند همراه با سایر نقصهای مادرزادی اصلی رخ دهد.
میکروسفالی شدید چیست؟
میکروسفالی شدید یک شکل شدیدتر از این بیماری است که در آن سر نوزاد بسیار کوچکتر از حد انتظار است. میکروسفالی شدید می تواند به این دلیل باشد که مغز کودک در دوران بارداری به درستی رشد نکرده است یا مغز شروع به رشد صحیح کرده و سپس در مقطعی از بارداری آسیب دیده است.
مشکلات کودکان میکروسفال
نوزادان مبتلا به میکروسفالی بسته به شدت میکروسفالی می توانند طیف وسیعی از مشکلات دیگر را نیز داشته باشند. میکروسفالی با مشکلات زیر مرتبط است:
-تشنج
-تأخیر رشدی مانند مشکلات در گفتار یا سایر نقاط عطف رشدی (مانند نشستن، ایستادن و راه رفتن)
–ناتوانی ذهنی (کاهش توانایی یادگیری و عملکرد در زندگی روزمره)
-مشکلات حرکتی و تعادلی
-مشکلات تغذیه مانند مشکل در بلع
-از دست دادن شنوایی
-مشکلات بینایی
این مشکلات می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند و اغلب مادام العمر هستند. از آنجایی که مغز نوزاد کوچک و توسعه نیافته است، نوزادان مبتلا به میکروسفالی شدید نسبت به نوزادانی که میکروسفالی خفیفتری دارند، ممکن است مشکلات بیشتری داشته باشند. میکروسفالی شدید نیز می تواند تهدید کننده زندگی باشد. از آنجایی که پیشبینی مشکلات میکروسفالی در هنگام تولد دشوار است، نوزادان مبتلا به میکروسفالی اغلب نیاز به پیگیری دقیق از طریق معاینات منظم در مرکز تخصصی درمان میکروسفالی برای نظارت بر رشد و تکامل خود دارند.
چند نوزاد با میکروسفالی متولد می شوند؟
بررسی های انجام شده توسط مرکز تخصصی درمان میکروسفالی نشان می دهد که میکروسفالی یک بیماری شایع نیست. محققان تخمین می زنند که از هر ۸۰۰ تا ۵۰۰۰ نوزاد، ۱ نوزاد با میکروسفالی در ایالات متحده متولد می شود.
علل و عوامل خطر میکروسفالی
علل میکروسفالی در اکثر نوزادان ناشناخته است. برخی از نوزادان به دلیل تغییر در ژن هایشان، میکروسفالی دارند. سایر علل میکروسفالی از جمله میکروسفالی شدید می تواند شامل قرار گرفتن در معرض موارد زیر در دوران بارداری باشد:
-برخی عفونتها در دوران بارداری مانند سرخجه، توکسوپلاسموز یا سیتومگالوویروس
-سوء تغذیه شدید به معنای کمبود مواد مغذی یا عدم دریافت غذای کافی
-قرار گرفتن در معرض مواد مضر مانند الکل، برخی داروها یا مواد شیمیایی سمی
-قطع خون رسانی به مغز نوزاد در طول رشد
برخی از نوزادان مبتلا به میکروسفالی در میان مادرانی که در دوران بارداری به ویروس زیکا آلوده شده اند، گزارش شده است. دانشمندان بهترین مرکز درمان میکروسفالی اعلام کردند که شواهد کافی برای این نتیجه جمعآوری شده است که عفونت ویروس زیکا در دوران بارداری علت میکروسفالی و سایر نقایص شدید مغز جنین است. مرکز تخصصی درمان میکروسفالی به مطالعه نقایص مادرزادی مانند میکروسفالی و نحوه پیشگیری از آنها ادامه می دهد. اگر باردار هستید یا به باردار شدن فکر می کنید با دکتر متخصص میکروسفالی خود در مورد راه هایی برای افزایش شانس داشتن فرزند سالم صحبت کنید.
تشخیص میکروسفالی چگونه است؟
میکروسفالی را می توان در دوران بارداری یا پس از تولد نوزاد تشخیص داد.
-در دوران حاملگی: در دوران بارداری، گاهی اوقات می توان میکروسفالی را با آزمایش اولتراسوند (که تصاویری از بدن ایجاد می کند) تشخیص داد. برای مشاهده میکروسفالی در بارداری، آزمایش سونوگرافی باید در اواخر سه ماهه دوم یا اوایل سه ماهه سوم انجام شود.
-بعد از تولد نوزاد: برای تشخیص میکروسفالی پس از تولد، پزشکان در مرکز تخصصی درمان میکروسفالی در طول معاینه فیزیکی، فاصله دور سر نوزاد تازه متولد شده را که دور سر نیز نامیده می شود، اندازه گیری می کند. سپس پزشک این اندازه گیری را با استانداردهای جمعیت بر اساس جنسیت و سن مقایسه می کند.
آیا می توان از میکروسفالی پیشگیری کرد؟
در حالی که باردار هستید، می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از میکروسفالی اکتسابی انجام دهید:
-رژیم غذایی سالم داشته باشید و ویتامین های دوران بارداری مصرف کنید.
-الکل ننوشید یا مواد مخدر مصرف نکنید.
-از مواد شیمیایی دوری کنید.
-دست های خود را اغلب بشویید و به محض اینکه احساس بیماری کردید برای درمان هر بیماری اقدام کنید.
-از شخص دیگری بخواهید جعبه زباله را عوض کند. مدفوع گربه می تواند انگل ایجاد کننده توکسوپلاسموز را گسترش دهد.
-در مناطق جنگلی یا کشورهایی که به پشه معروف هستند از دافع حشرات استفاده کنید. مرکز درمان میکروسفالی می گوید استفاده از دافع حشرات در دوران بارداری بی خطر است.
-اگر کودک مبتلا به میکروسفالی دارید و می خواهید دوباره باردار شوید، با پزشک خود صحبت کنید. مشاوره ژنتیک ممکن است به شما در درک خطر ابتلا به این بیماری در خانواده کمک کند.
درمان های میکروسفالی
میکروسفالی یک بیماری مادام العمر است. بنابراین هیچ درمان شناخته شده یا درمان استانداردی برای میکروسفالی وجود ندارد. از آنجایی که میکروسفالی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد، گزینه های درمانی نیز می توانند متفاوت باشند. نوزادان مبتلا به میکروسفالی خفیف اغلب به جز اندازه کوچک سر هیچ مشکل دیگری را تجربه نمی کنند. این نوزادان برای نظارت بر رشد و تکامل خود به معاینات معمول نیاز دارند.
برای میکروسفالی شدیدتر، نوزادان به مراقبت و درمان متمرکز بر مدیریت سایر مشکلات سلامتی خود (که در بالا ذکر شد) نیاز دارند. خدمات رشد در اوایل زندگی اغلب به نوزادان مبتلا به میکروسفالی کمک می کند تا توانایی های فیزیکی و فکری خود را بهبود بخشند و به حداکثر برسانند. این خدمات که بهعنوان مداخله توانبخشی شناخته میشوند شامل گفتاردرمانی میکروسفالی و کاردرمانی میکروسفالی می باشند. گاهی اوقات برای درمان تشنج یا سایر علائم به داروها نیز نیاز است.
بهترین مرکز درمان میکروسفالی
گاهی اوقات صحبت کردن با دیگران در شرایط مشابه می تواند به شما در درک بهتر بیماری یا آنچه انتظار می رود کمک کند. پایه و اساس کودکان مبتلا به میکروسفالی دارای یک برنامه است که می تواند شما را در ارتباط با والدین دیگر یک کودک با اختلال قرار دهد. شما می توانید از طریق شماره های درج شده روی سایت با مرکز تخصصی درمان میکروسفالی تماس حاصل فرمایید.
مقاله های مرتبط