بیشتر کودکان خردسال بین ۱۱ تا ۱۶ ماهگی راه رفتن را شروع می کنند، اگر چه برخی از آنها ممکن است تا ۱۸ ماهگی راه رفتن را شروع نکنند. به یاد داشته باشید که اکثر مشکلات راه رفتن در کودکان خردسال خود به خود حل می شود. با این حال اگر کودک شما در سن ۱۸ ماهگی هنوز قادر به ایستادن، حمایت از خود یا راه رفتن نیست، حتما باید توسط یک متخصص کاردرمانی بررسی شود. در زیر چند بیماری رایج وجود دارد که ممکن است متخصص کاردرمانی برای تعیین علت دیر راه رفتن کودک آنها را ارزیابی کند.
چه چیزی باعث تاخیر در راه رفتن در نوزادان می شود؟
اختلالات عصبی
برخی از اختلالات عصبی مانند فلج مغزی یا سندرم داون ممکن است مرحله راه رفتن را به کلی به تاخیر بیندازند. دریافت نشانه ها همچنین به رفع مشکل اساسی و شروع زودهنگام درمان کمک می کند.
دیستروفی عضلانی / مشکلات عضلانی
-این یک بیماری عصبی عضلانی ارثی است و ماهیتی پیشرونده دارد.
-این یکی از شایع ترین علل تاخیر در راه رفتن در کودکان است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
-دیستروفی عضلانی معمولاً باعث ضعف در عضلات می شود. آتروفی عضلانی نخاعی یکی دیگر از دلایل تاخیر در راه رفتن در کودکان است. این یک بیماری ژنتیکی است که در آن اعصاب مورد حمله قرار می گیرند و در کنترل بدن اختلال ایجاد می کنند.
کمبود ویتامین D
در کنار کلسیم، ویتامین D نقش مهمی در رشد استخوانی نوزادان دارد. فقدان آن می تواند دلیل احتمالی تاخیر در راه رفتن باشد.
راشیتیسم
-مطالعات ارتباط بین راشیتیسم و تاخیر در راه رفتن را گزارش کرده اند.
-با این حال اگر این بیماری به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، برگشت پذیر است و درمان به موقع می تواند به کودک در راه رفتن به صورت عمودی کمک کند.
کم کاری تیروئید
شناخته شده است که تیروئید کم کار، نقاط عطف را به تاخیر می اندازد. عملکرد ضعیف تیروئید ممکن است منجر به تون ضعف عضلات، ضعف عضلانی و تاخیر در راه رفتن شود.
مهارت های حرکتی و راه رفتن
-برخی از کودکان در رشد مهارت های حرکتی تاخیر داشته که باعث می شود کمی دیرتر از بقیه راه بروند. دلایل زیادی برای این تاخیر می تواند وجود داشته باشد که صرفاً به شخصیت آنها مربوط می شود.
-برخی از کودکان ترجیح می دهند منتظر بمانند تا احساس اعتماد به نفس کنند.
-هیپوتونیا وضعیتی است که در آن افراد کنترل کمتری بر بدن خود دارند. این می تواند بر راه رفتن در کودکانی که علائم هیپوتونی دارند یا نشان می دهند تأثیر بگذارد. این وضعیت ممکن است در اثر آسیب مغزی ایجاد شود. همچنین ممکن است ناشی از اختلالات عضلانی، اعصاب تامین کننده ماهیچه ها یا عفونت باشد.
-در سایر زمینه های مهارت حرکتی، برخی از کودکان دچار ناتوانی یادگیری هستند که باعث تاخیر در راه رفتن می شود. اینجاست که یک کاردرمانگر برتر می تواند به آموزش آن مهارت ها و ایجاد قدرت برای شروع راه رفتن کمک کند.
تاخیر بلوغ خانوادگی
-یک یا هر دو والدین ممکن است سابقه تاخیر در راه رفتن را در دوران اولیه کودکی خود داشته باشند.
-در چنین مواقعی این احتمال وجود دارد که برخی از فرزندانشان نیز به همین وضعیت مبتلا شوند.
-این یک بیماری نیست، بلکه یک تأخیر در بلوغ به دلیل برخی تأثیرات ژنتیکی یا خانوادگی است.
-نباید هیچ نگرانی غیر ضروری وجود داشته باشد، به خصوص اگر در سن ۲ سالگی شروع به راه رفتن کرده باشند.
نارس بودن
-انتظار می رود نوزادی که نارس به دنیا می آید درجاتی از تاخیر رشد داشته باشد که میزان آن ممکن است به سطح نارس بودن بستگی داشته باشد.
-بنابراین تا زمانی که کودک مبتلا پیشرفت کلی خوبی داشته باشد و هیچ گونه سفتی یا وضعیت بدنی غیرطبیعی از خود نشان ندهد، ممکن است تاخیر ۲ تا ۳ ماهه از نقاط عطف مورد انتظار از جمله تاخیر در راه رفتن، قابل تحمل باشد.(نوزادان نارس چه مشکلاتی دارند؟)
دلایل دیگر
-تون عضلانی بالا (عضلات بسیار منقبض)
-سفت شدن اندام ها یا تعادل ضعیف
-کودک همه جا حمل می شود و به او فرصتی داده نمی شود که راه رفتن را امتحان کند.
شاخص های اولیه برای تاخیر در راه رفتن چیست؟
-کودک تا ۹ ماهگی نمی تواند بدون حمایت بنشیند.
-کودک تا ۱۲ ماهگی با حمایت نمی ایستد.
-کودک در ۱۶-۲۳ ماهگی به طور پیوسته راه نمی رود.
-کودک به طور مداوم با انگشت پا راه می رود (روی نوک پا راه رفتن).
-کودک به طور مداوم از طریق نقاط عطف رشدی رایج (بالا بردن سر، غلت زدن و نشستن) دیر پیشرفت می کند.
-اگر نوزادی در ۱۶ تا ۲۳ ماهگی راه نمی رود، باید یک معاینه پزشکی برای بررسی قدرت عضلانی، دامنه حرکتی و انعطاف پذیری مفاصل او انجام شود. تاخیر در راه رفتن می تواند یک علامت هشدار اولیه برای فلج مغزی، دیستروفی عضلانی یا سایر شرایط ژنتیکی باشد. یک پزشک می تواند برخی از اختلالات رایج فوق الذکر را رد کند.
اگر در خصوص تاخیر حرکتی فرزندتان احساس نگرانی دارید و او هنوز نقاط عطف رشد خود را طی نکرده است با مرکز تخصصی درمان تاخیر حرکتی تماس گرفته و در این خصوص از متخصصین ما کمک بگیرید.