حرف نزدن کودک در سنین مختلف می تواند نگرانی های زیادی را برای والدین به وجود بیاورد و باعث شود تا آنها به فکر استفاده از خدمات درمانی در این زمینه بیفتند. یکی از مهمترین سوالاتی که در این خصوص ممکن است به وجود بیاید این است که حرف نزدن کودک تا چه سنی طبیعی است و پس از چه سنی در صورت حرف نزدن باید نگران کودک باشید و به دنبال استفاده از خدمات گفتار درمانی باشیم؟ ما در این مطلب قصد داریم کمی بیشتر درباره این موضوع صحبت کنیم و اطلاعات جامع و کاملی را درباره دلایل و زمان حرف نزدن در کودکان مختلف صحبت کنیم. پس اگر شما هم علاقه مند به داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید به شما پیشنهاد می کنیم حتما ادامه این مطلب را با دقت مطالعه کنید.
حرف نزدن کودکان
به طور کلی تا سن ۱۲ ماهگی باید انتظار داشته باشید تا کودک شما اولین کلمات خود را بیان کند. البته این مسئله برای کودکان فارسی زبان صدق می کند. نکته بسیار مهم این است که بیان اولین کلمات ممکن است به شکل های مختلفی بیان شود و نباید انتظار داشته باشید که کودک کلمات را به صورت دقیق بیان کند. به مرور که سن کودک افزایش پیدا می کند مهارت های گفتاری او نیز توسعه پیدا می کند و می تواند از کلمات بیشتری در جملات و صحبت های خود استفاده کند. نکته دیگر این است که دقت بیان کلمات نیز به همین نسبت افزایش پیدا می کند و جملات و عباراتی که کودک بیان می کند به شکل بهتری مفهوم را می رساند. برخی از کودکان ممکن است به دلایل مختلف بین یک تا دو ماه تاخیر در بیان اولین کلمات خود داشته باشند. در صورت بروز چنین مشکلی جای هیچ گونه نگرانی برای والدین نیست.
حرف نزدن کودکان تا چه سنی طبیعی است؟
حال اجازه دهید تا یک پاسخ کلی را به این سوال ارائه دهیم. گاهی اوقات ممکن است کودک بیشتر از سنی که در بخش قبلی بیان کردیم یعنی ۱۴ ماه سن داشته باشد و همچنان نتواند اولین کلمات خود را به شکل تقریبا مناسبی بیان کند. در چنین شرایطی شما باید شک کنید و به سرعت برای تشخیص مشکلاتی که باعث جلوگیری از حرف زدن کودک می شوند به دکتر متخصص گفتاردرمانی یا یک متخصص کودک مراجعه کنید. در صورتی که در سن مناسب اقدام کنید متخصص کودک یا گفتار درمانی می تواند سریعا این مشکل را تشخیص داده و راهکارهای درمانی را برای درمان مشکلات کودک اتخاذ کند. دقت داشته باشید که حرف نزدن کودک به معنای پایین بودن ضریب هوشی کودک نیست. یک کودک ممکن است قدرت درک و هوش بسیار بالایی داشته باشد ولی همچنان تا سن ۱۴ ماهگی نتواند صحبت کند و برای این کار چالش های جدی را تجربه کند. فراموش نکنید که عوامل مختلفی می توانند روی این حرف نزدن تاثیرگذار باشند و هوش پایین تنها دلیل این مسئله نیست.
بهترین راه زمانی که کودک صحبت نمی کند؟
زمانی که کودک تا سن ۱۴ ماهگی نمی تواند حرف بزند شما باید سعی کنید به سرعت به یک متخصص مراجعه کنید. تشخیص علت حرف نزدن کودک یک بخش بسیار مهم از درمان است. به همین علت این نکته مهم است که شما از یک متخصص با تجربه و با دانش بالا در این زمینه مشورت بگیرید تا بتوانید نتیجه بهتری را در درمان کودکان دریافت کنید. یک گفتار درمانگر حرفه ای ابتدا تستی را از کودک می گیرد و موانعی که از حرف زدن کودک جلوگیری می کنند را شناسایی می کند. در ادامه استراتژی های درمانی را اتخاذ کرده و مشاوره های تخصصی را نیز به والدین کودکان ارائه می دهد تا مشکلات کودک را برطرف کند.
خدمات گفتاردرمانی زمانی که کودک حرف نمی زند؟
زمانی که با مشکل حرف نزدن کودک مواجه می شوید یکی از بهترین گزینه هایی که پیش روی شما قرار دارد این است که از خدمات گفتاردرمانی استفاده کنید. خدمات گفتاردرمانی هرچه در سنین پایین تر مورد استفاده قرار گیرد نتیجه بهتری را به همراه خواهد داشت و می تواند اثر گذاری فوق العاده ای روی درمان مشکلات کودک داشته باشد. یک نکته بسیار مهم در خصوص استفاده از خدمات گفتاردرمانی در زمانی که کودک صحبت نمی کند این است که مدت زمان درمان نیز در سنین پایین تر کاهش پیدا می کند. بنابراین اگر شما دیر به متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید ممکن است مدت زمان درمان کودک نیز به میزان زیادی افزایش پیدا کند. یک هدف دیگر خدمات گفتار درمانی به والدین این کودکان این است که آنها را متوجه می کند که لزوما مشکلات سخن گفتن کودک به منزله مشکلات بهره هوشی در آنها نیست.
نکاتی مهم درباره گفتار درمانی
در واقع اصلی ترین عاملی که باعث حرف نزدن کودک تا ۱۴ ماهگی می شود مشکلات زبانی و گفتاری است که این مشکلات ممکن است ناشی از عدم استفاده درست از عضلات یا عدم رشد مهارت های زبانی باشد. در هر صورت شما می توانید با استفاده از خدمات گفتاردرمانی تا حدود زیادی این مشکلات را برطرف کنید و به این ترتیب کودک شما می تواند شروع به صحبت کردن کند. مدت زمانی که طول می کشد تا خدمات گفتاردرمانی بتواند این مشکل کودک را برطرف کند به عوامل مختلفی بستگی دارد. سطح مشکلاتی که کودک در صحبت کردن با آنها درگیر است و علت صحبت نکردن کودک و همینطور میزان تخصص متخصص کاردرمانگر از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار روی این موضوع هستند. علاوه بر این باید دقت داشته باشید که یک گفتار درمانگر می تواند مشاوره تخصصی را نیز به والدین ارائه دهد و استراتژی های رفتاری را برای رفتار درست با این کودکان برای والدین مشخص کند.
نحوه ارائه خدمات گفتاردرمانی
اولین جلسه گفتاردرمانی برای حرف نزدن کودکان با ارزیابی وضعیت کودکان و بررسی دلایلی که ممکن است باعث حرف نزدن آنها شود آغاز می شود. زمانی که متخصص گفتاردرمانی متوجه می شود که کودک دقیقا با چه مشکلاتی درگیر است می تواند تمرین ها و استراتژی هایی را برای درمان کودک ارائه دهد. یکی از مهمترین نکاتی که در خصوص این خدمات وجود دارد این است که متخصص گفتار درمانی حتما باید به صورت مرتب پیگیر وضعیت کودک بوده و وضعیت او را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد. هر چه جلسات درمانی به صورت منظم تر برگزار شوند و والدین نیز تمرینات لازم را با کودک انجام دهند اثر گذاری روش های درمانی نیز به همان نسبت افزایش پیدا می کند.
نکاتی مهم برای درمان مشکل حرف نزدن کودک
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار روی درمان مشکل حرف نزدن کودکان مسئله انگیزه است. تا زمانی که کودکان انگیزه کافی برای صحبت کردن را به دست نیاورند معمولا روش های درمانی نمی تواند اثر گذاری خوبی روی آنها داشته باشد. بنابراین شما به عنوان والدین کودک این وظیفه را بر عهده دارید که انگیزه کافی را برای آنها به وجود بیاورید. برای انجام این کار می توانید از درمانگری که به آن مراجعه کرده اید مشورت بگیرید تا بتوانید راهکارهای مناسب را برای ایجاد انگیزه در کودکان دریافت کنید. به عنوان مثال شما می توانید از عروسک ها برای بیان عبارت های تک کلمه ای یا دو کلمه ای استفاده کنید تا انگیزه کافی را در آنها به وجود بیاورید. نباید فراموش کنید که کودکان در سنین مختلف توسط عناصر مختلف انگیزه پیدا می کنند. بنابراین شما باید سعی کنید بر اساس سن او مواردی را ارائه دهید تا بتواند بهترین عملکرد را در درمان از خود نشان دهد.
دلایل مختلف دیر حرف زدن کودک
احتمالا یکی از مهمترین سوالاتی که در خصوص حرف نزدن کودک تا سن ۱۴ ماهگی برای شما به وجود آمده این است که آیا این مشکل یک اختلال ژنتیکی به شمار می آید؟ در گام اول باید بررسی کنیم که آیا این مشکل یک اختلال است یا خیر و در ادامه به بررسی ژنتیکی بودن آن بپردازیم. به طور کلی هنوز مدارک و شواهد خاصی مبنی بر این که حرف نزدن کودک یک اختلال به شمار می آید پیدا نشده است و به همین علت نیز متخصصان این حوزه آن را در دسته اختلالات قرار نمی دهند. با این حال مواردی که در این زمینه تحقیق و بررسی شده نشان می دهند که این مسئله می تواند ریشه ای ژنتیکی داشته باشد.
درمان مشکلات حرف نزدن کودک در کلینیک تخصصی ما
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که برای حرف نزدن کودک خود به دنبال بهترین کلینیک درمانی هستید به شما پیشنهاد می کنیم حتما از خدماتی که ما در کلینیک تخصصی خود ارائه می دهیم استفاده کنید. خدماتی که در مرکز تخصصی گفتاردرمانی تهران به شما ارائه می شود شامل خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی و طیف گسترده ای از خدمات دیگر نیز می شود. یکی از مهمترین مزایای استفاده از خدمات ما این است که شما می توانید با کمترین هزینه ممکن از این خدمات استفاده کنید و نیازی به پرداخت هزینه کلان نیست. علاوه بر این شما می توانید نسبت به کیفیت خدماتی که دریافت می کنید نیز نهایت اطمینان را داشته باشید. دلیل این موضوع این است که متخصصان ما دارای سطح دانش بالایی بوده و از تجربه زیادی نیز برخوردار هستند. تمام این عوامل در کنار یکدیگر کلینیک ما را به یکی از بهترین کلینیک ها در این زمینه تبدیل کرده است.
مقاله های مرتبط
علائم هشدار دهنده تأخیر تکاملی
تأخیرهای رشدی در کودکان ۳ تا ۵ سال
گفتاردرمانی برای لکنت زبان کودکان
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان