وقتی نوبت به رشد گفتار و زبان فرزندتان می رسد، بسیاری از والدین از خود میپرسند؛ آیا گفتار فرزندم متناسب با سن او است یا تاخیر گفتاری دارد! در جواب باید گفت که کودکان با سرعتهای متفاوتی پیشرفت میکنند، و تعیین اینکه آیا کودک شما فقط نسبت به همسالان خود دیرتر صحبت می کند یا به کمک حرفهای نیاز دارد، همیشه آسان نیست. ما این راهنمای اطلاعاتی را گردآوری کردهایم تا به شما در درک بهتر تاخیرهای گفتاری، علائم و نشانههای رایج، نحوه تشخیص و درمان تاخیر گفتاری و موارد دیگر کمک کنیم.
تاخیر در گفتار چیست؟
مهارت های گفتاری و زبانی با کوچکترین صدای ناله کردن نوزاد شروع می شود. با گذشت ماه ها، نوزادان در نهایت شروع به غان وغون کردن می کنند، که به زودی به یکی از شادترین لحظات برای والدین تبدیل می شود. اینها اولین کلمات قابل درک نوزادان است. یک کودک ۲ ساله معمولی می تواند حدود ۵۰ کلمه بگوید و در جملات دو کلمه ای صحبت کند. تا ۳ سالگی دایره لغات آنها به ۱۰۰۰ کلمه افزایش می یابد.
تاخیر گفتار زمانی است که کودک نوپا این نقاط عطف گفتار معمولی را برآورده نمی کند. این یک مشکل رشدی رایج است که ۱۰ درصد از کودکان پیش از دبستان را تحت تاثیر قرار می دهد.
تشخیص دقیق تاخیر گفتاری در کودکان کار بسیار دشواری است. به همین دلیل است که ارزیابی و تشخیص توسط یک آسیب شناس خبره گفتار و زبان، که به عنوان گفتار درمانگر نیز شناخته می شود، بسیار مهم است. تأخیر گفتار را می توان به طور موثر درمان کرد و تحقیقات نشان داده است که مداخلات زودتر منجر به نتایج بهتری می شود.
تفاوت بین تاخیر گفتار و تاخیر زبان چیست؟
در حالی که تاخیر گفتار و تاخیر زبان اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند و تشخیص آنها برای متخصصان آموزش ندیده دشوار است، اما تفاوت های مهمی بین آنها وجود دارد.
گفتار عمل فیزیکی تولید صداها و گفتن کلمات است. درک کودک با تاخیر در گفتار اغلب سخت است. در حالی که ممکن است از کلمات و عبارات برای بیان ایده های خود استفاده کنند، اغلب در ایجاد صداهای صحیح مشکل دارند. ناتوانی در تفسیر فرزند شما می تواند برای والدین ناامید کننده باشد.
برعکس، یک کودک نوپا با تاخیر زبانی ممکن است صداهای درستی در بیاورد و برخی کلمات را تلفظ کند، اما آنها نمی توانند عبارات یا جملاتی را بسازند که منطقی باشند.
برخی از کودکان یا تاخیر در گفتار یا تاخیر زبان دارند و برخی هر دو را دارند. تمایز بین این دو مهم است، زیرا تصمیمات درمانی را تعیین می کند. اگر فکر می کنید کودک شما ممکن است تاخیر در گفتار یا زبان داشته باشد، مهم است که از یک آسیب شناس گفتار و زبان کمک بگیرید. آنها واجد شرایط ترین متخصصین برای ارزیابی و تشخیص هستند.
آیا کودک شما تاخیر در گفتار دارد؟
همانطور که گفته شد، برای مراقبان سخت است که بدانند آیا فرزندشان کمی بیشتر طول می کشد تا به نقطه عطف گفتار یا زبان برسد، یا مشکل عمیق تری وجود دارد که نیاز به توجه دارد. در اینجا برخی از علائم و نشانههای رایج تاخیر گفتار که بر اساس گروه سنی مشخص میشوند، آورده شده است.
تا ۱۲ ماهگی:
کودک شما از حرکاتی مانند اشاره یا تکان دادن دست برای خداحافظی استفاده نمی کند.
در تقلید صداها مشکل دارد.
تا ۱۸ ماهگی:
کودک شما برای برقراری ارتباط، حرکات را به صداها ترجیح می دهد.
در درک درخواست های کلامی ساده مشکل دارد.
تا ۲۴ ماهگی:
فرزند شما فقط می تواند گفتار یا اعمال را تقلید کند.
کلمات یا عبارات را خود به خود تولید نمی کند.
فقط برخی صداها یا کلمات را به طور مکرر می گوید و نمی تواند بیش از نیازهای فوری خود از کلمات برای برقراری ارتباط استفاده کند.
نمی تواند دستورالعمل های ساده را دنبال کرد.
دارای تن صدای غیرمعمولی (مانند صدای خفن یا صدای بینی) می باشد.
تا ۳۶ ماهگی:
فرزند شما حداقل از ۲۰۰ کلمه استفاده نمی کند.
چیزها را به نام نمیپرسد.
حتی اگر با آنها زندگی کنید درک آنها سخت است.
تأخیر گفتار چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر فرزند شما مشکلی داشته باشد، مهم است که به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا بهترین دکتر گفتاردرمانی مراجعه کنید. در طول ارزیابی اولیه، آنها در مورد توانایی های گفتاری و زبانی کودک نوپا و همچنین سایر نقاط عطف رشد و رفتارها برای تشخیص مناسب سؤال خواهند کرد. به طور خاص، گفتار درمانگر شما موارد زیر را ارزیابی خواهد کرد:
-آنچه کودک شما می فهمد (به نام زبان دریافتی)
-آنچه فرزند شما می تواند بگوید (به نام زبان بیانی)
-رشد صدا و وضوح گفتار کودک شما
-وضعیت دهانی-حرکتی کودک شما (نحوه کارکرد دهان، زبان، کام و غیره برای گفتار و همچنین خوردن و بلعیدن)
-بر اساس نتایج، گفتار درمانگر ممکن است گفتاردرمانی را برای کودک شما توصیه کند.
چه چیزی باعث تاخیر در گفتار می شود؟
تأخیر در گفتار ممکن است به این معنی باشد که برنامه زمانی کودک شما کمی متفاوت است و او در نهایت به آن خواهد رسید. اما تاخیر در گفتار یا زبان نیز می تواند نشان دهنده چیزی در مورد رشد کلی جسمی و فکری کودک شما باشد. در اینجا به برخی از علل اساسی تاخیر گفتار اشاره می کنیم.
اختلال دهان و دندان: بسیاری از کودکان با تاخیر در گفتار، مشکلات دهانی-حرکتی دارند، که مشکلی در نواحی مغز مسئول گفتار است. این امر هماهنگی لب ها، زبان و فک را برای ایجاد صداهای گفتاری دشوار می کند. این کودکان همچنین ممکن است مشکلات دهانی-حرکتی دیگری مانند مشکلات تغذیه داشته باشند.
اختلال رشد گفتار و زبان: برخی از اختلالات گفتار و زبان شامل عملکرد مغز می شود و ممکن است نشانه ای از ناتوانی یادگیری باشد. فرزند شما ممکن است در تولید صداهای گفتاری، استفاده از زبان گفتاری برای برقراری ارتباط یا درک آنچه دیگران در حال برقراری ارتباط هستند مشکل داشته باشد. مشکلات گفتاری و زبانی اغلب اولین نشانه ناتوانی یادگیری است.
از دست دادن شنوایی: کودک نوپایی که نمی تواند خوب بشنود یا گفتار تحریف شده را می شنود، احتمالاً در تشکیل کلمات مشکل دارد. کم شنوایی اغلب نادیده گرفته می شود، اما خوشبختانه به راحتی قابل شناسایی است. یکی از نشانه های کم شنوایی این است که کودک شما وقتی نام شخص یا شیئی را می نامید، آن ها را تصدیق نمی کند، اما اگر از ژست ها استفاده می کنید، این کار را می کند. با این حال، علائم کاهش شنوایی ممکن است بسیار ظریف باشد. گاهی اوقات تاخیر در گفتار یا زبان ممکن است تنها علامت قابل توجه باشد.
اختلال طیف اوتیسم: مشکلات گفتاری، زبانی و ارتباطی می تواند از علائم اولیه اوتیسم باشد.
عدم تحریک: ما صحبت کردن را از اطرافیانمان یاد می گیریم. بنابراین، اگر کودکان به طور فعال با زبان درگیر نباشند، به طور طبیعی درک گفتار یا کلمات برای آنها سخت است. عدم تحریک کلامی می تواند کودک را از رسیدن به نقاط عطف رشد باز دارد.
مشکلات عصبی: برخی از مشکلات عصبی مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی و آسیب مغزی تروماتیک می توانند بر عضلات مورد نیاز برای صحبت کردن تأثیر بگذارند.
سوالاتی که باید از متخصص گفتار درمانگر بپرسید؟
-چرا فرزند من هنوز صحبت نمی کند؟
-آیا طبیعی است که فرزند من در سن خودش هنوز صحبت نکند؟
-به نظر می رسد فرزند من در درک آنچه می گویم مشکل دارد، اما به ژست ها پاسخ می دهد. آیا ممکن است کم شنوایی داشته باشند؟
-آیا ممکن است فرزند من ناتوانی رشدی داشته باشد؟
-برای کمک به صحبت کردن یا درک بهتر فرزندم چه کنم؟
-چه نوع تمرینها، فعالیتها یا بازیهایی را میتوانم با کودکم انجام دهم تا به رشد گفتار او کمک کنم؟
-تأخیر گفتار چگونه بر عملکرد مدرسه فرزندم تأثیر می گذارد؟