کاردرمانی در فلج مغزی می تواند به مدیریت فعالیت ها و عملکردهای روزمره مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و استفاده از حمام کمک کند. بهترین کاردرمانی برای فلج مغزی این کار را با بهبود توانایی های فیزیکی، شناختی و مهارت های حرکتی ظریف انجام می دهند. کاردرمانگران طیف گسترده ای از شرایط را در کودکان درمان می کنند. این پست بر روی کاردرمانی برای کودکان مبتلا به فلج مغزی و درمان آن تمرکز دارد. یکی از رایج ترین تشخیص های عصبی که کاردرمانگران درمان می کنند، فلج مغزی است. در این مطلب توضیح میدهیم که کاردرمانی برای فلج مغزی چیست و چگونه یک کاردرمانگر میتواند مداخلات و خدماتی را برای رسیدگی به نقصهای عملکردی ناشی از این بیماری ارائه دهد.
چگونه کاردرمانی به فلج مغزی کمک می کند؟
کاردرمانی به افراد مبتلا به فلج مغزی کمک می کند تا مهارت های مورد نیاز برای داشتن زندگی مستقل و رضایت بخش را توسعه دهند یا بازیابی کنند. «کار» در کاردرمانی به حرفه فرد اشاره نمی کند. بلکه به فعالیت های روزمره ای اشاره دارد که به زندگی معنا می بخشد.
برای کودک سی پی، این فعالیت های معنادار شامل بازی و یادگیری است. بهترین کاردرمانی فلج مغزی بر بهبود توانایی کودک در بازی و یادگیری تمرکز دارد که برای رشد و استقلال مهم است.
برای کودکان مبتلا به فلج مغزی، کاردرمانی می تواند به مشکلات هماهنگی ماهیچه ها و مفاصل کمک کند – مسائلی که می تواند کارهای روزمره را دشوار کند. برخی از این کارها شامل خوردن، مسواک زدن و حمام کردن است. کاردرمانی در فلج مغزی می تواند به بهبود توانایی های فیزیکی، شناختی و اجتماعی و همچنین مهارت های حرکتی ظریف و وضعیت بدن کمک کند. این درمان همچنین می تواند به رفع مشکلات در پردازش اطلاعات حسی کمک کند.
مزایای کاردرمانی برای فلج مغزی
کاردرمانی برای کودکان فلج مغزی از بسیاری جهات مفید است. کاردرمانی برای فلج مغزی می تواند به کودکان کمک کند تا:
-شانس آنها برای استقلال بیشتر شود.
-توانایی آنها در بازی و یادگیری بهبود یابد.
-عزت نفس و اعتماد به نفس آنها افزایش یابد.
– به آنها در ایجاد یک روال کارآمد کمک می کند.
-به آنها احساس موفقیت می دهد.
– کیفیت زندگی آنها را بهبود می بخشد.
والدین و مراقبان زمان زیادی را صرف کمک به کودکان فلج مغزی در انجام فعالیت های اساسی روزمره می کنند. با گذشت زمان کودک و والدین متوجه مزایای کاردرمانی خواهند شد.
برای والدین و مراقبان، کاردرمانی فلج مغزی از طریق موارد زیر کمک می کند:
-کاهش تقاضا از آنها
-کاهش استرس
-ایجاد حس امنیت
-بهبود کیفیت زندگی آنها
-به آنها اجازه می دهد تا شاهد پیشرفت و مستقل شدن فرزندشان باشند.
هر نوع فلج مغزی علائم مختلفی را نشان می دهد که ممکن است توانایی کودک را برای زندگی مستقل و انجام فعالیت های روزانه مختل کند.
چه انتظاری از کاردرمانی فلج مغزی داشته باشیم؟
همانند فیزیوتراپی و گفتار درمانی، کاردرمانی برای هر کودک فلج مغزی متفاوت است. طرح درمان کاردرمانی هر کودک به شدت فردی و متناسب با تواناییهای جسمی، فکری و اجتماعی-عاطفی اوست.
در طول اولین جلسه درمانی کودک شما، کاردرمانگر ارزیابی کاملی را انجام خواهد داد. آنها مهارت های حرکتی درشت و ظریف، رشد ادراکی و توانایی های دهانی-حرکتی کودک شما را آزمایش خواهند کرد. درمانگر نحوه واکنش کودک شما به لمس و حرکت را مشاهده خواهد کرد و با شما در مورد نقاط قوت، ضعف و اهداف خاص او برای درمان صحبت می کند.
اکثر کودکان مبتلا به فلج مغزی باید هر شش تا نه ماه یکبار مورد ارزیابی مجدد قرار گیرند. پس از این ارزیابی ها، کاردرمانگر برنامه درمانی را بر اساس پیشرفت و تغییرات کودک تنظیم می کند.
تمرینات مورد استفاده در کاردرمانی کودکان فلج مغزی
کاردرمانی برای کودکان فلج مغزی شامل استفاده از فعالیت های عملکردی برای بهبود تدریجی عملکرد عملکردی است. تمرینات کاردرمانی بر زمینه های مهارتی زیر تمرکز دارند:
کنترل حرکتی درشت – مانند تسهیل مراحل رشد حرکتی کودک براساس سن که شامل نشستن، چهار دست و پا رفتن و راه رفتن می باشد.
کنترل حرکتی ظریف – با کار بر روی قدرت عضلات دست، جداسازی انگشتان، دستکاری در دست، قوس دادن کف دست، حرکت شست مقابل انگشتان دیگر، مهارت دست را بهبود می بخشد. فعالیتها عبارتند از فشردن گیره لباس، بازی با اسباببازیهای آب پاش، و هل دادن سکهها به شکاف قلک.
هماهنگی دوطرفه – بازی یا حرکات به کودک می آموزد که هر دو طرف بدن را همزمان کنترل کند، مانند طبل زدن، فشار دادن وردنه و جدا کردن اسباب بازی های ساختمانی (لگو).
قدرت و ثبات قسمت بالایی بدن – تمرکز بازی روی تقویت و تثبیت عضلات تنه (هسته)، شانه و مچ دست از طریق تمریناتی مانند خزیدن، دراز کشیدن روی شکم هنگام مطالعه، بازی گرفتن در حالت زانو زده و ریختن آب از پارچ در یک فنجان است.
عبور از خط وسط – این فعالیتها، مانند ساختن شکل هشت و پرتاب توپها به سمت هدف در سمت راست یا چپ، به کودک میآموزد که دستها و پاهای خود را به سمت مخالف بکشد.
مهارتهای حرکتی دیداری – هماهنگی دست و چشم را از طریق فعالیتهایی مانند نقاشی، نخ و مهره و گرفتن و پرتاب توپ بهبود میبخشد.
ادراک بصری – این فعالیت ها توانایی درک، ارزیابی و تفسیر آنچه دیده می شود را بهبود می بخشد. فعالیتها شامل پازل الفبا، بازی با اشکال مختلف و بازیهای تطبیق است.
خودمراقبتی – توانایی انجام فعالیت های روزمره زندگی را بهبود می بخشد و کودک را برای استقلال بیشتر در خانه، مدرسه و جامعه آماده می کند. ورزش ها می توانند شامل؛ مسواک زدن، لباس پوشیدن و تغذیه خود باشند.
کاردرمانگران از تکنیک های خاصی برای کمک به کودکان برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کنند، از جمله:
درمان حرکتی ناشی از محدودیت کودکان (CIMT) – توانایی حرکت دادن قسمتهای ضعیفتر بدن را با مهار همتایان قویترشان بهبود میبخشد. برای کودکی که در حرکت دادن یکی از بازوهای خود مشکل دارد، بازوی قویتر برای مدتی کاملاً مهار میشود در حالی که بازوی ضعیفتر تقویت و تمرین میشود.
درمان یکپارچگی حسی – توانایی دریافت، ثبت، تفسیر و عمل بر روی اطلاعاتی که از طریق گیرنده های حسی به مغز می رسد را بهبود می بخشد. این فعالیت ها تجربیات حسی مختلفی را برای کودک فراهم می کند و می تواند شامل بازی با توپ، خمیر بازی، بتونه، شن و آب، راه رفتن روی بافت های مختلف فرش و نقاشی با انگشت باشد.
کاردرمانی فلج مغزی بر اساس سن
کاردرمانی به افراد در هر سنی کمک می کند. برای کودکان مبتلا به فلج مغزی، درمان بر اساس توانایی های جسمی، فکری، اجتماعی و زبانی و همچنین سن کودک انجام می شود.
کودکان نوپا – درمان کودکان نوپا حول محور بازی و یادگیری است. از بازی ها و اسباب بازی ها برای بهبود رشد شناختی و جسمی کودک استفاده می شود.
کودکان خردسال – درمان برای کودکان خردسال روی بهبود رشد شناختی و جسمانی و همچنین توانایی کودک برای انجام فعالیتهای روزمره زندگی مؤثر است. بهترین کاردرمانی برای فلج مغزی همچنین می تواند عملکرد کودک در مدرسه و مهارت های اجتماعی شدن او را بهبود بخشد.
پیدا کردن یک کاردرمانگر ماهر برای فلج مغزی
کاردرمانگران متخصصان مراقبت های بهداشتی دارای مجوز هستند. یافتن یک کاردرمانگر که تجربه کار با بیماران فلج مغزی را داشته باشد بسیار مهم است تا اطمینان حاصل شود که کودک شما بهترین درمان ممکن را دریافت می کند. اگر برای یافتن یک کاردرمانگر به کمک نیاز دارید، از متخصص فلج مغزی کودک خود سوال کنید که آیا توصیه ای برای شما دارد. کاردرمانگران، فیزیوتراپیست ها و گفتاردرمانگرها اغلب برای ایجاد برنامه های درمانی جامع با هم همکاری می کنند. اگر فرزند شما به گفتار درمانی مراجعه می کند، ممکن است بتواند شما را به یک کاردرمانگر خوب معرفی کند. برای دریافت بهترین خدمات توانبخشی با مرکز تخصصی درمان فلج مغزی تماس حاصل فرمایید.