اختلال دیکته نویسی یا املاء یکی از انواع اختلالات در زمینه مهارت نوشتن است که می تواند مشکلات و چالش هایی را برای کودکان به همراه داشته باشد. برای درمان این اختلال راهکارهای مختلفی وجود دارد که کاملا به شدت آن وابسته هستند. برای این که بتوان این اختلال را به درستی درمان کرد باید ابتدا در زمان مناسب آن را تشخیص داد. ما در این مطلب قصد داریم کمی بیشتر درباره اختلال دیکته نویسی یا املاء (دیسگرافی) صحبت کنیم و اطلاعات جامع و کاملی را درباره نحوه تشخیص و نشانه هایی که این اختلال دارد و همینطور راهکارها و استراتژی های درمانی که برای آن وجود دارد در اختیار شما قرار دهیم. پس با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
اختلال دیکته نویسی یا املاء (دیسگرافی)
دیسگرافی نوع ناتوانی در نوشتن است که در آن فرد برای ایجاد حروف و کلمات مختلف در یک فضای مشخص با مشکل و چالش مواجه می شود. یکی از اصلی ترین دلایلی که باعث بروز مشکل در نوشتن افراد می شود این است که فرد نمی تواند وظایف پیچیده ای که برای انجام عملیات نوشتن وجود دارند را با یکدیگر ترکیب کند. همین عامل نیز باعث می شود تا نتیجه نهایی چندان رضایت بخش نباشد.
ویژگی های اصلی و مشترک اختلال دیکته نویسی یا املاء چیست؟
-افرادی که با مشکل دیسگرافی درگیر هستند معمولا در نوشتن املاء با چالش های جدی مواجه می شوند.
-دستخط این افراد بسیار ضعیف است و معمولا نمی توانند حروف و کلمات مختلف را به شکل زیبایی بنویسند.
-مشکل دیگری که معمولا برای این دسته از افراد به وجود می آید این است که در آوردن افکار خود روی کاغذ با مشکلات و چالش های جدی مواجه می شوند.
-این افراد نمی توانند ذهن خود را به شکلی سازماندهی کنند که بتوانند روی یک صفحه مشخص بنویسند.
مشکلات جدی که اغلب توسط افرادی که با اختلال دیکته نویسی و املاء درگیر هستند تجربه می شود؟
-شاید اصلی ترین مشکل افرادی که با اختلال دیسگرافی درگیر هستند این باشد که نمی توانند ایده های خود را روی کاغذ بیاورند و برای انجام این کار با چالش های جدی مواجه می شوند.
-آگاهی درستی از توانایی های جسمی و بدن خود ندارند و نسبت به بازخوردی که در دست های خود احساس می کنند نیز آگاه نیستند.
-مهارت های نوشتاری آن ها بسیار پایین تر از سنی است که در آن قرار دارند و معمولا خروجی مهارت های نوشتاری آن ها نیز چندان جذاب نیست.
-از دیگر چالش های مهمی که این افراد تجربه می کنند این است که استقامت کافی برای بهبود دستخط خود را ندارند.
-معمولا انگیزه محدودی برای انجام تکالیف درسی که به صورت نوشتاری هستند، دارند و با مشکلات ناشناخته ای در این زمینه نیز درگیر می شوند.
استراتژی های مدیریتی برای کودکان مبتلا به دیسگرافی (در پیش دبستانی، مدرسه یا خانه)
-سعی کنید زمان کافی برای تکمیل وظایف نوشتاری را در اختیار کودکانی که مبتلا به اختلال املاء هستند، قرار دهید و اگر نیازمند زمان بیشتری هستند زمان اضافی را برای انجام این کارها اختصاص دهید.
-از راهکارهای جایگزین برای بیان دانش استفاده کنید. مثلا به جای دریافت پاسخ کتبی سعی کنید پاسخ آن ها را به صورت شفاهی دریافت کنید، اجازه دهید تا دیگران پاسخ آن ها را به جای آن ها بنویسند یا این که از نرم افزارهای کامپیوتری که صوت را به متن تبدیل می کنند، استفاده کنید.
-دانش آموزانی که سن بیشتری دارند می توانند از کامپیوتر برای پاسخ دادن به وظایفی که نیازمند نوشتن یک متن طولانی هستند استفاده کنند.
-بزرگسالان حتما باید آگاهی کاملی درباره این اختلال و مشکلات ناشی از آن داشته باشند و با آگاهی کامل از مسائل، چالش های ذاتی و استراتژی های کمکی که در این زمینه وجود دارند به کمک کودکان بیایند.
لازم به ذکر است که جهت تشخیص و درمان اختلال دیکته نویسی می توانید به مرکز تخصصی درمان اختلال یادگیری مراجعه فرمایید.
رویکردها و راهکارهای کاردرمانی برای کمک و حمایت از کودکان با اختلال دیکته نویسی و املاء
خدمات کاردرمانی می تواند به میزان زیادی به کودکانی که با اختلال دیسگرافی درگیر هستند کمک کرده و مزایای بسیار زیادی را برای آن ها به همراه داشته باشد. از جمله این مزایا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-ارائه پشتیبانی و حمایت های فیزیکی خاص که باعث می شود تا به دست گرفتن مداد برای این کودکان ساده تر شود.
-استفاده از وسایل کمکی برای نوشتن: آزمایش کردن انواع مختلف مدادها برای پیدا کردن مدادی که کودک بهترین عملکرد را با آن از خود نشان می دهد.
-استفاده از کاغذهای خاص برای نوشتن: آزمایش و استفاده از کاغذهای مختلف برای پیدا کردن کاغذ مناسب برای کاهش توجه کودک به جزئیات.
-توسعه فرآیندها و توالی های بصری برای کمک به ایده گرفتن کودک برای نوشتن روی کاغذ (مانند نقشه های ذهنی).
-سازماندهی های اولیه: اگر شروع نوشتن برای کودک مشکل و چالش برانگیز است یک کاردرمانگر می تواند راهبردهایی را به منظور تشویق کردن کودک پیش بگیرد.
-استفاده از بازی های سرگرم کننده برای کمک به کودکان درگیر با اختلال دیسگرافی: مانند تکمیل ساختار جملات و بازی هایی که نیازمند به خاطر آوردن کلمات هستند.
چرا باید به دنبال درمان برای کودکان مبتلا به اختلال دیکته یا املاء باشیم؟
تشخیص این اختلال به تنهایی فایده چندانی برای کودکان نخواهد داشت. شما باید استراتژی های درمانی را برای برطرف کردن مشکلات این کودکان اتخاذ کنید و علاوه بر این باید به صورت کامل درباره این اختلال و مشکلات ناشی از آن اطلاعاتی را توسط یک متخصص به دست بیاورید. کمک هایی که از جانب یک متخصص در این حوزه به شما انجام می شود شامل موارد زیر خواهد بود:
-اول از همه متخصص تعیین می کند که کودک شما نیازمند چه مداخلات درمانی است.
-بزرگترین نگرانی ها و چالش هایی که والدین و مربیان کودک باید نگران آن ها باشند شامل چه مواردی است؟
-کودکی که با اختلال دیسگرافی درگیر است دقیقا در چه حوزه هایی با مشکل و چالش مواجه می شود و استراتژی های کمکی شامل چه مواردی می تواند باشد؟
-ظرفیت های محیطی کودک شناخته می شوند تا نیازهای او به خوبی برطرف شوند.
اگر شما هم به دنبال بهترین دکتر متخصص اختلال یادگیری کودکان در زمینه اختلال دیکته نویسی هستید به شما پیشنهاد می کنیم حتما از خدمات کلینیک تخصصی ما در این زمینه بهره مند شوید. کلینیک ما شامل گروهی از متخصصان با تجربه و با دانش بالا در این زمینه است که می توانند به میزان زیادی به کودکان شما در زمینه برطرف کردن مشکلات ناشی از این اختلال کمک کنند.
اگر کودک مبتلا به اختلال دیکته نویسی درمان نشود با چه چالش ها و مشکلاتی درگیر خواهد شد؟
-مدیریت یک روز کامل در مدرسه به علت قدرت و استقامت ضعیف برای او بسیار مشکل خواهد بود.
-کودک مبتلا به دیسگرافی از شرکت در فعالیت های ورزشی خودداری می کند که باعث ایجاد سبک زندگی غیرسالم در او خواهد شد و در ادامه خطرات ناشی از این سبک زندگی مانند چاقی، چربی خون بالا، دیابت و … ممکن است او را تهدید کنند.
-عزت نفس و اعتماد به نفس او به میزان زیادی کاهش پیدا می کند چرا که خیلی سریع متوجه می شوند مهارت های آن ها با همسالانشان تطابق ندارد.
-در مهارت های حرکتی ظریف مانند نوشتن، بریدن کاغذ، نقاشی کردن و … با مشکل مواجه می شوند چرا که نمی توانند به شکل مناسبی بازوها و دست های خود را تقویت کرده و از آن ها استفاده کنند.
-در انجام وظایف مربوط به خودمراقبتی با مشکل مواجه می شوند که از جمله آن ها می توان به بستن بند کفش، بالا کشیدن زیپ، بستن دکمه لباس و … اشاره کرد.
-معمولا قادر به انجام وظایف تحصیلی خود نیستند و در این زمینه نیز چالش های جدی را تجربه می کنند.
-عملکرد تحصیلی آن ها به شدت تضعیف می شود و نمی توانند مهارت هایی مانند خواندن و نوشتن را به درستی بیاموزند.
-ارزیابی تحصیلی از آن ها بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
-کودکانی که با اختلال املاء درگیر هستند ممکن است پیامدهای خاص دیگری را نیز در آینده تجربه کنند که برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید از خدمات کلینیک تخصصی ما بهره مند شوید.
تشخیص درست این اختلال واقعا به چه معناست؟
امروزه از سیستم های مختلفی برای تشخیص دیسگرافی در کودکان استفاده می شود که در واقع هر یک از این سیستم ها مجموعه خاصی از علائم، که کودکان آن ها را تجربه می کنند را شناسایی کرده و به شکلی برچسب گذاری می کنند. این برچسب ها به محدود کردن و مشخص کردن موارد زیر کمک می کنند:
-مشکلاتی که به صورت همزمان رخ می دهند.
-آیا دارو مناسب خواهد بود یا خیر؟
-کدام متدهای درمانی ممکن است به کودک کمک کنند؟
-دوره های چند روزه برای مداخلات درمانی نیاز هستند؟
تشخیص اختلال دیکته نویسی و املاء و مراجعه به متخصص چه کمکی به کودکان و والدین آنها می کند؟
-به والدین کمک می کند تا به اطلاعات مربوط به دیسگرافی دسترسی داشته باشند.
-چالش های کودک را برای والدین و مربیان مشخص می کند.
-رفتارهای خاصی که کودک مبتلا به دیسگرافی ممکن است داشته باشد را به درستی برای والدین تفسیر می کند.
-اطلاعاتی درباره کارهایی که می توان برای کمک به کودک انجام داد در اختیار والدین قرار می دهد.
-مشخص می کند که شما کی و چگونه می توانید به کودکان کمک کنید.
مقاله های مرتبط
گفتاردرمانی در بیش فعالی کودکان
اختلال خواندن یا روخوانی چیست؟
چگونه غلبه طرفی در کودکان رشد می کند؟
تاثیر مشکلات گفتاری کودکان در نارساخوانی
چگونه به کودکان مبتلا به اوتیسم آموزش دهیم؟
بهترین دکتر متخصص اختلال یادگیری کودکان
توجه و تمرکز در کودکان و مشکلات مربوط به آن