گاهی اوقات تشخیص رفتار معمولی از غیر معمولی برای والدین دشوار است. در این مطلب به علائم هشدار دهنده ای می پردازیم که والدین باید از آنها آگاه باشند و در ادامه توضیح خواهیم داد که چگونه رفتار درمانی می تواند به کودک شما کمک کند.
-همه کودکان گاهی اوقات بصورت غیر معمول رفتار می کنند، زیرا این یک بخش طبیعی از رشد است.
-با این حال گاهی اوقات کودکان به روش های غیرعادی رفتار می کنند که می تواند نامطلوب یا خطرناک باشد، که شامل:
-نشان دادن پرخاشگری
-نداشتن نشانه ای از همدلی
-ایجاد آسیب به خود
رفتار درمانی می تواند به کودکان کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه احساسات خود را تنظیم کنند و رفتارهای مطلوب تری از خود نشان دهند.
اگر فرزندی دارید، می دانید که پدر و مادر بودن همیشه آسان نیست. این یک شغل تمام وقت به تمام معناست. حتی زمانی که به آنها غذا نمی دهید یا با آنها بازی نمی کنید یا حتی در همان ساختمانی که با آنها بازی نمی کنید، به آنها فکر می کنید. و برای بسیاری از والدین، این افکار بر رشد آنها متمرکز است.
آیا این رفتار طبیعی است یا این یک مشکل رفتاری است؟
چقدر این سوال را – چه از خودتان یا همسرتان – در مورد رفتار فرزندتان می پرسید؟ در حالی که کج خلقی و عصبانی شدن یا ناامیدی تقریباً برای همه کودکان یکسان است گاهی اوقات، برخی رفتارها ممکن است به این معنی باشد که یک مشکل بزرگتر وجود دارد. این راهنما به علائم هشدار دهنده رفتار نامطلوب می پردازد و رفتار درمانی می تواند به شما کمک کند.
عواملی که باید در رفتار کودکان در نظر گرفته شوند؟
این غیرمعمول نیست که والدین بلافاصله فکر کنند وقتی فرزندشان رفتار نامطلوبی از خود نشان می دهد، مشکلی وجود دارد. با این حال، قبل از نتیجه گیری سریع، ابتدا باید چند عامل را در نظر بگیرید.
سن: معمولا کودکان بین سن ۲ تا ۴ سالگی خومحور می شوند و ممکن است شما احساس کنید که فرزندتان لجباز شده است. این با توجه به سن کودک طبیعی است و در این محدوده سنی کودکان انتخاب های خود را دارند.
سطح تکامل: بسیاری از والدین خیلی زود از بچه ها انتظار دارند. حقیقت این است که کودکان می توانند با سرعت های متفاوتی رشد کنند. فقط به این دلیل که فرزند شما هنوز به نقاط عطفی که «قرار بود» به آن رسیده باشد نرسیده است، لزوماً به این معنی نیست که مشکلی وجود دارد.
پویایی خانواده: اگر فرزند شما تغییر رفتار ناگهانی داشته است، ممکن است به آنچه در خانه میگذرد مربوط باشد. برای مثال، اگر به خانه جدیدی نقل مکان کرده اید، ممکن است این مشکل باشد. یا شاید اخیراً یکی از اعضای خانواده شما فوت کرده است. برخی از کودکان نسبت به سایرین به زمان بیشتری نیاز دارند تا با تغییرات بزرگ سازگار شوند.
علائم هشدار دهنده که باید از آنها آگاه بود: در حالی که اقدامات فوق به طور کلی بسیار عادی هستند، برخی دیگر می توانند نشان دهنده چیزی مشکل سازتر باشند. اینها شامل رفتارهایی است که:
-اغلب باعث ایجاد اختلال در مدرسه می شود.
-به زندگی اجتماعی آنها لطمه می زند، یعنی در دوست یابی یا حفظ دوستان مشکل دارند.
-برای سن آنها مناسب نیست به عنوان مثال، یک کودک ۱۲ ساله نباید مانند یک کودک ۲ ساله عصبانی شود.
مشکلات رفتاری مهمی که نباید نادیده گرفت: وقتی به فرزندتان و نحوه رفتار او فکر می کنید، اینها علائم هشداردهنده ای هستند که نشان می دهند قطعاً به کمک نیاز است.
-امتناع از تغییر – آنها رفتار خود را بدون توجه به عواقب آن تغییر نمی دهند.
-پرخاشگری – آنها دائماً چیزها را می شکنند، دیگران را آزار می دهند یا تهدید می کنند.
-بدون پشیمانی یا همدلی – به نظر می رسد که آنها به دیگران و احساسات آنها اهمیت نمی دهند.
-آسیب به خود – آنها به طور مداوم به خود آسیب می رسانند، مثلاً با کوبیدن سر خود به دیوار
-ظلم به حیوانات – آنها سعی می کنند به حیوانات خانگی یا سایر حیوانات شما صدمه بزنند.
رفتار درمانی کودکان چگونه می تواند کمک کند؟
کودکانی که رفتارهای چالش برانگیز یا خطرناک از خود نشان می دهند می توانند از رفتار درمانی بهره ببرند. این نوع درمان بر کمک به آنها برای درک افکار و احساسات و تأثیری که اینها بر رفتار آنها می گذارد متمرکز است. همچنین به آنها کمک می کند تا انتخاب های بهتری داشته باشند.
محور رفتاردرمانی تبدیل نامطلوب به مطلوب است. اولین قدم این است که محرک هایی را که باعث رفتار ناخواسته می شوند و اینکه چرا آنها این اعمال را برمی انگیزند، کشف کنید. سپس، کودکان باید بتوانند تشخیص دهند که افکاری که در مورد این چیزها دارند درست نیست. در نهایت، این افکار باید شکل بگیرند تا مثبت تر شوند. رفتار درمانی بر چهار اصل اساسی استوار است:
-تقویت رفتار خوب با تحسین و یا نوعی پاداش
-رفتار ناخواسته را با نادیده گرفتن آن دلسرد کنید تا کودک مورد توجه منفی قرار نگیرد.
-سلب امتیاز برای رفتارهای فاحش که نمی توان نادیده گرفت.
-حذف محرک هایی که باعث رفتار ناخواسته می شوند.
رفتار درمانی به کودکان کمک می کند تا کمتر تکانشگر و نافرمان شوند، عصبانیت های کمتری داشته باشند و کنترل بهتری بر افکار خود باخته داشته باشند. همچنین می تواند به آنها کنترل بیشتری و تصویر بهتری از خود بدهد و توانایی حل مسئله و مکانیسم های مقابله ای آنها را افزایش دهد. این می تواند به ویژه برای کودکان با موارد زیر مفید باشد:
-اضطراب
-پرخشگری
-اختلال نقص توجه و بیش فعالی
-اختلال طیف اوتیسم
تکنیک های رفتار درمانی برای کودکان
چندین تکنیک رفتار درمانی می تواند به کودک شما کمک کند. این شامل:
اسباب بازی ها و بازی ها: با استفاده از اسباب بازی، عروسک، کاردستی یا ایفای نقش، کودکان می توانند مسائل را حل کنند و بهترین راه حل ها را بیابند. بهتر از همه، این یک راه خوب برای حفظ علاقه و مشارکت آنها است.
مدل سازی: با الگوسازی، یک درمانگر نمونه ای از رفتاری را که باید نشان داده شود، ارائه می دهد و سپس از کودک می خواهد که این رفتار را دنبال کند یا نمونه های دیگری را نشان دهد.
قرار گرفتن در معرض بیماری: این شامل قرار دادن کودک در معرض چیزها یا موقعیت هایی است که باعث ایجاد رفتار ناخواسته می شود به این امید که بفهمد چرا آنها محرک هستند.
تجدید ساختار: با تجدید ساختار، کودک یاد می گیرد که چگونه تشخیص دهد که چه زمانی فکر منفی دارد تا بتواند آن را با افکار مثبت تر جایگزین کند.
رفتاردرمانی را می توان تنها با یک کودک و درمانگر، با والدین و فرزندشان یا حتی با کل خانواده از جمله خواهر و برادر انجام داد. یک درمانگر همچنین ممکن است جلسات گروهی را توصیه کند که شامل سایر کودکانی است که مشکلات مشابهی دارند.
اگر فکر می کنید که کودک شما ممکن است به رفتار درمانی نیاز داشته باشد، با مرکز تخصصی رفتار درمانی با دو شعبه در تهران تماس بگیرید. در مورد نگرانی های خود به ما بگویید و ما می توانیم به شما کمک کنیم تا بهترین اقدام را برای خود و فرزندتان پیدا کنید.