آپراکسی یک اختلال عصبی است که با کاهش توانایی در مهارت های حرکتی ریز و درشت مشخص می شود. فرد مبتلا به آپراکسی در فعالیت های زندگی روزمره مانند توقف یا شروع به راه رفتن، غذا خوردن، لباس پوشیدن و شستشو دچار مشکل خواهد شد. آپراکسی همچنین می تواند مهارت های ارتباطی را تحت تأثیر قرار دهد. آپراکسی ناشی از آسیب به مغز ناشی از سکته مغزی، زوال عقل، تومورهای مغزی یا آسیب دیدگی سر است. افراد مبتلا به آپراکسی معمولاً قدرت جسمی و درک لازم برای حرکت را دارند اما نمی تواند به طور موثر این را نشان دهد.

کاردرمانی و گفتاردرمانی در کلینیک توانبخشی پایا و کلینیک توانبخشی غرب تهران به فردی که مبتلا به آپراکسی است، کمک می کند تا روش های حرکتی و فعالیت های عملکردی را برای افزایش ایمنی و استقلال در خانه بطور مجدد یاد بگیرد.

آپراکسی چیست؟

تشخیص آپراکسی چگونه است؟

تشخیص توسط دکتر متخصص مغز و اعصاب انجام می شود که یک معاینه کامل جسمی و همچنین تصویربرداری از مغز (به عنوان مثال CT یا MRI) برای شناسایی نواحی مبتلا در مغز انجام می دهد.

تشخیص آپراکسی

چه عواملی باعث بروز آپراکسی می شود؟

آپراکسی در اثر آسیب به نواحی مغز ایجاد می شود که حاوی خاطراتی از الگوهای حرکت آموخته شده است. صدمه به مغز اغلب نتیجه سکته مغزی، تومور یا آسیب دیده سر است که مربوط به دژنراسیون (زوال عقل) است.

 

انواع آپراکسی

انواع آپراکسی چه هستند؟

انواع مختلفی از آپراکسی وجود دارد. انواع آپراکسی که معمولاً کاردرمانگران در کلینیک توانبخشی پایا و کلینیک توانبخشی غرب تهران تحت درمان قرار می دهند عبارتند از:

■ Buccofacial or orofacial apraxia : این شایعترین آپراکسی است که در آن بیمار قادر به انجام حرکات صورت مانند سوت زدن ، لیسیدن لب ها، سرفه یا چشمک زدن نیست.

Apraxia of speech: در آپراکسی گفتاری در کودکان فرد قادر به صحبت صحیح نیست زیرا حرکت دادن دهان و زبان برای صحبت غیرممکن یا دشوار است. تفاوت آن با اختلالاتی مانند آفازیا این است که در درک زبان مشکل دارد. این دو نوع دیگر است، یکی آپراکسی رشد گفتار که از بدو تولد وجود دارد. اکثر کودکان با درمان صحیح می توانند بهبود پیدا کنند. نوع دیگری که در افراد همه گروههای سنی دیده می شود، آپراکسی اکتسابی گفتار نامیده می شود.

■ Limb-kinetic apraxia : عدم توانایی انجام حرکات ریز و دقیق با بازو یا پا

■ Ideomotor apraxia : عدم توانایی در انجام حرکت مناسب در پاسخ به یک دستور کلامی

Ideational apraxia: عدم توانایی در هماهنگی فعالیت ها با حرکات پیاپی و متوالی، مانند لباس پوشیدن ، غذا خوردن و استحمام

■ Constructional apraxia : فرد قادر به کپی، ترسیم و ساختن چهره های هندسی ساده نیست.

■ Oculomotor apraxia : حرکت دادن چشم های چشم دشوار است.

علائم آپراکسی چیست؟

علائم آپراکسی چیست؟

علائم آپراکسی بسته به ناحیه مغزی که تحت تأثیر قرار می گیرد ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • در حرکات هدفمند آموخته شده مانند خارج شدن از رختخواب، راه رفتن، لباس پوشیدن، شستن و غذا خوردن.
  • استفاده از وسایل روزمره (برای مثال قاشق، چنگال، چاقو، مسواک، وسایل آشپزخانه و قیچی) مشکل دارد.
  • کاهش تحرک
  • تعادل ضعیف
  • خطر سقوط

کاردرمانی برای آپراکسی

کاردرمانی برای آپراکسی

 کاردرمانی آپراکسی در مرکز تخصصی درمان آپراکسی تهران به افراد دارای آپراکسی کمک می کند تا مهارتهایی را که بعلت آسیب بخشی از مغز از دست داده اند، دوباره آن مهارت ها را کسب کنند. کاردرمانگران همچنین به مردم روش های جدیدی برای انجام وظایف برای جبران مشکلات ناشی از فعالیت های پیچیده آموزش می دهد. ارزیابی اولیه توانایی فردی شما را با انجام کارهای روزمره مشخص می کنند و از این طریق یک برنامه درمانی ساختار یافته ایجاد می شود تا به حداکثر پتانسیل جسمی خود برسید. درمان کاردرمانی در آپراکسی و گفتاردرمانی در آپراکسی در کلینیک توانبخشی پایا و کلینیک توانبخشی غرب تهران به نیازهای فردی شما بستگی دارد اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • خرد کردن کارهای پیچیده به وظایفی ساده تر و تمرین حرکات ایزوله برای تحریک مسیرهای مغزی. سپس این امر برای تمرین مجدد فعالیتهای عملکردی پیش می رود. به عنوان مثال ، هماهنگی حرکات پا به منظور بهبود راه رفتن.
  • تمریناتی برای تشویق مشارکت در فعالیتهای جدید
  • توسعه حرکت مستقل از طریق تسهیل و تشویق
  • فعالیتهایی برای بهبود هماهنگی و تعادل
  • تمرینات افزایش قدرت عضلات در تنه و شانه برای بهبود هماهنگی و مهارت های حرکتی ریز. تقویت فعالیت های کمربند لگن تعادل را بهبود می بخشد.
  • مشاوره در مورد تجهیزات کمکی برای حرکت مانند واکر ، عصا و صندلی چرخدار در صورت لزوم.
  • آموزش و مشاوره خانواده و یا سرپرستان در مورد نقل و انتقالات و تحرک به گونه ای که در خانه در امان باشید.

در کلینیک توانبخشی پایا و کلینیک توانبخشی غرب تهران کاردرمانگران و گفتاردرمانگران ما نیز می توانند در زمینه مهارتهای سازمانی و همچنین ارزیابی محیطهای خانه و مدرسه کمک کنند.

 

مقاله های مرتبط

آپراکسی چیست؟

دیس پراکسی چیست؟

کاردرمانی در آپراکسی

گفتاردرمانی در آپراکسی

علائم اصلی آپراکسی گفتار چیست؟

آپراکسی گفتار در دوران کودکی چیست؟

۱ دیدگاه. پیغام بگذارید

  • سلام پسر بنده دچار آپراکسی در گفتار بود خداروشکر با زحمات این مرکز خیلی بهبودی داشت و از کادر خوب مرکز بابت همه زحماتشون تشکر میکنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

6 − شش =

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته